Slovenija

Preiskava po smrti vojakinje

Peč/Ljubljana, 24. 11. 2009 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./T.Š./B.G./Š.Z./STA
Komentarji
44

Vojakinja s Štajerske, ki še ni dopolnila 30 let, naj bi na Kosovu naredila samomor. Poškodovala se je z avtomatsko puško. Za prevoz posmrtnih ostankov v Slovenijo bo v najkrajšem možnem času poskrbela vojska.

Neuradno naj bi vojakinja storila samomor. Slika je nastala sredi avgusta, ko je na Kosovo odšel nov kontingent Slovenske vojske.
Neuradno naj bi vojakinja storila samomor. Slika je nastala sredi avgusta, ko je na Kosovo odšel nov kontingent Slovenske vojske. FOTO: Dare Čekeliš
To je prvi primer smrti med slovenskimi vojaki na misijah v tujini. Na Kosovu sicer trenutno služi 387 pripadnikov Slovenske vojske, od leta 2000, ko je Slovenija tja prvič napotila svoje vojake, pa jih je v tej državi delovalo že okoli 1900. "Kontingent nadaljuje izvajanje nalog skladno z njihovimi zadolžitvami," so sporočili z ministrstva za obrambo.

Okoli 13. ure je v vojaški bazi v Peči na Kosovu umrla slovenska vojakinja, ki se je poškodovala s strelnim orožjem, so sporočili z ministrstva za obrambo. V nesrečni dogodek ni vpletena nobena druga oseba, prav tako niso bili ogroženi drugi pripadniki 20. kontingenta Slovenske vojske, so dodali.

O dogodku so obvestili preiskovalnega sodnika v Sloveniji, okoliščine preiskujeta Obveščevalno-varnostna služba Ministrstva za obrambo in komisija Slovenske vojske. Več bo znanega po končani preiskavi, je povedal Simon Korez z ministrstva za obrambo. "V Slovenski vojski obžalujemo smrt in svojcem izrekamo iskreno sožalje," je dodal. Njeno družino so s tragedijo že seznanili.

Povedal je, da je ženska mlajša od 30 let, v vojski je služila leto dni, prihaja pa s Štajerske. Za prevoz posmrtnih ostankov v Slovenijo bo poskrbela vojska, in sicer v najkrajšem možnem času, potem ko bo komisija zaključila s preiskavo, je še povedal Korez.

Na tragedijo se je zvečer odzvala tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. ''Žalujemo za vsakim mladim življenjem, kjerkoli in v kakršnihkoli okoliščinah. Tudi naša Urška bo za vselej ostala sestavni del naše zgodbe,naše zgodbe na Kosovu in seveda tudi našega velikega spoštovanja do vsakogar, ki je pripadnik ali pripadnica slovenske vojske,'' je dejala v odzivu na dogodek.

Vojakinja storila samomor?

V vojaški bazi v Peči na Kosovem največji slovenski kontingent nadzira območje vse do meje s Črno goro.

Vojakinja se je ustrelila z avtomatsko puško. Po poročanju Sveta na Kanalu A naj bi to storila vpričo kolegov vojakov. Omenjene informacije niso potrdili ne na obrambnem ministrstvu ne na slovenskem poveljstvu na Kosovu.

Korez pa je povedal, da so imeli vojaki za danes zjutraj predvideno usposabljanje, zato so vzeli orožje, ki ga sicer hranijo v skladiščih. "Vse kaže, da je prišlo do poškodbe z njeno osebno oborožitvijo," je dejal. Dogodek ni bil neposredno povezan z usposabljanjem, je še poudaril. Čeprav drugi vojaki niso bili vpleteni, jim je poveljnik ponudil pomoč.

Ali je šlo za nesrečo ali samomor, bo pokazala preiskava. Težav s s sodelavci ali nadrejenimi na misiji naj vojakinja ne bi imela, med služanjem na Kosovu tudi ni iskala pomoči psihologa. Na misiji je bila od oktobra.

Predsednik Türk družini že izrekel sožalje

Predsednik Danilo Türk je bil o tragičnem dogodku obveščen in ga obžaluje. Družini vojakinje je že izrekel iskreno sožalje. Predsednik, ki je tudi vrhovni poveljnik Slovenske vojske, v najkrajšem času pričakuje natančno poročilo o preiskavi dogodka, so za 24ur.com povedali v njegovem uradu.

Predsednik vlade Borut Pahor je v svojem imenu in v imenu vlade poslal žalno brzojavko svojcem umrle vojakinje. Izrazil jim je iskreno sožalje ob tragični izgubi. Smrt vojakinje obžalujejo tudi na zunanjem ministrstvu. Več zaradi še vedno nejasnih okoliščin dogodka niso želeli povedati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja