Slovenija

Hrvaški mediji: začasno se prekinja strogo preverjanje na mejah

Obrežje, 08. 04. 2017 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zastoji zaradi poostrenega nadzora na meji s Hrvaško so se nadaljevali tudi na sončno soboto. Vozniki so na izstop iz države čakali tudi do skoraj pet ur. Hrvaški mediji zdaj poročajo, da je Evropska komisija popustila in da so začasno prekinili strogo preverjanje. Slovenija te informacije še preverja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bruselj bomo obvestili o težavah na meji
    03:28
    Iz 24UR: Bruselj bomo obvestili o težavah na meji
  • Iz 24UR: Po polžje pred mejami
    03:20
    Iz 24UR: Po polžje pred mejami
  • Iz 24UR: Prizori kot na vrhuncu poletne sezone
    02:24
    Iz 24UR: Prizori kot na vrhuncu poletne sezone
  • Iz 24UR ZVEČER: Damir Črnčec o varnosti na mejah
    05:22
    Iz 24UR ZVEČER: Damir Črnčec o varnosti na mejah

Znova smo bili priča dolgim kolonam in uram čakanja na mejnih prehodih za prestop schengenske meje. Ponekod so morali čakatu tudi več kot štiri ure, kar je seveda voznike močno jezilo. Predvideva se, da bo tako stanje v obratni smeri tudi v nedeljo, še huje pa naj bi bilo zaradi praznikov prihodnji konec tedna. 

Odprava stroge kontrole? 

Hrvaški mediji poročajo, da je Evropska komisija, potem ko so jo seznanili s problematičnim stanjem, začasno ustavila izvajanje uredbe o poostrenem nadzoru oziroma povedano drugače, ustavlja se strogo preverjanje na mejah proti Sloveniji in Madžarski. Dnevnih.hr navaja, da je do tega prišlo, potem ko so Dimitrisa Avramopoulosa, pristojenega za migracije pri Evropski uniji, informirali s problemi, zaradi katerih so nastajale izredno dolge kolone.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je za 24ur.com povedal, da so jih hrvaški kolegi o tem obvestili, a da v pogovore Slovenija ni bila vključena, zato morajo situacijo natančno preveriti še pri Evropski komisiji, če to sploh drži, glede na to, da gre za uredbo. Šefic upa, da bodo informacije dobili v nekaj urah. Dodal je, da se na terenu ta domnevna odprava natančnega preverjanja še ne pozna.

Šefic: Evropski komisiji bomo poročali o težavah

Zakaj je nastala gneča?

Policisti potovalne dokumente preverjajo v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov, po novem pa preverjajo tudi državljane EU in ne samo državljanov tretjih držav. Ker je potnikov iz članic EU za približno štirikrat več kot iz nečlanic, se je sorazmerno povečal obseg dela policistov in s tem čakanje na meji.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je pred to informacijo iz Hrvaške za oddajo 24UR povedal, da bodo takoj v začetku naslednjega tedna Evropski komisiji poročali o težavah na meji, opozorili bodo na nekatere probleme na hrvaški strani in na predloge Slovenije pri pripravi tega akta o varovanju meje. Med temi je, da bi bili posamezniki, živeči ob meji in dnevno migrirajo ter imajo obmejne dovolilnice, izvzeti iz vsakodnevnega preverjenja na mejah.

Šefic se sicer strinja, da varnostne razmere v Evropi niso dobre, kar se je pokazalo tudi na Švedskem, in je tako ta ukrep smiselen za našo varnost. Morali bomo nekaj investirati, a moramo biti tudi življenjski, zato je prav, da pristojni prisluhnejo tistim z izkušnjami na zunanjih mejah EU, še meni Šefic.

Inšpektor Policijske uprave (PU) Novo mesto Bojan Tomc je pojasnil, da so, kot je v uredbi tudi dovoljeno, zaradi izredno dolgih čakalnih dob za prestop meje slovenski policisti v petek zvečer prenehali s preverjanjem vseh potnikov, preverjali so le še potnike tretjih držav, potnike iz držav EU pa le občasno. Dodal je še, da tehnična oprema slovenskih policistov deluje odlično, hrvaška pa "nekoliko počasneje, kar malo podaljšuje čas čakanja".

