Slovenija

FOTO: Janković se je vsaj začasno odpovedal vodenju stranke

Ljubljana, 12. 01. 2013 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Zoran Janković je zamrznil funkcijo predsednika stranke do volilnega kongresa. Do takrat se bo tudi odločil, ali bo vnovič kandidiral za predsednika Pozitivne Slovenije. Kučan meni, da bi bilo "najbrž koristno", če bi se Janković začasno umaknil. Virant meni, da zamrznitev funkcije ne zadostuje.

Janković je dejal, da je garancija za uspeh Slovenije Pozitivna Slovenija. Povedal je, da PS Slovenijo vidi drugače. Vidi jo pogumno, optimistično, pozitivno, ker ljudje živimo skupaj, spoštujemo različnost, ker ne iščemo zamer. "Mi, vi .. Smo up te države. Znamo zmoremo in hočemo," je še dejal.
Zoran Jankovič je na kongresu Pozitivne Slovenije (PS) zamrznil svojo funkcijo predsednika stranke, še letos pa bodo v stranki izpeljali volilni kongres, na katerem bodo volili novega, morda tudi starega predsednika. Do volilnega kongresa bo znano, ali bo na njem kandidiral tudi Janković.

Tako ljubljanski župan Janković ne bo sodeloval pri morebitnih pogajanjih o oblikovanju nove koalicije oziroma morebitne tehnične vlade, prav tako pa ne bo kandidat za morebitnega tehničnega mandatarja. Kongres PS je Jankovićev predlog sprejel. O začasnem vodstvu stranke do volilnega kongresa pa bo v dobrem tednu dni odločal svet stranke. Jankovića bo zamenjal eden izmed treh podpredsednikov stranke. To so Maša Kociper, Robert Golob in Melita Župevc.

Janković si želi do volilnega kongresa pred pristojnimi državnimi organi razjasniti nepravilnosti, ki mu jih je v svojem poročilu očitala protikorupcijska komisija. Ta je namreč ugotovila, da je kršil zakonodajo.

Möderndorfer: Janković se je odpovedal vodenju stranke

Po besedah vodje poslanske skupine PS Janija Möderndorferja se je Janković v resnici odpovedal vodenju stranke, saj zamrznitve statut stranke ne predvideva. Janković sicer ni želel odstopiti s funkcij, ker meni, da bi s tem dal signal, da je kriv tega, kar mu očita komisija za preprečevanje korupcije, kar pa zagotavlja, da ne drži.

Župevčeva je danes povedala, da Jankovićeve poteze ne vidi kot dokončen odhod, Kocpirova pa je prepričana, da je bila to zelo modra odločitev dosedanjega predsednika stranke. Golob pa je poudaril, da so v stranki naredili "točno tisti korak, ki je potreben za to, da se politična kriza na državni ravni preseka, zdaj so na potezi drugi".

Virant: Zamrznitev ni dovolj

Jankovićevo potezo je že komentiral predsednik DZ in stranke Državljanska lista Gregor Virant, ki pravi, da zamrznitev funkcije ni dovolj. Janković odgovarja, da Virant lahko govori, kar hoče, saj ima to pravico. A po njegovem mnenju govori preveč. "Naj on zdaj uredi državno politiko, on je predsednik DZ in stranke, ki drži to koalicijo," dodaja Janković. Sam torej ni kandidat za mandatarja, bo pa "če bo vse šlo normalno, kandidat na novih volitvah, ko bodo, kadarkoli bodo", je dejal.

Člani stranke podprli Jankovića

Poslanke PS Janje Klasinc Jankovićevo dejanje ni presenetilo, saj ga pozna kot "človeka, ki mu je bilo skupno dobro vedno pomembnejše od lastnega dobrega". Ta umik po njenih besedah koristi predvsem stranki in Sloveniji, saj so s tem dali možnost tudi premieru Janezu Janši, da "pokaže, če je tudi v njem kanček odgovornosti, in odstopi".

"Nihče od nas ni dvomil, da bo predsednik potegnil tisto potezo, ki bo za državo najbolj pomembna, ne pa toliko zanj osebno," se je strinjal poslanec PS Roman Jakič, ki je ob tem izrazil upanje, da bo Janković upošteval poziv Möderndorferja, naj na volilnem kongresu ponovno kandidira za položaj predsednika PS.

