Slovenija

Bruselj svetuje podaljšanje nadzora na mejah, DZ sprejel novelo zakona o nadzoru državne meje

Bruselj, 25. 01. 2017 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija je priporočila še trimesečno podaljšanje začasnega nadzora na nekaterih notranjih mejah v petih državah v schengenskem prostoru, tudi na meji med Avstrijo in Slovenijo. Razlog so še vedno krhke razmere v Grčiji in članicah, kjer so gibanja migrantov najmočnejša.

Državni zbor je danes s 67 glasovi za in štirimi proti sprejel novelo zakona o nadzoru državne meje, ki jasneje določa tehnična sredstva za nadzor meje in predvideva odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih je postavljena varovalna ograja.

Evropska komisija priporoča, naj članice EU petim schengenskim državam, ki uveljavljajo začasni nadzor na nekaterih notranjih mejah v schengenskem prostoru, ta ukrep ohranijo še tri mesece. Veljavni nadzor, ki je bil novembra podaljšan za tri mesece, se izteče 11. februarja.

Gre za nadzor na meji med Avstrijo in Madžarsko ter Avstrijo in Slovenijo, na kopenski meji med Nemčijo in Avstrijo, v danskih pristaniščih s povezavami do Nemčije in na kopenski meji med Dansko in Nemčijo, v nekaterih švedskih pristaniščih in na mostu Öresund ter v norveških pristaniščih s povezavami do Danske, Nemčije in Švedske.

Evropska komisija meni, da še vedno obstajajo izjemne okoliščine, zato na schengenskih mejah priporoča nadzor.
Evropska komisija meni, da še vedno obstajajo izjemne okoliščine, zato na schengenskih mejah priporoča nadzor. FOTO: AP

Začasni nadzor mora ostati ciljno usmerjen, temeljiti mora na stalnih analizah tveganja in sprotnih podatkih obveščevalnih služb ter biti omejen v obsegu, pogostnosti, kraju in času, tako da zagotavlja odziv na resne grožnje javnemu redu in notranji varnosti.

Omenjenih pet držav mora zagotoviti, da se nadzor na notranjih mejah izvaja le v skrajni sili, so še poudarili v Bruslju. Države morajo tedensko pregledovati nujnost, pogostnost, kraj in čas nadzora ter ga prilagajati grožnji. Vsak mesec morajo poročati komisiji.

Ministrica zaskrbljena pisala evropskemu komisarju za migracije

Komisija se je za trimesečno podaljšanje nadzora odločila, ker ocenjuje, da še vedno obstajajo izjemne okoliščine, ki so terjale uvedbo tega nadzora. Razmere v Grčiji in članicah, kjer so sekundarna gibanja nezakonitih migrantov najmočnejša, so namreč še vedno krhke.

Slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je zaradi tega vprašanja pisala evropskemu komisarju za migracije Dimitrisu Avramopulosu in izrazila ostro nasprotovanje podaljšanju nadzora na meji med Avstrijo in Slovenijo, ker je to po njenem mnenju povsem neupravičeno.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar nadzoru na meji ostro nasprotuje.
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar nadzoru na meji ostro nasprotuje. FOTO: POP TV

Avramopulos sporoča Sloveniji: Po treh mesecih vrnitev v normalo

"Popolnoma razumem njene skrbi," je v odgovoru dejal Avramopulos na novinarski konferenci v Bruslju v odzivu na izjave slovenske notranje ministrice, da ni nikakršnih razlogov za podaljšanje nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo ter da ta ukrep povzroča veliko gospodarsko škodo.

Avramopulos, ki je danes v Bruslju predstavil priporočilo komisije za trimesečno podaljšanje nadzora na meji med Slovenijo in Avstrijo, je pojasnil, da je že odgovoril na pismo slovenske ministrice in da je svoje pismo podpisal, tik preden je prišel na novinarsko konferenco.

Avstrijska policija na meji
Avstrijska policija na meji FOTO: AP

Komisar: Schengenski prostor je največji dosežek evropske integracije, ki ga je treba ubraniti

Schengenski prostor je največji dosežek evropske integracije, ki ga je treba ubraniti in zavarovati. Naš cilj je obvarovati schengen in se čim prej vrniti k njegovemu normalnemu delovanju, je v odzivu na slovensko pismo najprej poudaril Avramopulos.

Trenutni ukrepi so po komisarjevih besedah "izjemni" in uvedeni, ker se soočamo z izjemnimi okoliščinami. Namen priporočila komisije je zagotoviti evropski in usklajen pristop, a nadzora ni mogoče podaljševati v nedogled, je poudaril komisar.

