Slovenija

Janša ostaja na čelu SDS, podprlo ga je 666 delegatov

Maribor, 20. 05. 2017 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Janez Janša je po skoraj četrt stoletja vodenja SDS na današnjem kongresu v Mariboru prevzel še en mandat za predsednika stranke. Podprlo ga je 666 delegatov, pet jih je bilo proti, tudi tokrat je bil edini kandidat za to funkcijo. Danes so delegati sprejeli tudi nekaj programskih resolucij, nosilno z naslovom Slovenija v srcu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novi stari predsednik
    03:09
    Iz 24UR: Novi stari predsednik
  • Iz 24UR: Madžarska za izgradnjo drugega tira, SDS proti
    02:26
    Iz 24UR: Madžarska za izgradnjo drugega tira, SDS proti

Na kongresu stranke SDS v Mariboru so vnovič za predsednika stranke izvolili Janeza Janšo. Zanj je glasovalo 666 delegatov, pet jih je bilo proti. Tudi tokrat je bil Janša edini kandidat za to funkcijo. 

Janša se je v nagovoru po izvolitvi zahvalil za izkazano zaupanje. Poudaril je, da je bil minuli mandat težak in poln izzivov, "morda najtežji po letu 1992". Kot je dejal, so SDS namreč namenili "najmanj potisk na obrobje političnega prostora". Po njegovih navedbah je eno od pomembnih sporočil kongresa njihov odgovor na vprašanje, koliko časa se bodo še borili. Dokler bo to treba, z vsemi slabostmi in prednostmi, je dejal in dodal, da vedo, kam gredo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Prihaja čas polaganja računov'

V osrednjem kongresnem nagovoru je Janša sicer napovedal neusmiljen boj za izkoreninjenje drugorazrednosti v Sloveniji. Po njegovih besedah SDS ne bo mirovala, dokler Slovenija ne bo postala prostor pravičnosti in dom, v katerem se bo vsakdo počutil enakopravnega, varnega in sprejetega.

Janša, ki stranko vodi od leta 1993 in ga odtlej na kongresih nihče ni izzval, je bil tudi danes edini kandidat za vodenje stranke v prihodnje.

Janša se je v nagovoru dotaknil tako strankine in državne zgodovine kot njene prihodnosti. Prepričan je namreč, da se bo Slovenija kmalu zbudila. "Prihaja čas polaganja računov, prihaja čas za novo stran v knjigi slovenske zgodovine, ki bo popisana v slovenskem jeziku, s slovensko pisavo in uporabili bomo isto abecedo, kot smo jo v času demokratizacije in osamosvojitve. Zato da to tranzicijo končno zaključimo," je med drugim izpostavil in bil kritičen tudi do politične levice in stanja v slovenskem sodstvu.

Napovedal je, da se bo stranka v prihodnosti borila za vse razvojne projekte, ki so jih začeli že v prvi vladi. "Družina bo postala investicijski projekt in ne zgolj neke socialne politike transferov," je dejal in napovedal vzpostavitev novega ministrstva za družino, ločenega od socialnega resorja. 

"Slovenija bo odprta za različno kulturno izmenjavo, ki nas lahko bogati, hkrati pa bo odločno zavračala levičarsko vsiljevanje multikulturnosti, ki ne loči več med slovenskim jezikom in kulturo in je odločilni sestavni del naše identitete," je še dejal.

"V zdravstvu bo SDS naredila red," je prepričan, pri čemer je izpostavil, da so utrujeni od govorjenja o reformi in jamranja, da ni denarja. Dotaknil se je tudi zunanje politike in poudaril, da je SDS proevropska in pro Nato stranka. "A Evrope ne jemljemo zgolj kot francosko-nemški vlak, na katerem smo lahko le potniki. Lizbonsko pogodbo jemljemo resno, naši interesi so enakovredni drugim, želimo soodločati o skupni evropski prihodnosti," je med drugim izpostavil.

V politiki so se ob Orbanov prihod na kongres SDS obregnili zaradi načrtovanega sodelovanja Madžarske s slovensko vlado pri izgradnji projekta drugega tira, medtem ko SDS podpira referendum proti zakonu o drugem tiru. S premierjem Mirom Cerarjem se Orban danes ne bo sestal. 

Prepričan je, da je Evropa izpostavljena nekaterim skupnim izzivom, pri čemer pa pri njihovem reševanju vidi pasivnost slovenske vlade. Z nereagiranjem na veliki migrantski val so naši oblastniki po njegovih besedah celo pomembno prispevali k napetostim in dezintegracijskim silnicam v Evropi. Ob tem pa je Madžarska "dokazala, da je schengensko mejo preprosto možno graditi", je dejal in se madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, ki se je udeležil kongresa, zahvalil, saj da je s tem, ko je Madžarska branila schengensko mejo, branila tudi Slovenijo.

