Slovenija

Aktivisti bodo na Filozofski fakulteti prespali še eno noč

Ljubljana, 24. 11. 2011 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Brez razprave: zasedba se nadaljuje!" so na skupščini sklenili aktivisti, ki so zasedli ljubljansko Filozofsko fakulteto. S svojimi aktivnostmi poskušajo opozoriti na napake visokošolskega sistema, v predavalnicah pa bodo preživeli še eno noč.

Aktivisti gibanja Mi smo univerza in 15o, med katerimi je okoli 100 takih, ki so noč preživeli na ljubljanski Filozofski fakulteti, nadaljujejo z zasedbo. Kot so povedali, je preteklo noč na fakulteti preživelo okoli 50 aktivistov. Glede na to, da je gibanje v zagonu pa njegovi člani pričakujejo, da bo to noč število podobno, so sporočili. S svojimi aktivnosti bodo aktivisti nadaljevali na filozofski fakulteti, možnosti, da bi obiskali še kakšno ljubljansko fakulteto pa niso izključili.

Vodstvo Filozofske fakultete je sicer sporočilo, da so aktivisti zasedli nekatere predavalnice, v katerih organizirajo svoje aktivnosti. "Redni pedagoški proces v teh predavalnicah ne poteka, v drugih predavalnicah ter v začasnih prostorih pa predavanja potekajo nemoteno," so sporočili s fakultete.

Udeleženci zasedbe tako tudi danes opozarjajo na napake, ki jih ima visokošolski sistem. Kot je povedal eden od aktivistov, ima vsakdo možnost, da predlaga dejavnosti in tematike, ki ga zanimajo, ter se nato vključi v pripravo delavnic in drugih dejavnosti. Kot je dodal, se je tako v praksi dejansko odprl akademski prostor, ljudje ves čas prihajajo, se pridružijo posamezni aktivnosti, odidejo, pa se spet vrnejo ...

Aktivisti so se sicer odpravili tudi na pohod na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Z njim so želeli med drugim opozoriti na problematiko neustreznih prostorskih in drugih študijskih pogojev na akademiji, na odsotnost sodelovanja med oddelki znotraj akademije in na odsotnost konkretnega sodelovanja z industrijo. Opozarjajo tudi, da je premalo mednarodnega sodelovanja in da akademija kljub vsakoletnim vpisninam zagotavlja le najmanjše količine najbolj osnovnih potrebščin.

Fotografije prvega dneva zasedbe fakultete si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji:

Filozofsko fakulteto bodo širili

Negotovost pred volitvami je tako visoka, da so jo začutili tudi študenti in profesorji. Minister Igor Lukšič

Ministra za visoko šolstvo v odhodu Igorja Lukšiča osebno skrbijo razmere, v katerih je svet in tudi Slovenija. Ni presenečen, da so študenti izrazili nezadovoljstvo "v času, ko se ne pričakuje nič dobrega". Obljubil je, da bodo poskušali poiskati rešitev, zato bodo sklicali svet za študentska vprašanja, kamor bodo povabili protestnike, profesorje in študentske funkcionarje.

Zaveda se, da je ljubljanska Filozofska fakulteta v prostorski stiski. Z dekanom Andrejem Černetom sta na sestanku ugotovila, da so realne možnosti za začetek gradnje prizidka. Gradnja bi se lahko začela v "primernem času". Lokacija protesta se mu sicer zdi zanimiva, če govorimo o želji po demokratizaciji univerze, saj so imeli ravno na Filozofski fakulteti težave z izbiro dekana, ki ga je moral na koncu izbrati rektor.

