Slovenija

FOTO: Janša: Nedelja mogoče še ne bo prinesla popolnega konca laži

Ljubljana, 10. 07. 2014 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

V središču Ljubljane je potekal shod "Upanje, pravica, svoboda", ki ga je v podporo Janši organiziral Odbor 2014. Njegov predsednik Damir Črnčec je dejal, da je Janša edini politični zapornik v Evropi. Udeleženci so vzklikali: "Kučana v zapor".

Shoda, ki se je začel ob 17.30 Na Kongresnem trgu, se je po poročanju organizatorja udeležilo več tisoč ljudi. Namenjen je bil podpori predsedniku SDS Janezu Janši, ki je pravnomočno obsojen, organizatorji shoda pa trdijo, da je bila njegova obsodba politična in montirana. Hkrati so ga govorniki izrabili tudi za nagovor volivcev in povabilo, da v nedeljo oddajo svoj glas.

Okoli 18. ure so se udeleženci shoda premaknili na Prešernov trg v središču Ljubljane, kjer je tudi pripravljen govorniški oder. Govornica na shodu je dejala, da ima "sredi Evrope Slovenija edinega političnega zapornika,". Sledili so glasni "Kučana v zapor!" Nato pa so udeleženci shoda vzklikali "Janša, Janša".

Janša: Nedelja mogoče še ne bo prinesla popolnega konca laži

Na shodu so predvajali tudi Janšev zvočni posnetek, ki je na ta način nagovoril zbrane na trgu. Poudaril je, da se začenja končni spopad med resnico in lažjo, med režimom, ki si je prilastil državo, in domovino. Zgodil se bo v glavah in srcih vsakega z volilno pravico, seštevek glasov pa bo odločil, kako hitro bo narod svojo državo dobil nazaj, je dejal.

Janša se je podpornikom v posnetku zahvalil, da v dilemi med resnico in lažjo niso izbrali niti laži niti tretje poti, ki je "obdobje vseenosti in vsegliharstva". Povedal je, da je slovenska pomlad pred četrt stoletja prinesla velik obet svobode, žal pa je zmanjkalo moči, da bi dokončno opravili z lažjo. Ta se je samo za kratek čas potuhnila, danes pa se zdi močnejša kot na začetku slovenske pomladi, je med drugim dejal.

Režimi, utemeljeni na laži, pa so se vedno začeli rušiti takrat, ko so se navzven kazali najmočnejši, ko so imeli skladišča nakopičena z orožjem, zapore z oporečniki in vse medije pod nadzorom, je še poudaril in dodal, da takšna vseobvladovanost nujno prinese delitev na režim na eni in na domovino na drugi strani. "A v njej na koncu domovina vedno zmaga. Takrat besede dobijo svoj pravi pomen, resnica postane resnica in laž postane laž, pa četudi jo desetkrat razglasijo za pravnomočno," je dejal Janša, ki trenutno zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria prestaja zaporno kazen.

Ob tem je dodal še, da nedelja mogoče še ne bo prinesla popolnega konca laži, "bodo pa te nelegitimne volitve v vsakem primeru začetek njenega konca". V prihodnjih dneh, tednih in mesecih se bodo vse dileme po besedah Janše osredotočale v dogodkih, o katerih se bo kasneje govorilo in pisalo kot o prelomnih. "Danes ustvarjate enega od njih," je dejal.

Ob tem se je ljudem zahvalil tudi za pogum, ki Sloveniji in demokratični Evropi vliva upanje. "Vi ste ljudstvo, vi ste obet svobode in pravičnosti. Zato vztrajajte," jih je pozval.

'Kdo je edini politični zapornik v Evropi?'

Prvi govornik je bil Črnčec, ki je udeležence vprašal, kdo v Evropi je žrtev politično montiranega procesa. Spet so sledili vzkliki Janša, Janša. Dejal je, da je nebo jokalo 20. junija, ko je šel Janša v zapor in "joče tudi danes". Na slovenskem so danes sence krivice in krivičnosti. Janša je žrtev montiranega procesa in spet ponovil vprašanje ljudem, ki so nato spet vzklikali ime predsednika SDS.

"Slovenija je žrtev zlorab v pravu. Žrtev je Janez Janša in njegova družina. Žrtve smo državljani in volivci," je nadaljeval in dejal, da so slovenska sodišča največji kršilec človekovih pravic. Dodal je, da so si "šefi sodišč" privoščili še to, da so tri tedne pred volitvami zaprli Janšo.

Črnčec dodaja, da bodo zahtevali odpravo kaznovanja Janše, odpraviti se mora tudi sodba v zadevi Patria, Slovenija pa mora postati država z vladavino prava in ne sme biti država, v kateri se človekove pravice kršijo na sodiščih. Pravi, da je prišel za pravično, pravno, prenovljeno in svobodno Slovenijo. Pozdravil je tudi Janševo soprogo Urško Bačovnik Janša.

