Slovenija

Na dražbi nobenega interesa za Kordeževo hišo, bodo upniki kdaj poplačani?

Radovljica, 10. 07. 2014 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upniki nekdanjega prvega moža Merkurja Bineta Kordeža bodo le težko izterjali vsaj delno poplačilo. Upniki od Kordeža zahtevajo več kot pet milijonov, Merkur pa zaradi oškodovanja devet milijonov evrov. Dražba hiše na Lancovem pa znova ni bila uspešna.

Bine Kordež
Bine Kordež FOTO: Miro Majcen

Na radovljiškem okrajnem sodišču je potekala druga javna dražba za polovico družinske hiše Špele Kordež, na katero sta nekdanji prvi mož Merkurja Bine Kordež in njegova žena marca 2010 z darilno pogodbo prenesla lastništvo hiše. To se je zgodilo dobrega pol leta pred tem, ko so policisti Kordeža priprli in je sodišče prepovedalo prodajo ali dodatno bremenitev hiše in pripadajočega zemljišča.

Podjetje Zelena hiša in Factor banka, pri kateri je Kordež najel osem milijonov evrov kredita, od Špele Kordež terjata po 194.000 oziroma 2,6 milijona evrov. Vendar je bila današnja dražba polovice hiše ponovno neuspešna, čeprav se je izklicna cena od prve dražbe prepolovila in je tokrat znašala 54.000 evrov.

Kot so pojasnili na okrajnem sodišču v Radovljici, je bila sicer vplačana ena varščina, vendar vplačnik na dražbeni narok ni pristopil, zato se šteje, da ni podal ponudbe za nakup in mu bo sodišče varščino vrnilo.

Nepremičnina tako na današnji dražbi ni bila prodana, tretjo dražbo pa bo sodišče razpisalo le na predlog katerega izmed upnikov, ki mora biti podan najkasneje dne 10. januarja prihodnje leto.

Jeseni dražba hiše v Lescah

Jeseni bo na radovljiškem okrajnem sodišču predvidoma druga javna dražba za Kordeževo hišo v Lescah, katere polovični lastnik je že podjetje Zelena hiša, nepremičnine in storitve. Prva dražba za Kordeževo polovico hišo hiše junija ni bila uspešna, saj nihče ni ponudil zahtevanih 340.000 evrov.

Odredbo o prodaji nepremičnine je okrajno sodišče izdalo zaradi izterjave terjatev šestih upnikov, ki jim Kordež dolguje več kot pet milijonov evrov. Factor banka in družba Zelena hiša zahtevata po 2,6 milijona evrov oziroma 2,5 milijona evrov, po nekaj tisoč evrov pa Kordež dolguje še Gorenjski banki, Zavarovalnici Triglav, Diners Clubu Slovenija in davčni upravi.

Dolgovi Kordeža izhajajo predvsem iz menedžerskega prevzema Merkurja, za katerega je bil primoran vzeti osemmilijonski kredit. Merkur pa zaradi oškodovanja pri prodaji trgovskega centra na Primskovem, zaradi katerega Kordež tudi prestaja zaporo kazen, od njega devet milijonov evrov.

Višje sodišče v Ljubljani je medtem Kordežu odpravilo odločbo o odvzemu skoraj 2,4 milijona evrov nezakonito pridobljenega premoženja. Vendar to ne pomeni, da je Kordež rešen plačila. Kazenski sodniki so odločali o pogojih za odvzem premoženja nezakonitega izvora, Merkur pa oškodovani znesek od nekdanjega vodstva Merkurja terja v civilnem postopku, kjer so, kar se povračila škode tiče, drugačna pravila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galiot
10. 07. 2014 20.36
+1
Zdaj prodajajo hišo,denar kateri ima naložen pri tujih bankah jih pa ne zanima,da bo gospod ko pride iz zapora lahko udobno živel.Hiš je v Sloveniji mnogo na prodaj,zato ne vem koliko bi iztržili za Kordeževo to je manj ko kaplja v morje...
evasle
10. 07. 2014 17.43
+5
Toliko dolžan, pa v vikend zaporu!! Nihče me ne prepriča, da je to normalno!! Potem še pa tale Ce.rar modruje, kako bo pa kako ne bo... s svojim pravnim svetovanjem je tudi on pripomogel, da imamo sodstvo v totalnem razsulu. Tole se nobenemu ne zdi sporno, po nekaterih vas pa tisoče bruha, čeprav niso toliko pokradli kot rest vikendaši pa tisti, ki zapora od znotraj nikoli ne bodo videli, ker imajo prave pokrovitelje!!
zriki
10. 07. 2014 17.18
+2
seveda ni interesa, čim kdo vidi da je hiša od Kordeža, noče kupiti, da ga ščiti