Orban podprl Janšo in njegovo stranko

V prizadevanjih je Janšo osebno in stranko podprl tudi Orban. Kot je izpostavil, je slovenskim, madžarskim in slovaškim demokratom skupna prihodnost srednje Evrope, ki predstavlja trdnjavo stare celine. Ob tem po Orbanovih besedah ne moremo mimo velike evropske razprave, ki temelji na vprašanju, ali migranti ali naše lastne družine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razmišljanje, da je Evropa v Bruslju, od koder lahko članicam narekujejo, kaj naj storijo, je po Orbanovih besedah zakrivilo tako preteklo gospodarsko kot migrantsko krizo. Zaradi slednje je danes prost pretok delovne sile zamenjal nadzor na mejah, je prepričan.

Izpostavil je še, da bi moralo odločanje o ključnih vprašanjih ostati v rokah posameznih držav. "Sefi" z evropskimi vrednotami namreč po njegovem mnenju niso v Bruslju, temveč v srcih evropskih državljanov.

Orban je podprl Janšo in njegovo stranko.
Orban je podprl Janšo in njegovo stranko. FOTO: POP TV

Spremembe v stranki in programske resolucije

Je bil pa Janša tokrat zadnjič izvoljen na kongresu, saj so delegati potrdili statutarne spremembe, po katerih bodo predsednika stranke odslej volili na predkongresnih konferencah, in sicer neposredno vsi polnopravni člani. Podpredsednik SDS Zvone Černač je ob tem poudaril, da gre za pomembne spremembe, ki omogočajo nadaljnjo krepitev kadrovske zasedbe stranke in demokratičnega odločanja v stranki.

Spremembe se nanašajo tudi na članstvo, ki po novem ne obsega le članov, ampak tudi podpornike. Če torej določen član ne bi izpolnjeval svojih obveznosti, bi postal podpornik. Kongres je danes izvolil tudi nadzorni ter izvršilni odbor stranke. Med kandidati za izvršilni odbor je največ glasov prejel Aleš Hojs, sicer nekdanji podpredsednik NSi.

Delegati so podprli nekaj programskih resolucij. Poleg nosilne z naslovom Slovenija v srcu, ki je bila tudi rdeča nit Janševega nagovora, so v posameznih dokumentih osvetlili še področja zdravstva, mladih, družine in delavskih pravic.

V razpravi so se sicer med drugim pojavila različna stališča glede določb, v katerih opredeljujejo odnos do družine. Tako so med drugim zavrnili predlagano dopolnilo, da bi iz resolucije črtali določila, da bodo mladim družinam omogočili ugoden kredit za ureditev stanovanjskega vprašanja, glavnica kredita pa bi bila zmanjšana za 20 odstotkov ob rojstvu vsakega novorojenega otroka.

Zavrnili so tudi predlog dopolnila, s katerim bi zapisali, da je pravica do življenja temeljna človekova pravica in da se bo SDS borila za temeljne pravice vseh ljudi, tudi najšibkejših, nerojenih otrok.

Na kongresu tudi predstavniki nekaterih drugih strank

Na kongresu SDS so poleg Orbana bili prisotni tudi predsedniki nekaterih strank slovenskega desnega političnega pola, in sicer predsednik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, predsednik SLS Marko Zidanšek in predsednik Nove ljudske stranke Željko Vogrin.

Predsednica NSi Ljudmila Novak se mudi v tujini in je udeležencem kongresa poslala lepe želje z opravičilom. Za prisotnost na kongresu je pooblastila člana izvršilnega odbora NSi Janeza Pogorelca, ki pa so ga na vhodu zavrnili, in sicer z argumentom, da so se prepozno akreditirali in ker ni predsednik NSi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2431)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totinori
23. 05. 2017 10.37
+3
Ko je bil JJ še mlad in zagrizen komunist, je v Jugi veljala parola PO TITU TITO. Janezku kljub silni želji niso bile uslišane sanje, da bi dosegel njegov status in položaj. Je pa uveljavil pravilo PO JANŠI JANŠA.
zek
22. 05. 2017 21.41
-3
heeeeeeeeee BRAVO JANEZ edini,ki privlači množice heeeeeee SPET ČEZ 2000 KOMENTARJEV heeee za dobrim konjem se vedno kadi heeeeeeeee ---------------
srebrnibreg
22. 05. 2017 21.48
+7
totinori
23. 05. 2017 10.30
+2
To je le jasen dokaz, da so tudi tvoji soverniki naredili domačo nalogo!
LAC
22. 05. 2017 19.18
+2
ČE SE BI JANEZ UMAKNIL BI BILA TA STRANKA VLADUJOČA! AMPAK TRMA DELA SVOJE!
AdminZaKure
22. 05. 2017 21.08
-5
Tako pravite vi. Nas JJ nič ne moti. Vi pa se brigajte za svoje enoletne stranke.
flum
22. 05. 2017 17.06
+5
po titu tito, po janezu janez. beda
flum
22. 05. 2017 17.04
+1
po titu tito, po janši janša
srebrnibreg
22. 05. 2017 16.36
+4
Kura se pa kar v vsakega zaleti. Kura kot kura pa še brez glave.
totinori
22. 05. 2017 15.28
+13
666 glasov!!! Več kot očitno ne gre za naklučje. Jasnovidni in razumni Janez Drnovšek ga ni imenoval "princ teme" zaradi tega, ker bi mu bil tako pri srcu. Sam se je preimenoval v noriškega princa, kar pa mu prav nič ne pomaga. Nekoč je bil zagrizen komunist, danes pa ...Ni zanemarljiv podatek, da ima s strani RKC večjo podporo, kot stranka, ki je ob ustanovitvi že v imenu izražala pripadnost tej isti inštituciji! Če parafraziram škofa Glavana ob izjavi glede afere Zvon, da če verjamejo v dobro ( Boga), potem morajo tudi v Satana (666)! Žal podpirajo slednjega.
AdminZaKure
22. 05. 2017 15.59
-11
Pravilno. Kar je vsekakor bolje, kot podpirati rdeče hudiče. In pišeš iz službe v JS, kajne :)
totinori
22. 05. 2017 18.10
+6
Če bi kdaj služil JLA, bi razumel odgovor:"Pogađaš ko' prstom u dupe!"
AdminZaKure
22. 05. 2017 21.19
-5
Ne :) Ti si pošten delavec, ki podpira tiste, ki mu onemogočajo boljše življenje :))
Ost1234
23. 05. 2017 08.29
+3
Sej Janez že zdej dobr živi. Sploh ne ve od kod mu 400.000€ !
AdminZaKure
22. 05. 2017 15.27
-10
Revni ljudje že 25 let volijo levico in so še vedno revni :))) Ob tem pa vedno pozabijo, da jim je levica ukinila usklajevanje pokojnin in regres.
sinhron
22. 05. 2017 15.59
+5
Zopet ena vaših laži ! Preveri svojo izjavo in boš presenečen !
AdminZaKure
22. 05. 2017 16.08
-9
Seveda sem jo. Samo pod vlado JJ so se pokojnine povečale za 25%. Ves ostali čas realno padajo. Posebej ko je Pahor ukinil usklajevanje in regres.
Paskakvali
22. 05. 2017 16.20
+7
In samo ter le pod vlado JJ je Slovenija iz zgodbe o uspehu postala kandidat za trojko!!!!!!
ayrtonsenna
22. 05. 2017 16.27
-4
Ko prebiraš komentarje levakov dobiš občutek da je J.J. vladal 25 let in da je za vse stvari slabega vladanja kriv on. Pa temu k sreči ni tako preden se levičarji na tem portalu šopirite si dopovejte da nam je vladal leva Drnovškova vlada, leva Ropova vlada,Leva Pahorjeva vlada,Leva Bratuškova vlada in sedaj leva Cerarjeva vlada.Vsaj 20 let vladavine socialističnega samoupravljanja na 45 let podlage.Janša je kriv samo toliko če temu lahko rečem kriv da si želi normalne Slovenije normalnega kapitalizma in konec stricev iz ozadja in lobijev ki vodijo državo iz ozadja.
hotchilipoper
22. 05. 2017 15.23
Adijo,moram pohitet!
Grunf TNT
22. 05. 2017 14.28
+14
