Črna kronika

VIDEO: Vzrok za padec dveh gondol še ni znan, smučišče na Kaninu zaprto

Bovec, 25. 01. 2013 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
213

Na krožni kabinski žičnici na smučišču Kanin se je snela jeklenica, zaradi česar sta na tla padli dve gondoli. K sreči sta bili prazni, zato ni bil nihče poškodovan. Ker se je žičnica ob tem samodejno ustavila, sta v eni od preostalih kabin ostala ujeta dva hrvaška smučarja, ki sta mirno počakala reševalce. Smučišče na Kaninu do odprave napake ne bo delovalo.

Na smučišču Kanin se je okoli 14.40 zgodila nesreča. Kot je za 24ur.com pojasnil Aleš Uršič, direktor podjetja ATC Kanin, ki upravlja smučišča, je na enem od stebrov na odseku A–B krožne kabinske žičnice izpadla vrv, zaradi česar sta dve kabini padli na tla.

K sreči sta bili prazni, tako da nihče ni bil poškodovan. Žičnica se je pri tem samodejno ustavila, v eni od preostalih kabin pa sta okoli 20 metrov nad tlemi ostali ujeti dve osebi.

Reševanje iz gondole na Kaninu - 2
Reševanje iz gondole na Kaninu - 2 FOTO: Gasilska zveza Bovec

Hrvaška smučarja mirno počakala na reševalce

Stekla je reševalna akcija, v kateri je sodelovalo 25 prostovoljnih gasilcev in deset upravljavcev žičniških naprav. Ob 16.15 nam je poveljnik CZ za severno Primorsko Samo Kosmač zatrdil, da sta smučarja že na varnem. 

Omenjeno žičnico so zgradili leta 1973. Dolga je šest kilometrov. Na njej je 155 kabin, od katerih lahko vsaka pelje štiri osebe.

Po zaključenem reševanju je koordinator reševalne akcije, poveljnik občinskega štaba CZ Bovec Edi Melinc za STA povedal, da so pregledali celotno traso krožno kabinske žičnice, vendar v nobeni kabini ni bilo več ljudi. Rešena smučarja, sicer hrvaška državljana, ki sta ostala ujeta v kabini, sta bila ves čas na telefonski zvezi s prijateljem in sta prisebno počakala na reševalce.

V času nesreče je bilo na smučišču 370 smučarjev. V dolino so jih spravili na italijansko stran smučišča Sella Nevea in jih z avtobusi prepeljali nazaj v Bovec, je še povedal Kosmač.

Reševanje iz gondole na Kaninu - 1
Reševanje iz gondole na Kaninu - 1 FOTO: Gasilska zveza Bovec

Vzrok za nesrečo ni znan. Uršič: Ne izključujemo nenadnega sunka vetra

Kaj se je pravzaprav zgodilo? "Pri prehodu kabine čez steber, čez t. i. kolesno baterijo, je ta varovana na začetku s stikalom, tako da ko se stikalo prekine, pride do zaustavitve linije. Zakaj je prišlo do snetja jeklenice, pa bo treba še ugotoviti. Ne izključujemo nenadnega sunka vetra," je dejal Uršič. Žičnica ima po njegovih besedah veljavno obratovalno dovoljenje, tehnični pregled pa so opravili v oktobru, novembru in decembru.

Težko komentiram, ker sem o tem obveščen samo iz medijev. Hvala bogu, da se nikomur ni nič zgodilo in da gre samo za materialno škodo. minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač

Uršič je povedal še, da se jim je nekaj podobnega zgodilo leta 2004. "Tudi takrat je prišlo do izpada vrvi, a se je ta ujela na lovilec kolesne baterije. Prav tako je prišlo do prekinitve in zaustavitve linije," je opisal.

Na vprašanje, ali je vožnja na žičnici postala smrtno nevarna, je Uršič odgovoril, da je varnost na žičniških napravah – tistih, ki obratujejo normalno – povsod zagotovljena. "Ko je prišlo do izpada vrvi, je hkrati prišlo do samodejne zaustavitve žičnice. Mi bomo v naslednjih dneh zadevo poskušali takoj sanirati, opraviti poseben pregled in nadaljevati normalno obratovanje," je povedal za oddajo SVET. Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi bili v kabinah, ki sta bili po padcu na tla precej poškodovani, ljudje, pa je dejal: "Veseli smo, da ni prišlo do česa hujšega. Napovedovati, kaj bi bilo, če bi bili v kabinah ljudje, pa je v tem trenutku neumestno. Sistem je žičnico zaustavil, kar je najbolj pomembno." Po njegovem mnenju sezona zaradi tega nikakor ni izgubljena.