Zahteva po kratkem podaljšanju začasnega nadzora na nekaterih notranjih mejah v schengnu je po njegovih besedah upravičena, a obenem želi posredovati jasno in močno sporočilo, da je le vprašanje treh mesecev pred vrnitvijo k normalnemu delovanju schengna.

Komisar je še poudaril, da je poleg pripomb slovenske notranje ministrice moral upoštevati tudi pripombe še petih notranjih ministrov. Naloga komisije je napraviti sintezo teh pripomb, je pojasnil.

Ograja na slovenski meji
Ograja na slovenski meji FOTO: POP TV

Državni zbor sprejel novelo, ki predvideva odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih je postavljena varovalna ograja

Državni zbor je danes s 67 glasovi za in štirimi proti sprejel novelo zakona o nadzoru državne meje, ki jasneje določa tehnična sredstva za nadzor meje in predvideva odškodnine za lastnike zemljišč, na katerih je postavljena varovalna ograja.

Z novelo zakona se za lastnike zemljišč oz. osebe, ki zemljišče uporabljajo na podlagi druge stvarne pravice, vpisane v zemljiško knjigo, ali na podlagi najemne ali zakupne pogodbe, določa upravičenost do nadomestila.

Postopke bodo vodile upravne enote, pritožbeni organ bo ministrstvo. Lastniki in posestniki bodo do nadomestil upravičeni, če se na njihovem zemljišču postavi, namesti, uporablja, vzdržuje ali shranjuje varovalna ograja ali druga tehnična ovira, in sicer če to otežuje redno rabo zemljišča. Če to traja dlje kot 24 mesecev, se jim lastninska pravica na zemljiščih začasno obremeni s služnostjo v javno korist. Zakon pa ob tem predvideva vzpostavitev evidence nadomestil in služnosti v javno korist.

Novela zakona tudi predvideva, da bo policija v sodelovanju z ministrstvom, pristojnim za okolje, pridobila oceno vplivov na naravo. Koncesionarji v ribiških in lovskih okoliših, ki imajo z državo sklenjeno koncesijsko pogodbo, pa bodo do ureditve oprostitve plačila koncesijskih dajatev zaradi namestitve varovalne ograje v področnih predpisih oproščeni do 50-odstotnega plačila koncesijske dajatve.