Po mnenju poslanca PS Gašparja Gašparja Mišiča je s to potezo Janković Janši sporočil, da bi moral ravnati "najmanj podobno", poslanka PS Renata Brunskole pa je prepričana, da je v danem trenutku to rešitev za Slovenijo.

Kongres je sicer danes sprejel tudi sklep, da do zamenjave aktualne vlade lahko pride samo z oblikovanjem nove koalicije, ki bo sposobna oblikovati ali podpreti tehnično ali kakršno koli drugo vlado do novih volitev. Poleg tega udeleženci kongresa ugotavljajo, da se cilji njihove temeljne listine lahko uresničujejo le, če pride do "zamenjave vlade in njene za državo pogubne politike".

"Kolikor vem, bodo v ponedeljek vsi skupaj ugotovili, da koalicije ni več," je po kongresu še povedal Möderndorfer in dodal, da se bodo šele takrat lahko začeli pogovarjati o različnih scenarijih, ki bi lahko sledili. Glede možnosti predčasnih volitev pravi, da je o tem še prezgodaj govoriti, dokler DZ ni izkoristil vseh možnosti, ki jih zakonodaja omogoča, torej da ugotovi, ali lahko znotraj te sestave sestavi drugo vlado.

Kučan bi odstopil, če bi bil na Jankovićevem mestu

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je že pred tem glede poročila protikorupcijske komisije dejal, da bi bilo "najbrž koristno", če bi se Janković začasno umaknil, dokler se zadeve ne bi razjasnile na sodišču. Verjame pa, da ima Janković dobre argumente za prepričanje, da bo na sodišču dokazal zmotnost teh očitkov.

"Milan Kučan lahko zamenja ali zamrzne Jankovića, saj ga je politično in ekonomsko sam omogočil. SDS pa je suverena stranka," je v odzivu na Kučanove besede zapisala stranka SDS na družbenem omrežju Twitter.

Na vprašanje, ali bi bil smiseln začasen umik, dokler se zadeve ne razčistijo, je Kučan dejal, da je to "stvar odločitve stranke, a bi sam tako ravnal". Spomnil je, da je tako ravnala tudi nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ko je po ugotovitvah protikorupcijske komisije odstopila in povedala, da se z njimi ne strinja, a da jo spoštuje kot inštitucijo in bo zadoščenje iskala pred sodiščem. "Ne vem, ali bo to naredil tudi Janković. Mislim, da bi pa najbrž to bilo koristno," je dodal in dejal, da bi sicer to pričakoval od vseh politikov, ki jim to očitajo.

Verjame sicer, da ima Janković dobre argumente za prepričanje, da bo pred sodiščem v rednem postopku lahko ubranil svojo integriteto ter dobro ime. Nekdanji predsednik verjame tudi v poštenost ljudi in poštenost politikov, hkrati pa pričakuje, da bodo znali javnosti prepričljivo pojasniti izvor svojega premoženja in zavrniti očitke, da so vpleteni v korupcijske afere. "Če tega ne morejo ali ne znajo pojasniti, izgubijo zaupanje in je potem posledica jasna: odstop," je poudaril.

Odzval se je tudi na izjavo predsednice NSi Ljudmile Novak, ki je na TV Slovenija dejala, da bi jo zanimalo, kaj tisti, ki so pred letom dni podprli Jankovića, o njem menijo zdaj. Kot je dejal, je takrat res predlagal Jankoviću, naj kandidira na volitvah, vendar pa takratna podpora ne pomeni, da nosi odgovornost za današnja Jankovićeva dejanja. "To odgovornost nosi sam, tako kot sem prepričan, da Novakova ne nosi odgovornosti za dejanja premiera Janeza Janše zgolj zato, ker je z njim podpisala koalicijsko pogodbo," je dodal.

"Jaz mislim, da je najhujše, če bo ta vlada ostala," pa je odgovoril na vprašanje, ali bi bile hude posledice, če bi prišlo do predčasnih volitev.