Vzrok za nesrečo bo zdaj preiskoval inšpektor, ki naj bi v Bovec prišel jutri. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe, smučišče na Kaninu pa do odprave napake ne bo delovalo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (213)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kitzbil
26. 01. 2013 16.14
+9
15 let nazaj, mogoče kaj več, al pa manj je v trenti vzela v najem gospodična, z turistično in gostinsko izobrazbo, kočo, men se zdi, da je bla to koča pri zlatorogu, glede imena ne dam roke v ogenj, pa je to laufal, bla zagreta za delo, pa poslovna punca, doma bla iz šempetra pri novi gorici, sej se bo lohk javla, pa potrdila, ma so ji OKOLJSKI DOMAČINI - FANTJE- ,tolk nagajal(ponoč, ko smo spal v sobah so pod okni se drli pa z motorji rohneli, tko da so gostje nehal tam hodit,danes je ta koča......v razsulu, hočem povedat, da sami domačini nimajo interesa, ostalih pa ne pustijo zraven, da ne govorimo o hotelu alp iz bovca, ki je ista pašta, ČAKAM MINUSE OD LOKALCEV
DeBill
26. 01. 2013 14.59
+1
Glede na vse skupaj naj zadevo predajo v roke Italijanom, pa bo vse kot je treba. Tele naše bovške face pač niso sposobne za posel, poleg tega pa so še nesramni, neposlovni, zajebantski, ... Več ali manj imam samo negativne izkušnjez izleti na Bovško. Tam naprej od Tolmina, ki je še nekako se zadeve zaplankajo in je vse malo čudno. So sicer izjeme, ampak samo izjeme. Nato pa prideš v druge dele alpskega sveta v Sloveniji in si kar šokiran, kako drugače je. Drug, boljši občutek, tam se ne počutiš nezaželjenega!
Dani Goltnik 1
26. 01. 2013 08.31
-1
nazaj gor jih prišraufat pa bo vredu pa gremo naši
ian00
26. 01. 2013 08.25
+5
jaja,tehnični pregled.....ma kje najbrž da v najbližnji gostilni.
hotchilipoper
26. 01. 2013 08.04
+2
Vzdrževanje ni,če samo koleščka in zajlo podmažeš,ampak je treba vsakih toliko let kaj zamenjat,kar je pri nas škoda denarja do prve nesreče,potem se šele stvari premaknejo
LovecNaKomuniste
26. 01. 2013 06.03
+5
"Vzrok za nesrečo ni znan. Uršič: Ne izključujemo nenadnega sunka vetra" Tu se bo spet pokazalo, kako so bili nekateri politično obarvani lokalni veljaki pred 40 leti pametni ko so postavljali žičnico. Baje so jim lokalci non stop govorili naj celotno žičnico planirajo par metrov vstran kot je danes. To pa zaradi plazov in vetra. Danes se še kako vidi kakšno kapitalno napako so storili nekateri ki tiščijo z glavo skozi zid. Četrt sezone Kanin zaprt zaradi vetra, potem takrat ko je končno sneg imajo nevarnost, da se celotna žičnica podre zaradi plazov itd. Skratka če bodo hoteli v Bovcu kdaj praskat še o kakšnem smučišču bo potrebno postavit popolnoma novo žičnico par 10 metrov vstran od sedanje.
furc
26. 01. 2013 03.28
+5
kar se pa tiče naprav bi pa v še v sedemdesetih stare izgledale
Castro*
26. 01. 2013 00.34
+14
aha vidiš! mene je vedn blo strah da se bo gondola utrgala ko sn se pelo. evo ti ga na!
odpisan2x
25. 01. 2013 23.15
+5
takole slovenčki,da ne boste preveč pametni,20 let sem bil tehnični vodja žičnic in stejem si v čast da si na žižnicah ki sem jih upravljal niti eden potnik si ni zlomil prsta,čeprav je bilo v statistiki prevoženih potnikov 3oooooo na sezono.edini v slo sem upravljal svoj smučarski center obsegal dve sedežnici in tri vlečnice.nikoli nebi tega opustil če se ne bi vmešali politični bedaki.če bi hotel delati reklamo za sebe bi se predstavil z imenom in priimkom.SLOVENSKI ŽIČNIČARJI SO NAJVEČJI STROKOVNJAKI ZA POSTAVLJANJE IN UPRAVLJANJE ŽIČNIC,RAVNO TAKO ZA VZDRŽEVANJE TEPTALCEV IN VSE OSTALE OPREME,SLOVENSKI ŽIČNIČARJI IMAJO TOLIKOP ZNANJA ,DA NIHČE NI NE BO ZAGNAL SISTEMA,DA SISTEM NE BO DELOVAL 100%,SISTEME NADZIRA ZAVOD ZRMK,KJER SO RES NAJBOLJŠI STRUČKOTI,.NE VERJAMEM DA BI ZAPADLI POD VPLIV NEKIH BEDRAČOV IN BOŽIČNIKO,BAHOVC NI ZAPADEL PO NOBEN VPLIV.
odpisan2x
25. 01. 2013 23.19
+1
verjemte mi ,da so slo žičnice dobro vzdževane in da jih ne upravljajo norci,ker če upravljalec ni siguren da je žičnica varna se ne boste zno peljali
kitzbil
25. 01. 2013 23.59
+3
prjatelj, mogoče 5-8 let nazaj vzel dopust 5 dni za smučanje in bivanje v bovcu, pa ni smučal ne pon. ne torek pa do četrtka ni zaradi vetra, petek je pa veter ponehu, je pa par vikendov pol spet bil gor, pa so se srečal pri šanku(ne vem kje, leta gredo), z tipom, pa beseda da besedo, ta tip je delal kot vzdrževalec na teh napravah. point je v tem, če (takrat) ni dovolj ljudi, so enostavno rekli, da pač naprave ne delajo zarad vetra, se vam zdi grozno, ma tko je blo
peglajzn
26. 01. 2013 08.23
+2
ce bi res tk vzdrzevali nebi padli gondoli do.poglej si posnetek kak veter je tu pa nc dov ne pade
mym00n
25. 01. 2013 22.30
-10
Rajš dam 5 Evrov več pa grem na Roglo ali pa na Krvavec....Pa še lepše in boljše smučišče je....
KlubPravilnoPretepenihŽena
25. 01. 2013 22.33
-1
sej to je bil namen, da vas ovce preusmerijo od Kanina...vse deluje
stan111
26. 01. 2013 00.24
+8
Mislim da kar se lepote tiče, je Kanin daleč najlepše smučišče v Slo.
5lamca
25. 01. 2013 22.12
+58
Zakaj je v tej državi, vse, kar je dobro (oz. bilo dobro) staro vsaj 27 let, kot npr. tele žičnice? Zakaj so vsi bloki stari približno 30 let? Zakaj vse večje tovarne (ki so itak po večini zaprte) stare vsaj 30 let? Zakaj železniške proge dotrajane do amena? Kaj se je sploh nardilo v teh 20letih naše, samostojne, države??? Kaj, tistih par km avtocest, ki jih itak državljani preplačamo vsakoletno. Druge stvari? NIČ. 100 trgovin na kvadratni kilometer. Nobene industrije, nobenga vlaganja v turizem, sam kraja in pitje denarja delavskemu narodu. Žičnice padajo z neba, slovenska obala je draga k žafran. Za tist dren na rogli, plačaš tolk k v nassfeldu pa se ti tm zdi, kot da si sam na progi. Ste že kdaj kje zasledil organizirane smučarske izlete na slovenska smučišča? NE. Avstrija, Italija,... Ker je tam za isto ceno neprimerno bolj poskrbljeno za tvoj užitek. Kam greš na morje? Na hrvaško. Ker boš u portorožu obubožal po dveh dneh. Ma ne itak mi stremimo po visokih gostih..Mi smo dubrovnik...Eh Ne znamo se it gospodarstva, ne znamo se it turizma, ne znamo se it zmagovalcu. Vse mamo, vse. Intelekt, športnike, naravo - takšno, k je nima marsikdo. Mamo pa še neki, kar je največji problem. Pokvarjene politike in pokvarjene ljudi na vodstvenih položajih kjerkoli. Sam hlepenje po vodenju in po denarju. Tega JJ-ja pa tko in tko tut chuck norris ne more s prestola vržt. Pa tut če ga, bo čez pol leta spet izvoljen. Kr neki. Če ne bi mel tok rad Slovenske besede in lepot Slovenije, bi že zdavni šou nekam.
