Slovenija

Na Loškem odkrivajo grobišča

Škofja Loka, 24. 10. 2006 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na območju prikritih grobišč povojnih pobojev v Lovrenški grapi pri Škofji Loki so na globini 60 centimetrov odkrili štiri okostja.

V Lovrenški grapi pri Škofji Loki so pričeli z izkopavanjem prikritih grobišč
V Lovrenški grapi pri Škofji Loki so pričeli z izkopavanjem prikritih grobišč FOTO: POP TV
Komisija za evidentiranje in urejanje prikritih grobišč v Škofji Loki je z arheologi podjetja Magelan iz Kranja na območju prikritih grobišč povojnih pobojev v Lovrenški grapi že pričela izkopavati posmrtne ostanke. Po tem ko so v ponedeljek začeli s pripravami in izkopali vrečo posmrtnih ostankov petih golenic in reber, ki so jih izkopali že lani pri sondiranju in jih nato ponovno zakopali, so v ponedeljek popoldne in danes že našli štiri okostja, pod katerimi so verjetno tudi druga.

Kot je pojasnil predsednik komisije za evidentiranje in urejanje prikritih grobišč v Škofji Loki Janez Pintar, so v ponedeljek začeli s prekopavanjem manjšega izmed dveh grobišč na območju Lovrenške grape. Na globini 60 centimetrov so odkrili štiri okostja. Pod njimi pa Pintar pričakuje posmrtne ostanke od devetih do 12 ljudi. Pintar predvideva, da gre za tiste, ki so nekaj metrov proč pokopavali domobrance, najverjetneje nemške vojake.
Prva okostja so odkrili na globini 60 centimetrov
Prva okostja so odkrili na globini 60 centimetrov FOTO: POP TV

V bližnjem grobišču domobrancev, kjer naj bi bilo pokopanih 47 ljudi, pa so po sedanjih kopanjih zaenkrat prišli do prvih kosti, ki so precej globoko, in sicer 110 centimetrov, čeprav so običajno prvi ostanki le pol metra globoko. V tem večjem grobišču ležijo izključno domobranci, večinoma z območja Žiri, Poljan in škofjeloške okolice, je pojasnil Pintar. Pobili so jih 30. maja 1945. Torej na isti dan, ko se je odvijal poboj v bližnji Bodoveljski grapi, kjer so arheologi pred letom dni že izkopali posmrtne ostanke 25 ljudi.

Arheološko izkopavanje poteka tako, da se vidi lega okostij in da se lahko le-ta sestavljajo. Tako bo jasno, na kakšen način so bili pobiti. Pri prvih štirih okostjih, ki so jih izkopali iz manjšega grobišča, kaže, da so ljudje, ki so pokopavali domobrance, tudi sami sebi izkopali jamo, v kateri so jih nato pobili in v njej zakopali.

Na škofjeloškem območju naj bi bilo več kot 20 že določenih grobišč
Na škofjeloškem območju naj bi bilo več kot 20 že določenih grobišč FOTO: POP TV


Izkopavanja naj bi potekala ves teden in naj bi bila predvidoma končana v petek. Tedaj naj bi iz stegnenic tudi že izrezali ploščice, ki jih bodo poslali na nadaljnjo forenzično preiskavo. V mesecu dni naj bi že dobili forenzične izide iz posmrtnih ostankov in tudi rezultate DNK preiskave pri njihovih svojcih, tako da bi lahko opravili identifikacijo. Tiste posmrtne ostanke, ki jih bodo uspeli identificirati, bodo svojci lahko vzeli in jih sami pokopali.

Komisija je vse domnevne svojce žrtev v grobiščih že obvestila o izkopavanjih. Z njimi je imela tudi sestanke in Pintar je pojasnil, da se svojci z izkopom strinjajo in večinoma želijo posmrtne ostanke vzeti. Ostale žrtve povojnih pobojev pa bodo svoje zadnje počivališče našle v kostnici, ki naj bi jo zgradili v škofjeloški občini, medtem ko bodo takoj po izkopu njihove ostanke hranili v mrliški vežici na loškem pokopališču, kjer so zaenkrat pred opravljeno identifikacijo tudi ostanki žrtev, najdenih v Bodoveljski grapi.

Komisija za evidentiranje in urejanje prikritih grobišč največ žrtev pričakuje v Crngrobu
Komisija za evidentiranje in urejanje prikritih grobišč največ žrtev pričakuje v Crngrobu FOTO: POP TV


Na škofjeloškem območju je poleg omenjenih treh grobišč sodeč po različnih pričevanjih tistih, ki so se pred pobojem uspeli rešiti ali pa so pobojem prisostvovali, še več kot 20 že določenih grobišč. Odkrivajo pa tudi nova grobišča, med katerimi so nekatera verjetno že izpraznjena. V nekaterih grobiščih so hrvaški državljani, nekje domobranci, ponekod pa tudi žrtve medvojnih pobojev, torej civilisti, je pojasnil Pintar. Težko je oceniti, koliko je vseh pobitih na loškem območju, verjetno pa bi bilo potrebno izkopati še posmrtne ostanke okrog tisoč žrtev, je dejal. Največ žrtev sicer pričakujejo v Crngrobu, kjer so pokopani hrvaški državljani.

