Slovenija

AVDIO: Župan podkupoval s svojim denarjem

Komenda, 02. 09. 2011 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.V./J.B./V.L./STA
Komentarji
138

Župan Komende Tomaž Drolec je še enkrat potrdil, da je uradnike podkupil s 16.000 evri, a ne občinskega, temveč lastnega denarja. Komendski župan je zasebnemu podjetju dal poldrugi milijon poroštva in s tem prekoračil pooblastila.

Župan Komende Tomaž Drolec
Župan Komende Tomaž Drolec FOTO: POP TV

Kot  je včeraj razkril novinar POP TV Jure Bračko, je župan Občine Komenda Tomaž Drolec na seji občinskega sveta 30. maja letos prostodušno priznal lobiranje in podkupovanje. Župan je na posnetku pristavil, da se motijo tisti, ki mislijo, da ''tamle dol po naših pa vaših ministrstvih'' ni treba za usluge nikomur nič dati.

Glede na posnetek gre za dve zadevi, ena se nanaša na lobiranje za okoljsko soglasje za pozidavo kmetijskih zemljišč v poslovni coni Komenda, druga pa na domnevno podkupovanje neznanih uradnih oseb. Župan naj bi s 26.000 oziroma 16.000 evri, ki jih je videla tudi direktorica občinske uprave Majda Ravnikar, neznane uradne osebe podkupil za pridobitev potrdila o zaključenem denacionalizacijskem postopku, ki je bilo potrebno za gradnjo trgovine v poslovni coni.

Danes je župan znova potrdil, da je izročil podkupnino v znesku 16.000 evrov, ni pa želel povedati, komu jo je izročil. Je pa dejal, da je dal podkupnino kar iz lastnega žepa. Povedal je le, da bo več znanega v ponedeljek po njegovi tiskovni konferenci ter zavrnil nadaljnje komentarje in pojasnila. Na vprašanje, kdaj bo odstopil, pa Drolec odgovarja: "A se vi hecate."

Drolčevo priznanje je prvo javno priznanje visokega občinskega funkcionarja pri nas, da je za občinske posle podkupoval tudi uradne osebe.

Tudi nekdanja domžalska županja Cveta Zalokar Oražem se je potegovala za poslovno cono.
Tudi nekdanja domžalska županja Cveta Zalokar Oražem se je potegovala za poslovno cono. FOTO: Damjan Žibert

Zalokar Oražem: Bili smo deležni oviranja

Na dogajanje se je odzvala tudi nekdanja domžalska županja Cveta Zalokar Oražem. Tudi njena občina se je namreč potegovala za poslovno cono, a je bila neuspešna. Na koncu jih je namreč Komenda v vseh postopkih prehitela.

“Zanimivo je, da smo bili ves čas deležni oviranja, metanja peska pod noge. Skratka mi smo ugotovili, da ne dobivamo soglasij, da so kršeni roki, da dobivamo vedno nove in nove zahteve,” pravi Zalokar Oražmova.

Domžalčani so šele pred dvema letoma dobili potrebne papirje za cono, medtem ko je občina Komenda že leta 2003 odkupovala zemljišča za poslovno cono. Leta 2005 je bil v pripravi že drugi del poslovne cone.

Med ključnimi imeni tudi Tone Rop

Prek koga je Drolec lobiral, ni povedal, a med ključnimi imeni sta Drolčeva prijatelja: Tone Rop, takratni predsednik vlade, in takratni državni sekretar Goran Bizjak. Bizjak je bil še do lani z Brankom Plešincem prek podjetja Candor solastnik PC Komenda. Tone Rop pa je Drolca seznanil s Plešincem, ki danes sodeluje v vseh večjih občinskih poslih.

Z Ropovim prijateljem Plešincem pa je povezan še en občinski posel. Tomaž Drolec je Plešinčevemu podjetju Hades odobril kar milijon in pol evrov garancije brez soglasja občinskega sveta. Čeprav je še prejšnji teden zatrdil, da v poslu ni nič spornega, je že maja Drolec vedel, da je prekoračil pooblastila.

Zagrožena kazen za uradno osebo, ki podkupuje, je od 6 mesecev do treh let. Obstaja pa možnost, da s sodelovanjem s policijo te kazni ne odsluži.

Policija sprožila prve ukrepe

S policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je policija že sprožila prve ukrepe glede suma koruptivnih kaznivih dejanj pri poslovanju občine Komenda ter o tem obvestila pristojno državno tožilstvo ter protikorupcijsko komisijo. Trenutno zbirajo obvestila in izvajajo ukrepe zavarovanja dokazov, ki so pomembni za predkazenski postopek, so zapisali.