Tudi Branko Viher s PU Maribor je potrdil, da so zaradi dolgih čakalnih dob začasno prenehali preverjati vse potnike. Preverjali so jih tako le na hrvaški strani in če so pri kateremu zaznali nepravilnosti, so ga vrnili na slovensko stran meje.

Gneča na mejnem prehodu - 2
Gneča na mejnem prehodu - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

Kakšno je stanje?

Stanje na mejnih prehodih se je proti večeru umirilo, večinoma gre za krajše čakalne dobe, medtem ko je bilo čez dan po podatkih pormetnoinforamcijskega centra treba potrpeti tudi več kot štiri ure. Aktualno stanje lahko spremljate TUKAJ

Anita Leskovec s Policijske uprave Koper je povedala, da se na njihovem območju niso soočali s težavami, tudi tehnično so stvari delovale brezhibno. "Policisti usmerjajo ves trud v čim boljšo pretočnost na vseh mejnih prehodih. Kljub vsemu pa ponovno pozivamo vse, da spremljajo prometne informacije in uporabljajo manj obremenjene mejne prehode," je opozorila vse, ki se bodo v teh dneh odpravili na pot proti Hrvaški.

Župan Umaga opozarja na škodljive posledice poostrenega mejnega nadzora.
Župan Umaga opozarja na škodljive posledice poostrenega mejnega nadzora. FOTO: iStock

Župan Umaga opozarja na škodljive posledice poostrenega mejnega nadzora

Sistematični nadzor na zunanjih mejah EU bo po mnenju župana Umaga Vilija Bassaneseja močno škodil prebivalcem Umaga, celotni Istarski županiji in gospodarstvu. S pismom je vlado pozval, naj težave, ki so se pokazale že ob uvedbi nadzora v petek, čim prej reši, v nasprotnem bo posledice čutila cela država, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Sistematični nadzor potnikov na mejah je v veljavi od petka. Uveden je bil zaradi varnostnih razlogov in povečane grožnje terorizma ter drugih kriminalnih aktivnosti. Že v petek so ukrepi povzročili večurne zastoje na hrvaških mejnih prehodih in dolge kolone vozil, poroča Hina.

Bassanese je v pismu hrvaški vladi izrazil zaskrbljenost nad posledicami takšnih ukrepov. Kot je zapisal, bo nadzor najbolj občutilo hrvaško gospodarstvo, ki je v veliki meri odvisno od turističnega prometa.

"Zavedamo se, da je dvig ravni varnostnih ukrepov potreben, ne moremo pa se otresti občutka, da Hrvaška kot polnopravna članica EU in pomembna turistična destinacija ni analizirala posledic takšnih ukrepov ter namesto njih uvedla alternativne možnosti, s katerimi bi ob nemotenem pretoku ljudi obdržali varnost," je zapisal Bassanese.

Umaški župan še ocenjuje, da bosta poostren nadzor in večurno čakanje na mejah odvrnila turiste, ki na Hrvaško potujejo z osebnimi vozili. Ti gosti so sicer v poletni sezoni najštevilčnejši.

Negativni učinki se bodo po mnenju župana odrazili tudi na ostalih sektorjih, ne samo turističnem. Pri tem je izpostavil prevoznike, pa tudi učence in študente, ki dnevno potujejo v Italijo ali Slovenijo.

V pismu je pozval, naj hrvaška vlada in pristojna ministrstva v čim krajšem času rešijo problem, pri čemer je zahteval aktivno podporo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. "V nasprotnem bodo posledice čutili vsi, prvi pokazatelj pa bodo že prihajajoči velikonočni prazniki," je pismo povzela Hina.

Po dokaj kaotičnem petku se gneča pričakuje tudi danes in jutri.
Po dokaj kaotičnem petku se gneča pričakuje tudi danes in jutri. FOTO: Promet.si

Gnečo lahko pričakujemo tudi ob velikonočnih praznikih

Prvi večji val tujih vozil pa je pričakovati prihodnji teden, ko se bodo začeli velikonočni prazniki. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste so opozorili tudi na začetek počitnic v Avstriji, Švici in večjem delu Nemčije, kar pomeni več prometa od Avstrije proti Hrvaški.

