Slovenija

Na Gallusovem nabrežju bodo odstranili več dreves, ki so nevarna za okolico

Ljubljana, 15. 09. 2017 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mestna občina Ljubljana je sporočila, da bodo v okviru urejanja Gallusovega nabrežja morali odstraniti nekaj dreves. Gre za tri starejša, ki imajo tako obsežen razkroj v krošnji oz. deblu, da so nevarna za okolico, in tri mlajša, ki omejujejo razrast mladih divjih kostanjev v drevoredu. Avgusta sta bili pri padcu drevesa na vrt lokala ob Ljubljanici poškodovani dve osebi.

V okviru urejanja Gallusovega nabrežja bo zaradi nevarnosti za okolico treba odstraniti nekaj dreves, ki jih bodo pozno jeseni nadomestili z novimi, so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

18. avgusta je na vrt lokala ob Ljubljanici padlo kostanjevo drevo, pri tem pa sta bili poškodovani dve osebi.
18. avgusta je na vrt lokala ob Ljubljanici padlo kostanjevo drevo, pri tem pa sta bili poškodovani dve osebi. FOTO: Anže Božič

"Pri podrobnem arborističnem pregledu krošenj in debel dreves je bilo ugotovljeno, da je na južnem delu nabrežja zaradi zagotavljanja varnosti treba odstraniti tri starejša drevesa. Dva visoka srebrna javorja in vrba imajo tako obsežen razkroj v krošnji oziroma v deblu, da so nevarna za okolico, saj obstaja povečana možnost odloma njihovih delov. Odstranitev je potrebna, ker njihovega naravnega izgleda in varnosti za okolico ne moremo zagotoviti z obrezovanjem," so zapisali v sporočilu za javnost.

Poleg tega bodo odstranili še tri mlajša drevesa (dve samonikli brezi na brežini in srebrni javor), ki omejujejo razrast mladih divjih kostanjev v drevoredu in imajo preslabo strukturo krošnje za drevoredno drevo.

Posek treh starejših dreves je predviden takoj, ko se bo vreme izboljšalo in omogočilo dela, nato pa bo sledil še posek mlajših dreves (ko bodo pridobljena vsa potrebna soglasja).

Pri padcu drevesa na vrt lokala ob Ljubljanici poškodovani dve osebi

18. avgusta je kostanjevo drevo padlo na vrt lokala ob Ljubljanici, pri tem pa sta bili poškodovani dve osebi. "Noben od poškodovanih ni življenjsko ogrožen," je tedaj pojasnila Maja Ciperle Adlešič s Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Kot je razložil Gregor Košir iz Gasilske brigade Ljubljana, je kostanj, visok približno 15 metrov in z obsegom debla okrog 70 centimetrov, padel iz neznanega razloga. "Pri padcu se je strgal tudi električni kabel, pripet za drevo, ki služi novoletni okrasitvi, ki pa ni bil pod napetostjo" je pojasnil. Večje škode po njegovih besedah ni bilo, drevo je polomilo nekaj stolov, miz in senčnik.

Gasilci – teh je bilo na terenu 10 s tremi vozili – so drevo razžagali in odstranili večje veje, preostanek pa je nato počistila ljubljanska Snaga.

V okviru urejanja Gallusovega nabrežja bo zaradi nevarnosti za okolico treba odstraniti nekaj dreves.
V okviru urejanja Gallusovega nabrežja bo zaradi nevarnosti za okolico treba odstraniti nekaj dreves. FOTO: Anže Božič
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.