Poboji so se nedvomno dogajali tudi na Loškem gradu, ki je bil takoj po koncu vojne zbirni center, prek katerega je šlo na tisoče ljudi, je pojasnil Pintar. Prve dni po koncu vojne je vladala nepopisna gneča, neredi in brezvladje, v katerem se je dogajalo marsikaj. Ne le poboji domobrancev, pač pa tudi drugih ljudi, ki so se morebiti komu zamerili, meni Pintar.


Grobišče v Lovrenški grapi pri Škofji Loki
Grobišče v Lovrenški grapi pri Škofji Loki FOTO: POP TV

Proces izkopavanja žrtev povojnih pobojev in njihovega raziskovanja bo po prekopu žrtev v Lovrenški grapi potekalo dalje. Pri tem Pintar upa, da bodo z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, ki je izdalo dovoljenje tudi za ta prekop, ter z državno komisijo za povojne poboje še naprej tako dobro sodelovali kot doslej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pavel.ferluga@siol.net
27. 10. 2006 20.53
Bosuti. A res nimate kaj boljšega za povedati? Tisto o eni prisegi poslušam že celo življenje. Pa samo o tej. A veste koliko priseg so si naši vrli Slovenci privoščili in komu vse? Samo prekomorci so prisegali laškemu kralju in Mussoliniju zvestobo in se borili zanj pod njihovimi zastavami in njihovimi znaki, ki niso imeli nič slovenskega, da o jeziku niti ne govorimo. Treba bi jih bilo vse postreljati mar ne? Potem so še prisegali Jugo Kralju pa Stalinu in Walterju pa prelamljali prisege, kot se je izplačalo.Ali niso bili vsi ti osebki ali skoraj vsi zločinci, katerim so prekomorci (potem partizani) prisegali? Pa kako lahko rečete "osvoboditelji" ljudem, ki so uvedli teror in diktaturo do padca berlinskega zidu? Slovenci so okusili svobodo šele po 1991. "Komunizem je nekompatibilen (izkjučujoč) s svobodo" je dejal vaš sonarodnjak levičar Italijan, če se ne motim Violante. Kjer so po 1945. letu nastopile diktature ni bilo svobode in Walterjeva ni bila drugačna. Sicer tematika poteka o reševanju prečega problema civilizacije. Slovenija mora dostojno in po vseh civilizacijskih normah pokopati žrtve podivjane bolševistične revolucije, če se hoče prištevati k civilizaciji zahodnih demokracij. Smo edini, ki imamo ta zločinski madež, ki se še vedno širi. Pravijo, da vsaka vas ima svoje brezno, kjer ni bilo domobrancev so pa bili 13. bataljoni ali drugi "izdajalci", saj za komuniste so bili izdajalci vsi tisti, ki se z njimi niso strinjali. Ostali živi so samo tisti, ki so se pravočasno potuhnili in dvigali pest v čast Stalinu in pajdašem. In teh je bilo kar nekaj. Na Primorskem je bilo veliko črnosrajčnih Slovencev (vsaj do '43), ki so v maju '45 (tem smo rekli majski heroji) oblekli rdečo in označili vsakega Slovenca, ki ni bil komunist za fašista. To vam lahko povem iz lastne izkušnje. Torej g. Bosuti, nehajte z izdajalci, ki to niso bili. Izdajalci česa? Morda partije, ki je niso hoteli? Izdaja je, če z nekom sodeluješ in potem ga izdaš. To so vedno naredili Lahi, tudi v obeh vojnah. Nacisti so izdali Stalina. Komunisti pa njih po napadu na sssr. Po napadu na Beograd (torej na kralj. Jug., so nacisti in komunisti na manifestacijah proti imperjalisto korakali SKUPAJ. Ali ste prebrali knjigo komunistke A. Vodetove "Skriti spomin" iz kater se lahko veliko naučite o izdajstvu. Zahrbtnost je vrlina totalitaristov pa naj bodo črni, rjavi ali rdeči. Nacikomunofašizem je bil kuga 20. stol. in to danes Zgodovina z veliko začetnico (ne tista partijska, ki ste jo premlevali pol stoletja) priznava in potrjuje.
Maxsterr
26. 10. 2006 16.20