Kučan je poudaril, da na kongres ni prišel zaradi Jankovića, ampak zaradi programa stranke, ki je po njegovem mnenju dober in potreben.
Kučan je poudaril, da na kongres ni prišel zaradi Jankovića, ampak zaradi programa stranke, ki je po njegovem mnenju dober in potreben. FOTO: Aljoša Kravanja

Janković o temeljni listini PS

Kongres stranke je danes sprejel tudi temeljno listino. Janković meni, da gre za najboljši dokument v tej državi in predstavlja osnovo za razvoj države. Strinja se, da je treba vložiti trud v uresničitev čim več stvari iz dokumenta, ne glede na to, da je stranka v opoziciji.

Listina Slovenija 2020 je po njegovih besedah nadgradnja programa, s katerim je Pozitivna Slovenija zmagala na parlamentarnih volitvah v letu 2011. Ob tem je izpostavil dodatek v listini, ki je bil po njegovih besedah potreben, ker ta vlada vidi rešitev v tem, da vse razproda. Zato se Janković zavzema za oblikovanje zadružništva s slovenskim lastništvom, da nobeni vladi ne bo prišlo na misel, da lahko vse proda, saj bi bili tako na koncu hlapci na svoji zemlji.

V razpravi o temeljni listini so sicer člani PS, med njimi tudi nekateri strankini poslanci, podprli zapisane programske usmeritve in tudi predsednika stranke, ki je po njihovem mnenju vreden zaupanja. Nekateri pa so izrazili tudi kritiko aktualni vladi.

Poslanka Tamara Vonta je bila tako, denimo, kritična predvsem do "superministrstva", ki je pristojno za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Po njenem mnenju na njem delajo nesposobni ljudje. Poslanec Roman Jakič je opozoril na po njegovi oceni slabo vodenje zunanje in notranje politike, poslanka Lejla Hercegovac pa je izrazila nezadovoljstvo z delom vlade na področju zdravstva.

Pogled v preteklost

Janković je sicer v svojem nagovoru spomnil tudi na obdobje, ko se je Slovenija osamosvajala, in različne dogodke iz 20-letne zgodovine. Poudaril je, da so v času osamosvajanja pomembno vlogo odigrali tudi direktorji nekaterih podjetij. Prvo obdobje predsedovanja vlade Janeza Janše med letoma 2004 in 2008 je označil kot temne čase. Sicer je bilo takrat po njegovih besedah v Sloveniji obdobje evforije. Sam je bil na čelu Mercatorja in pravi, da so začeli gledati na nove trge. "Kako je bil svet odprt za pogumne!" se spominja Janković. A – kot pravi – je prišel čas, ko je bil prodan pod mizo in je odšel iz Mercatorja. Poudaril pa je, da ves čas zagovarja tudi geslo: "Delu čast in oblast."

Prav tako je spomnil na svoje zagovarjanje spoštovanja različnosti in vrednot partizanskega boja, ki so po njegovih besedah "pokazale, kaj je tovarištvo, prijateljstvo, odgovornost, solidarnost, odrekanje".

Janković se je zahvalil poslancem svoje stranke za delo, ki ga opravljajo v državnem zboru. "Če ne bi bilo njih v parlamentu, bi se tej državi mnogo huje pisalo, črn scenarij bi bil že izpeljan," je prepričan.

Leto 2011, ko so bile razpisane predčasne parlamentarne volitve, pred katerimi je SDS napovedoval zmago, pa je bilo po Jankovićevih besedah famozno leto. Zgodili so se premiki, tudi pri njemu osebno, da bi zaščitili Slovenijo "pred idejami druge, tretje republike", je pojasnil. Pred omenjenimi volitvami so ustanovili stranko PS, ki je nato tudi zmagala, a Janković ni postal mandatar in PS deluje v opoziciji.