Prav tako pa PU Ljubljana od junija 2011 na podlagi zakona o kazenskem postopku vodi predkazenski postopek zaradi suma, da je bilo pri delu poslovanja občine Komenda storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Zaradi tajnosti predkazenskega postopka ne morejo komentirati posameznih postopkov policije, zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov pa ne morejo komentirati vpletenosti posameznih fizičnih oseb, so še pojasnili.

Protikorupcijska komisija sodeluje s policijo

Komisija za preprečevanje korupcije je danes potrdila, da je prejela prijavo primera in je v stiku s policijo, ki tudi vodi predkazenski postopek. “Po dogovoru s policijo komisija svoje neposredne aktivnosti izvaja skladno s svojimi pristojnostmi in na način, da ne ogroža interesa predkazenskega postopka – oziroma s ciljem izogniti se situaciji, ko bi v isti zadevi dva organa delovala neusklajeno,” so še sporočili iz komisije.

“Ker ima v obravnavanem primeru prednost predkazenski postopek, je komisija svoje aktivnosti podredila temu interesu, zato v tem trenutku ne bi bilo primerno, da zadevo kakor koli komentira,” še pravijo na komisiji.

Zadeve preverjal tudi MOP

Na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) pa so v javnem pismu zapisali, da so preverili, ali bi se Drolčeve trditve lahko nanašale na katerega izmed postopkov, ki jih vodi MOP. Ugotovili so, da ne gre za njihove postopke, Drolca pa obenem pozivajo, da v kolikor razpolaga z drugačnimi dejstvi, pričakujejo, da bo opravil dolžno ravnanje in sprožil ustrezne postopke pri organih pregona.

Iz Agencije za RS za okolje (Arso) so sporočili, da so obravnavali zahtevo PC Komenda za izdajo okoljevarstvenega soglasja za izgradnjo komunalne infrastrukture v poslovno proizvodni coni Ozka dela – II in jo zavrnili. PC Komenda se je nato na to odločitev pritožila. Ministrstvo za okolje je pritožbo zavrnilo.

PC Komenda je na to odločitev sprožila ustavni spor na Upravnem sodišču. Sodišče je zadevo vrnilo Arsu v ponovno presojo. Arso je v ponovnem postopku zadevo znova zavrnil. Zadeva sicer še ni pravnomočna, so sporočili z Arsa.

Poslovna cona Komenda
Poslovna cona Komenda FOTO: POP TV

Včeraj izredna seja

Izredna seja občinskega sveta Občine Komenda je potekala včeraj, na tajništvu pa so pojasnili, da zapisnika seje še nimajo. Direktorica občinske uprave Majda Ravnikar, ki jo kot pričo podkupovanja uradnih oseb omenja župan, je danes na dopustu, so za 24ur.com povedali v tajništvu občine.

Občinski svetnik Jože Sušnik, ki je s skupino volivcev podprl tedaj še županskega kandidata Tomaža Drolca, včerajšnje izredne seje ne želi komentirati. Pravi pa, da je čas, da se za kraj kaj naredi, za to pa je treba preseči delitev na leve in desne, zaradi katere je v občinskem svetu po njegovih besedah že ''huje kot v parlamentu''.

'Pogosto se je rad pobahal in pretiraval'

Vid Koritnik (SLS) je v imenu komendske opozicije (SLS, SDS, NSi in listi Vsem enake možnosti - VEM in neodvisnih občanov - LNO) povedal, da so bili svetniki na majski seji do izjav župana sprva skeptični, saj naj bi se "pogosto rad pobahal in pretiraval". Tudi po zadnjih razkritjih v medijih se Koritniku vse skupaj zdi neverjetno, saj mu osebno kot podjetniku ni bilo za doseganje ciljev nikoli treba kogar koli podkupovati.

Morebitno županovo odločitev o odstopu je Koritnik komentiral z besedami, da je to odločitev vsakega posameznika. V EU je odstop v podobnih primerih nekaj povsem normalnega, je dejal, v primeru Komende pa gre predvsem za osebno moralno vprašanje župana Drolca.

