Slovenija

Na Dolenjskem vre

Ljubljana, 26. 11. 2008 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Igor Krmelj
Komentarji
29

Odločitev občine Novo mesto, da legalizira romsko naselje Žabjek, je razburila občane. Pripravljeni so postaviti celo vaške straže.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WhiteNoise
28. 11. 2008 00.33
@ Ranunculus Tako je, strinjam se s tvojim zadnjim komentarjem. Dejansko bi jih morali izenačiti z vsemi nami in jim odvzeti privilegije. V redu komentar. Lp, študent WhiteNoise
Ranunculus
27. 11. 2008 13.18
WhiteNoise Legalizacija parih naselij bi bila smiselna, če bi bila to zadnja legalizacija in bi vse nadaljne seve sproti uničevali. Dokler pa se bodo lahko neomejeno preseljevali po tuji zemlji, pa legalizacija ni smiselna, ker jim je to signal, da delajo prav in da je to način za pridobivanje lastništva nad zemljo. Rome moraš obravnavati kot otroke, ki ne razumejo, kako družba funkcionira, ker jih zanima le to, kaj bo tu dobrega za njih in to zastonj. Dejansko bi naredili velik napredek le, če bi jih pred zakonom izenačili z ostalimi prebivalci Slovenije.
Ranunculus
27. 11. 2008 13.11
AnnaM Tudi beseda Rom jej že žaljiva.
AnnaM
27. 11. 2008 12.13
Meni gre na živce, ker so izumili novo besedo romi. Cigani so od nekdaj bili in bodo. Poglejte v SSKJ! Seveda, ker je beseda cigan postala poniževalna(ne vem zakaj ali pa vem, tako pač je), zdaj že nekaj let oni niso več cigani , ampak romi.
WhiteNoise
27. 11. 2008 12.01
@tinie100 Kaj sem kje omenjal, da jih je potrebno mazit? Si morda spregledal moj komentar, v katerem argumentiram zakaj bi bilo dobro, da bi jim vcepili vrednote kot so POŠTENOST, DELAVNOST in SOCIALIZACIJA. Nobeden od dosedanjih ukrepov ravno zato ni bil uspešen, ker romi nimajo takih vrednot. Zato pa kradejo, vlamljajo in zganjajo ne vem kakšen kriminal. Jaz sem izpostavil kot problem dejansko sedanje stanje. Dejstvo, da prejemajo že petnajstletniki z otroki, ko se prijavijo na zavodu za zaposlovanje, tako visoko podporo, je za znoret. Me zanima, kdo bi dal meni 1000€ na mesec, ko bi petnajstleten prišel na zavod z dvema otrokoma. A navkljub vsemu, je ravno tak odnos, kot ga imaš ti do te tematike najbolj škodljiv za kakeršenkoli napredek. Saj oni se ne bodo prav nič poboljšali, če jih vtakneš v zapor.. Kvečjemu hujši bodo, ko pridejo nazaj. In nič nisem omenjal, da bi jim podarili karkoli. Kar lepo si preberi moj prvi komentar in boš videl, da se gre za to, da jim že te osnovne življenjske pogoje predstavimo kot neko vrednoto, ki je potrebna za njihov obstoj. In tisti, ki bodo dovolj delavni, pametni in ambiciozni, da se dejansko igrajo po teh pravilih in prenehajo s kriminalom in nelegalnim bivanjem v naselju, bodo upravičeni do naše podpore pri osamosvojitvi od tega naselja. V besedi PODPORA pa se ne skriva noben denar, kvečjemu razbijanje teh družbenih dogm, ki so se razvijale vsa ta leta, MI moramo biti pripravljeni pomagati tem nesposobnežem in kriminalcem, moramo jih sprejeti takšne kakršni so in jim pomagati. Kdo od njih te bo spoštoval, če jih boš vse skupaj polovil in pozaprel? In misliš, da jih briga, kako ti trdo delaš za njihovo podporo? In zakaj misliš da jim je težko priti do zaposlitve? Zaradi teh predsotkov, ki jih imajo ljudje do njih. Pri nekaterih celo upravičeno, ampak jaz ne govorim o tistih. Z legalizacijo damo priložnost tistim, ki bi se dejansko radi spremenili in izboljšali svoj življenjski stil. Vsi mi delamo za to, da bi imeli čim večji blagor v naši državi. In tako moramo tudi Rome postaviti na naš nivo, ODVZETI jim moramo VSE privilegije, da bodo pripravljeni delati za svoj blagor. Tako jim bomo uspeli približati naše vrednote trdega dela in poštenja. In s tem bomo nekaj dosegli. Lp, študent WhiteNoise
tinie100@email.si
27. 11. 2008 10.54
@White Noise Ti sigurno nisi njihov sosed. Tebi niso vlomili v zidanco ali ukradli živine iz hleva! Žlebov z hiše, koles z avtomobila, ... Lopove polovit in pozapret, kaj mazit, strogo z njimi, saj drugače ne morejo imeti spoštovanja do nas, ki delamo za njihovo \"podporo\". Razumem pa, da je njim težje dobiti zaposlitev. Še težje pa ohraniti, saj so avtomatsko krivi za vse, kar je narobe. Meni nihče ne bo podaril zemlje, električnega priključka, vodovodnega, ... Enakopravnost pa takšna !!! Da sploh ne načenjam teme vozniški izpit in registracija vozila!
