Črna kronika

Dve tragični prometni nesreči: 21-letnik ni vozil pijan, 35-letnik naj bi bil pod vplivom kokaina

Ljubljana, 11. 05. 2013 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

21-letnik, ki je na ljubljanski obvoznici vozil v napačno smer in povzročil prometno nesrečo, je pridržan. Sledi alkohola niso odkrili. So pa pri 35-letniku, ki je do smrti povozil 19-letni dekleti, neuradno odkrili sledi marihuane in kokaina.

Pri 21-letniku, ki je v četrtek na ljubljanski obvoznici med razcepoma Zadobrova in Malence povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom, niso odkrili sledi alkohola, so poročali v 24UR. Rezultati, ki bi pokazali na morebitno prisotnost drog in nedovoljenih substanc, pa še niso znani. Je pa voznik pridržan in bo s kazensko ovadbo priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Kaj se je zgodilo?

21-letni Mariborčan je vozil po avtocesti iz smeri razcepa Malence proti Zadobrovi. Na delu avtoceste med predorom Golovec in vkopom Strmec, kjer stoji intervencijsko obračališče, je trčil v PVC-stebričke in verigo, ki na tem delu fizično ločuje smerni vozišči. Vožnjo po avtocesti je nadaljeval po nasprotnem smernem vozišču. V bližini izvoza Bizovik je čelno trčil v intervencijsko vozilo, ki ga je pravilno iz smeri Zadobrove proti Malencam vozil 41-letnik iz okolice Litije. 41-letnik je umrl na kraju nesreče, povzročitelj pa je bil lažje poškodovan.

V prometni nesreči na ljubljanski obvoznici med razcepoma Zadobrova in Malence je umrl 41-letnik.
V prometni nesreči na ljubljanski obvoznici med razcepoma Zadobrova in Malence je umrl 41-letnik. FOTO: arhiv GBL

35-letnik pod vplivom marihuane in kokaina?

Teden pa je zaznamovala še ena tragična prometna nesreča. 35-letni Ljubljančan je v ponedeljek na Slovenčevi cesti v Ljubljani do smrti povozil 19-letni dekleti in pobegnil s kraja nesreče. Poleg alkohola so pri 35-letniku odkrili tudi sledi drog. Neuradno naj bi šlo za marihuano in kokain, so poročali v 24UR.

Preiskovalna sodnica je zaradi ponovitvene nevarnosti zanj odredila en mesec pripora, ki ga je mogoče tudi podaljšati. V tem času bo tožilstvo spisalo obtožnico. Vozniku grozi do 12 let zapora.

Kot je znano, je 35-letnik na prehodu za pešce trčil v 19-letni peški, ki sta z njegove leve strani pravilno prečkali vozišče na prehodu za pešce. Po silovitem trčenju sta peški obležali na pločniku ob levem robu vozišča, voznik pa je pobegnil. Nekaj minut po trčenju se je vrnil na kraj nesreče, da bi pobral registrsko tablico, a so ga občani zadržali do prihoda policistov.

19-letnici, ki sta pravilno prečkali cesto, sta umrli.
19-letnici, ki sta pravilno prečkali cesto, sta umrli. FOTO: Damjan Žibert

PREBERITE ŠE: Kdo je odgovoren za stanje v prometu, kjer se napake plačujejo z življenji? So res krive nižje kazni, ki so jih lani sprejeli poslanci? Bi jih morali poostriti?

Na ljubljanski obvoznici v napačno smer

A črnega tedna na naših cestah očitno še ni konec. Danes okoli 8.30 so na ljubljanski severni obvoznici med priključkom Ljubljana - Bežigrad in razcepom Zadobrova v smeri Kosez opazili vozilo, ki pelje po nasprotni strani vozišča, so sporočili iz prometnoinformacijskega centra za državne ceste. Po slabih 30 minutah so opozorilo umaknili.

O dogodku je bila obveščena tudi policija, so za 24ur.com potrdili na PU Ljubljana. "Policisti so začeli aktivnosti za izsleditev vozila," so sporočili s policije, a jim vozila ni uspelo odkriti.

Okoli 11. ure sta pri Vrhovem v občini Radeče trčili dve osebni vozili. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Sevnica, ki so rešili eno osebo iz vozila, poškodovanim pa so nudili prvo pomoč. Reševalci NMP Sevnica in Laško so pet poškodovanih oseb prepeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico.

Kaj storiti v primeru voznika, ki vozi v nasprotno smer?

Na Darsu svetujejo, da vozniki v primerih, ko slišijo, da nekdo vozi v nasprotno smer, ali pa takšnega voznika vidijo, ostanejo mirni. "Če po radiu slišite, da po vaši strani vozišča prihaja vozilo v nasprotni smeri, ostanite mirni, zmanjšajte hitrost, ne prehitevajte, ustavite na najbližjem počivališču in počakajte na preklic nevarnosti. Če pa zagledate vozilo, ki vozi po nepravilni strani avtoceste, se čim prej varno umaknite nasproti vozečemu vozilu," svetujejo na Darsu.

Tisti vozniki, ki opazijo nekoga, ki vozi v napačno smer, morajo o tem obvestiti policiste (113) ali prometnoinformacijski center (kratka telefonska številka 1970, brezplačna telefonska številka 080 2244 ali 01/518 85 18), lahko pa uporabijo tudi obcestni telefon.

Če se vozniki sami znajdejo na napačni strani ceste, na Darsu svetujejo, da takoj prižgejo vse štiri smernike in se, ne da bi ovirali druge voznike, ustavijo na odstavnem pasu. O dogodku morajo obvestiti tudi policijo ali dežurno avtocestno službo in počakati na njihov prihod.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3