Na četrtkovi izredni seji opozicijski svetniki s strani župana sicer niso izvedeli nič koristnega glede ugotovljenih nepravilnosti in sumov o družinskih povezavah pri gradnji poslovne cone Komenda. Kot je dejal Koritnik, je župan na seji zatrdil, da napak ni bilo, do morebitnih nepravilnosti pa naj bi prišlo zaradi delovanja v korist občine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matejzad
03. 09. 2011 21.57
temu se reče kot pravijo "strokovnjaki" začetek ledene gore, po domače povedano žačetek KONCA!!!!
Tone 12345
03. 09. 2011 18.52
+1
Podkupoval z svojim denarjem!Ja za svoj žep, ki se mu bo podeseteril!!
korintos1
03. 09. 2011 14.22
Dokazal boš pa to bolj težko, čeprav ti mogoče kdo verjame.
Tadej Bu?ar
03. 09. 2011 12.13
vsak občan bi bil ponosen na župana ki da iz svojega žepa.... proti odstopu
Tadej Bu?ar
03. 09. 2011 12.11
a se hecaš......najprej nej mu dokažejo pol pa zaprejo. dokazat mu pa ne morjo dokler ne bodo v tem še tisti ki so podkupnine sprejel!!
Ribjapašteta
03. 09. 2011 11.55
No Tomaž zdaj pa imaš, ko si si namesto poštenih ljudi z inovativnimi idejami in vizijo razvoja raje izbral politične bara.bune kova Rop & Co. Kako pravilen je pregovor, ki pravi "vse se vrača vse se plača". Škoda.
robba
03. 09. 2011 11.31
a ta je tud neodvisen pa nov obraz v politiki? sam vprašam..
krtaca15
03. 09. 2011 10.42
Evo kar tolazite se z demokracijo in kako oh in sploh je vse super. ce ne poznas ta pravih stricev ne dosezes nic. in ja brez kuvertic pac ne gre.
antonino
03. 09. 2011 10.11
mislim, da je odgovor povsem enostaven - možakarju je zagustilo, pa je ugotovil, da je najboljša obramba hitri napad - A BOSTE NAPISALI IMENA TISTIH, KI SO PODKUPNINO PREJELI - DVOMIM
Marcel Korošec
03. 09. 2011 10.08
JOKATI BOM ZAČEL !
antonino
03. 09. 2011 10.06
Za tako velike posle se splača koga podkupit tudi z " svojim " denarjem - a se kdo zaveda, kakšne so potem provizije pri gradnji in opremi take cone, ter nato še provizije pri najemih - še dodatno doživljenska renta. Ne obtožujem nikogar, vendar ga ni junaka, ki bi dal svoj denar za podkupnine, za dobrobit občine, pa še vedel bi, da je lahko zato kaznovan - vic stoletja
McClain
03. 09. 2011 09.04
Bravo Pirnat, tocno tako je: sistemska korupcija, to ja ve vsak ki se ukvarja z javnimi razpisi in drzavnim denarjem.
Niko_K
03. 09. 2011 08.50
@caps1 Tale "roke v marmeladi" je, kolikor vem hrvaška fora.
Niko_K
03. 09. 2011 08.44
@azzurro911 mogoče pa je jemal to s svojim denarjem malce kot investicijo (npr... dobil kašne biznise v IOC), kar je tudi nekaj.. Čisto smrkastičnega.
azzurro911
03. 09. 2011 08.35
To, da je podmazal nekoga sm še verjel, ko je pristavil, da celo s SVOJIM denarjem je šlo pa vse v dezelo smrkcev.
caps1
03. 09. 2011 08.03
Evo, spet "pošteni" levaki z roko v marmeladi.. Nam pa že 10let prodajajo bučke z JJ, kako se je okoristil v orožarski aferi in nikjer opremeljivih dokazov.. Igrajo na tisto: desetkrat izrečena laž, postane resnica.. To pri Slovencencih vedno pali.. Žal
Xxdproxx
03. 09. 2011 06.10
v občini Šentrupert bomo mogli pa prebivalci podkupovat župana Goleta... Prva košnja ob cesti se je zgodila konec avgusta, bankine so take da adijo pamet,prav tako ceste. župan pa sanja o parku s kozolci pa kar nekaj...najprej naj uredi tisto kar je nujno.... Kater turist bo prišel v občino,če bo moral po vsakem obisku peljat avto na optiko.... Loleki... Upam da to kdo bere...
Buena Vita
03. 09. 2011 01.15
jaz mu verjamem
modelx
03. 09. 2011 01.07
ha, ha, ha. podkupoval s svojim denarjem, sen ni robin hood
luciluk
02. 09. 2011 23.54
Župan podkupoval s svojim denarjem ....hahahahahahahhahhaha............ mi... da bi mu moral sodnik priodit maximalno kazen zaradi žaljenja SLovenskega naroda!!!! Čeprav mu LDS verjame.