Policisti potovalne dokumente preverjajo v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov, po novem pa preverjajo tudi državljane EU in ne samo državljanov tretjih držav. Ker je potnikov iz članic EU za približno štirikrat več kot iz nečlanic, se je sorazmerno povečal obseg dela policistov in s tem čakanje na meji.

Čakalne dobe so se na bolj obremenjenih prehodih med Slovenijo in Hrvaško začele daljšati že v petek zjutraj, v popoldanskih in večernih urah pa so tako tovorna kot osebna vozila in avtobusi na vstop v Slovenijo morali čakati več ur.

Policija voznikom, ki se odpravljajo na pot, svetuje, da prilagodijo potovanje in morda poiščejo manj obremenjen mejni prehod. Aktualne podatke o čakalnih dobah je mogoče najti na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (793)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
09. 04. 2017 13.41
Hrvati bodo vedno sosedi, prijatelji NIKOLI !!!!!
FesterAdams
09. 04. 2017 19.03
+1
Ljudje so čisto nekaj drugega, kot politiki. Slednji so turboteleta, ki svojo telečjost ekspotencialno stopnjujejo z bližajočimi se volitvami. Mi, mali bajdleki pa potem največja teleta še volimo. Prav nam je...
ivan.z Doba
09. 04. 2017 13.35
+1
Za nastalo situacijo so Hrvati krivi toliko kot Slovenci. Oboji imamo polotike, ki se pustijo nabtisat ob vsaki bruseljski neumnosti. Takoj gate dol! Dokler bodo Američani harali po svetu v imenu njihove demokracije, toliko časa ne bo miru. Kontrola meja je pesek v oči državljanom. Ne bo rešila Evrope pred teroristi in pred begunci.
jesenvoyo
09. 04. 2017 09.36
+1
Hrvatom bo komisija seveda popustila (tako kot ena druga za teran), nam pa ne pupušča nikoli nihče.
LLLEPI
09. 04. 2017 14.58
+0
Zakaj bi pa hlapcom popuscali ga je treba se bol udarit saj sam prosi za to
bnd
09. 04. 2017 07.48
+1
V petek, ko smo šli čez, Hrvati sploh niso gledali dokumentov. Zakaj sedaj le Hrvatom ni potrebno strogo kontroliranje? Adijo pamet!!! Sedaj bi morali policisti štrajkat. Ljudje bi jih 100% podprli.
Vrhovni
08. 04. 2017 22.59
+22
SRAMOTA ! EMIGRANTI SE NE PREVERJENI PROSTO SPREHAJAJO PO EU, NAS BI PA V GLAVO JEB.LI, POL PA POSEBNO KOLONO ZA SLO DRŽAVLJANE, TKO, KOT SO VČASIH ČEHI IMELI ZA POLJAKE POSEBNO KOLONO.
jesenvoyo
09. 04. 2017 09.54
Če bi tak sistem kontrole bil izvajan od začetka, se nihče (vsaj toliko ne) ne bi sprehajal po EU. Sedaj pa ko kontrola je, pa ogenj v strehi. Če komu tranzit čez SLO ne ustreza ima možnost da gre čez sosednjo Madđarsko.
bakiras
08. 04. 2017 22.50
+8
hrvati vejo mi pa ne. nasi so pa res pravi hlapci, ni kaj
bakiras
08. 04. 2017 22.54
+11
letmeseeit
08. 04. 2017 22.27
+16
Po drugi strani pa nam bodo peli z ekologijo vozil in omejevanje hitrosti...
bakiras
08. 04. 2017 22.54
+13
ggzz
08. 04. 2017 22.25
+21
zdej jim bomo spet uslugo delal, jutri nas bodo pa spet nekje žejne čez vodo peljal, tko kot oni znajo in tko kot se Slovenčki pustimo
ggzz
08. 04. 2017 22.25
+9
zdej jim bomo spet uslugo delal, butasti SLO, jutri nas bodo pa spet nekje nateg.nili