Po oceni ministra Igorja Lukšiča do dogodkov na Filozofski fakulteti prihaja zaradi dogajanj v svetu. Meni, da so zahteve "okupatorjev" vmesne, ker je zastal proces reforme univerze za boljšo kakovost, ker odgovorni - zlasti v svetu - ne vlečejo pravih potez. Povedal je, da je "slovenska vlada naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi bila Slovenija na pravi strani".
Po oceni ministra Igorja Lukšiča do dogodkov na Filozofski fakulteti prihaja zaradi dogajanj v svetu. Meni, da so zahteve "okupatorjev" vmesne, ker je zastal proces reforme univerze za boljšo kakovost, ker odgovorni - zlasti v svetu - ne vlečejo pravih potez. Povedal je, da je "slovenska vlada naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi bila Slovenija na pravi strani". FOTO: Dz-rs.si

Cilj štipendije za vse študente je po njegovem mnenju dober, a je treba najprej doseči soglasje vseh skupin, koliko denarja bo kdo dobil od dela, od pokojnin, od štipendij in tako dalje. Trenutno se nihče noče odrekati v smislu večjih davkov. Poudaril je, da bo vlada konec decembra razdelila 65.000 štipendij, kar je 20.000 več kot leta 2008. Dodal je še, da za študentsko prehrano letno namenjajo 13 milijonov evrov.

