Slovenija

Na Hrvaškem ne vidijo podlage za tožbo Slovenije glede implementacije arbitražne sodbe

Zagreb / Ljubljana, 09. 12. 2017 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik odbora hrvaškega sabora za zunanjo politiko Miro Kovač je izjavil, da ne vidi podlage za napovedano tožbo Slovenije proti Hrvaški zaradi zavračanja izvajanja junijske arbitražne sodbe o meji med državama. Opozicijska poslanka Državljansko-liberalne zveze Vesna Pusić pa je ocenila, da lahko obe državi 'živita' z arbitražno sodbo.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v petek v Ljubljani povedal, da se na zunanjem ministrstvu intenzivno pripravljajo na tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe, vendar ni želel govoriti o podrobnostih.

Na Erjavčevo izjavo se je med prvimi na Hrvaškem odzval nekdanji hrvaški zunanji minister Miro Kovač, ki je danes novinarjem v Zagrebu povedal, da "ne ve, kako misli Erjavec pojasniti tožbo" ter "na podlagi česa namerava tožiti Hrvaško". Ponovil je, da je Hrvaška izstopila iz arbitražnega sporazuma, ker je "Slovenija nameravala prevarati Hrvaško".

Hrvaški zunanji minister Miro Kovač ne ve, kako misli Erjavec pojasniti tožbo.
Hrvaški zunanji minister Miro Kovač ne ve, kako misli Erjavec pojasniti tožbo. FOTO: POP TV

Novinarje je zanimalo tudi kako Kovač vidi morebitno posredovanje pri rešitvi spora, ki ga je ponudila Evropska komisija. "To lahko storimo sami, če nekdo misli ponuditi nekakšen predlog, je dobrodošel, a sta relevantni samo dve strani, to sta Hrvaška in Slovenija," je povedal Kovač po žalni slovesnosti ob 18. obletnici smrti prvega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

Kovač je poudaril, da so edina rešitev pogajanja med Hrvaško in Slovenijo, na katerih bi sklenili sporazum o upravljanju s Piranskim zalivom in dolgoročno rešili spor o meji med državama.

Pusićeva kot edini sporni vprašanji vidi Piranski zaliv in pravico do ribarjenja

Kovačeva predhodnica na položaju vodje hrvaške diplomacije Vesna Pusić pa je danes ocenila, da arbitražna sodba predstavlja model, s katerim "obe strani lahko živita" ter da sta edini sporni vprašanji Piranski zaliv, "predvsem pa pravica do ribarjenja".

"Obstajajo že nekateri sporazumi, kot je Sporazum o maloobmejnemu prometu in sodelovanju, torej obstajajo temelji, da bi se to dogovorilo na nek drugačen način," je povedala Pusićeva v oddaji Intervju tedna hrvaškega radia.

Izrazila je upanje, da bosta premierja Hrvaške in Slovenije Andrej Plenković in Miro Cerar zmožna doseči takšen dogovor, če ne bo "kakšnih pretiranih kalkulacij".

Za Pusićevo sta edini sporni vprašanji Piranski zaliv in pravica do ribarjenja.
Za Pusićevo sta edini sporni vprašanji Piranski zaliv in pravica do ribarjenja. FOTO: Damjan Žibert

"Slovenska stran lahko pojasni, da gre za implementacijo odločitve arbitražnega sodišča, hrvaška stran pa, da je dosežen dvostranski dogovor," je ponovila Pusićeva svoja znana stališča o izhodu iz slepe ulice, v kateri sta se znašli državi po hrvaškem zavračanju odločitve arbitražnega sodišča.

