Slovenija

Na Gorenjskem okuženo mleko iz mlekomatov

Ljubljana, 25. 08. 2011 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
53

Na treh mlekomatih na Gorenjskem so odkrili prisotnost bakterije Coxiella burnetii, ki lahko povzroča mrzlico Q. Uporabnikom mleka svetujejo, da ga pred uporabo obvezno prekuhajo.

Mlekomat
Mlekomat FOTO: POP TV

Na posestvih, od koder je okuženo mleko prišlo, veterinarska uprava izvaja ukrepe. Bolezni pri živalih sicer niso opazili, so pa na mlekomate dali obvezno navodilo uporabnikom, da je treba mleko pred uporabo obvezno prekuhati.

Kot navajajo na Zavodu za zdravstveno varstvo, lahko bakterija Coxiella burnetii povzroča mrzlico Q, ki se prenaša z živali na človeka. Ljudje se navadno okužijo preko delcev v zraku, vendar se lahko prenese tudi z zaužitjem nepasteriziranega mleka ali drugega okuženega materiala.

Simptomi akutne oblike mrzlice Q so podobni kot pri gripi ter lahko vključujejo povišano telesno temperaturo, mrzlico, glavobol, utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vnetje grla in bolečine v prsih. Bolezen pogosto mine sama od sebe in navadno traja od enega tedna do več kot tri tedne. Lahko se izraža tudi kronično ali z zapleti v nosečnosti.

Pri ljudeh je inkubacijska doba za akutno obliko mrzlice Q od dva do 48 dni; običajna inkubacijska doba je približno od dva do tri tedne. Kronična oblika mrzlice Q se lahko pojavi od nekaj mesecev do več let po okužbi. Mnogi primeri akutne oblike mrzlice Q so neznačilni ali zelo blagi in ostanejo neopaženi, navajajo v zavodu.