preprostež
27. 11. 2008 10.17
Kot brezposelna oseba dobim 210€ mesečno. Jaz vsaj iščem službo, romi pa gredo na zavod za zaposlovanje samo po status.
izbruh@gmail.com
27. 11. 2008 09.48
800 EUR / mesec za nič delat? Hej, a kdo ve, kako bi tudi jaz lahko postal Rom?!
WhiteNoise
27. 11. 2008 01.22
Mikulas, upam, da si me razumel. Ne gre se za to, da bodo vse izgubili, če se približajo naši materialni vrednosti. Gre se za to, da nekateri oz večina nima vcepljenih nekih standardnih vrednot, ki spadajo v civilizirano družbo. Tudi, če nekateri ne vedo, da so v dobri poziciji, to še zmeraj s pridom izkoriščajo, saj samo to poznajo. Saj ne vedo ničesar o zgodovini. Znanje novomeških Romov obsega recimo geografski okraj Novega mesta in pa sposobnosti vsakdanjega preživetja, kot so goljufije, kraje, beračenje in brskanje po smetnjakih, s tem da so slednji še najbolj neškodljivi. In tako, kot ti praviš, da pri Romih nisi nikoli štekal zakaj ne znajo tega in onega. Kako bi le znali vse te reči, ko to pri njih sploh niso vrednote. V komentarju sem predvsem poskušal poudariti dejstvo, da so Romi tako zelo ujčkani in pestovani z namenom, da bi le povzročali čim manj težav in dali mir. A temu ni tako. In sedaj smo v situaciji, ko izgleda, da je nekdo le ugotovil, da je treba ukrepati. In legalizacija JE korak v pravo smer. Tisto naselje je potrebno pregledati, legalizirati, napeljati elektrovod, vodovod, da imajo osnovne pogoje. In ko bo to urejeno bo čas za nadaljne ukrepe. Tu se vse šele začne.
Skynet
26. 11. 2008 22.51
Pošemo jih nazaj tut, če na državne stroške v Indijo iz, kjer so se prvlekel k nam.
luciluk
26. 11. 2008 21.23
Dober komentar WhiteNoise. Sej romi vedo da se ne smejo približati naši materialni vrednosti, ker bodo sicer izgubil, te svoje nadpovprečne plače. Oni štekajo da če sprejmejo naše življenske navade, katere so itak že, potem bodo morali delati pa še plačilo bo mnogo manjše. Sorrry, verjemi da oni to vedo. Če bi meni država mesečno izplačevala nadpovprečno plačo zato ker sem manjšina (pov.plača cca800EUR), tudi jaz nebi delal. Kdo sploh bi?!?!? Država s tem ne socializira Rome. To plačevanje \'\'da si len\'\' ne vodi v socializacijo. Ker če jim plačuje potem lahko tudi vzame, kateri krši zakone. Sicer mi je pa to plačevanje za vsako ceno (uporabnik ne izgubi pravice do podpore če je pravnomočno obsojen ako krade), popolnoma zgrešeno in v bistvu škodi nam, kot njim, ker se tako resnično ne bodo socializirali, ker se jim dobesedno ne izplača. Za 1000EUR sigurno ne, edino če si neumen. Jaz bi bil tudi rad .....
luciluk
26. 11. 2008 21.13
štekam česar se bojijo. Ne želijo enake usode kot mesto Michalovce, Slovaška.! Bil sem tam in videl na lastne oči, kako propada staro socialistično mesto, 3/4 vsega prebivalstva ki sem ga tam videl je bila Romov in klošarija in vse umazano. Slovakov sploh nisem videl mogoče 4 prebivalce. V glavnem vse uničeno in v starih hišah, podobne kot v SLO, na ograjah pa same cote. Pri romih nisem nikoli šekal zakaj ne znajo sušiti perila na vrvi, ne pa da vse visi po ograjah. Beda.
batmann
26. 11. 2008 21.08
sam res....ja glih ene par tisoč SLOVENCEV pa noben drug ....
