Slovenija

'Na isti barki v času krize in blaginje'

Ljubljana, 22. 12. 2009 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Brezposelnost bo največji problem prihodnje leto," je opozoril premier Borut Pahor. Vlada se pripravlja na blažitev ukrepov, obenem pa želi Slovenijo spremeniti v državo s tekmovalnim gospodarstvom in bolj solidarno družbo.

"Skušali bomo zelo jasno povedati, kje je spodnja meja konsenza, pod katero se ni smiselno spustiti, ker drugače s spremembami ne dosežemo želenih učinkov," je dejal premier Borut Pahor. Med želenimi učinki reform je po njegovih besedah bolj tekmovalna družba oziroma bolj tekmovalno gospodarstvo in "zato bolj solidarna družba". Postaviti želi pravo razmerje med tekmovalnostjo in solidarnostjo, "da bomo na isti barki takrat, ko bomo nosili breme krize, in takrat, ko bomo plavali na valu konjunkture".

Vlada bo v začetku leta pripravila paket kratkoročnih ukrepov, potrebnih za sanacijo krize, in paket strukturnih reform ter ju ponudila v socialni dialog, je napovedal premier Borut Pahor. Po njegovem mnenju bo prihodnje leto največja težava brezposelnost.
Vlada bo v začetku leta pripravila paket kratkoročnih ukrepov, potrebnih za sanacijo krize, in paket strukturnih reform ter ju ponudila v socialni dialog, je napovedal premier Borut Pahor. Po njegovem mnenju bo prihodnje leto največja težava brezposelnost. FOTO: Reuters

Z ukrepi želi pomagati slovenskemu gospodarstvu obdržati tekmovalnost tako v Sloveniji kot v tujini in delovna mesta. "Brezposelnost bo prihodnje leto največji problem v Evropski uniji. Najbolj dinamična gospodarstva napovedujejo podvojitev brezposelnosti." Dodal je, da je vlada z ukrepi poskrbela, da kriza določenih slojev ljudi, tistih, ki so najmanj odgovorni za krizo, ni prizadela tako, kot bi jih lahko, če vlada ne bi posredovala.

Cilj vlade je imeti stabilno gospodarsko rast, ki se bo na letni ravni ustavila pri odstotku ali 1,2 odstotka, "kar je po našem mnenju dovolj, da smo kompetitivni z drugimi državami". Cilj je tudi obvladljiva inflacija, kar bo, kljub temu da ni moč natančno napovedovati svetovnih cen energentov, po njegovem mogoče, če ne bo nepredvidenih dogodkov.