Predsednik opozicijske regionalne stranke Istrske demokratske skupščine (IDS) Boris Miletić je prav tako komentiral Erjavčeve napovedi. Ob robu današnjega Liberalnega foruma v Zagrebu je izjavil, da je dialog med Zagrebom in Ljubljano edina pot za rešitev spora, pri katerem je treba zaščititi interese obeh držav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
08. 03. 2018 18.14
+1
Seveda, nočejo prsta, hočejo celo roko! Še Piranski zaliv in ribe! Opa, brate, odpade!
provni
11. 12. 2017 09.10
+1
Mogoče Hrvaška noče videti povezave za tožbo, vendar plačati pa bo morala in to na račun HDZ-jeve politike. Plačali pa jo bodo hrvaški davkoplačevalci.
godzila
10. 12. 2017 19.59
+3
ko je bila morija na balkanu smo jim prav Slovenci priskrbeli orožje ,da so lahko branili svoje riti na začetku,vojne, glavna akterja pa sta bila Janezek in Igor s še nekaterimi takratnimi akterji a so vse to že zdavnaj pozabili ,,,,,,,,,,,,,
godzila
10. 12. 2017 19.56
+3
je pa res ,da so vsaj enotni pri vsaki stvari ko zavohajo ,da bodo nekoga naokoli prinesli ali okradli in s tem imeli korist medtem ko pri naših tega ni raj tolčejo eden po drugem Hrvat tattttt pa se nam reži,,,,,,,,,,,,,,,,,
oježeš
10. 12. 2017 15.56
+1
Na hrvaškem tako ali tako ne vidijo nobene druge stvari, razen tistega, kar je njim 100% v korist ali si želijo prisvojiti. Pa še delati se jim ni treba nenormalne. V glavnem mislim na politike. Ampak imajo pa eno prednost, ti saj zaničujejo naše politike, medtem ko naši politiki zaničujejo svoje državljane, drugim se pa klanjajo.
Teofil
10. 12. 2017 15.53
+2
Kahl že ighra svojo znano igro,Cmerota ne podpira več in je v opoziciji,sedaj samo čaka najugodnejši trenutek da useka,za Cmerota bi bilo dobro da se posvetuje z Špelo ona ve kako je treba z Kahlom,da ga daš v kozji rog
glava2
10. 12. 2017 14.37
+5
Kaghl v jok in na drevo, cmero pa bo razmišljal še do konec mandata, pol pa tako in tako ne bo več, za pahorja pa vsi vemo, da on ni nkol nč kriv...
Transformerji
10. 12. 2017 13.58
+5
Tudi jaz ne vidim vzroka pod pogojem, da nam vrnejo Savudrijo!
glava2
10. 12. 2017 14.39
+1
dipe
10. 12. 2017 10.42
+1
Vse domače frustrirance, brezdelneže, sociopate takoj poslat Jorasu naj grade Kitajski zid v Piranskem zalivu.
brabusednet
10. 12. 2017 10.21
+1
A ne bo to Pahor porihtal on je vse to zakuhal in njegovi post komunistični veljaki.Mogoče doživi spet kak fantastičen dan-norc.
proletarec1
10. 12. 2017 08.29
+11
Z HRVATI SE NIMA SMISLA POGAJATI.MEDNARODNI ARBITRI SO RAZSODILI IN TO JE EDINO MERODAJNO.PA ČE PRAV SO RAZSODILI V ŠKODO SLOVENIJE ,HRVATJE HOČEJO ŠE VEČ.PIRANSKI ZALIV, SPADA K MESTU PIRAN,TO PA JE SLOVENSKO MESTO.
butalistan
09. 12. 2017 22.45
-3
Rdeci bratje tu je vas izplen. Laz diletanstvo in zadolzevnje sta vas uspeh.
oježeš
10. 12. 2017 16.00
+1
Kje pa je izplen od prodanega orožja? In od takrat nas Hrvati obdelujejo kakor njim paše, naši pa rep med noge. Pri nas že vedo zakaj.
marker1
09. 12. 2017 22.35
+3