Preteklo leto pa je označil kot "zelo mešano", kot leto veselja, uspehov, žalosti in joka. Poudaril je, da bi bilo nujno sprejeti pokojninsko reformo, kar je ocenil kot edini uspeh te vlade. Zavzel pa se je tudi za ohranitev javnega šolstva in javnega zdravstva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1549)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tadej Cener
13. 01. 2013 22.27
+1
vse nameščeno proti janezu
bus303
13. 01. 2013 18.47
+2
Odstopi lopov!
nenasedaj
13. 01. 2013 17.31
+1
Novice iz Pozitivne Slovenije so zelo dobrodošle, kajti nasmejijo me prav vsakič, ko jih medij objavi. In ob zamrznitvi Jankovićeve funkcije sem se spomnil na star sci-fi film s Stallone-om v glavni vlogi, ko se je po 50 letih vrnil od zamrznjenih v nov svet, kjer še kletvice niso bile dovoljene. Bila pa je dovoljena goljufija velikemu voditelju in moji vnuki se bodo srečali z Jankovićem, ko bodo šli v penzijo, on pa bo novi veliki šef.Sprašujem se, ali je možno, da je tako velik del Slovencev miselno tako na dnu, da so jim še vedno idoli Janković, Janša, Rode?
daf3
13. 01. 2013 14.42
+4
Stranka prebarvancev iz vseh strank v katerih niso bili več pomembni oz so pobegnili so sedaj v tej stranki in taki naj bi vladali, ko samo iščejo kje bodo imeli koristi žalostno je to da ljudje te ljudi pozabljajo in jih podpirajo res žalostno.
exbannedAgainstPolicy
13. 01. 2013 14.39
+1
Folk ne se sekirat...jaz sem čedalje bolj prepričan, da bo narod zmagal! Brez pomoči murgeljskih škratov, stricev iz ozadja, komunajzerjev in raznoraznih zarot...predvsem pa brez pomoči nekih kvazi političnih strank, ki delajo samo proti narodu... Samo tako naprej, čimveč nas mora iti na ulico in zahtevati pravico in odstranitev teh državnih parazitov! Samo tako bomo dosegli naš cilj! Seveda pa se mora najprej odtrgati glavo, nato pa nadaljevati vse do pet...počasi a vztrajno!
Uroš Miloševi?
13. 01. 2013 14.45
-1
kolega vsi smo komunajzerji ruši se pa vaša stranka
exbannedAgainstPolicy
13. 01. 2013 15.02
Jaz niti ne vem, kaj komunizem pomeni in me niti ne zanima...vem samo, da takšnega stanja, kot je trenutno v Sloveniji (polno lopovščine), nočem več...toliko...
sloedge
13. 01. 2013 15.52
Predlagam sosednji Hrvaški da odpre letovišče Goli otok. Mi jim pripeljemo goste ki jih lahko zadržijo doživotno :)
Uroš Miloševi?
13. 01. 2013 14.28
-6
Jankovič je edini župan ki je kaj naredil za Ljubljano. me zanima kakšen bo njegov naslednik
exbannedAgainstPolicy
13. 01. 2013 14.35
+6
Tudi jaz bi s takšnim načinom Ljubljano oblekel v zlato...naslednjih 8 generacij pa bi to zlato v Ljubljani plačevalo...
Uroš Miloševi?
13. 01. 2013 14.40
+0
se pravi da pred njim nismo plačevali davkov dvema županjama ki nista naredili nič?
exbannedAgainstPolicy
13. 01. 2013 15.04
+0
Ja smo ali ste...ampak prejšnja 2 župana nista zadolžila Ljubljane za 20 generacij...če trenutni župan nebi kradel, bi bila Ljubljana zadolžena morda samo za 10 let...ne pa za 50 let...toliko... "Dobro delo" ni izgovor za tatvino...
leond1
13. 01. 2013 18.44
+5
Mateja Kova? 1
14. 01. 2013 08.05
uroš! ti si bil vrjetno nadzorni pri gradnji stožic, da tak braniš lopova kot je Jankovič.
Oreel
13. 01. 2013 13.35
+4