Oglejte si na Yt Hrvaško oddajo Bujica, kjer Janša in Grims odprto podpirata Hrvaškega ultran..stičnega pevca Tompstona enačita Us..štvo in NOB. Temu dodamo še take volilne rezultate znotraj stranke in nam je vsem jasno za kakšno stranko gre. Napoveduje da bo on uredil koncert in da ga bosta s soprogo tudi obiskala. Treba je poiskati teh 5 delegatov in jih zaščititi saj veste so v nevarnosti.
nevica
22. 05. 2017 15.09
+6
Nacistično - saj sedaj se to prižiga že večini Slovencev. Nekateri so se stranke oklepali v upanju, da bomo imeli stranko, ki nas bo uspešno vodila skozi porodne krče kapitalizma - nič od tega. Samo razprtije in revanšizem in še Popit je bil samo 13 let na čelu slovenske partije. Tako da imamo sedaj dve nazadnjaški stranki, skrajno desnico in skrajno levico. Od nobene ne bo kruha.
AdminZaKure
22. 05. 2017 15.28
-5
Levičarji so vedno proti domoljubju. Ker levičarji nimajo domovine in nimajo svojega naroda. Levičarji so poguba vsakega naroda.
Grunf TNT
22. 05. 2017 16.37
+7
Dajmo že ločiti med domoljubjem in fashismom. Če izrečeš podporo človeku ,ki poje o pobojih v koncentracijskem taborišču kot o dobrem delu, kjer je bilo pobitih 700 000 ljudi med katerimi je bilo nekaj tisoč Slovencev,to zame ni domoljubje. Peti o ustashih in povečovati njihovo ideologijo je samo po sebi mizerno,da pa vodja nase najvecje opozicijske stranke to podpira, je pa žalostno.
AdminZaKure
22. 05. 2017 17.54
-4
Pobijanje komunistov po vojni je humanitarna akcija.
prašek
22. 05. 2017 13.38
+8
Kje pa je zdaj tistih 5 delegatov, ki ga niso volili ? So še med nami ?
srebrnibreg
22. 05. 2017 14.56
+3
Pozdrav prašek.Saj so priredili število samo zaradi pravljične podobe. Pač Noriške pravljice.
prašek
22. 05. 2017 18.28
+1
srebrni ....... En lep pozdrav. Oprosti, sem delal. Saj veš kako je, ko se začne košnja !
Principat
22. 05. 2017 13.23
+6
kako je janez nepridvidljiv , do le 2013 je na vse pretege kritiziral madžarsko vse do trenutka ko je orban začel z drugo politiko ,, takih oseb se varuj , ti so zmožni ,, sicer pa v primeru zmage bo podaril prekmurje madžarom , orban pa že baje tudi ponuja nepovratna sredstva .. IZDAJA SLO naroda
nevica
22. 05. 2017 15.12
+4
Nepredvidljiv? Meni se zdi pa zelo predvidljiv in to je ravno znak, da ni hudo inteligenten, ker pobira podpornike kjerkoli. Še malo pa bo opljivani KIM
nevica
22. 05. 2017 15.13
+3
opljuvani Kim Jong njegov največji prijatelj. Janez vedno nekaj kupčka za hrbtom Slovencev - največji poštenjak.
Transformerji
22. 05. 2017 12.57
-1
Ste resnično točno prešteli? Je mogoče eden manj ali pa več? 666 je hudičeva številka, torej ta številka predstavlja vso vladavino dosedanje samostojne Slovenije. Verjamem, da je levo oblast podpiralo 999 delgatov, samo okrog obrnaše.....
vertex
22. 05. 2017 12.43
+11
Madzar je albancu privil ušesa
Nightyfly
22. 05. 2017 12.42
+11
ayrtonsenna 22.05.2017 11:09:22 7 10 3 Bi nas kriza obšla bolj na mili način če bi vladal od 2008 naprej ko se je dejansko pričela kriza pa smo na žalost dobili opravilno nesposobno vlado Pahorja ************************jezusmarija pomagaj ,ce bi tale kljukec se naprej vladal .Slovenija bi sla pod komisariat EU . Pa kaj ste zmesani ? Pol sveta je slo skoraj v bankrot , vi se pa greste tu neke polit-ekonomije z obramboslovcem na celu ? Dajte no . Slovenija je imela rast zaradi notranje konjukture ,z cestnim krizem in gradnjo nepremicnin . Ze to je bilo nenormalno in strokovnjaki so opozarjali na to , da zna pociti . In je pocilo .Slovenija ni bila pripravljena - gospodarsko -bancnoi balansirana za take udare .Tega ne bi prenesle nioti velike drzave . In niso . Nekatere se bodo pobirale se desetletja .
ayrtonsenna
22. 05. 2017 13.38
+0