Ker Hrvaška ne priznava AS, izkoristimo to priložnost, da jo tudi mi ne sprejmemo, ker je roko na srce zelo neugodna za nas. Meje in ostale nedokončane zadeve naj ostanejo nedoločene še naslednjih 25 let. Skoraj vse tožbe s sosedo smo izgubili in tudi to bomo, če se bomo tega lotili. Našega zunanjega ministra pa je treba zamenjati.
nikhrast
09. 12. 2017 22.17
-3
Pa kako implementirati to, saj nobenden ni zadovoljen s tem, ne Slovenci, ne Hrvati, potrebna so nadaljna pogajanja.
Kornfleks
09. 12. 2017 22.46
+9
Ja no? To ri je znak, da je sodba približno enakomerno pravična. Kakšna misliš da bi bila, če bi z njo bili zadovoljeni Hrvati? Kakšna misliš, bi bila, če bi z njo bili zadovoljeni mi? Nesprejemljiva z avsaj eno stran mar ne? Sedaj je vsaj tamn nekje fifty-fifty, oboji požrimo sprejmimo in pojdimo dalje...
oježeš
10. 12. 2017 16.03
Tako je. Se rešimo saj enega velikega problema. Mogoče bo izginilo še medsebojno politično sovraštvo in se bo hitreje reševalo tudi druge medsebojne probleme.
Iniesta
09. 12. 2017 22.10
+1
Korl bi moral prepricati Trumpa da prizna arbitrazni sporazum ...
JApajaDAja
10. 12. 2017 08.24
+3
in ex eskort dama.delo se je že opravičilo in plačalo kazen.
Madeni
09. 12. 2017 21.34
-3
Slovenci imajo do sebe tako LEVICO, da sovražnikov sploh ne potrebujejo, do danes so LREVIČARJI ( samooklicana AVANGARDA ) naredili vse v ŠKODO Lastnega naroda IN USRALI VSAKEGA USPEŠNEGA Slovenca..( MELANIJO ) v tujini..
piljan
09. 12. 2017 21.44
+7
A poveš zakaj je potem tvoj idol komunist dohtar ivanček,Levičar???Pa še tujec,katere imate radi.Nimate niti enega sposobnega.
iGURT
09. 12. 2017 21.45
+2
PETICIJA ZOPER CENZURO IN POLITIČNE PRITISKE NA NOVINARJE V SLOVENIJI // Slovenske novinarke in novinarji obtožujemo predsednika vlade Janeza Janšo omejevanja medijske svobode. // Po volitvah 2004 je začela desnosredinska vlada trgovati z državnimi deleži v večjih slovenskih podjetjih, ki so bila solastniki medijev. S spremembami kapitalske sestave je omogočila zamenjavo večine predsednikov uprav, članov nadzornih svetov in urednikov večine osrednjih slovenskih medijev. S tem je v njih vzpostavila neformalno in vplivno piramido odločanja. Novi direktorji in uredniki ne spoštujejo novinarske avtonomije in cenzurirajo novinarske vsebine, ki so kritične do oblasti. // Vmešavanje vlade in vladajoče stranke SDS v medije je 12. junija 2007 v pismu priznala nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Andrijana Starina Kosem. // Vladajoča koalicija je s pomočjo parlamentarne večine sprejela tudi novi zakon o RTV Slovenija, ki je v praksi okrepil nadzor vladajočih struktur nad javnim radiem in televizijo. // Cenzura v slovenskih medijih ima več pojavnih oblik. Prva se nanaša na vsebinske popravke člankov brez avtorjevega soglasja. Drugič, tudi naročeni članki pogosto niso objavljeni, običajno brez tehtnega pojasnila. Tretja oblika je omejevanje poročanja o nekaterih politično občutljivih temah in prepoved dostopa vladi nevšečnim mnenjskim voditeljem do določenih medijev. Novinarjem odpovedujejo delovna razmerja, jih degradirajo, jim odvzemajo delovna področja, jih premeščajo, diskriminirajo in šikanirajo. // Protestu se pridružujemo tudi novinarji v medijih, ki niso pod vplivom vlade, novinarji, ki