pa jankoviču še ne zamerim toliko da ni prijavil svojega premoženja zato ker ne zna uporabljati računalnika in zato ni na tekočem z zakoni in svetovnim dogajanjem , ampak janša ima pa tablični računalnik in je na tekočem z vsem dogajanjem saj ves čas twita
ich123
13. 01. 2013 13.31
+1
Ja, predčasne volitve bi bile zelo dobrodošle, da se rešimo pokvarjenih smrduhov, ki sedaj krojijo naše življene !!!!!
exbannedAgainstPolicy
13. 01. 2013 14.37
+0
In potem bomo izvolili še enega parazita...volitve so samo demokratična farsa...
Oreel
13. 01. 2013 13.28
+2
dokler ne preverijo podrobno tudi sorodnikov obeh niso naredili nič pol bi pa videli kdo je bolj pošten
exbannedAgainstPolicy
13. 01. 2013 14.38
Oreel
13. 01. 2013 13.15
-1
kdor bo pa še vedno volil trenutno vlado z janšo če bodo res predčasne volitve je pa res kura
Uporabnik981904
13. 01. 2013 14.07
+2
orli so tudi ptice nič kaj pametnejše od kure le nekaj lepše ...
Castro*
13. 01. 2013 13.15
+1
sami budalerji, podajanje žogic in fasaderstvo!
Robert Lipicer
13. 01. 2013 12.56
+2
Pa bodo volitve,zmagal bo SD ,pa bo zopet isto kot je bilo
peresni
13. 01. 2013 12.53
+2
njune stranke postajajo enolične...totalni klovni ki bi prodali še mamo da bi lahko bili zraven..pri pukradenih privilegijih, pri uničenju družbe
AmonGoeth
13. 01. 2013 12.50
-4
G.Janković daleč bolj pošten od janeza kot zgleda.
peresni
13. 01. 2013 12.54
+0
tisti ki za kateregakoli od teh govori da je sploh kaj pošten je isti pokvarjenec kot ona dva!!!
stric iz ozadja
13. 01. 2013 13.17
+2
Obritoglavca,,,sta pa čista kod <gnojnica.>??? Pri Kresalki pa sta čisto tiho bila,in se hlinila.! Tudi vidva bosta na reseto prišla.Takrat sta <gotova.>
ulca
13. 01. 2013 12.21
-6
SDS ni bila nikoli suverena stranka, nikoli
24vohomurckov
13. 01. 2013 12.19
+2
...menda je zokni precej zamerljiv.....a svojemu mentorju kaj zameri,ker ga je peljal lulat??...kateri po vrsti je že??!!
ulca
13. 01. 2013 12.17
-3
Podpora Janši padla, Jankoviću pa vstrajno narašča
24vohomurckov
13. 01. 2013 12.20
+7
leond1
13. 01. 2013 18.46
+1
zemljemerec
13. 01. 2013 12.08
+1
Vsak stvar ima rok trajanja, da se ne pokvari. Zakaj imajo politiki v Sloveniji trajni mandat za funkcionarja kadar koli, kjer koli, za kar koli do smrti?
zoobkozob
13. 01. 2013 13.20
nima trajni mandat,vsake 4leta se bi lahko zamenjali
liskub
13. 01. 2013 12.08
+4
Rešitev za Slovenijo je edino ta da vsi ki so kdajkoli bili v kateri stranki ali na kakšni funkciji v državni službi napišejo odstopne izjave ter se umaknejo iz političnega življenja ker so tako ali tako samo politična trupla.Nobenega priimka več v politiki ki se pojavljajo vsa leta nebi smelo biti kajti komunistični veljaki še vedno opletajo in narekujejo iz ozadja.
stanyo1
13. 01. 2013 12.10
-1
To bi bilo super toda tega na žalost na lep način ne bomo nikdar doživeli
stanyo1
13. 01. 2013 12.02
+1
Kaj sploh spisujete če ne veste za kaj se gre .Zdi se mi da je ene plačal Jankovič druge pa Janša.Ljudje so jih nastavili in judje jih bodo tudi odstavili.Vsaj dve tretini teh fac je odzvonilo,samo kaj če barabam ni jasno in nočejo stran od korita.Oni bi lepo dali na ražen Jankoviča in Janšo,in lepo vladali naprej Škoda da so kanglerja že prej zrušili,bi zdaj imel marsikaj za povedat.ker med vsemi temi še je najmanjše zlo
mužik
13. 01. 2013 20.50