Slovenija

Na ladji v Luki Koper 12 prebežnikov, vsi zaprosili za azil

Koper/Ljubljana, 26. 07. 2016 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Luki Koper so policisti na ladji, ki je priplula iz Turčije, odkrili 12 prebežnikov iz Sirije in Iraka. Vsi so zaprosili za azil. V Slovenijo pa bo v okviru premestitvene sheme iz Grčije sredi avgusta prišla nova skupina 32 beguncev, prva je prispela maja.

Na tovorni ladji, ki je v Luko Koper priplula iz Turčije, so policisti v ponedeljek odkrili 12 ilegalnih prebežnikov. Vsi so zaprosili za azil, nato pa so jih odpeljali v azilni dom, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Med pribežniki je devet državljanov Sirije in trije državljani Iraka. Na ladjo so se vkrcali s pomočjo dveh državljanov Turčije, ki sta pomorščaka na ladji. Policija ju je pridržala in zoper njiju vložila kazensko ovadbo, so še sporočili koprski policisti.

Nova skupina beguncev iz Grčije bo v državo predvidoma prispela avgusta

Sicer pa bo nova skupina 32 beguncev v okviru premestitvene sheme v Slovenijo predvidoma prispela sredi avgusta. V okviru premestitvene sheme kot mehanizma solidarnosti znotraj EU naj bi bilo letos in v prihodnjem letu iz Italije in Grčije premeščenih 567 beguncev, prihode pa so razdelili na manjše skupine. Prvi begunci so iz Grčije in Italije prispeli maja, gre pa za 34 ljudi, državljanov Sirije, Iraka in Eritreje.

Begunci
Begunci FOTO: AP

V državo so prispeli kot prosilci za azil, ki so postopek za pridobitev mednarodne zaščite že začeli, zaradi česar postopke v Sloveniji izvajajo relativno hitro. Tako so po podatkih notranjega ministrstva do 21. julija odločili o 24 prošnjah za mednarodno zaščito. Status begunca so priznali 12 osebam, status subsidiarne zaščite pa enajstim.

V enem primeru so izdali sklep o ustavitvi postopka, ker je prosilec samovoljno zapustil azilni dom in se vanj ni vrnil, kar v skladu z zakonom o mednarodni zaščiti šteje za umik prošnje.
Sicer pa je letos v Sloveniji za mednarodno zaščito zaprosilo 612 ljudi, med njimi največ državljanov Afganistana, Sirije in Iraka. Rešenih je bilo 469 prošenj, mednarodna zaščita pa je bila priznana skupaj 58 osebam, od tega 40 statusov begunca, 18 pa statusov subsidiarne zaščite. V največ primerih (292) je bil postopek ustavljen, 59 prošenj je bilo zavrnjenih, 63 pa zavrženih.

V Sloveniji je trenutno tudi 21 mladoletnih prosilcev za azil brez spremstva. Te bodo avgusta predvidoma namestili v dijaška domova v Postojni in Novi Gorici, če bo vlada v četrtek sprejela sklepe, ki bodo podlaga za to.

Čeprav od marčevske uveljavitve dogovora med EU in Turčijo skozi Slovenijo ne poteka več val nezakonitih migracij, pa na meji s Hrvaško še vedno stoji 179 kilometrov žične ograje. Ta je postavljena od mejnega prehoda Gibina v občini Razkrižje do doline reke Dragonje v občinah Piran in Koper.

Makedonska meja
Makedonska meja FOTO: AP

Žično ograjo so doslej odstranili na prehodnih mestih, mejnih prehodih, v strnjenih naseljenih, turističnih krajih ter na območjih, kjer bi lahko narasel vodostaj reke ogrozil postavljene ovire, so pojasnili na notranjem ministrstvu. Tam jih nadomeščajo s panelno ograjo, ki so je do zdaj postavili v skupni dolžini 23 kilometrov. Zamenjava še poteka v skladu s sprejetim načrtom in dogovorom z lokalnimi skupnostmi, so še pojasnili. 

Letos v Sredozemlju umrlo že več kot tri tisoč beguncev

Pri poskusu prečkanja Sredozemlja je letos sicer umrlo že več kot 3000 migrantov in beguncev, skoraj 250.000 pa jih je po tej nevarni poti uspelo doseči Evropo. Glede na podatke Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je letos smrtnost med množicami, ki skušajo prečkati Sredozemlje, občutno višja kot v enakem obdobju lani. Do julija 2015 je namreč v Sredozemlju umrlo 1917 ljudi. Največjo skupino prišlekov sicer predstavljajo Sirci, na drugem mestu so Afganistanci, tretji so Iračani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3