pišemo za tuje medije, in tisti, ki smo zaradi nevzdržnih pritiskov zapustili novinarski poklic, se upokojili ali si poiskali službo v drugih medijih. // Pismo z vsebino, ki se nanaša na cenzuro in vladne pritiske zoper novinarje, so že prejeli predsedniki držav, parlamentov in vlad vseh članic Evropske unije, številne nevladne organizacije in medijske ustanove po svetu. // Prvega januarja 2008 bo Slovenija prevzela predsedovanje Evropski uniji. Kakšno bo sporočilo državljanom Evropske unije, če ji predseduje država, v kateri so pritiski na novinarje vse bolj samoumevni in v kateri se krepi avtoritarni način vladanja na račun demokracije in medijske svobode? Predsedovanje take države utegne biti skrb vzbujajoč znak za sedanjost, še bolj pa za prihodnost Evropske unije. // V Ljubljani, 10. septembra 2007
iGURT
09. 12. 2017 22.01
+1
nak, ne, je lepo jasno zapisano kako in kaj, če pa ne razumeš zapisanega pa ni naš problem
piljan
09. 12. 2017 22.13
+1
Svečkar zbudi se že enkrat in nehaj podpirati komuniste zbrane v sdeesku.
Brakedirt
09. 12. 2017 22.23
+1
resslovenka
09. 12. 2017 22.35
+8
Tudi novinarji morajo od nečesa živet. Na slovenski sceni pogrešam kar nekaj raziskovalnih novinarjev. Najbrž so bili utišani. Vseeno moje spoštovanje. Kar de SDS tiče in njihove resnice bom raje tiho. Vem le to , da vidijo le druge, sebe nikoli. Za bruhat!
Kollerik
09. 12. 2017 22.40
+5
dokler se dosledno ne počisti iz odgovornih funkcij janšiste , ki delajo veliko škodo temu narodu (recimo rozmana na šolskem inšpektoratu, rebernikovo na rtv itd...), ne bo nič od nič.
iGURT
09. 12. 2017 21.20
+11
pred 26 leti bi morali uredit vprašanje meje, ne pa da so se namesto tega ukvarjali s trgovino #domoljubjezapisanozničlami
Schnitzel
09. 12. 2017 21.31
+1
JApajaDAja
09. 12. 2017 21.14
+0
čorava Urvacka nam ne bo odrejala ne mej in ne življenja!
Madeni
09. 12. 2017 21.09
-1
Zaradi LEVICE, primitivega Erjavca, Sokolca..Drofenikove CERARJA BRGLEZA in ostalih exsotičnih primerkov nespoštovanja zavez, ustave, zakonov ter namernega izzivanja Hrvatov..ter seveda načrtnega rušenja sporazuma....bo PIRANSKI zaliv postal Evropska Golanska PLANOTA..
Brakedirt
09. 12. 2017 21.13
+1
Madeni
09. 12. 2017 21.14
+0
Saj so Hrvati predvsem pa Slovenci še slabši kot PALESTINCI..po delu, dretju in spoštovanju zavez..
Madeni
09. 12. 2017 21.15
-4
Ni Treba imamo 571 podpisnikov peticije, novinarjev in ostalih so Slovenijo ne samo osrali ampak zacementirali kot navadno kriminalno družbo..in pokazali svoj pravi OBRAZ..
iGURT
09. 12. 2017 21.17
+10
niso novinarji krivi da je janša počel neumnosti
Brakedirt
09. 12. 2017 21.19
+1
a tiste podpise iz nove gorice tudi stejes?
iGURT
09. 12. 2017 21.21
+9
hehehe, tiste ko so janšisti spet nekaj ponarejali? ...klasika
Schnitzel
09. 12. 2017 21.23
+1
Brakedirt
09. 12. 2017 21.25
+6
ja tiste,ko so potem ljudem posiljali zahvale kateri sploh niso podpisali
Schnitzel
09. 12. 2017 20.55
+2
V primeru tožbe bo Hrvaška najela dr. Miho Pogačnika za odvetnika.
Brakedirt
09. 12. 2017 21.02
+2
Schnitzel
09. 12. 2017 21.03
+5
To bo štos, ko nam jih bo domači izdajalec zabijal...