'Obsodili so ga tisti, ki se jim je postavil po robu'

David Tasić, ki je bil z Janšo zaprt v procesu JBTZ je dejal, da je pred leti upal, da bomo krenili na pot, ki so jo prehodili mnogi evropski narodi. Dejal je, da se je motil. To so prekinili ljudje, ki nikoli niso priznali prehoda, Janša pa se jim je postavil po robu.

Tudi on je dejal, da je bil Janša obsojen v montiranem političnem procesu. Obtožnica je bila po njegovih besedah "skrpucalo". Dodal je, da so ga zaprli tisti ljudje, ki "so nas pripeljali na rob prepada". "Janši niso vzeli svobode, ker je svoboden človek in ker svobodo nosi v srcu," je še dejal.

Ogroženo je samo bistvo demokracije, ki ne more biti leva in desna. Za vse obstajajo enaka pravila igre, dodaja Tasić. "Ne gre le za Janšo, čigar osnovne pravice so poteptane, temveč gre za samo družbo. Gre za kogar koli, ki bi se znašel v središču nepoštenega sojenja". Tasić pravi, da bi zagovarjal vsakogar, ki bi se mu zgodile takšne kršitve.

Svetnica NSi v ljubljanskem mestnem svetu Mojca Kuclar Dolinar je dejala, da smo se nevarno približali balkansko bizantinskim vzorcem vedenja, vzor pa so nam vzhod, jug in Balkan. "Dragi prijatelji, v nedeljo gremo na volitve. Gremo zato, da dokažemo, da smo še vedno vredni slovenske države. Da zaustavimo sovražni prevzem naše države," je dejala. "Preprečili bomo tudi pogrezanje Slovenije v balkanski lonec in jo naravnali na smer zahoda. Gremo zato, da izvolimo vlado, ki bo vladala v lasnem imenu in ne kot neka marioneta," je zaključila.

Podpredsednik NSi Aleš Hojs pa je bil kritičen do sodstva. Poudaril je, da nekdo, ki je prežet s staro ideologijo, ne more biti delilec pravice v demokraciji, in ocenil, da je bila podelitev trajnih mandatov sodnikom napaka.

Zver: V nedeljo ne smemo voliti mačka v žaklju

Podpredsednik SDS Milan Zver je dejal, da "bomo poiskali prostost za Janšo, saj se tudi vsi počutimo zaprte". Pravi, da je lahko nekatere sram, ki so bili nekoč na Janševi strani, nato pa so odšli na varno stran vladavine. Za Mira Cerarja je dejal, da je lahko številka ena, a "le do naslednjih volitev, potem pa bo Republika Murgle našla spet nov obraz".

Nujno je, da na teh volitvah dosežemo odličen rezultat, je opozoril udeležence. Med drugim bi preprečili, da bi "otrokom prepovedali versko vzgojo in Cerkev potisnejo v geto". "Zagotovili bomo takšno Slovenijo, v kateri bodo starejši uživali sadove svojega dela, mladi pa bodo imeli priložnosti", je dejal in pozval ljudi, da v nedeljo, ne bi volili "mačka v žaklju".

Milan Zver
Milan Zver FOTO: Damjan Žibert

Gost iz Slovaške promoviral SDS

Predsednik Centra za evropske študije Wilfried Martens Mikulaš Dzurinda je dejal, da se v nedeljo odloča o prihodnosti države. "Iz Bratislave sem prišel, da bi vsa pozdravil. Pa tudi zato, da vam povem, da imate eno zares dobro možnost izbire. Odločiti se za Slovenijo, ki se bo spremenila na bolje. Ki bo uvedla reforme. Odločiti se za Slovenijo, ki bo uživala velik ugled po vsem svetu. Prepričan sem, da se ta možnost imenuje Slovenska demokratska stranka in slovenska opozicija," je dejal nekdanji premier Slovaške.

Podpredsednikom SDS je dejal, da imajo težko, a vzvišeno nalogo. To je, da morajo nadomestiti Janšo, ki je tudi njegov dober prijatelj. Sledili so spet vzkliki "Janša, Janša". Dejal je, da Janša ne more kandidirati, "vendar je tukaj z nami". "Ne more kandidirati na volitvah, vendar pa bo on zmagal v svojem boju".

Podpredsednica EPP govorila o politiki EPP

Podpredsednica Evropske ljudske stranke (EPP) Anca Boagiu je dejala, da pogreša "Urško in Janeza". Sicer pa je dejala, da je vesela, da lahko spregovori tudi v imenu EPP. Sloveniji je čestitala, ker je kar pet od osmih slovenskih poslancev v Evropskem paralamentu, članov strank, ki so povezane v EPP.

