Slovenija

Porušili nelegalno gostišče ob gorenjski avtocesti

Jesenice, 19. 10. 2011 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob gorenjski avtocesti na počivališču Lipce ob Jesenicah so porušili gostinski objekt Bistro Lev, ki je bil nelegalno zgrajen leta 1994. Najemnik objekta ni mogel legalizirati, saj ni lastnik zemljišča.

Danes zjutraj se je ob prisotnosti policistov in inšpektorjev po odločbi inšpektorata za okolje in prostor začela rušitev gostinskega objekta Lev na desni strani avtoceste proti Karavankam, ki je zadnja leta večkrat prejel nagrado za najlepše urejeno počivališče v državi. Gostišče je imel v najemu samostojni podjetnik Janez Tičar, ki pa ni lastnik tamkajšnjega zemljišča.

Družba RS za avtoceste (Dars) naj bi vodila postopke za legalizacijo, vendar je podjetniku po njegovih besedah le podaljševala pogodbo za gostinsko dejavnost, čeprav je sam dlje časa opozarjal na problem.

(simbolična fotografija)
(simbolična fotografija) FOTO: Reuters

Na Darsu so danes pojasnili, da ne le da najemnik ni lastnik zemljišč, tudi prostorski akti ne dovoljujejo gradnje nobenih trajnih objektov na Lipcah. Dars ni nikoli vodil postopkov za legalizacijo (niti jih ni začel) in je najemnika še posebej opozoril, da jih ne bo vodil, ker za to nima nobene osnove, in da naj pristojnih organov ne zavaja, da bo možno te objekte legalizirati, so zapisali na Darsu.

Tičar ima še tri druga gostišča ob gorenjski avtocesti. Tudi objekt na levi strani na Lipcah naj bi še danes rušili, če se Tičar ne bo odločil, da ga bo podrl sam. Ima tudi dva objekta na Povodju.

Glede tega so na Darsu pojasnili, da je na Povodju že od leta 2009 zapečaten objekt na zahodni strani, na vzhodni letos še obratuje. Inšpektorat za okolje in prostor ga je zapečatil leta 2009, zato mu Dars od zapečatenja najemnega razmerja ni več podaljševal. Kljub sklepu o dovolitvi izvršbe odločbe o odstranitvi teh objektov ne najemnik ne inšpekcija do danes nista odstranila, počivališče pa zaradi tega že tri leta ne obratuje, so zapisali.

Najemnik omenjenih počivališč že razmišlja, da bi Dars tožil za povzročeno škodo. Problem, s katerim se sooča, pa ni omejen le na gorenjsko avtocesto, ampak so v podobnem položaju tudi nekatera druga manjša počivališča na slovenskem avtocestnem omrežju.

Na Darsu so zagotovili, da nobeno drugo manjše počivališče v Sloveniji nima podobnih problemov, ker so najemniki postavili objekte v skladu z najemno pogodbo in prostorskimi akti, Tičar pa je na vseh štirih lokacijah deloval v nasprotju tako s pogodbo kot s predpisi.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jafalical
21. 10. 2011 18.59
Da jih ni sram, kje so začel delat red.Do zdaj so pa gospoda zavajal s papirji, mu obljubjali, dajali upanje.Da jih ni sram podreti čoveku,ki je leta in leta garal, vložil dnarja, truda, sam s pošteno vestjo sprožil zadevo, da uredi vse potrebne papirje, da pridobi kar mora imeti pridobljeno za delo.Kaj mu bodo zdaj vrnili nekaj,kar je leta in leta plačeval, te davke, pa plače ljudem?Kako so pa lahko obračunaval nekaj, kar ni po zakonu? Zakaj so ga s papirji zavajali, brili norca iz njih.Sramota od tistega oz. njih večih (ni en sam), ki se je to spomnil, da pri njih ureja in tam odvzema kruh iz ust.Gospod iz počivališča je omogočil zaposlitev vsej družini, če ne večim, omogočil kruh mnogim.Kaj pa tisti, k so bili pred časom tudi v medijih, ki so gradili vikende, sred neokrnnjene narave, zdaj že močno okrnjene,komu so nudili oni zaposlitev, kje so oni davke plačal s svojo gradnjo?Kako so oni uredil papirje, kdo bo njim stopil podret do temeljev?Tu so podrli, ker je to en jaro, ki nima za podplačat, ne pozna nobenga, nima poznanstev v tej smeri.Enkrat, ko se bo nekomu odpel, bo hudo!!
Dolenjc3
20. 10. 2011 15.32
V naselju Žabjak pri Novem mestu so pripadniki zaščitene manjšine zgradili cca 50 stanovanjskih objektov brez gradbenih dovoljenj in to vse na tuji zemlji. Lastnikom zemljišč, katerih država seveda ni zaščitila pred nasilno zasedbo njihove zemlje, pa država še celo pošilja položnice in odločbe, da morajo plačat davek na te nepremičnine, ker so na njihovi zemlji. TO je slovenska pravna država, za TO smo se zgleda borili leta 1991. Bravo, slovenska politika in krivosodje !!!!
Patricijo
20. 10. 2011 14.19
žalostno za slovenijo ,kar pa se sedaj dogaja je katastrofalno,pol se pa čudimo zakaj toliko kriminala
Fanika Baraga
20. 10. 2011 13.57
sramota sem se enkrat tam ustavila,se lahko ta marche nazaj v švico vrne tako lepo smo bili postreženi,kar ni praksa na jasi ali ravbarkomandi.Mislim ,da naj gre ta baba iz darsa za šporhert kamor spada,kadi pa ko turk vzgled mladim!!??
samastur
20. 10. 2011 13.33
Kakorkoli... sram me je da živim v Sloveniji!!!
letmeseeit
20. 10. 2011 13.18
usi-glih 20.10.2011, 12:40 malo si bolje preberi, lastnik zemljišča ni Tičar ampak Dars.
crnkamn
20. 10. 2011 13.09
usi-glih: ZADNJI ČAS . Še ostalim črnograditeljem je treba to naredit. glej problem je v tem, da je bil objekt zgrajen na crno, ko so ga hotel legalizirat dars tega ni pustil. pobiral pa so vse davke najemnine itd... kar pomeni da so se z crno gradnjo strinjali od leta 94 dalje tud darsovci, drzavne institucije pa nic. danes se pac to rusi, in nekaj ljudi bo ostalo brez dela. za namecek, je bil na isti dan se en prispevek glede romov, ki zivijo na vodno varstvenem podrocju kjer je polno odpadkov, avtomobilov itd... ki imajo cez 1 miljon evrov prihodkov, in naj bi bilo tudi crna gradnja, nakar je odvetnik dal izjavo, da bi bilo zaradi prekinitve teh del ogrozenih 20 delovnih mest. seveda danes ko sm iskal ta clanek, nic o tem, samo pred kamero, nic pa v arhivih. da ne omenjamo vseh ostalih crnih gradenj, romskih naselij kjer so se naselili na zemlji dolocenih posameznikov ki so lastniki, brez soglasij, prodaje itd... luksuznih vikendov dolocenih priviligirancev, in tistim ki jim rusijo ... danes okrepcevalnica... vcasih so pa z helikopterjem sli v gore rusit en vremenski laboratorij, podjetnika Stroja. ce je zakon za vse enak, morajo vsem porusit, al pa vse legalizirat, ne pa enim ja, drugim ne zaradi tega ker so romi, in bi izpadli pol nacionalisti itd... taksna dejanja ravno podpirajo nestrpnost in nacionalizm s tem, ko zakon ne velja za vse enako! in ce ne velja za vse enako, zakaj bi potem zakon sploh bil, oziroma zakaj bi ga potem sploh upostevali?
b77
20. 10. 2011 13.04
da mi to naredijo ne bi jokal NEKDO MAORA ZAČETII.....
Adi Luka?i?
20. 10. 2011 12.51
Poštenjak je plačeval vse prispevke,pa vendar je nastradal samo zato,ker ni Jaklič....
bamperli
20. 10. 2011 12.51
pravna država kaj. še ovce se nam smejejo. dokler bo lahko tisti ki ima veze in moč delal kar mu paše bo pač tako kot je. pri nas pa itak zakoni veljajo samo za nas navadne ljudi
usi-glih
20. 10. 2011 12.40
PREKLETA BARABA , samo dokumentacija za spremembo namembnosti zemljišča in GRADBENO DOVOLJENJE staneta 10.000 €. On je navaden umazan GOLJUF in bi ga bilo treba tako tudi kaznovati.
usi-glih
20. 10. 2011 12.36
ZADNJI ČAS . Še ostalim črnograditeljem je treba to naredit.
dednidol
20. 10. 2011 11.53
Če so fantje za Lipce rabil 17 let, potem ima Jaklič kar še nekaj let fore. Lahko bo cegu po cegu v dolino znesu.
Anton Benedik
20. 10. 2011 11.38
Uboga GNILA Slovenija in njeni roparji.Le za koga so rušili omenjeni objekt??? To se bo videlo kdo bo naslednji,ki bo tam gradil počivališče!!!
Drago Kurnik
20. 10. 2011 11.15
Direktorju zdravstvenega doma bo sigurno država v tem času uredila dokumente, da ne bo prišlo do rušenja, ker Jaklič je vpliven Tičar pa ne, če bo pa prišlo pri Jakliču do rušenja potem pa še malo verkamem v pravno državo !!, najemnik zrušenega počivališča bi pa moral malo k Duhovnikovi na obisk !!
SamiIdioti
20. 10. 2011 11.00
spet bo edn pri koritu zastonj dobu zemljišče ITD......
drevesce
20. 10. 2011 11.00
jim država ni mogla več krast, a?
Milan Koleznik
20. 10. 2011 10.58
TAM KJER SE HOČE KAZNOVATI TO TUDI STORIJO,AMPAK ČE BI BIL POSLANEC ALI JAKLIČ ALI KAKŠNA DRUGA VISOKA OSEBNOST TO GOTOVO NE BI RUŠILI,ZATO PA LJUDJE Z CESTE NE RABIMO TAKE OBLASTI,PAČ PA ENAKOST ZA VSE.
528Hz
20. 10. 2011 10.50
Saj ne morem verjet kaj se dogaja v naši Slovenji, ki smo jo mi izborili, da bi nam šlo bolje. Sedaj pa nas vodipar posameznikov, ki si sedaj mislijo, da je vse njihovo. Dol z temi ljudmi. Le vkup, le vkup, uboga gmajna! Heja, hejo! Za staro pravdo zdaj bo drajna. Heja, hejo! Zimzelen za klobuk! Punt naj reši nas tlačanskih muk!
bb38150
20. 10. 2011 10.45
+1
Kdaj nam boste pokazali Jakličevo rušenje? Sram naj bo vse vodilne v tej državi!Malega človeka čim prej uničit,tiste ,ki so pri koritu,ki kradejo in gradijo brez dovoljen,pa še NAGRADIT! Jakliča. Tako se dela.Sramota.