Slovenija

Policisti se glede na razmere odločajo, kako bo potekal nadzor potnikov

Ljubljana/Zagreb, 09. 04. 2017 06.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub temu, da se na hrvaško-slovenski meji občasno izvaja milejši nadzor potnikov, je prihajalo do zastojev. Odgovorni policisti se glede na razmere odločajo, kako bo potekal nadzor potnikov. Evropski komisar Avramapoulos se bo sestal s slovenskimi in hrvaškimi predstavniki, da bi skupaj našli rešitev za "nesprejemljivo stanje", kot se je izrazil premier Cerar.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na meji manj zastojev
    02:45
    Iz 24UR: Na meji manj zastojev
  • Iz 24UR: Bo Cerar pri Evropski komisiji dosegel omilitev nadzora?
    01:41
    Iz 24UR: Bo Cerar pri Evropski komisiji dosegel omilitev nadzora?

Odgovorni policisti se na posameznem mejnem prehodu glede na razmere odločijo, kako bo potekal nadzor potnikov, je dejala Vesna Drole, tiskovna predstavnica policije. Na Generalni policijski upravi pa pregleda o tem, na katerih mejnih prehodih slovenski policisti trenutno dosledno izvajajo sistematični pregled vseh potnikov in na katerih ne, nimajo.

Droletova je izpostavila še, da mejni policisti podatkov o tem, kakšne so čakalne dobe na posameznih mejnih prehodih, vseskozi pošiljajo na Prometno-informacijski center za državne ceste.

Slovenija bo Evropski komisiji predlaga la ukrepe za rešitev trenutnih razmer.
Slovenija bo Evropski komisiji predlaga la ukrepe za rešitev trenutnih razmer. FOTO: Aljoša Kravanja

Na podlagi analize tveganja in ocene razmer na zunanji scengenski meji in z namenom zagotavljanja čim bolj nemotenega prehoda ter upoštevanja nujnosti zagotavljanja varnosti EU so bili v skladu z uredbo sprejeti ukrepi, s katerimi bodo poskušali zmanjšati čakalne dobe na mejnih prehodih, so povedali na ministrstvu za notranje zadeve. 

'To pomeni, da policija po potrebi in upoštevajoč načelo sorazmernosti začasno opušča sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje. Ukrepi se bodo izvajali do normalizacije razmer,'' so sporočili. To seveda ne pomeni, da pregledov ni več, saj evropska uredba še vedno velja, prav zato še nastajajo zastoji na prehodih. 

Slovenija bo predlagala ukrepe

Na ministrstvu so še pojasnili, da bo v začetku naslednjega tedna evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopoulus sklical sestanek, na katerem bodo obravnavali nekatera odprta vprašanja, povezana z izvajanjem sistematičnega nadzora na zunanjih schengenskih mejah. ''Republika Slovenija bo predstavila celovito informacijo o stanju in izpostavila predloge, ki jih je zagovarjala že v pripravi in v času sprejemanja uredbe. Prav tako bo izpostavila dejstvo, da je za učinkovito izvajanje ukrepov nujna ustrezna pripravljenost vseh držav, ki sodelujejo pri izvajanju uredbe,'' so poudarili na ministrstvu.

Ministrstvo bo tudi v naslednjih dneh v tesnih stikih tako s predstavniki Evropske komisije in pristojnim komisarjem, kakor tudi s predstavniki Republike Hrvaške na operativni in politični ravni.

Premier Miro Cerar je dogajanje v izjavi komentiral kar prek Twitterja. Med drugim je dejal, da bodo v prihodnjih dneh zahtevali ureditev razmer in prilagoditev ukrepov. ''Režim mora biti bolj življenjski. Treba je zagotoviti varnost znotraj schengenskega območja, a ne smemo povzročati toliko slabe volje med ljudmi in škode gospodarstvu,'' je poudaril Cerar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V soboto režim omilili na Hrvaškem

Evropski komisar Avramapoulos je že v soboto začasno omilil sistematičen nadzor zunanjih meja Evropske unije na hrvaški meji s Slovenijo in Madžarsko, je potrdila hrvaška policija, ki je začela izvajati ciljno usmerjena preverjanja potnikov.