Polno financiranje študija se mu zdi pomembna zahteva, ob čemer je opozoril, da je britanska vlada dvignila šolnino s 3000 na 9000 funtov. "V strahu, da bi se to lahko zgodilo tudi v Sloveniji, je zahteva predvsem opozorilo prihodnji vladi," je dejal. Priznal je še, da se ni uresničil cilj bolonjske reforme, s katero so želele evropske fakultete prehiteti ameriške. "Bolonjska reforma je padla, cilj pa ostaja," je dejal. Po kakovosti študija moramo biti po njegovih besedah boljši kot v ZDA, v Indiji, na Kitajskem.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (191)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kunar
25. 11. 2011 18.04
Ok kakovost študija mamo res boljšo kot v ZDA. Če je nebi meli nebi niti vedli kje je Jugoslavija kaj šele da bi našo državo našli na zemljevidu.
aslan123
25. 11. 2011 15.36
Vse, ki imate pomisleke vabim vsak dan ob 20h na filozofsko fakulteto pa povejte kaj vas moti, s čim se ne strinjate, s čim mogoče se, kaj bi vi naredili, česa ne bi. Če ste proti boste lahko kaj spremenili samo če boste zraven, s tem, da svoje mnenje izražate tukaj na portalu ne naredite nič. Jaz osebno se ne strinjam z vsemi zahtevami ali načini in sem prvo samo vihala nos nad protestniki, potem pa sem ugotovila, da največ kar lahko naredim je, da sem zraven in opozarjam na napake, ki jih delajo, predlagam svoje rešitve itd.
minimalisch
25. 11. 2011 13.06
+1
ta black panter naj doma filozofira o vzgoji svojim tastarim...sestra je delala faks ob delu, od 19 leta dalje dela 15 let neprekinjeno in si je sama plačevala najemnino za garsonjerco in faks..sedaj odplačuje novo stanovanje in ne bluzi kako je bilo tezko zato, ker je realna, če sam ne znaš poskrbet zase si nesposoben....
kanja2011
25. 11. 2011 12.37
+3
V gotovih točkah zahtev, kot so kvalitetnejši študij, štipendije in ureditev delovnih razmerij na fakulteti se strinjam z njimi. Drugače pa vem, da njihove študijske smeri niso ravno med najzahtevnejšimi. Le zakaj ne zasedejo fakultet študentje naravoslovnih in inženirskih fakultet? KER SI TEGA NE MOREJO PRIVOŠČITI, KER IMAJO PREVEČ DELA Z ŠTUDIJEM SAMIM!
aslan123
25. 11. 2011 15.32
-1
Protesti humanistov so neke vrste praksa pač uporabljajo teorijo na konkretnih družbenih primerih. Ne mi govort, da nimajo časa za protest, bolj kot to da nimajo časa pač nimajo teorije. Lahko pa pridejo k nam poslušat delavnice, se kaj novega naučijo in to tudi uporabijo ali pa povedo svoje mnenje.
expat
25. 11. 2011 11.05
+3
Tole mularijo, ki moti pedagoski proces, bi bilo potrebno izpisat iz fakultet in na silo pometat ven iz predavalnic. Imajo brezplacno solstvo, kjer lahko studirajo ravno kakor jim pase, imajo moznost, da ob studiju delajo preko studenta in tako odzirajo sluzbe tistim, ki bi se redno zaposlili, lahko se vpisujejo na fakultete samo zaradi statusa, imajo subvencionirano prehrano. Kaj bi se radi? Ce bi bilo res tako hudo bi bili v predavalnici in studirali, ali pa v sluzbi in delali...
propain
25. 11. 2011 10.29
+0
Samo slike pogledaš pa ti je vse jasno, še en dan nimajo delavne dobe pa bi že vsi protestirali. Zgledajo kot da so še vedno v 60 oz. 70.
aslan123
25. 11. 2011 10.35
siFBI
25. 11. 2011 09.52
+1
A čez dan pa na predavanja hodijo? Majo vsaj prenočišče zastonj. Tazaden na sliki je pa res revež, ves razcapan pa neki črvi mu iz glave rinejo. Znanje ziher ni.
KRIZA8
25. 11. 2011 09.48
+0
Revolucionarka z dvignjeno pestjo, ki je vodila dijake in študente pred parlament in so ga potem razbili, se je zatekla pod okrilje Janše. Kam pa se bo zatekel rdeči revolucionar Che, ko bo povsem zasvinjal Filozofsko fakulteto?
Tonček Balonček
25. 11. 2011 09.18
+2