antitycoon
25. 01. 2013 22.38
+0
žal je res, pa čeprav se jaz z tem ne morem sprijaznit- slovenci smo hlapci, ne znamo bit gospodarji.. :/
gregy2929
26. 01. 2013 00.12
+5
Povedal si točno in čisto vse. Posebej tisto o Chucku Norrisu mi je všeč. Malo šale, ampak točno tako je pri nas.
pankration
25. 01. 2013 21.51
+9
Zdaj bi morali zapret vse žičnice v Sloveniji dokler se preiskava ne konča. Očitno je tukaj več denarja v zraku kot pri balonarski nesreči kjer še vedno čakajo na dovoljenje za komercialne polete.
Nauders
25. 01. 2013 21.47
-3
kaj pa gondola na Golte
tatanka44
25. 01. 2013 21.37
+7
155 kabin,vsaka lahko pelje 4 osebe,poškodovan ni bil nihče,in oba so rešli.Pa kaj še sploh dela to železovje v tem hribu???
F12
25. 01. 2013 21.14
+6
slabo vzdrževanje? zastaranost opreme?
milgaj69
25. 01. 2013 22.31
-2
fokit
26. 01. 2013 00.49
+1
tako gondolo uporabljajo v L2A v franciji,pa je smučišče velko za polovico naših skupaj..še starejše kabine imajo,ta prvotne..
Aromatique
25. 01. 2013 20.14
+17
Par mojih prijateljev je šlo ravno danes smučat na Kanin pa me je kr stisne ko pomislim da bi bli lahko prau oni v eni zmed teh gondol. Drugače se mi pa ne zdi preveč neumestno da bi o tem razgrabljali, naj se rajši zamislijo da bi se lahko zgodila tragedija in naj poskrbijo da se to ne bo zgodilo nikol več, ker drugič morda ne bo več te sreče da bo gondola prazna,
srecnii
25. 01. 2013 20.07
+0
A je spet nekdo ponoč brklal po gondolah !
aviktora
25. 01. 2013 20.06
+9
Če bi bila Slovenca bi sigurno zmerjala dol
zaniwars
25. 01. 2013 21.42
+3
Hahahaha,... Ja kwaaaaaaaaaa čakate!?Dol me spravte!Jože poklič odvetnika,..Tožli vas bomo!!!
antitycoon
25. 01. 2013 19.37
+19
tisti ki komentirate o smučanju v tujini: Zoncolan v Italiji stane prav enako kot Krvavec, s tem da krvavec s svojimi starimi dvosedkami ne seže zoncolanu niti do kolen.. če si pa primorc ti pa je zoncolan sploh bližje tako da se ne gre za neko preseravanje z denarjem. preprosto imaš boljše smučišče bližje in za enako ceno
tatanka44
25. 01. 2013 21.17
+6
++++Še za nižjo če imaš otrokastarega do 8 let,ker v italiji za njega ne plačaš nič.
telstar
25. 01. 2013 21.25
+6
pa sezonska je tudi v Nassfeldu cenejša kot na Krvavcu. Žal bo tako toliko časa dokler bo Ljubljana tako blizu ozirom dokler ne gre vse v maloro....
vevrca_26
25. 01. 2013 19.31
+17
Bovska dolina zivi od turizma in ce zaprejo kanin,se lahko poslovimo od zimskih turistov!
tatanka44
25. 01. 2013 21.18
+11
Boje da se poslovite kakor pa da jih s takimi napravami pobijete.
vevrca_26
26. 01. 2013 15.26
+2
hotla sem samo reči da mi je hudo da se nič ni popravlo že prej! žalostno je,ker cel bovec živi od atc kanin pozimi in ko ga zaprejo tudi turistov ni! žalostno da se tako malo naredi za dobrobit vseh!!! sreča da se je tako končalo kot se je :/