Načelnik hrvaške policijske uprave za mejo Zoran Ničeno je v soboto zvečer za hrvaško televizijo (HTV) potrdil, da so se vrnili na "stari režim", kar pomeni ciljno usmerjeno preverjanje potnikov namesto v petek uveljavljenega sistematičnega nadzora vseh, ki prestopajo mejo, kar je pomenilo nadzor tudi državljanov EU.

Kot je pojasnil, nova uredba Evropske komisije velja še naprej, a bodo policisti na meji s Slovenijo in Madžarsko od sobote sistematično preverjali le državljane tretjih držav, na podlagi policijske profilacije pa bodo ciljno preverjali zgolj določene državljane članic EU in Švice. Enak režim hrvaški policisti izvajajo tudi na meji s Srbijo ter Bosno in Hercegovino, je dejal Ničeno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (433)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
10. 04. 2017 08.19
-2
Tomvojo
10. 04. 2017 08.18
-2
Naj eden od pametnih razloži "predolge čakalne vrste za prehod meje" (so vas polna usta) a je to 1 ura ali 5ur ali več....
mallonge
10. 04. 2017 08.47
-2
flum
09. 04. 2017 22.48
+4
Mi ni jasno zakaj se Slovenija tolk daje okrog te zapor na južni meji. Susedi bi se tud boril za nas al kaj?
giovanni2
10. 04. 2017 09.02
-1
Tebi res ni nič jasno. A misliš, da slovenski državljani ne stojijo 5 ur v kolonah na meji?
askralj
09. 04. 2017 22.46
+11
Vsak normalni človek bi zaposlil dodatne carinike in policiste da se zaščiti meja naša vlada gre na pogovore in prilagaja EU standarde ter nas potiska na balkansko revščino...
Vrhovni
09. 04. 2017 22.31
+6
Tko je blo tud v jugi, v BG so zakon spisal, v ZG so ga prečital, v LJ- so ga pa izvajal, točno so vedeli policaji, da to ne bo štimal, pa so zanalaqšč izvajal, vse policaje, ki so sodelovali pri prostem pretoku ilegalcev je treba obtožit, vključno z vlado.
LLLEPI
09. 04. 2017 22.30
+5
Cere v bruslju noben ne smirgla
Vrhovni
09. 04. 2017 22.26
+10
Cmerar se zahvaljuje policajem, zakaj že, ker narod v glavo jeb..o, Hrvati so lohk že včeraj kontaktiral EU, Šefiq šele drug teden, tko skrbi za SLO državljane, za emigrante bi pa s Falconom v Bruselj letu, le glejte, da boste lewake volil, majo še dost presenečenj za vas owčke.
flum
09. 04. 2017 22.50
+8
Ja no in koga volit? Še zmer se je iskazal, da so vsi enake riti !
preprosto
09. 04. 2017 21.29
+9
Mislim no, kaj pa nas briga če je gužva na CRO meji? Pač ne it v CRO pa je rešen problem. Pustimo Hrvate naj se znajdejo. Pač, naj čim prej pristanejo v Šengnu. No SLO bo morala dati privolenje, a UPAM, da potem, ko bo CRO do cela spoštovala in uvedla odločitev arbitraže, pa teran, pa še kaj bi se našlo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tomvojo
10. 04. 2017 08.23
+1
robespierre16
09. 04. 2017 20.55
+2
sej bo kmal spet kakšna romantična večerja v mirnem brdskem okolju.....do takrat pa le stresajte svojo slabo voljo....meeeeeeeeeeeee.......
Uporabnik113189
09. 04. 2017 20.54
+9
Še vedno mnogi ne razumejo EU dveh hitrosti. Višja hitrost je znotraj Šengena, druga počasnejša hitrost pa zunaj, polna opravičil, izmikanja, izgovorov. Ali drugače, tisti ki spoštujejo pravila in oni drugi, ki se nanje požvižgajo.
LLLEPI
09. 04. 2017 22.18
+9
Slovenija je v tretji hitrost po placah delavcev in v prvi po krajah politikov
LLLEPI
09. 04. 2017 22.20
+3
