Slovenija

Na državni revizijski komisiji ostro zavračajo očitke o nezakonitem delovanju

Ljubljana, 23. 07. 2013 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na državno revizijsko komisijo so leteli očitki nekaterih strank v postopkih, da ravna nezakonito. Očitke zavračajo. Izjave, da je ovira pri črpanju evropskih sredstev, pa razumejo kot poskus prelaganja odgovornosti.

Državna revizijska komisija
Državna revizijska komisija FOTO: POP TV

Državna revizijska komisija zavrača očitke nekaterih strank v postopkih, da je komisija v določenih primerih, med njimi pri razveljavitvi razpisov za škofjeloško obvoznico in elektronsko cestninjenje, ravnala nezakonito. Izjave, da je ovira pri črpanju evropskih sredstev, razume kot poskus prelaganja odgovornosti za napake pri izvajanju projektov.

Kot je povedal predsednik Državne revizijske komisije Borut Smrdel, so stranke v postopkih prek medijev izražale nezadovoljstvo z odločitvami in delovanjem tega organa, pri tem pa da je bilo iz več prispevkov jasno razbrati tudi namigovanja o koruptivnosti predsednika in članov državne revizijske komisije.

Smrdel o očitkih glede razveljavitve razpisov za škofjeloško obvoznico in elektronsko cestninjenje

Komisija pa nima pristojnosti preverjati, ali bi bil vlagatelj revizijskega zahtevka sposoben izvesti javno naročilo, pravi Smrdel. To možnost ima v primeru, ko rok za oddajo ponudbe še ni potekel in se zatrjuje nezakonitost razpisne dokumentacije, vsaka oseba, ki lahko opravlja dejavnost, potrebno za izvedbo predmeta javnega naročila. Presojo o tem, ali bi bil vlagatelj sposoben izvesti naročilo, lahko opravi le naročnik, in sicer po oddaji ponudbe tega ponudnika.

Pri škofjeloški obvoznici, kjer je šlo za drugi razpis, naročnik pa je bila Direkcija RS za ceste (DRSC), je komisija junija ugodila zahtevku družbe Sefo gradbeništvo, da se razveljavi razpisna dokumentacija, in sicer zaradi pogojev glede referenc ter zavarovanj za resnost ponudbe.

Elektronsko cestninjenje s pomočjo satelita
Elektronsko cestninjenje s pomočjo satelita FOTO: POP TV

Pri elektronskem cestninjenju, kjer je šlo prav tako za drugi razpis, naročnik pa je bila Družba za avtoceste v RS (Dars), edini prijavljeni ponudnik pa družba Kapsch Trafficcom, se komisija ni strinjala s pogojem v razpisu, da mora izbrani ponudnik v celoti financirati postavitev sistema, poplačan pa bi bil od prejetih cestnin. Komisija je razpis razveljavila na podlagi pritožb Telekoma Slovenije in skupine tujih družb Efkon, Strabag, SkyToll in Strabag Slovenija.

Očitke označuje za zlonamerne

Smrdel navaja izjave DRSC, da jim revizijska komisija pod novim predsednikom (od septembra lani) razveljavi okoli 65 odstotkov razpisov, in poudarja, da statistični podatek o številu ugodenih ali zavrnjenih zahtevkov ne more biti pokazatelj, ali deluje zakonito.

"Če bi sprejeli nadziranje, kot ga je v medijih predstavil predstavnik DRSC, bi lahko ugotovili, da bi Državna revizijska komisija ravnala zakonito zgolj v primeru, da bi zavrnila vse zahtevke za revizijo, ki so bili vloženi zoper ravnanje takšnega naročnika," pravi Smrdel.

Smrdel navedbe ostro zavrača in jih ocenjuje kot zlonamerne. Pravi, da jih je ob podatkih, da je Evropska komisija zaradi nepravilnosti in goljufij zamrznila izplačilo več kot 200 milijonov evrov, razumeti kot poskus odgovornih oseb, da se z obtoževanjem revizijske komisije razbremenijo odgovornosti za napake pri izvajanju evropskih projektov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

micek1
23. 07. 2013 17.22
-1
Glede na predsednika Dkom, me to sploh ne čudi...
Leonardo09
23. 07. 2013 16.18
+7
koliko imamo nekih uradov z odlično plačanimi birokrati,ki samo jajca mešajo?
expl0it
23. 07. 2013 15.43
+8
Ta Smrdel mi nekaj smrdi. Slika pa je zmagala, mislim da slabse ni mozno narediti, sigurno nas je stala vsaj milijon.
razocarani
23. 07. 2013 15.26
+9
vse te razne komisije so res cokla dezele . ta bedna samovsecna birokratska zalega je tako arogantna ,samovsecna lena ,nesposobna in najhuje samo strosek drzavljanov. in vse te sebinamenjene komisije unicujejo z svojim nedelom to dezelo ..pa koliko podobnih komisij ima ta birokratski aparat .doba racunalnikov a teh preplacanih povzpetnikov se za celo evropa prevec