Seveda Slovenija ni bila pripravljena na krizo Saj smo zujf sprejeli tri leta prepozno, šele po padcu Pahorjeve vlade. Med temi tremi leti pa nismo naredili nič samo povečali smo javni dolg za 11 milijard na okoli 60% BDP-ja. Pod komisarijatom EU smo pa itak tako ali tako Tudi Bratuškova se je klanjala polit komisarjem iz Bruslja, danes dela isto Cmerar. To je dejstvo.Dokler bomo članica EU in imeli skupno monetarno politiko bomo pod Nadzorom evropskih inštitucij.Kaj misliš da ko si je Bratuškova sposodila 5 miljard evrov da je bilo to zastonj.Sprejeti je moralo pogoje ki jih je postavila evropska komisija in finančni trgi.Če bi bil Janša na oblasti bi kriza trajala velik manj časa bili bolje pripravljeni na krizo in danes bi imeli vsaj 4% do 5% gospodarsko rast takšno kot jo imajo članice Višegrajske skupine.Ker pa nam vladajo levaki z razmišljanjem socialističnega smoupravljanja smo postali dobesedno periferna država.
nevica
22. 05. 2017 15.16
+2
Če bi bil Janša na oblasti bi imeli že dve Sloveniji: Severno in Južno. S tem, d a bi bila Sevrna v Grosupljem.
Morana7
22. 05. 2017 18.49
-1
ayrtonsenna halo zakaj pa reforma ni šla čez ha?Ker jo je opozicija blokirala. Kdo je bil pa v opoziciji? Aja večni blefer...mislim, kaj bi on storil drugače lepo vas prosim. V vsakem primeru bi predstavljal eno malo državo za katero se EU sladko šiška....svet se ne vrti okoli Slovenije...in ja kot je dejal Nightfly kriza je prizadeva vse....
ayrtonsenna
22. 05. 2017 18.56
+1
Saj ne vlada opozicija, za reformo moraš znati vladati s koalicijo, opozicija je prazni izgovor za nekoga ki ne zna vladati.
buksl12
22. 05. 2017 12.37
-12
Reveži koliko dela imate z Janšo bolje bi bilo da grete delat kaj koristjega ampak večina ki kritizirate Janšo niste nikoli kaj dosti delali po število komentarjev se vidi da vsi sedite doma in uživate v brezdelju saj vam to omogoča država ki jo molzeta z raznimi podporami
Grunf TNT
22. 05. 2017 14.30
+4
Ne z njim ampak z vzhajajočim fašiz..m katerega je on vodja.
AdminZaKure
22. 05. 2017 15.30
-2
krtofl
22. 05. 2017 12.26
+7
Če prav razumem, sem jaz tisti, ki vam prinašam srečo,« je s svojim govorom začel Orban....
krtofl
22. 05. 2017 12.22
+9
citat iz knjige Richarda Schneiderja z naslovom "Kraj zločina:Hypo Alpe Adria". Stran 81: "...Podkupnina je znašala 250.000 US$ na ladjo.Ta denar je bil namenjen obrambnemu ministru, Janezu Janši..."Ali pa citat iz knjige Mateja Šurca "Prevarana Slovenija". Stran 334-335: "...Barbara Brezigar zavrgla vse policijske izsledke...zaljubljena v Janeza Janšo...Do ušes..." Ali pa pravzaprav že kar psihoštudijo.Ki jo je spisala gospa Spomenka Hribar: "Svet kot zarota
AdminZaKure
22. 05. 2017 15.33
-3
In to vse iz vaših knjig :) Zakaj nisi kar Aksentijeviča citiral :))
krtofl
22. 05. 2017 12.15
+8
v stranki so z zavestnim mižanjem in glasno podporo pri oblikovanju kulta osebnosti prignali vse skupaj tako daleč, da SDS ne more več preživeti brez Janše.....
krtofl
22. 05. 2017 12.23
+10
ROSINANT
22. 05. 2017 11.58
+6
Dober zgleda tale Orban. Angelca si pa nohte grize. Ce "bi" JJ zmagal na volitvah zgradi kuj ZID (ala Tramp) s Hrvati. Vprašam se le zakaj med 10 dnevno vojno ni zasedel Savudrijo, Hrvatom pa pustil premakniti mejni prehod skoraj v soline.
Grunf TNT
22. 05. 2017 14.32
+5
Če zmaga jj se lahko poslovimo od arbitražnega sporazuma. Ga bo uničil tako kot je uničil sporazum Drnovšek -račan
nevica
22. 05. 2017 15.19
+1
Kaj je to zid s Hrvati? Zid proti Hrvaški pod Janezem nikoli - če je pa z ustaši ta boljši frend in podatke je posreduje, če kaj rabijo, da bi sesuvali slovenijo - dokler on ni na oblasti....se razume - sesuvali vsako vlado, ki ni njegova.
nevica
22. 05. 2017 15.22
+2
Adijo arbitraža tisti trenutek, ko bi imel Janša kaj za povedat. In adijo tudi Piranski zaliv.