Drugace povedano nekaj vodilnih EU drzav rabijo druge drzave v drugi hitrosti da delajo zanje za minimalca in kupujejo njihove drage proizvode
snupy1
09. 04. 2017 20.42
+5
Policisti se glede na razmere odločajo, kako bo potekal nadzor potnikov. Tako bi lahko bilo tudi v petek in soboto ne pa da slepo poslušajo svoje nadrejene politike in ustvarili kilometerske kolone in večurno čakanje na mejah ter z svojimi dejanji ogrožajo varnost državljanov. Šengenska meja ni od včeraj in notranja ministrica bi že davno prej morala razmišljati o kadrovski podhranjenosto policije. Če je policistov premalo bi jih že davno lahko zaposlili več. Saj je navsezadnje brezposelnost kar velika. Tako da je za moje pojme za vse kar se je in se bo dogajalo na naših mejah odgovorna samo in predvsem notranja ministrica. Ja pa na Bruselj ne pozabmo. Kimavčki.
LazniviZares
09. 04. 2017 20.42
-1
Za ustop ob 16 na jelsanah sem cakal 40 minut, hrvati puscajo brez komplikacib ,nasi seveda ser*** odprta dva pasova in eden za avtobuse ,eden zaprt . Zakaj zaprt in 40 minutno cakanje ce so odgovorni vse pripravili za nemoten potek po novih pravilih ??? Minister ,predsednik vlade in direktor obmejne policije bi v normalni drzavi odstopila ze v petek popoldne
Uporabnik113189
09. 04. 2017 20.45
+23
hrvati nimajo šengena in niso NIKOMUR odgovorni. Naši pa so in morajo svoje delo opraviti tako kot se to zahteva. Če se bo zopet ponovila ista zgodba in bodo spuščali brez nadzora, potem bo veljal šenegen na avstrijski meji. Na bananistan pa bo pristal v kaosu.To bi hrvati vsekakor navdušeno podprli, škodovati slovencem je pač njihov nacionalni šport.
LLLEPI
09. 04. 2017 22.22
+7
Saj se nasi politiki na vse pretege trudijo da spremenijo Slovenijo v PRVO OZIROMA VODILNO DRZAVO kar se tice lastosti balkana.Se v stari Jugi nismo bili tako balkanski
flum
09. 04. 2017 22.55
+2
A je dost dreves v Tivoliju za naše parlamentarce?
Jožajoža
09. 04. 2017 20.35
+4
ko i bilo nadzora, je bila čakalna doba na meji. veste, od mejnega policaja je odvisen pretok ljudi,blaga .......kot od kelnerice v lokalu, kdaj boste postreženi. po moje bi bil rešen problem, če bi na meji začasno zaposlili hitre in sposobne kelnerice.
Frane Šajn
09. 04. 2017 20.17
+2
Nehajmo sami sebi pljuvat v skledo , komur ne paša tak nadzor naj ga pomakne severneje! Ven iz te gnile posiljene združbe!
aligator14
09. 04. 2017 20.07
+8
Itak ni bila na mejah gužva zaradi sistematičnega in natančnega dela policistov, ampak zato, ker je v petek na Jelšanah zgledalo ravno tako, kot bi bila na celem mejnem prehodu v službi samo dva policista.
ibasumik
09. 04. 2017 20.04
+36
Cerar je opravil izpit iz ubogljivosti v EU. Pokimal in ubogal je kot majhni pesek. Spustili so miljon beguncev NOTER v evropo, zdaj pa bi skenirali poštene ljudi, ki gredo IZ evrope. Skregano z zdravo pametjo. Namen je lahko le prej opisan.
Frane Šajn
09. 04. 2017 20.18
+1
01xxy
09. 04. 2017 19.47
+11
Hrvati bodo seveda vabili turiste brez mejne kontrole v svoj Agrokor! Kaj pa dela zraven šengenski Cerar?
Frane Šajn
09. 04. 2017 20.18
+8
TOX6
09. 04. 2017 19.40
+6
Kaj je mislil cerar da mora biti režim bolj življenski?? Se pravi po starem v petek ob 11h freepass za prezračevalce pisarniških prostorov in v nedeljo proti večeru v obratno smer ista zgodba??? Cerarjev režim ni življenski niti do lastnih davko plačevalcev, sedaj ga pa "skrbi" hrvaško gospodarstvo???