ggzz
08. 04. 2017 22.20
+17
vroče rvatske sanje. že mal švicajo, k vidjo kaj to pomen za njihov turizem. "ne hodite na CRO, ker boste samo v kolonah stali...."
JApajaDAja
08. 04. 2017 22.23
+3
htv-začasno "omiljena" kontrola razen za "posamezne" države eu in pojačano za tiste iz "tretjih", velja za h, slo in hr.
Animal_Pump
08. 04. 2017 22.19
+9
To pišejo hrvaški mediji, da se prekinja nadzor na mejah. Če bereš hrvaške medije je pa kot bi Pavlihovo pratiko bral.
FesterAdams
09. 04. 2017 19.11
kiki1978
08. 04. 2017 22.13
+7
Ej samo bisere kot je mario jih moras iskat.da je clovek tolko mozgansko opran pa je ze hudo.resno govorim mario,opran si do amena.
srebrnibreg
08. 04. 2017 22.14
+1
ojropaspi
08. 04. 2017 22.10
+4
Hrvati spet nakladajo...
kaslc 1
08. 04. 2017 22.06
+10
ce bi iz bruslja prisla derektiva de se morjo tile nasi voditelji z drekom mazat po svojih pejsah bi se,nas pa tko al tko ze,drugac pa itak z glavo ze zdaj naprej tam noter tiscijo,pa to
Fifi 24
08. 04. 2017 21.57
+33
?? Če to drži kar pravijo hrtvati je to še en DOKAZ da birokrati v bruslju NE VEDO kaj počnejo...malo ja malo ne !!?.......naši hlapci pa seveda VSEMU kimajo
korintos23
08. 04. 2017 22.03
+4
Hrvati delajo zastoje, ročno nekaj vpisujejo vsakega potnika posebej! Našim kar gre, 10-15 sekund in je fertik.
Animal_Pump
08. 04. 2017 22.22
+8
Pa, če so hrvati 50 let še za nami...morate jih razumet ;)...pa kakšnih delovnih navad tudi ravno nimajo.
rovte
08. 04. 2017 22.40
+1
tron3
08. 04. 2017 21.56
+5
To je sedaj vaša ljubljena EU, teror zganjajo po celi Evropi, z direktivami ter z Schenegenom, ko pa so šibali milijoni čez naše meje pa smo morali biti tiho in ubogati. To je Vaša resnična in oboževana EU, hvala bogu, da se tudi v Bruslju izbranci Evropejcev, ki večinoma to niso, iz dneva v dan počutijo manj varne.
MATEJ5321
08. 04. 2017 22.00
-6
Še dober, da gre samo za denar. V yugi so življenja izginjala. Se vidi, da pojma nimatš
Brakedirt
08. 04. 2017 22.10
-4
tron, za tebe je ven iz eu, vrniti carine,kupoval bos samo se v mercatorju,ker hoferja in ostalih ne bo vec,spet bos hodil v avstrijo po kavo in ob vrnitvi te bo pricakal nasmeh carinika z vprasanjem ali imate kaj za prijaviti....
jonbonslon
08. 04. 2017 21.53
+14
kroati,kot vedno izkrivljajo novice, a zavedni Slovenci ne nasedamo bedarijam!!meja slo -cro ostaja zaprta!
srebrnibreg
08. 04. 2017 21.52
+12
Čisto logično, da se to odpravi. Mejo naj zaprejo med Evropo z Balkanom na eni strani in na drugi Turčija- Bližnji vzhod- S. Afrika pa bo mir. Te, ki so pa v Srbiji in Grčiji pa direkt nazaj na Bližnji vzhod.
McClain
08. 04. 2017 21.45
+34
hahaha, najprej 3 milijone čez koruzo v Evropo brez vseh papirjev, zdaj pa vsakega evropejca z vsemi papirji pregledat v notranje blatnike na avtu. Pa kake loje mi volimo v ta Bruselj, nooooooooo
medo90
08. 04. 2017 21.50
+20
Za vstop ocitno še velja wilkommen. Kje so sedaj mavričarji??? Aja zadeti so v Rogu....
Zentrum
08. 04. 2017 21.44
+4