Na Teološki fakultei pa nič en protestirajo. Na leto ta faks sproducira med 10-15 novih duhovnikov ter še precej "civilov". Semeniščniki iamjo bivanje in vse ostalo zastonj, njih problemi študentskih domov in bonov ne zanimajo, še manj bolonjski študij in zaposlitev, vse je zruihtano v nulo. Letno dobi Teološka fakulteta za svoje delovanje približno 2 milijona evrov. Ta fakulteta je, čeprav je del javnega šolskega prostora oz. del javne (državne) univerze, tudi institucija katoliške cerkve. Ima dvojni značaj, tako je po eni strani del katoliške cerkve, po drugi strani pa del države oz. Republike Slovenije. In jim plačujemo poglabljanje v eksegezo stare in nove zaveze, liturgijo in bogoslužje, kot tudi npr. nauk o Bogu, nauk o Kristusu, nauk o zakramentih, misiologijo in drugo.
Nimivseeno
25. 11. 2011 08.43
+4
Vladavina elite si ne želi, da bi bili vi izobraženi, zato je logično da podpira padec znanja, plačljivo šolanje, ukinitev študentskega dela ... Kdo pa želi kritično razmišljujoče ljudi, ki se upirajo propagandi, so vsak dan na ulici in protestirajo proti vladavini kapitala, kraji premoženja in neenakih možnosti za vse. Noam Chomsky to imenuje manufacturing consent.
macx
25. 11. 2011 08.09
+4
Če bi se na kateri drugi,resni fakulteti spomnili zavzeti predavalnice ter se igrali kavbojce in indijance, bi jih najbrž poslali v otroški vrtec ali Ljubljana Polje. A za FF ni to nič nenavadnega.... Probleme se rešuje za mizo, to bi lahko pri teh lethi že vedeli... in če ne gre nad mizo, pa pod mizo, kar je že dobra praksa v naši državi :)
aslan123
25. 11. 2011 09.42
+0
Lepo so se pogajali 2 leti pa jim ni nič uspelo, zato so po tolkem času prešli na bolj radikalen način upora.
flamengo
25. 11. 2011 07.42
+3
Ta fakulteta je valilinca ultra levičarskih duhovnikov.
lusesita@email.si
25. 11. 2011 04.59
+0
Ne vem zakaj jamrate koliko dela imate na fax-u. Saj ste si ga sami izbrali in šli študirat. Diplomirala sem še na starem sistemu, kjer smo bili prepuščeni samemu sebi in menim, da bi bilo boljše, če bi nas nekdo stalno preganjal. Rajši bi vsak teden pisala test, ter 4 kolokvije pred izpitom, kot pa sedaj ko se vsega bolj slabo spomnim :) @yaks - ne vem zakaj ti je čudno, da pričakujejo od tebe, da boš znala tekoče govoriti Japonski jezik!!! Če ga ne bi, bi bilo čudno :) Pojdite raje v poklicne srednje šole, vam bo v življenju veliko lažje :)
aslan123
25. 11. 2011 09.49
+3
Mi nič ne jamramo, da imamo preveč dela saj se zelo radi učimo, tako zelo, da bi radi znali več. Problem je le v tem, da se nekaterih stvari ne da tako hitro, kvalitetno naučit. Npr. filozofije ali pa jezikov ipd. Neko zahtevno stran teksta se prevaja tudi po cel dan, ko se tega še učiš, ali pa bere neke zahtevne avtorje kot so Platon, Kant, Lacan itn. tudi več let, da se jih osvoji. Tako nam ne preostane drugega, kot da preberemo neke pomembne delčke knjig, le na pol osvojimo neke koncepte, ki pa jih potem ne znamo uporabljati. Tudi sam učni načrt je z bolonjskim sistemom tako skrčen, da spustimo pol pomembnih avtorjev in imamo strašne luknje v znanju, katerih nimamo časa zapolnit sami.
lusesita@email.si
03. 12. 2011 11.27
gat
25. 11. 2011 00.07
+0
pred borzo je preveč mrzlo postalo, so mogli najt ogrevane prostore. Pa taglaven bi lahko bil bol inovativen in ne bi posnemal Che-ja, ki je bil res revulucionar ne pa ta, ki misli da je revulucionar, če da kapo gor
Raztezje
24. 11. 2011 23.32
+0
Glede na to, da aktiviste vsi podpirajo, ne bi bilo slabo, če bi zaskvotirali še kako drugo stavbo. Za primer, če bi se bilo treba iz fakultete evakuirati. Takšne manevre smo načrtovali že med osamosvojitvijo, če bi se jugoslovanska armija slučajno branila. Zaradi ene bitke, se še ne splača izgubiti vojne, nekje tudi mora biti štab za treniranje novih rekrutov. Ker bitke bodo, študentje namreč trenutno ne rušijo nobene vlade, je že zrušena, vseeno hvala za pomoč, civilna družba mora zdaj paziti, da tirani ne reorganizirajo svojih vrst. Bone za malico še delijo, voda in elektrika je? Povrh tega je mrzlo, po napornih protestih, je treba še nekje prespati. Upam tudi, da čimveč snemajo dogajanje, vsaj z mobiteli, mislim študentje, ne le policija, bomo potem na youtube ugotavljali, kako in zakaj se je začelo.
Skeletor