WhiteNoise
26. 11. 2008 21.04
Ja tako.. Nič ni treba tle pizdit čez Rome, ker smo tako ali tako vsi v Sloveniji v tej situaciji zaradi aktov, ki so bili sprejeti še celo pred osamosvojitvijo, v katerih se je dovoljevalo Romom brezpogojno avtonomno bivanje v Sloveniji in ena od stvari je recimo tudi dnevna kraja za osebno korist.. še iz socializma se je obdržalo namreč, da vsak dan lahko prikorakajo v trgovino in si vzamejo stvari do določenega zneska za katere jim ni potrebno plačati. Seveda, v socializmu, ko smo vsi delali in bili koristni. V časih večih poštenih Romov, kot jih je sedaj. Še Marija Terezija na primer je kaznovala tiste gospodarje, ki so zaposlovali Rome. Nomadsko življenje jim je bilo že tako v krvi, potem pa še delati niso smeli. Kdo bi jih krivil? Bili so rokodelci, obrtniki, a to se jim v tem sistemu ne izplača. Faktor, ki vpliva na zdajšnje stanje je tudi dejstvo, da prejemajo podporo, če imajo otroke.., da, IMAJO.. ni čudno, da imajo 12 in 13 letniki otroke in so brez dela celo življenje. Ta številka pa ni majhna. Za primerjavo: večja je recimo od Zoisove štipendije, za katero morajo naši otroci, t.i. otroci \"civilov\" pridno delati v osnovni šoli za pridobitev ter še naprej za to, da jo lahko obdržijo. Študent, na primer, mora imeti povprečno oceno 8.5, da jo obdrži. Letos bi bila povprečna ocena že višja, če se ne bi študentje pritožili (9 povprečna ocena, se mi zdi, nisem siguren glede tega podatka). In te štipendije se štejejo za prestiž, ki ni dostopen vsakomur, saj so omejene s cenzusom. In večji zneski se izplačujejo v romske družine, oprostite izrazu, \"po glavi\". Tako je, v romsko družino treh otrok in dveh staršev recimo, se izplačujejo zneski nadpovprečnih slovenskih plač. Ne vem, kaj na to lahko porečejo naši študentje, delavci in starejši, ko še sami komaj zase poskrbijo, kaj šele, da bi se ukvarjali s takšnimi problemi. Poleg tega, ker so avtonomni narod znotraj naše državice, se oblasti ne vtikajo v določene stvari, kot je na primer komentiral kan777:\"Zato pa je tako kot je,ker vse dobijo.Kje je policija,ko kradejo?Kje,ko mladoletnica,12-13 let,rodi?Kje je tukaj zloraba otroka?Zakaj socialne službe ne odvzamejo otrok zaradi zanemarjanja?\" To je očitno njihova folklora, saj si to tako razlagajo sodišča, ki izdajo take razsodbe. Legalizacija naselja bi bil prvi korak v dolgem sistemu uspešnega vklapljanja Romov v našo družbo. S poenotenjem bivalnih pogojev, se nam namreč približajo na lestvici materialnih dobrin, saj pridobijo urejen vodovod in elektriko, ki sta pogoja za bivanje v civiliziranem svetu. Morali bi jim omogočiti odkup zemlje. Kdor lahko, naj se potrudi za svojo zemljo, tako, kot se mi trudimo za nakup posestva, pridobitve gradbenega dovoljenja, samih sredstev in organizacije gradnje. Pri tem seveda ne bodo mogli biti sami, nekdo bi jih moral skozi te stvari voditi. Morali bi sami znali plačati račune, ki jih imajo in delati za svoje dobrine. Morajo pridobiti sposobnosti, ki se jih učijo adolescenti, kot so plačevanje računov, skrb za finance, in osmišljanje bivanja. Temu rečemo proces socializacije. LP, Študent WhiteNoise
titovka
26. 11. 2008 21.00
dkocby26.11.2008, 20:56cigane očistit iz naše države pa bo mir KDO POL OSTANE????
johndoe35
26. 11. 2008 20.58
Pa ne samo legalizirati. Dajte vsakemu 400€ mesečno pomoči. Pa asfaltirajte, napeljite telefonijo, razsvetlite..... Pa v bližini zgradite trgovinski center kakršen je v Ljubljani. Naredite jim brezplačen vrtec in šolo....
unilever
26. 11. 2008 20.56
ehja gremo cganm vs nš keš dat pa še dovolene da nm use pokraddejo pa je to to..... v kakšni pof****i državi jest žvim...
Dragon_13
26. 11. 2008 20.56
Res čudn da cigani nimajo svoje parlamentarne stranke
batmann
26. 11. 2008 20.49
ja dobro no, sj vsi veste kaj sem mislil z atomsko bombo ( vidim da komentar zbrisan, tudi prav). ja res je kan777, sem bil tudi sam priča na bencinskem servisu....pa ne sam to vozijo se z bmw-ji itd... a država jih se kar naprej \"fila\" z financami, na drugi strani se pa čedalje več slovencev sooča z revščino..naj mi kdo razloži potem ta sistem, ker men nič več jasno !!!!!
Matafur
26. 11. 2008 20.40
hec je le v tem da romi držijo skupaj, mi pa na žalost ne. Zato pa lahko delajo kar hočejo. Tudi mi bi lahko delali kar bi hoteli če nebi eden za drugim špecali drug drugega državi kot mali loleki.