Vlada želi zmanjšati proračunski primanjkljaj za 0,5 odstotka na medletni ravni, ker načrtuje, da bo proračunski primanjkljaj do leta 2013 spet pod tremi odstotki bruto domačega proizvoda (BDP). Želi tudi, da bi bila stopnja anketne brezposelnosti pod 7,5 odstotka. "Za razliko od lanskega leta imamo bolj jasne cilje, bolj kratkoročne ukrepe, ki so hkrati vpeti v bolj jasno vizijo, ker so stvari bolj predvidljive, kot so bile lani v tem času, in ker so vajeti za reševanje krize bolj v naših rokah."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gogagoga
07. 01. 2010 21.53
pol mi pa dej tistzih nekaj 100.000 evrov, ki jih nisem dobil v stanju blaginje. sam pa ti dam 0 evrov, kolikor dobim kot nezaposlen.....p*z*d*
Buena Vita
23. 12. 2009 14.48
DEJ GLASNEJE tonček balonček murgeljsi hlapček
Tonček Balonček
23. 12. 2009 12.42
Janša bo delavski razred popeljal v revolucijo in ko bodo delavci prevzeli oblast, bomo prepovedali vse stranke in vzpostavili pravično družbo delavcev in kmetov pod vodstvom SDS in Janeza Janše! Gremo!
Tonček Balonček
23. 12. 2009 12.41
Pa na kakšni isti barki neki?! Eni so na jahtah in gliserjih, drugi pa v rešilnih pasovih ali pa celo brez njih!
PeeWee1
23. 12. 2009 00.15
smešno!desničarji uporabljajo levičarski slogan viva la revolucion hahahaha
Buena Vita
22. 12. 2009 21.54
,SMRT KOMUNIZMI,SVOBODO LJUDEM
Buena Vita
22. 12. 2009 21.54
PORSCHE----SE PODPIŠEM GREMO E VIVA LA REVULUSION
porsche303gt4
22. 12. 2009 20.04
Borat dost mamo tvojega govoričenja. Dejanja so potrebna. Kot prvo znižati davke na plače, da bo ljudem več denarja ostalo. Če smo se šli demokracijo in v EU, naj bodo še davki temu premerni. Ne pa, da najrevejšemu sloju poberete več kot 40% njegovega s rokami in mukami zasluženega denarja pri plači. Zakaj je v Sloveniji strošek delodajalca na 1000 neto plče 1760€, medtem ko v Nemčiji 1280€, v Avstriji pa 1265€, poleg tega pa imajo še višje pokojnine. Aja njihova podjetja plačujejo prispevke za pokojnino, pri nam pa je to potrebno samo menedžerje, delavcem pač ne. Ja, davki ubijajo sLOVEnsko gospodarstvo in bolj ko smo obdavčeni, več novih davkov in trošarin uvajajo naši nesposobni politiki. Če bi imeli takšne davke kot Avstrija ali pa za 10% slabše, bi vsak delavec imel pri predpostavki, da se mu ne dvigne plača -> vsaj 200€ višjo plačo kot sedaj. Narodu pa predlagam, ker je te dni veliko govora o romunski obletnici REVOLUCIJE na današnji dan, naj si pogledajo kako so se Romuni uprli diktaturi, katere ni mogla ustaviti niti vojska, kaj šele policija. Dokler ne stopimo na ulico in povemo, da imamo dost nesposobnih ljudi na oblasti in se upremo, tako dolgo bomo vedno slabše iz dneva v dan živeli. Viva La Revolucion
JanezNovakJohn
22. 12. 2009 19.58
Naši vrli Butalci vse gledajo na kratki rok. Zaslužijo in popapajo. In če se ne ponovi priložnost za zaslužek so lačni. Pahor je to vlado sprejel v najhujših časih. Narod pa še vedno hoče enako dobro jest. Morda bo Pahor na naslednjih volitvah padel, vendar bo čas pokazal da je poleg Drnovška edini predsednik vlade, ki je deloval dolgoročno in ne v svojo korist. Naredil bo temelje, da bomo nekaj naredili in da bomo od tega še dolgo dobivali mi in zanamci. Za sprotno papanje bomo morali pa še kaj delati. Ubogi Janša. Delal je le za svojo ponovno kratkoročno izvolitev. Zaradi dopadnosti se ni se lotil pokojninske reforme Ni se lotil zdravstvene reforme ni zmanjšal zaposlenih v državnem aparatu ni se lotil železnic ni odpravil tajkunstva ni odpravil bajnih odpravnin Je poklonil narodu Vinjete in naredil izgubo Darsu, Je poklonil narodu dva bresplačnika skupaj z računom zanj, in še mnogo tega. Njegova grupica, v siloviti gospodarski krizi danes, ni ponudila drugega kot mitingaško ulico za sendviče. Tega si pa, čeprav smo Butalci, ne želimo.
alterego
22. 12. 2009 19.57
dajte Borutu mir, kaj se pa človek spozna na gospodarstvo in socialo, je pač politik, za Janšo velja isto!
CezDrnInStrn
22. 12. 2009 19.43
V primerjavi z sosednjimi državami EU-ja, je za njih pri nas cenejše samo še meso in tobak ! Bravo Pahor!
Buena Vita
22. 12. 2009 18.43
heh,bo držau
Buena Vita
22. 12. 2009 18.42
kapitalist z goriškega nanke ta rdejči nejsu tu,kar so bejli negda
RADO62
22. 12. 2009 18.04
Dvigovanje davkov in trošarin spada pod solidarnost vsaj po mnenju viteza rahločutne sociale Boruta Pahorja.... Res zanimiv pogled..... heh
bangi
22. 12. 2009 18.01
Tako nesposobne vlade Slovenja še ni imela. Zafurali bodo vse, kar se zafurati da. Slovenski narod je v totalnem qurcu. Če si pošten in delaven, greš na cesto, medtem ko javna uprava, političarji, sindikalisti, južnaki furajo naprej. Očtno je, da se v naši državi najbolj izplača biti kriminalec. To nameravam tudi postati, ker ne mislim crkniti zaradi revščine.
Marija Krebs
22. 12. 2009 17.43
Pa ja! Enega malega eSPejvčka takoj rubite, da mu ne ostane niti za najnujnejše, ko izplača svoje zaposlene, tajkune pa obravnavate tako zelooooooooooooo pooooooooooččččččččččččččččččaaaaaaaaaaaaaaaasssss... da primeri zastarajo.
kapitalist
22. 12. 2009 17.40
Sramota da sem iz Šempetra pri Novi Gorici doma - Borut sramuje se te cela Goriška - sram te bod Res te nism imel za takega nesposobneža in nakladača SOŠOLEC iz Šempetra
Jules_Verne
22. 12. 2009 17.35
Pa kaj so sami materialisti v Sloveniji, samo za plače in materialne dobrine se gre vsem. Kaj pa duhovna hrana, sedaj matrializem ni več moderen, sedaj je moderna duhovna komponenta in spiritualizem ne pa plače.
bangi
22. 12. 2009 17.34
ste pa na 24 kur zelo hitro ta post odstranili z naslovne strani??? Seveda, ker ste očitno na isti barki kot Borat
odbogaposlan
22. 12. 2009 17.29
treba s paketi pomagati še tajkuom!