24. 11. 2011 22.10
+5
Absolutno podpiram študente, oni so naše bodoče gonilo napredka in vlečna lokomotiva!
Kritik19
25. 11. 2011 07.43
+2
Takih, ki samo opletajo z jezikov imamo za tri generacije. Bolje da za vedno ostanejo na fakulteti.
girl.1
24. 11. 2011 22.00
+10
to, da so predavanja obvezna tudi meni ni všeč, saj pri nekaterih profesorjih ne odneseš nič, pa moraš zapraviti 4 ure, ki bi jih lahko porabil za učenje. prav tako je od človeka odvisno kakšen način učenja ima, nekateri od predavanj pač ne odnesejo nič. to da pa protestirajo da bi bile štipendije za vse in šolanje brezplačno, pa halo! koliko je razvajenih riti, ki sploh ne cenijo kaj vse jim starši dajejo (in sploh ne vem zakaj jim) in da imajo že tako preveč denarja potem naj pa še štipendijo dobiva. ja zakaj? rajši naj se dvignejo štipendije tistim ki jih res potrebujejo. in šolstvo pri nas je zastonj. fax se plača ravno toliko kot se je srednjo šolo. samo knjige in ostale obvezne stvari ki jih pač rabiš da narediš šolanje in to je to. letniki so zastonj! večina protestnikov pa ima verjetno bogate starše, saj se ostali zavedajo kaj imajo in se učijo zato da prilezejo na boljše življenje, ne pa da jamrajo. tudi opažam da več ko ljudje imajo bolj jamrajo.
aslan123
24. 11. 2011 22.46
+4
Problem je v tem, da je veliko študentov, ki bi mogli dobivat štipendije pa jih ne, ker pogoji so čudno zastavljeni. Problem je v doktorskem študiju, kjer se vsako leto cene dvigujejo in v tem, da če ne magistriraš v dveh letih, da moraš vračati denar (vsi vemo, da se lahko kdaj kaj zalomi pa če si še tako priden, smrt prijatelja, bolezen, ali pa kaj čisto osebnega kakšna osebna kriza). Protestniki študiramo, hodimo na predavanja, se učimo in gremo še na kakšno delavnico in na skupščino poleg tega.
expat
25. 11. 2011 11.10
Kaj je problem v doktorskem studiju? V koliksni meri je drzava do sedaj sofinancirala dosktorski studij?
aslan123
25. 11. 2011 15.26
problem je, da ne mormo rečt, da je študij zastonj, če je potrebno plačevati doktorski študij.
yaks
24. 11. 2011 21.53
+11
Ne mečite vseh v isti koš. Študiram na FF, Japonologijo. Vsak teden pišemo 2 testa. Iz jezika in iz pisave. Na leto imamo pri teh dveh predmetih pri vsakem 4 kolokvije. Pogoj da lahko pišeš kolokvij je 50% točk iz teh testov. Pogoj, da lahko greš na izpit junija je povprečna ocena 6 pri kolokvijih. Mogoče se 50% in povprečna ocena 6 ne sliši težko, vendar je ZELO težko. Če ne pišeš enega testa ali ga pišeš slabo, moraš vse ostale pisati super dobro. Če manjkaš pri enem predavanju ali vajah si že v močnem zaostanku. Če ne prideš na en kolokvij, boš zelo težko imel na koncu povprečno oceno 6, kar pomeni, da lahko greš na izpit šele septembra. Po treh letih študija se od nas pričakuje da govorimo tekoče japonsko. Angleščine se učimo od tretjega razreda osnovne šole (11 let!!! do konca SŠ) pa jo vseeno večina ljudi ne govori dobro. Medtem, ko se študenti na drugih fakultetah učijo mesec ali dva pred izpiti, pri nas, če ne delaš sproti in to vsak dan, se 3 mesece pred izpitom niti pod razno ne boš naučil za pozitivno oceno.
aslan123
24. 11. 2011 20.58
+6
Zakaj protestirajo na filofaxu? Ker se ukvarjajo s tem, to so ljudje katerih naloga je, da kritično gledajo na svet. Filozofi in humanisti na sploh imajo veliko dela, predvsem s študiranjem težkih konceptov in spopadov z ideologijami. To, da imajo v tujini plačljiv študij je sramota in ne bi se smeli zgledovati po njih. Humanisti študirajo zato, ker jih humanizem zanima in ne za to da bi dobili papir in službo, hočejo predvsem znanje, delo bodo že nekje dobili- čeprav težko in tudi vsi iz naravoslovnih fakultet ne bodite prepričani, da boste z lahkoto dobili službo. Fant z baretko je eden izmed najboljših študentov z izjemnimi rezultati, ki dela 24h na dan, za nas vse!
DontTakeItSoHard
24. 11. 2011 20.27
+2
Ker študiram matematko se nimam cajta razpisovat tlele tko da lahk napišem sam čaubau grem se js učit :)