Slovenija

Na domačih tleh še 45 vojakov

Ljubljana, 01. 09. 2007 22.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S Kosova se je vrnilo še 45 vojakov bojne skupine Sokol, ki je opravljala nadzor nad zahodnim in severnim delom Kosova.

Na letališče Jožeta Pučnika se je danes s Kosova vrnilo še 45 od skupno 500 vojakov bojne skupine Sokol, ki je v okviru 10. motoriziranega bataljona Slovenske vojske (SV) od februarja opravljala nadzor nad zahodnim delom Kosova ter nad območjem na severu pokrajine. Poveljnik skupine Miha Škerbinec - Barbo je ob prihodu dejal, da lahko o misiji v vseh pogledih govori v presežkih.

Vojaki se v Slovenijo vračajo že od začetka avgusta
Vojaki se v Slovenijo vračajo že od začetka avgusta FOTO: POP TV

V odzivu na poročila o domnevnih 25 odpovedih s strani vojakov bojne skupine je Barbo dejal, da sta po misiji odpoved dala le dva od 500 pripadnikov bojne misije. Eden naj bi se odločil za študij, drugi pa je bil disciplinsko kaznovan in se je na ta način izognil postopku. Vse skupaj naj bi bilo letos v SV 277 odpovedi, v 10. bataljonu, katerega del je bojna skupina Sokol, pa od marca letos 13. Ne gre pa za vojake, ki so službovali na Kosovu, ampak za del tistih 200 pripadnikov bataljona, ki so ostali doma.

Pripadniki skupine se v Slovenijo sicer vračajo že od začetka avgusta, preostali del vojakov in opreme pa se bo z letalom in ladjo v Slovenijo vrnil še 2. ter 6. in 7. septembra.

Glede morebitnih nadaljnjih odhodov je Barbo dejal, da bi bilo to nekaj povsem normalnega, saj 10. bataljon končuje pomemben cikel zahtevnih dejavnosti in nekateri vojaki oz. vojakinje "si bodo našli nove izzive". Ne pričakuje pa več kot 30 odhodov.

Največji kontigent slovenskih vojakov na tujem


Doslej največji kontingent slovenskih vojakov na tujem SIKON 15, ki je na Kosovo odpotoval februarja, je skupno štel 600 vojakov. Od tega je 500 pripadnikov 10. motoriziranega bataljona delovalo v okviru bojne skupine Sokol, ostalih 100 pripadnikov slovenskega kontingenta pa sestavljajo pripadniki vojaške policije, veterinarske in medicinske skupine, logistične enote, helikopterske skupine, skupine za povezavo, inženirski oddelek, nacionalni podporni element ter častniki in podčastniki, ki bodo delovali v večnacionalnih poveljstvih.

Medtem ko so slednji ostali na Kosovu, pa je skupino Sokol zamenjalo 160 vojakov 10. motoriziranega bataljona Slovenske vojske, ki so v pokrajino odpotovali 17. avgusta.

V bojno skupino Sokol je bila sicer vključena tudi četa 150 madžarskih vojakov. Skupina je tako skupno štela 650 vojakov, ki so delovali na območju občin Peč in Klina, nastanjeni pa so bili v vojaški bazi v Peči. Slovenski vojaki so v okviru misije, ki so jo pričeli februarja, prvič prevzeli tudi svoje območje nadzora v okviru mednarodnih mirovnih sil KFOR na Kosovu pod vodstvom zveze NATO. Od italijanskega kontingenta so namreč prevzeli nadzor nad območjem Zahod, 29. junija pa je del skupine Sokol prevzel še novo območje odgovornosti na severu Kosova.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.