Novela zakona tudi jasneje ureja tehnična sredstva za fotografiranje, avdio-video snemanje, sredstva za identifikacijo oseb, vozil in predmetov, upoštevane so tudi nove tehnologije. Tehnična sredstva se bi po predlogu uporabljala izključno pri nadzoru meje. Pri tem so na ministrstvu v preteklosti že pojasnili, da je sistem ANPR za avtomatsko prepoznavanje registrskih tablic na državni meji že nameščen, vendar se ni uporabljal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franci Bohinec
26. 01. 2017 20.48
vidim da vsi pogrešate prejšni sistem in sfrj , no vsaj muzika je še ostala ista
muci007
26. 01. 2017 09.59
+3
Združena enotna EU bo prej ko slej propadla
HorstWiesel
26. 01. 2017 10.54
+1
tron3
26. 01. 2017 11.04
+2
Je že, ta umetna tvorba-konfederacija obstoja zaradi administracije, ki je v Bruslju, nič delati, se zapijati, drogirati itd, ter se imeti lepo, ter imeti lepe plače in ugodnosti!!!
komunjara 1
25. 01. 2017 22.07
-3
Ministrica vesna je v ekstazi ker lahko bruslju da potrdilno izjavo ....ja....jaaa ......jaaaaa ja..ich...ko.....
FCL
25. 01. 2017 21.57
+21
Nam pa pamet solijo ker se hočemo zaščititi pred ilegalnimi migracijamo?!?!?!? Prokleta bleferska EU a ne!!!!! Vztrajati na zakonu in pika, ko bo pa spet sranje bo pa AU lepo zaprla meje in kaj bo potem???? Podpora zakonu o tujcih in PIKA!!!!!!!!
tron3
25. 01. 2017 20.55
+21
V Bruslju že vedo kaj govore, samo diplomatska četrt je še varna, po ostalih delih se pa že kaže novi red!!!
SDS_je_poden
25. 01. 2017 19.53
+16
Samo takrat nas cenijo v EU, ko je treba kakšen denar dat. Pljunem na tako EU!
HorstWiesel
26. 01. 2017 08.29
+2
SDS_je_poden
25. 01. 2017 19.51
+20
Tale EU je en navaden klump.
muci007
26. 01. 2017 11.29
+1
Z EU so najbolj zadovoljni bruseljski poslanci in birokrati ter seveda njihovi ožji družinski člani, ker imajo debele denarnice.
Nora24TV
25. 01. 2017 19.48
+10
Še enkrat (Pa ADMINISTRATORJI BRIŠITE): Steram ta Bruselj v 3 PM! Najprej serjejo z mejo v Piranskem zalivu, potem s Teranom, potem je po novem Šen ge n na avstrijski meji....ko so naši hoteli zablokirat južne meje, ni O k...pa kaj bi K radi?
vladaricaumov
25. 01. 2017 19.43
-4
Kva ste vsi vi naivni. A se nicesar iz zgodovine niste naucili.
mokasMeskalin
25. 01. 2017 19.39
+7
Jest si predstavljam naše politike, ko pridejo v Bruselj kot tisto figurico, ki jo daš na armaturno ploščo avtomobila in se ji glava med vožnjo maje. Ko mu gospodar naroči kaj in kako najverjetneje zgleda kot figurica pri vožnji 100km/h po najslabšem možnem makadamu.
tron3
25. 01. 2017 19.37
+3
Kva pa Pampers plenička pravi, nč kot vedno, saj ni zato predsednik Vlade, da bi sploh kaj govoril, peca pa nima časa!!! Sedaj je ves vshičen, ker sta ga pohvalila, ata Mincenger pa Tajnikar svetovno priznana ekonomista, svetli točki naše Zemlje, da je prav, da bo čim več zapravil in nič ustvaril!!
vezuv_
25. 01. 2017 19.29
+13
Torej zunanja šengenska meja je Avstrija-Slovenija, Avstrija-Madžarska, tako je določil EZ in mi kekci še čakamo z Sloexit-om.
DAEMONIUM
25. 01. 2017 19.20
+4
glede na to kaj se dogaja v parlamentu v zvezi dopolnitev Zakona o tujcih, bi Avstrija morala na svoji meji s Slovenijo uvesti stalni oz Schengenski nadzor drzavne meje saj je jasno, da slovanski narodi niso v stanju varovati meje s tapravo "staro" Evropo saj je jasno da levica v slovanskih drzavah zeli naseliti iz arabskih drzav na svoje ozemlje ekonomske migrante.
korintos23
25. 01. 2017 19.25
+1
Kaj noriš celi dan in sam sebi po jajčkih sereš, Šengen je na naši južni meji in tako bo ostalo! Vem da vas Hrvate to boli samo tako bo.
DAEMONIUM
25. 01. 2017 19.48
+3
nas hrvate?? Ti si bolan!! drugace pa hrvatje dobijo Schengen samo jim to ne bo nic pomagalo, ker bodo italijani in avstrijci se naprej drzali svoje juzne meje ker oni ne zaupajo ne nasim niti hrvatom enako pa ne zaupajo tudi Italijanom in kontrolirajo tudi njihovo mejo. Dobro pa vedo, da si slovenski levifasizem prizadeva za naselitev 200.000 ekonomskih migrantov zato od varovanja meje be bodo odstopili!
tron3
25. 01. 2017 19.19
+12
Kva je zdej Evropoljubi, dobivate počasi čeveljček, pa nogiral Vas bodo tudi, Vi ste se pa drli, da ste del Evrope, Balkanci ste, Vam že kr neki časa govore iz Bruslja, he,he... zdej pa v jok, pa v Palomo po robčke, da si boste brisali bridke solzice... buc, buc...... smrc, smrc.... tud!!!
korintos23
25. 01. 2017 19.26
-3
cefre
25. 01. 2017 19.19
+9
Pa potem ti isti evropski birokrati zaustavljajo slovenski zakon o tujcih?! Očitno so naši mehkužci veliko premalo ostri in odločni tam v vele Bruslju.
DAEMONIUM
25. 01. 2017 19.21
-3
korintos23
25. 01. 2017 19.23
-3
Po tvoje bi jih morali napasti? Tam se glasuje!!!
proofreader
25. 01. 2017 18.58
+12
Hrvaška - Slovenija pa nič? Kdaj pričnemo graditi zid?
DAEMONIUM
25. 01. 2017 19.23
-1
ne rabimo zida, ker zid bo postavila Avstrija, slaven folk pa itak gre skupaj, pravijo avstrijci.
korintos23
25. 01. 2017 19.24
-4
muci007
26. 01. 2017 11.30
legvan1
25. 01. 2017 18.54
+2
in zakaj ne eu trčija
ONniON
25. 01. 2017 18.39
+14
ne sprejemajte migrantov vprašljive varnosti, ne dodeljujte azilov in tako boste najbolj varni, je komur težko razumeti?
DAEMONIUM
25. 01. 2017 19.24
+12
"ne dodelujte azilov"?? Pa nasi azilantom dodelujejo ze stanovanja, kaj sele azile.
rde?kar
25. 01. 2017 18.37
+7
Kar naselite jih pred mejo z Avstrijo iz združene levice se jih veselijo.
Nora24TV
25. 01. 2017 18.29
+3
A zdaj so vpisane besede primerne?