Frane Šajn
09. 04. 2017 20.22
+1
Pa kakšne denarje je zabil , da ga navadijo pokončnosti. Tega te ne navadi nihče če ti ga ni dala mati narava, tega naj se zaveda travna biljka od človeka!!
godzila
09. 04. 2017 19.39
+18
teli pa res ne vejo kdo pije in kdo plača .nazaj naredit JUGOSLAVIJO pa bo problem rešen ,vrati nam se druže TITO.pa bojo vsi Bavčarji in njemu podobni dobili tisto kar jim gre infrstruktura na golem otoku pa lahko vsak trenutek nazaj zalavfa kandidatov za stalno prebivališče GOLI OTOK iz vse bivše juge jih je dosti ,ki si zaslužijo en poseben tretma prevzgoje pa bomo poj vidl a bo še kdo kradu in se delav norca iz raje,kako že gre od Vardara pa doTriglava banda je pozaprta..................................
Kollerik
09. 04. 2017 19.49
+0
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
povanpireni
09. 04. 2017 20.17
+1
Potem si zasluži 80% Slovenije goli otok...
Frane Šajn
09. 04. 2017 20.20
+3
Pa lahko jih zaprejo še več ni problem, kamenja je tam za vse več kot dovolj!
Uporabnik113189
09. 04. 2017 20.22
+4
Realno gledano, nastanek nove Jugoslavije bi lahko omogočil samo čudež. In to pravi, ne tisti s kakšnim trikom. Če bi že nekdo to zmes medsebojnega sovraštva ( ki je posledica vseh zločinov raznih pripadnikov nacionalnih gard v bližnji preteklosti) združil, potem bi nastal res idealen scenarij za katastrofo in zločine o katerih tudi najbolj iztirjen um ne zmore niti sanjati. To je lahko uspelo samo nekomu, ki je zares razumel stanje duha in razmerje sil, vse pa obvladal s trdo roko. Tudi diktatura ima svoje prednosti. Novega Tita ne bo nikoli več. Razni mali diktatorčki po bivših republikah so bolj ali manj podobni tistim sunitskim milicam, ki jih je en sam zločin ter korupcija. Pred tem kaosom nas reši samo zelo trdna meja in oster nadzor. Zato se čudim tem našim politikom zakaj se tako razburjajo v medijih. Koga briga korist hrvaške, se mogoče hrvati zanimajo za našo dobro? Se obnašajo kot bratska republika? Iz dosedanje prakse mirno ugotavljaml, da jih zanima predvsem kje nam še lahko škodijo. Torej? naj se otepajo s to EU kakor vedo in znajo, mene kolone ne motijo, tja ne hodim. Kdor pa ima tako veliko željo potovati tja, bo pač potrpel tudi strog režim.
Frane Šajn
09. 04. 2017 20.24
-3
Čudeži se pač dogajajo v Sarajevu poteka okrogla miza , kjer os udeleženi vsi bivši narodi in ankete temu kar ti oporekaš dobro kažejo. Nikoli nas nebi uklonili , da nismo nasedli ciini propagandi!
Uporabnik113189
09. 04. 2017 20.27
+0
Res verjameš, da bodo tisti zločinci, ki so danes predsedniki ali PM, poslanec, politik v bivših republikah postal nenadoma pošten? Delal v dobro naroda?
LazniviZares
09. 04. 2017 20.46
+7
Ne bi rad se enrat dozivel bencina na bone,praznih mesnic ,redukcije elektrike zvecer ,prepovedi potovanja v tujino, paranepara ,splosnega pomankanja kave ,olja,sladkorja ,kruh le dopoldne.... Jugoslovanskega gnoja je bilo veliko prevec.
son?ece5
09. 04. 2017 19.37
-5
Tipično leva politika, ki nas hoče narediti Balkance. Danes je za večino pravih Slovencev cvetna nedelja ampak kure so itak levi medij.
povanpireni
09. 04. 2017 20.19
+0
Balkance imaš poln kufer v Slovenij, kje pa živiš ????
LazniviZares
09. 04. 2017 20.47
-1
Sloveniba je cisti primer balkanskega primitivizma.