Pri ljudeh mrzlico Q navadno dokažejo s krvnimi preiskavami. Primeri bolezni pri ljudeh se večinoma povezujejo z izpostavljenostjo glodavcem. Ker je eden od možnih načinov izpostavljenosti zaužitje, se je treba izogibati nepasteriziranemu mleku in mlečnim izdelkom, so še navedli v zavodu.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rotija Staric
07. 09. 2011 13.43
Z tem ko se na televiziji govori o oporečnem mleku ste samo še enkrat odvzeli našemu kmetu še tisti kanček kruha do katerega naši kmetje že itak zelo težko z mukotrpnim delom pridejo. to je zopet voda na mlin speljana do veletrgovcev, ki se itak že bogatijo in veste kaj, trgovski centri rastejo kot gobe po dežju, proizvodnja in kmetijstvo je pa v tej nekoč naši bogati deželi popolnoma uničeno. No ja skoraj popolnoma. Jaz nisem Kmet, sem samo oseba, ki vidi, kaj se pravzaprav pri nas dogaja. Sprašujem tiste, ki morda še imajo nekaj vesti, kaj pa sploh je še zdravo danes. A so morda zdravila, ki se nenehno reklamirajo na Tv pa bolj zdrava??? Če mene vprašate sem definitivno za mleko iz avtomatov, je sigurno bolj zdravo. Kaj pa takrat, ko smo pili mleko še v štali direktno izpod domačih Slovenskih krav. Danes pa jemo Kitajski česen, Argentinsko solato, Italjanski krompir... VSE V IMENU PROFITA IN DA BO VRLIM BOGATAŠEM OMOGOČENO ŠE VEČJE BOGATENJE. Vse zato, da bodo revni še bolj revni, nihče pa v tej smeri ne naredi ničesar.
Luka Leskovec 1
29. 08. 2011 21.24
+1
Dragi moji spoštovani, eni in drugi! Vi kar lepo ALPSKO, madžarsko mlekce pijte! ENkrat bi si mogli it eno luštno farmo tam gor pogledat, saj če bi bi blo direkt od tam že ok, kar ima pa dodano notri, je pa bolje za VAs da smo tiho...* Kar lepo navalte na sojino pa ostala mlekca, ki so gotovo čista, kitajci so pa ja FINI LUDI ne?
haarpo
26. 08. 2011 14.25
is.gd.24sekund Mleko se pokvari al pa bolje rečeno skisa zaradi tega, ker je ŽIVO... Probaj iz unga iz tetrapaka skuto ven dobit....
rudra
26. 08. 2011 13.31
Kmetje so izgubili stik z nravo in njenim življenjem To so šoferji težke mehanizacije,zastrupljevalci okolja,mučitelji živali in lenuhi,ki vlečejo subvencije.Živim na kmetije nihče me nemore prepričati v kaj drugega.Vidim jih kako uničujejo vse kar ni povezano z denarjem!!!
is.gd.24sekund
26. 08. 2011 12.07
mleko iz mlekomatov je že tako ali tako vedno okuženo, saj se zaradi svoje UMAZANOSTI in NIZKE KVALITETE pokvari že v TREH DNEH že rok trajanja pove vse kar rabiš vedeti o kvaliteti, zare kvalitetna mleka v diskontih imajo rok trajanja tudi po 6 mesecev, tako izredno dobri artikli s to umazanijo slovenceljnev sploh niso v isti kategoriji
tmedn11
26. 08. 2011 11.47
najbolše je domače mleko.
Andy nar
26. 08. 2011 11.32
Vsak, ki svoje izdelke prodaja zaradi zasužka, poskrbi za to, da bo pridelal in prodal čim več. Kaj pa bomo kupovali je naša odločitev. Zame osebno za mleko iz mlekomata - NE HVALA, ker ni nič drugačno od tistega v trgovini. V končni fazi, ga dajo zelo podbne krave kot tega v mlekomatu.
jamajaka
26. 08. 2011 11.14
pasterizano ali domače včasih smo ko še ni bilo tetrapakov dobili v najlon vrečki obezno pa je bilo da si ga prekuhal zaradi kakšnih bakterij alpsko je itak obdelano sam dost slabše kot domače
smehec
26. 08. 2011 10.42
gizmo, imaš prav, jaz vem zase, ne bom pa ti pral mozga, kako razmišlaj, sam pa lahko verjamem lastnim očem in to delim z drugimi. Kot pravim, tudi mleko z mlekarne ustreza standardom za na police trgovin. Nekoč pa je nekdo nesel v pregled vzorec ravno alpskega mleka (zgolj iz firbca, ker je res, delal v mlekarni), pa je naslednji dan imel zaradi katastrofalnih rezultatov na dvorišču sanitarno inšpekcijo. Se pravi, da odkupnim standardom pa najbrž ne ustreza a kako? Je pa res, ljudje kadimo, pijemo, nekateri se drogirajo... Če lahko to preživimo, lahko tudi nekaj slabe hrane. Saj zato imamo prebavne organe.
G-i-z-m-o
26. 08. 2011 09.22
najbolj je pa hecno to, da so skoraj vsi zagovorniki domačega mleka delali v mlekarni in vedo, koliko je to škodljivo :) japajade, prodajaj te biče nekomu drugemu pijem alpsko melko odkar hodim, pravtako sta ga pila mama, babica, fotr, stric in NIKOLI niso imeli nikakršnih problemov s tem zato je kot povsod zadeva prenapihnjena in je resnica nekje v sredini tko da se je brezveze prepucavat v eno ali drugo smer
smeh1
26. 08. 2011 08.56
še zdej je ta mleko bolj zsravo kot mleko iz tetrapaka
smehec
26. 08. 2011 08.27
Predelano mleko je boljšega okusa kot domače. Pa dejte se poslušat... :))) V mlekarni poberejo vso smetano in dodajajo razne zadeve da zdrži v trgovini. Holesterol ne prihaja zaradi bolj mastnega mleka, ki ima bistveno več vitaminov, kalcija in mineralov ampak prihaja od vsega ostalega kar čez dan pojemo in ne porabimo (cvrtje, olje, čevapčiči, klobasice...) ... Pri nas doma kisamo mleko na sobni temperaturi in se še nikomur ni nič naredilo. In to direktno izpod krave. Drugače pa je tako: Vsako mleko vsebuje bakterije, če ne nebi bilo jogurtov, sirov, kislega mleka itd. Tu pa kot pravijo, gre za točno določen tip bakterije, ki se pojavlja ob nenormalnih vročinah (če ste dojeli je trenutno vročinski val) in živalskemu stresu, za kar pa niso krive niti krave, niti kmet, niti lastnik mlekomata. Enako se ta bakterija pojavi tudi v mleku v tetrapaku samo da so te bakterije zakrknjene, ker je mleko stokrat precejeno in stenstano in ima 'uničene' tako dobre kot slabe stvari. To je podobno kot hrana iz mikrovalovke. Sej, topla je, pa standarsom tudi ustreza. Noben pa ne pove kdo piše standarde. Meni se mleko v tetrapaku gravža, ker sem delal v mlekarni in sem bil priča temu kaj se pravi sterilno. To, da se na balonih nabere smetana, v katerih prebivajo črvi, kaj šele bakterije??? Zame ne. Še boljša izjava: kravje mleko je za krave? Človek se zaradi strukture zob šteje med mesojede živali. Zakaj bi z nekim prepričanjem tišal ljudem v glavo, da so nekaj, kar ne drži? Človek ima domače živali že od pamtiveka in se zaradi tega šteje, da je inteligenten. Ne zato, ker preprodaja delnice in tajkunizira podjetja! Mleko, ki ga imaš eno leto na polici pa je najbrž popolnoma brez bakterij. Nekateri ste res, res neverjetni. Ni čudno, da otroci pravijo, da je krava violična...
malinom
26. 08. 2011 08.21
Moj komentar ni bil zaželjen? Še enkrat na kratko: vsi uporabniki naj si umivajo roke, ne prijemajo za iztočno cev, pobrišejo naj za seboj polito mleko. Dobavitelj mi pač ne more videti mojih umazanih prstov od vseh močih prijetih in umazanih predmetov. Denar, drobiž je umazan, volan avta, če se pirpelješ tudi, ko pridete iz stanovanja iz bloka primete za vsaj pet umazanih kljuk vrata dvigala ipd. Malce poglejte kaj počnete sami. Dobavitelj mora vsakič oprati, pomiti, razkužiti vse cevi, pipe, pripeljana posoda je vedno predhodno sterilna in po namestitvi v mlekomat ne more več vplivati na nas kaj počnemo. Naravno mleko raje plačam po 90 c al pa po evro kmetu kot pa obarvano vodo brez okusa trgovcu. Skisano mleko je odlično in ena takale brez navedenega vira nam ne bo preprečila pitja mleka izpod krave. Prekuhaš ga, pa je. Tud, ko je nekdo imel prepoved oddaje, smo ga družina in bližnji odjemalci uporabljali, prekuhali, pa smo vsi preživeli, nihče ni bil bolan. Tud kisali, pa ni bilo driske, pa tud če bi bila, umrl ni nihče.
pijanec22
26. 08. 2011 00.53
Predelano mleko je 100x boljšega okusa kot tole domačo.
wonn
26. 08. 2011 00.51
malo predrago,za moj žep,pa še zdravlju škodljivo!!!Te maščobe te lahko hitro pospravijo!!
justime
25. 08. 2011 21.46
že od nekdaj o ljudje živeli od domačega kravega mleka in je bilo vse lepo in prav pa nobenih problemov in okužb.......seveda pa v trgovini bakterij v mleku ne moreš dobiti ker je tolikokrat predelano da ostane na koncu le m od mleka.ali veste da gre mleko iz trgovine ki ni prodano nazaj na predelavo in ta postopek se ponovi celo do 5krat . in ko bodo ljudje vedno več kupovali na mlekomatih več bo takih člankov ki bodo črnili naše podalpske kravice.
Nauders
25. 08. 2011 20.44
politikkritik, lol, a ne tankaš kurilca v svojega Zetorja, Tomovinkoviča ? še nekaj, kdaj boste vsi dojel, da je kravje mleko za krave in ne za človeka? pijte riževo, sojino, ovseno mleko, ni treba da bude v hladilniku, zdrži sam od sebe 1leto, normalno, če je pa to rastlinsko in ne živalsko
Nauders
25. 08. 2011 20.40
danes je mleko nasploh napol kemijsko
llaall
25. 08. 2011 19.06
@vikica11 mislim,da kmetija ki polni mlekomat ni nemarna.razlogov je lahko več za okužbo,čeprav pri nas nihče ni zbolel.že nekajkrat smo bili tam v nabavi,vse so nam tudi razkazali pa moram povedat,da je resnično lepo vzdrževana,lastnikom je resnično nekaj do tega,da nam na mizo dajejo kvalitetne stvari pa tud čista je (kot je za kmetijo lahko seveda).pa ne prehitr sklepat pa jajcat,da so nemarni no:)
llaall
25. 08. 2011 19.00
odkar je mlekomat postavljen (blejski) kupujem tam vse od a do ž.malce dražje,ampak okusno ko 100 hudičev.pijemo tudi mleko,pa nobenemu nič.zanimivo kajne?:)sicer pa mlekomate pozdravljam.kdo bo pa pil tisto razredčeno mleko,jedel strupene jogurte pa 100x predelano maslo iz štacun.