Spoštovani bosuti, pa dajva malo debatirat,kako bi v resnici bilo,če bi zmagali domobranci in ne komunisti.Npr ena od številnih možnosti,če bi Slovenijo res razdelili in ne bi ostala skupaj 1.Štajerska in večji del Gorenjske bi verjetno res spadali pod Avstrijo,Pomurje in Prekmurje pod Madžarsko,Primorska s Krasom in ljubljansko polje in Notranjska pa pod Italijo. 2.Na tem ozemlju bi se govorilo najmanj 4 jezike tako kot npr v Švici ( 3 svetovne in enega domačega). 3.Ekonomsko in gospodarsko gledano,bi danes bili vsaj na nivoju Avstrije,če ne celo na nivoju Italije.Evropa bi nam bila kot mati ne pa sedaj kot mačeha.O Balkanu nebi kaj dosti razmišljali,saj tam se že več kot stoletje mrzijo Hrvati in Srbi,da o Albancih sploh ne govorim. 3.Leta 91 nebi bilo balkanske vojne,nebi bilo več kot 2 miljona poteptanih in razseljenih usod, raztresenih po celem svetu,skratka Evropa bi bila dosti bolj stabilna kot danes, itd,itd. Da pa smo ostali skupaj in že takrat uvideli demokracijo in zahodno ureditev,bi res govorili samo Slovensko ,tuje jezike bi se pa učili.Bili bi najmanj mala Švica ter vsi bi nam zavidali.Ne bi se kregali o domobrancih,partizanih, povojnih pobojih temveč bi energijo usmerjali v pozitivne smeri,globalizacijo itd,itd Ker ste se pa komunisti šli revolucije ,ste pa Slovence pahnili v 50 letno temo.15 let že kao živimo v demokraciji in poglejte kaj se dogaja?Obnašate se kot butalci,druga se ne dogaja kot kdo bo koga prej n*****o in ljudje ,namesto da bi se veselili vsake zmage,je ne privoščite nikomur. Zavist je vrlina naroda... Skratka - Primitivnost brez primere!
mjemjaw@yahoo.co.uk
26. 10. 2006 15.16
knes, nimaš prav. Kot prvo, Nemci niso izdali Američanov, oz. niso bili narodni izdajalci. Ujete okuptarojeve vojake pa so po vojni pobijali povsod, tudi v Belgiji, na Nizozemskem, da o Poljski in posebej Rusiji ne govorim. Zato ne mešat okupatrojev in nasprotnikov z narodnimi izdajalci, ki so še ena stopnja nižje. Kot drugo, če govorimo o narodnih izdajalcih spet ni res, da evropski narodi niso obračunali z njimi. Po vojni so jih izvensodno pobijali tako Belgiji, Nizozemci, Rusi kot (in še posebej( Francozi. Pa ne govorim, da je to prav, samo povem ti, da kvasiš neumnosti o katerih nimaš pojma.
knes
26. 10. 2006 15.10
bosuti, poboji nimajo nobene zveze z mascevanjem. a ves. in nikjer po Evropi niso na tak nacin in tako mnozicno pobijali nasprotnikov. se ti ne zdi cudno, da niso evropski narodi (in Americani) kar pobili cele Nemcije, ce bi bilo v pravljici o 'mascevanju' kej soli?
vinadap
26. 10. 2006 14.52
Gospod,Bosuti,to je vaše mnjenje,resničnost je pa čisto nekaj drugega.Ne vem,če bi isto razmišljali,če bi bil nekdo, ki ste ga imeli neizmerno radi,na tak krut način pobit in nato odvržen v brezna.
bosuti@yahoo.com
26. 10. 2006 14.21
Zanimivo, kako imajo tudi domobranci slab spomin, ko se nikakor ne morejo spomniti oz., kaj in komu so prisegli v 2.sv vojni. Po vsaki vojni so maščevanja kruta, na njihovo žalost so bili domobranci na strani, ki je izgubila. Kaj bi bilo, če bi bilo obratno? Potem bi se uresničila ideja, ki so ji domobranci prisegli - naredite mi to deželo spet Nemško. V tem primeru bi šlo najmanj milijon ljudi v taborišča, kjer se ve, kaj bi se zgodilo. To bi bilo pa v redu. Zato naj ne javkajo preveč. Kljub temu, da se trudijo, zgodovina bo vedno pisala, kaj je kdo počel in kdo je bil izdajalec. Na žalost pa je med vsakim maščevanjem storjenih tudi nekaj krivic. Tako je bilo po vsej Evropi, a tam še vedno vedo, kdo je bil osvoboditelj, kdo pa sodelavec z okupatorjem. In vsak ima mesto v zgodovini na pravi strani.
vatre
24. 10. 2006 15.41
Veliki finale slavnih partizanslih bitk se nadaljuje. Akterji pa molčijo, ko bi se vendar lahko hvalili o velikih zmagah. Neki Mitja, ki je imel marsikaj zapisanega pa je izgubil mapo. Res smola.