Slovenija

Na glavo postavljena zgodovina

Ljubljana, 22. 02. 2007 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napolitanove besede o fojbah so tipične za skrajno desnico, meni Pirjevec. Kacin bi pričakoval odločnejši odziv vlade.

Napolitano je ob dnevu spomina na fojbe 10. februarja govoril o "slovanskem ekspanzionizmu", "barbarstvu" slovanskih sosedov, "pohodu sovraštva" in "krvoločnega besa", ki naj bi bil povezan s "priključitvenim naklepom, ki je prevladal v mirovni pogodbi iz leta 1947 in je dobil grozeče obrise etničnega čiščenja".

Predsednik LDS Jelko Kacin in zgodovinar Jože Pirjevec sta na novinarski konferenci spregovorila o odnosih s sosednjimi državami, pri tem pa sta se posvetila predvsem Italiji.

Po besedah Kacina, bi se morala slovenska vlada odločneje odzvati na izjave italijanskega predsednika Giorgia Napolitana ob italijanskem dnevu spomina na fojbe, ki jih je Pirjevec označil kot "tipične za skrajno desnico".

"Gre za odnose med dvomilijonsko slovensko državo in 60-milijonsko italijansko državo in zaradi tega se mora država, ki je po številu prebivalcev manjša, zavedati, da mora prav na vsak izziv ustrezno tudi reagirati," je poudaril Kacin.

Slovenija bi se morala odločneje odzvati na provokacije zahodne sosede, menita Kacin in Pirjevec
Slovenija bi se morala odločneje odzvati na provokacije zahodne sosede, menita Kacin in Pirjevec FOTO: 24ur.com

Pirjevec pa je za srž problema označil, da predsednik italijanske republike trdi popolno zgodovinsko neresnico. Pariška mirovna pogodba ni rezultat naše volje, temveč dolgega diplomatskega pogajanja med velikimi silami, je poudaril zgodovinar. Pri tem je še kot posebej zaskrbljujoče izpostavil dejstvo, "da se zgodovina postavlja tako na glavo in da se poleg drugega povzemajo interpretacije, številke in razlage dogajanja iz let 1943 in 1945", ki so v sozvočju z razlagami italijanske desnice.

Zagreb odločneje od Ljubljane

Veliko odločneje kot v Ljubljani, so se na sporni govor italijanskega predsednika odzvali v Zagrebu. Hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki ga je podprla tudi vlada, je menil, da v besedah Napolitana "ni mogoče spregledati sledi odprtega rasizma, zgodovinskega revizionizma in političnega revanšizma".

Napolitanu je na to temu pisal tudi slovenski predsedni Janez Drnovšek, vendar pa vsebine pisma ni želel razkriti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HiddenThief2
16. 01. 2008 00.35
kaj pol ti pravis, da podpiras etnicno ciscenje slovenskega demografskega prostora in upor ljudstva kot nic kaj prida al kaj? razlozi mi? kakor jaz tebe razumem je vredu da so italjani fasisti in da okupirajo 1/3 slovenije in obalne predele hrvaske, tam izvajajo etnicno ciscenje, potujcevanje, itd. Potem ko se jim pa nekdo upre, je pa joj ker so komunisti, ja ce se ni noben drug uprl so si pa sami krivi na zalost. Sram te bodi sam to bi jaz reku
victoriosus
23. 02. 2007 00.07
Kar so naši vrli komunistki delal takrat je vredno obsojanja. In ni prav, da jih naša država brani, ker so nam v sramoto! Mora se pa Napolitano malo bolj natančno izraziti glede ekspanzionizma, ker oni niso glih nedolžne ovce. Naši balkanski sosedje pa ne razumejo, da to, kar je njemu rasizem, revanžizem in revizionizem v civiliziranem svetu videno drugače, mislim predvsem na vlogo komunistov. Nihče razen bivših komunističnih držav ne razmišlja drugače od Italijanov. Sprijaznite se, rdeči otročički!
Tonček Balonček
22. 02. 2007 19.31
O našem parlamentu imamo ogromno za povedati, stalno imajo neke razprave, komisije, interpelacije, replike in sploh cel cirkus, ki ga pameten človek sploh ne spremlja več. O evropskem parlamentu in njegovem delovanju ne vemo praktično nič, kot da tam sploh ni konfliktov interesov. Kje je volilna baza naših poslancev tam, ali sploh imajo kakšna stališča, skratka ali sploh kaj migajo, ali so le kandidati za predsednika naše države? Kje bi s epoznalo, če jih sploh ne bi bilo tam, saj jih srečujemo na vseh lokalnih procesijah, od Lipice (Brejc) do zdravislkih oddaj na lokalnih TV postajah (Peterle) in na raznih bolj nobel srečanjih (Pahor). Oni dve kakor da ne obstajata! Imajo ti ljudje slučajno do tega Napolitabna kakšno stališče, ki bi bilo zanimivo tudi za volilce ali so le neki dobro plačani kandidati? Gotovo je, da Italikja ne bo nikoli propadla, oni so vedno zmagovalci in žrtve, smo že predolgo sosedi, občasno okupirani, sovražniki in skupni borci proti fašizmu, kakor kdaj. Trenutno odlično sodelujemo, sploh pa na področju "confine operta", kaj bi bilo lepšega.
jackoo
22. 02. 2007 18.32
Sicer pa a se ni lih pred kratkim govorilo o tem da se bo Italija razdelila na dve državi?? No to sem mislil!
jackoo
22. 02. 2007 18.30
Menim, da so Napolitanove besede tipične za predstavnika ultra-konzervativne civilizacije, ki je tik pred propadom.. Škoda.
Tonček Balonček
22. 02. 2007 18.01
Tisti naši poslanci v EUR parlamentu, za katere nihče pravzaprav ne ve točno, kaj tam počnejo za dobre (naše) denarje, nas se zamislijo nad reakcijo Evrope nad Mesićevo izjavo! Tiho so kot miške, Kacin, Pahor, Peterle, Novakova, Drčarjeva in ostali politkomisarjik, Potočnik je seveda elegantno v znanstvenih sferah, nadstandard, nadstrankarski in še kaj. Očitno je, že zdavnjaj, da od te Evrope ne bomo imeli nikdar nič, razen polnjenja njenih blagajn. Včasih smo te vreće denarja pošiljalo na Dunaj, potem v Beograd, zdaj pa pač v Buxelles, po domače v Bruselj. Pahor bo po kenedijevsko, Peterle po krjaveljsko, Kacin bo kakšnon žaltavo razdrl, oni dve dami pa bosta itak tiho, saj sploh nihče več ne ve, da obstajata, razem kkadar jima nakažejo plače in stroške. Mogoče, da bo Drčarjeva v Sobotni prilogi objavila kakšen svoj dolgočasni umotvor, "analitični donesek" o odnosih med Rimom, Ljubljano in Evropo. Pa jo imamo, Evropo! Vedno smo jo imeli in nikoli se je ne bomo znebili!