Urška Bačovnik Janša
Urška Bačovnik Janša FOTO: Damjan Žibert

Rekla bi, da moramo biti vsi zelo ponosni na izid EPP na evropskih volitvah, ki je zmagala in prehitela socialiste. Pravi, da ima EPP tako dober rezulatat zato, ker je ljudem povedala, da lahko trošijo toliko, kolikor zaslužijo in ne več. "Želimo si rasti in borimo se za reforme," je dejala.

Slovenija ni le prva republika nekdanje SFR Jugoslavije, ki se je pridružila Evropski uniji. Bila je tudi najuspešnejša država od vseh nekdanih socialističnih držav v Evropi. Dejala, je da je to predvsem zgodba o uspehu.

Janši so v pismu, ki so ga prebrali na shodu, podporo izrazili tudi svojci padlih v vojni za Slovenijo ter Gorazd Pučnik, sin pokojnega Jožeta Pučnika. Govori se sicer še vedno vrstijo.

Nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti je dejal, da slovensko sodstvo velja za eno najslabših v Evropi. "V veliki meri predstavlja vase zaprto družbo," je menil. "Sodstvo nima ugleda med ljudmi, pridobili pa ga ne bodo z razglašanjem, da so vsi enaki pred zakoni, ampak s tem, da bodo vsi enaki pred sodniki in bodo obsojeni na podlagi dokazov," je dodal in pozval: "Do takrat moramo ostati pogumini in odprti ljudje".

Lažniva oblast se namreč vedno boji jasnosti in odprte besede. Volitve v nedeljo ponujajo to možnost.

Primc: Z vsakim dnem bomo bolj odločni

Zadnji govornik pa je bil Aleš Primc, ki je dejal, da vsak dan misli na Urško. Vsi zbrani so nato vzklikali "Urška, Urška". Njej in otrokom so po besedah Primca nezakonito in protiustavno iztrgali moža in ga po sodiščih vlačijo kot živino. "Kdaj boste nehali krvosesi? Kdaj vam bo zadosti krvi?"

Za vas in vašo družino bomo delali. Jutri je petek, nato je sobota in nato nedelja, pa ponedeljek in torek. Vsak dan bomo delali za izpustitev Janše. "Če vladajoča elita misli, da bo z zapiranjem prestrašila vse ostale, naj ji jasno povemo, zmotili ste se. Nismo se prestrašili, ne bomo se prestrašili in z vsakim dnem, ko stopnjujete teror, bomo bolj odločni, da gremo do konca."

Pojasnil je, da je prvi konec, da izpustijo Janšo iz zapora. "Drugi konec je, da razveljavijo lažno obsodbo in tretji konec je, da se sodniki kot je Branko Masleša in njegovi pajdaši, poberejo z delovnih mest, ki jih zasedajo. Sodniki, ki kršijo človekove pravice, ne morejo biti več sodniki." Zato vas vse obveščam, da bo Odbor 2014 od jutri naprej, tako kot včeraj, nadaljeval s shodi pred vrhovnim sodiščem. "Vsak dan ob 17. uri na znanem kraju in nič manj glasni ne bomo, kot smo bili, amapak vsak dan bolj glasni, ker nas očitno še vedno ne slišite," je dejal na koncu in vse zbrane pozval, da gredo skupaj pred sodišče in tam spet protestno prižgejo svečke. 

Podpredsednica EPP prosila za obisk pri Janši

Odbor 2014 je bil ustanovljen z namenom varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin ob odhodu Janše v zapor, združuje pa številne civilnodružbene organizacije in posameznike.

Anca Boagiu je sicer na dopoldanski novinarski konferenci NSi povedala, da je tudi uradno zaprosila za obisk Janše v zaporu na Dobu. Tudi Janšev odvetnik Franci Matoz je sporočil, da so vodstvo zapora zaprosili, naj se Janši odobri srečanje z njo. Sam sicer ne vidi razlogov, zakaj bi prošnjo zavrnili, saj da gre za tako pomemben obisk, da se ga mora omogočiti.

Ovadili Maslešo

V zvezi z Janševo obsodbo se je danes oglasila tudi Platforma evropskega spomina in vesti, ki obsoja, kot so zapisali, "zaskrbljujočo politično instrumentalizacijo pravosodnega sistema v Sloveniji".

Akademija za strateške študije pa je predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo kazensko ovadila zaradi suma storitve kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost in javna pooblastila zaradi njegovega govora na nedavnih dnevih slovenskega sodstva, saj da je Janšo označil za sovražnika sodstva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni