Slovenija

VIDEO in FOTO: Najhuje na primorski avtocesti

Ljubljana, 26. 11. 2010 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Š.Z./V.L./M.M./STA/U.F./U.F./U.F./U.F./U.F.
Komentarji
462

Sneg je pobelil Slovenijo, na primorski avtocesti pa je vladal prometni kaos. Komentatorji 24ur.com: "Iz Ljubljane do Vipave sem se vozil sedem ur. Iz Ljubljane do Kopra smo vozili šest ur. Za dobrih 60 kilometrov sem porabil štiri ure in pol!" Poglejte posnetek po zdrsu tovornjaka na dolenjski avtocesti!

Zastoji med Razdrtim in Divačo
Zastoji med Razdrtim in Divačo FOTO: A.P.
Ljubljana–Koper, viadukt Verd, pogled proti Ljubljani, ob 22. uri.
Ljubljana–Koper, viadukt Verd, pogled proti Ljubljani, ob 22. uri. FOTO: Promet.si
Če imate fotografije ali videoposnetke današnjega sneženja, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si.

Slovenijo je pobelil prvi sneg. Čeprav so ga vremenoslovci za danes tudi napovedali, pa se nekateri vozniki očitno niso primerno pripravili na snežno odejo.

Bralka nas je opozorila, da je njen svojec od 14. ure stal na avtocesti pri počivališču Studenec. Do 19. ure je pripotoval le do izvoza Razdrto, je dodala.

Novinar Sveta na Kanalu A Andrej Peroša je zvečer sporočil, da na primorski avtocesti vlada prometni kolaps. Z ekipo je namreč obtičal v koloni, promet pa še vedno ni stekel. Novinar pravi, da je do kolapsa prišlo, ker na cesti ni bilo policistov, ki bi iz prometa izločali tovornjake, ti pa se za to opcijo očitno sami niso odločili. Peroša je sporočil, da so v koloni obtičale tudi družine z majhnimi otroki. Njegov kolega Igor Krmelj pa se je skušal prebiti iz prestolnice proti Primorski, kar pa je bila misija nemogoče, saj so se že na ljubljanski obvoznici začele kolone in zastoji. Šele okoli 22. ure se je na primorski avtocesti promet sprostil.

Zaradi prometne nesreče je na mariborski vzhodni obvoznici na razcepu Dragučova v smeri Šentilja zaprt vozni pas, poroča Promet.si.

Prepoved za tovorna vozila velja na avtocesti Gabrk–Fernetiči med cestninsko postajo Dane in razcepom Gabrk proti Gabrku, na primorski avtocesti med Kastelcem in počivališčem Ravne proti Ljubljani, na cestah Novo mesto–Metlika, Razdrto–Podnanos, Starod–Podgrad, Žaga–Kobarid, Spodnja Idrija–Godovič in Ajdovščina–Črni Vrh–Godovič. Na dolenjski avtocesti med priključkoma Grosuplje in Višnja Gora v smeri Obrežja je zaprt vozni pas zaradi izločenih tovornih vozil. Na avstrijski strani je zaprta cesta čez Pavličevo sedlo, prelaza Vršič in Predel sta prevozna le z verigami. Več o stanju na cestah ...

Na Dolenjskem se stanje na cestah umirja

Na širšem mariborskem in ptujskem območju za zdaj ni večjih težav zaradi sneženja, ki se je začelo šele nekaj po 14. uri. Zapadlo je nekaj centimetrov snega, ki pa ga tamkajšnje zimske službe na cestah sproti posipajo, tako da večjih težav v prometu za zdaj ni.

Na Dolenjskem in v Beli krajini še vedno sneži, zimske službe pa plužijo in posipavajo cestišča. Stanje na cestah se po popoldanski konici umirja, cesta čez Gorjance oziroma Vahto je zaprta za tovorna vozila, v poznih večernih urah pa naj bi jo odprli, je dejal direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar. Zaradi zasneženega cestišča je zaprta tudi cesta Gabrje–Uršna sela–Novo mesto.

Na Celjskem umirjeno

Na Celjskem, kjer je pričelo snežiti okrog 13. ure, je že zapadlo od pet do deset centimetrov snega. Vodja celjske zimske službe Matjaž Kapitler je povedal, da je največ snega zapadlo na območju Trojan in Mozirja. Trenutno na cestah celjske regije ni veliko snega, saj je zimska služba opravila prvi posip in se zato sneg topi.

Zimske službe so na terenu

Zdrs tovornjaka na dolenjski avtocesti Novo mesto–Trebnje (avtor: Gašper)
Zdrs tovornjaka na dolenjski avtocesti Novo mesto–Trebnje (avtor: Gašper) FOTO:
Imamo 606 kilometrov slovenskih avtocest, 188 kilometrov priključkov in 1100 premostitvenih objektov. Normativ oziroma povprečje je 32 ton soli za kilometer na zimo. Andrej Sever z Darsa

Upravljavci cest zagotavljajo, da so na sneg dobro pripravljeni. Vodja službe za tehnično pripravo dela pri Družbi za avtoceste (Dars) Andrej Sever pravi, da so ceste posipane, s pluženjem začnejo, ko je na cestišču približno dva do tri centimetre snega. Delalo bo 360 voznikov plugov, vzdrževalcev cest, delovodij in nadzornikov. Vseh plugov imajo 236, posipalcev pa 158. V plužnih skupinah sta praviloma po dva pluga, ki lahko naenkrat naredita od 20 do 60 kilometrov poti v slabih dveh urah. Ko porabita vso sol v rezervoarju, se morata vrniti v bazo, kjer ju znova napolnijo s posipom. Trenutno imajo sicer v Darsovih skladiščih 15.000 ton soli. Lansko zimo so porabili 48.000 ton soli, kar je veliko. Leta 2008 okoli 29.000, leta 2007 pa samo 8.000 ton soli. Poraba je seveda odvisna od tega, kako huda je zima. Lani je bilo na primer 20 snežnih dni, predlani pa samo 10.

Direkcija Republike Slovenije za ceste je včeraj pregledala zaloge v Cestnem podjetju Maribor. Ugotovili so, da imajo dovolj posipnih materialov in nafte, zato ne pričakujejo težav.

Z Direkcije republike Slovenije za ceste so sporočili, da so vsi koncesionarji za redno vzdrževanje državnih cest dobro pripravljeni na izvajanje zimske službe. Na osnovi izvedbenih programov zimske službe bo sicer za zimsko sezono 2010 in 2011 na državnih cestah skrbelo 1.158 delavcev, odvisno od stopnje pripravljenosti oziroma intenzitete padavin. Razpoložljivih je 414 snežnih plugov različnih vrst, 251 vlečnih posipalcev, 128 avtomatskih posipalcev, 31 snežnih rezkarjev ter 661 drugih vozil in mehanizacije, kot so nakladalci, poltovorna, tovorna in specialna vozila in stroji.

Tudi oni večinoma najprej posipajo, plužiti začnejo, ko je na vozišču tri do pet centimetrov snega, ''pri čemer na koncu plužne poti količina snega na vozišču znaša največ deset centimetrov. V času izredno močnega sneženja, ob močnih zametih in snežnih plazovih je zelo težko zagotoviti prevoznost vseh cest naenkrat. Podobno velja v primeru poledice, če je zaradi dežja cesta gladka in poledice ni mogoče odpraviti z razpoložljivimi tehničnimi sredstvi. Posipanje soli je namreč nujno za preprečitev sprijemanja snega s cestiščem. Če pred snežnimi padavinami dežuje, se sol s cestišča spere, zato pride do sprijemanja snega s podlago in je pluženje močno oteženo,'' so pojasnili.

V nedeljo nova pošiljka snega

V soboto zjutraj bodo padavine večinoma ponehale, čez dan se bo delno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od minus osem do ena, najvišje dnevne od minus dve do štiri, na Primorskem okoli osem stopinj Celzija. Nova pošilja snega bo v nedeljo, ko lahko zapade novih 20 centimetrov. V ponedeljek dopoldne bo sneženje ponehalo, popoldne se bo delno razjasnilo. V drugi polovici naslednjega tedna bo predvidoma spremenljivo zimsko vreme z dežjem in snegom. Hudega mraza ne bo, temperature bodo okoli ničle. Več o vremenski napovedi ...

Nasveti za varno zimsko vožnjo

Vozniki, dočakajte dež, meglo, sneg in poledico pripravljeni. Dodatna previdnost in večja pozornost sta nujni v zimskih razmerah, a za varno vožnjo še vedno premalo, kajti tudi vozilo mora biti tehnično brezhibno in predpisano opremljeno. Preden se odpravite na pot, preverite pnevmatike, zavore, luči in zimsko opremo.

V vozilo dajte tudi strgalko za čiščenje stekel in metlico. Preverite brisalce, morda je guma natrgana ali drugače poškodovana. V posodi s tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla naj bo dovolj tekočine, ki v mrazu ne bo zamrznila.

V avtomobilu naj bosta tudi strgalka za čiščenje stekla in metlica.
V avtomobilu naj bosta tudi strgalka za čiščenje stekla in metlica. FOTO: Reuters
Pozimi, ko na cestah vladajo sneg, dež in led, je treba pravilno in natančno izbrati obutev vašega avtomobila. Preverite, kaj se vam najbolj splača.

Naprave za odtajanje in sušenje vetrobranskega stekla ter za ogrevanje in zračenje morajo zagotoviti normalno vidljivost skozi steklo. Pred daljšo vožnjo preverite, ali imate dovolj goriva. Sneg lahko preseneti tudi zimsko službo in zgodi se, da vozilo z nemočnimi potniki obstane na cesti, zato tudi odeja v vozilu ne bo odveč.

V zimskih razmerah zmanjšajte hitrost, povečajte varnostno razdaljo, narahlo zavirajte, po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko, smeri vožnje ne spreminjajte sunkovito, da vas ne bo zaneslo. Podobno velja za sunkovito speljevanje.

Zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrse pogonskih koles in zanašanje vozila. Vozite čim bolj enakomerno brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti.

Posebej bodite pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer je pogosto poledica. Računajte z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno. Med vožnjo bodite zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah so še posebej pomembni vozniška kultura, etika in solidarnost, poudarjajo na policiji.

Nasveti za varno zimsko vožnjo.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (462)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

urmek
27. 11. 2010 08.19
Vsakič ob prvem sneženju ista pesem. Vsi tovornjaki brez zimskih gum. Policija kje je kontrola?
gulmor
27. 11. 2010 07.56
Čemu takšen kraval zaradi nekaj centimetrov snega. V Avstriji in Nemčiji sploh ne plužijo in posipajo cest, dokler ni več kot 10 cm snega. Tiste ki so pbremzali promet, bi pač bilo treba izločiti na odstavni pas...
hotchilipoper
27. 11. 2010 07.53
smotani šoferji
hotchilipoper
27. 11. 2010 07.52
spet huda novica za zdovgočasne novinarje
przelmuding
27. 11. 2010 07.50
Pridružujem se komentarjem ki pravijo da so krivi izključno vozniki, ko pada sneg so razmere drugačne kot na suhi cesti, Ta primer ki je opisan z BMW pa je tipičen za Slovence za avto BMW ima denar za zimske gume , ki so življensko pomembne pozimi pa denarja nima. Če bi jaz bil takšen bedak bi se ustrelil.
Put_kica
27. 11. 2010 07.45
HAHAHAHAHA... temule se pa lahko samo od srca nasmejim. Čemu taka frka, če sneži? Pade malo snega in cela vesoljna Slovenija postavljena na glavo:) sem od ponedeljka v Talinu in od takrat v bistvu skoraj neprestano sneži, pa nikogar ne gane. Pa sem v celem tednu videla en snežni plug na cesti. Promet pa poteka tekoče. Je pač čisto normalno, če koga z avtom malo zanese, ali če kak pešec pade...
goricki
27. 11. 2010 07.42
V Muirski Soboti pa ni nič snega. Ampak to še ne pomeni da ni poledice, kar verjetno cestarji mislijo. Cesta od MS do Radencev je eno samo drsališče, posipalcev pa nikjer. Tudi ne zgleda da bi sploh v tej noči bila ta cesta posipana.
scipio
27. 11. 2010 07.42
lekcija za vse tiste, ki mislijo, da imajo z nogo na plinu in z nekaj evri v malhi vsak dan vse pod kontrolo... vremenski bogec jih je spet enkrat peljal v šolo in zdaj bodo zaradi tega lahko spet odstopljali zimsko službo, pa dars, pa pahorja in janšo in papeža... pa ne bo takole naslednjič čisto nič drugače
Franc Zabukovec
27. 11. 2010 07.40
Če danes ne bo snežilo bo na cestah cca 25% manj osebnih vozil. ta fenomen spremljam že vsaj 10 let. takrat ko sneži se v lokalnem prometu pojavijo vozniki ki običajno sedejo v avto ko je treba it h maši ali sorodniku na dopust (če je lepo vreme seveda) ampak ko pa začne močno snežiti so prvi na cesti ravno ti vikend vozniki. na bolj obremenjenih cestah pa je takrat povečan promet tistih samovšečnikov, ki hočejo celmu svetu pokazat kako so kul in fens in ne vem kaj še vse. ravno našteti pa na cestah naredijo največ zbrke. to ni krivda cestarjev, policajev in ministrov. to je slovenski mentalitet, ki se je razbohotil v zadnjih 20 letih
zlobniCO2
27. 11. 2010 07.32
sneeeeeeeeeeeeeeeggggggg beeeeeeeeeeeeee
caps1
27. 11. 2010 07.24
Vceraj sem vozil iz Kopra do Ljubljane 2 uri pol! Cesta sploh ni bila tako katastrofalna! Katastrofalni so šoferji! Moral sem voziti po odstavnem pasu, po celmu snegu, da sem se lahko prebil naprej in to z vozilom na zadnji pogon. hecno mi je bilo gledat tipe ki se vozijo z 4x4 in delajo guzvo z 20km/h! Cestarji so dobro opravili svojo delo problem so soferji osebnih vozil in ne kamijonarji. Ce kamijon zdrsne gres pac mimo njega in peljes naprej, ne pa da se pokakas v hlace in delas se vecjo guzvo.
ishtmail
27. 11. 2010 07.14
Jao jao... Pade malo snega, pa folk ne zna več vozit. Lansko zimo je bilo ogromno snega, pa ni bilo niti enkrat takih hudih zastojev, kot včeraj. Saj razumem: pač, če ne zamenjaš gum in greš na sneg z letnimi, ne moreš vozit več kot 20 ne da bi te zanašalo, ampak... Čakaj malo? Z LETNIMI?! PO 15. NOVEMBRU?!?! Ja, tudi to se dogaja... Pametnjakovič z BMWjem - zanašalo ga je po avtocesti, kot da bi mu prilimali drsalke namesto gum, on pa veselo dalje in dela gužvo za umret. Takemu je treba samo vzet izpit in zaplenit avto.
bulac1
27. 11. 2010 07.04
Janez, Janez Jerancic, se vidi, da nimate pojma! Od kdaj so cestninarji krivi (BLAGAJNIKI ČE O NJIH GOVORITE), da je treba plačat cestnino, pa bi oni morali kidati sneg po vozišču? Ali pa ne ločite določenih pojmov, kdo je kdo? - najprej je kriva gostota prometa - nato so tovorna vozila, ki se ne samoizločajo, ter policisti, ki jih ne kontrolirajo - nato je tu še kultura voznikov, sposobnost voznikov, pa še bi lahko našteval. KO JE ZIMA, NE MOREMO PRIČAKOVATI TAKE CESTE KOT SO AVGUSTA, SAJ JE ZIMA!!!! ČE SO RAZMERE SLABE NE MOREMO VOZIT 130, AMPAK 80! SO PA TUDI EKSTREMI, KI PRETIRAVAJO IN VOZIJO 40!
MOSSAD001
27. 11. 2010 07.03
Berem komentarje HUDO!! -Sneg je bil napovedan,zdrav razum pa ščepec logike,ti da jasen odgovor! -Eni so takoj jezni,krivijo vse po spisku,da bi pa šli na vlak ali se vsaj kako drugače pripravit itd!! Ne to pa ne,v avto pa gremo tko k po suhem!! ;)) Tako ne gre,razvajanci !! P.s Vsko zimo je sneg,poleti ga ni !!
zupnik
27. 11. 2010 06.52
1 teden so napovedovali sneg; folk pa vsi na ceste; bedaki, prav jim je; ze ta deseto leto zapored je isto in tisti kateremu ni blo treba res nujno na pot, bi lahko sel dan prej al pa pocakal. Najlazje je rect, da je DARS nesposoben, to je najlazje; dejstvo pa je, da v teh razmerah polovica naroda, ki vozi NIMA POJMA, kako obladovati vozilo, da o primernih gumah ne zgubljam besed; zato pol tega "kao" kaosa ne bi blo. Potem pa vse skupaj se mediji napihnejo, pa mamo temo, ki je najbolj brana in komentirana :::))) lep dan vsem !
zlobniCO2
27. 11. 2010 06.49
globalno segrevanje je udarilo na moc
vanderb
27. 11. 2010 06.38
Upam, da se je kdo spomnil in pregledal vinjete v tem kaosu, ko so bili vsi na kupu. Al pa si mogoče niso upal aa????? Ni važno kdaj (poleti -pozimi) na naših cestah je kaos.
Seancy
27. 11. 2010 04.59
Waaaau na cesti Novo mesto - Koevje je tud zdrsnu tovornjak, zapru del ceste, Ljubljana - Kočevje cesta je bla zaprta 3 ure, pa še zmer niso napisal člank o tem, na cesti je zdrsno 8 kaminonov, zabilo se je 14 avtov (min), pa še zmer morjo članek nardit, da je blo na avtocesti nesreča.. Sej so po celi Sloveniji avti in kamioni zdrsnli... Zmerej je problem prvi sneg... Če bi posipali prej zihr neb blo problema... jst sm mogu iz NM do Kočevja 30 nauro vozt... zakaj? Vedli so da bo sneg, bi lohk že prej posipal.... Lohk je 5000 delavcev pa če so nesposobi? Ne cilam na vse sm ku plužjo sm vidu da so lame....
chicago.bears
27. 11. 2010 04.13
jaz ne vem kako vas lahko sneg preseneti pa saj ni avgust normalno da bo sneg konc oktobra!!
Pericapereracirep
27. 11. 2010 04.12
Včeraj sem iz LJ proti CE odpeljal okoli 17:00 ure, avtocesta splužena in posipana. Povprečna hitrost brez 80 - 110 km na uro, nič zastojev. Torej vse ok, če vozniki znajo peljati.