Slovenija

Na Dolenjskem ni več hudega pomanjkanja vode

Novo mesto, 20. 09. 2011 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oskrba s pitno vodo na Novomeškem ni več zaskrbljujoča, težave so le še na območju Dolenjskih Toplic, vendar jih že rešujejo. Topliški vodovod bodo v prihodnjih dneh povezali z vodovodom v Starih Žagah.

Na območju Komunale Novo mesto, kjer je poletna suša znižala raven podtalnice in ogrozila redno oskrbo s pitno vodo, je zadnje deževje omililo težave. Problemi so le še na območju Dolenjskih Toplic, ki pa jih bodo v prihodnjih dneh povezali z vodovodom v Starih Žagah, je povedal vodja vodooskrbe pri novomeški Komunali Istok Zorko.

Težave s pitno vodo rešujejo še na območju Dolenjskih Toplic, kjer bodo - kljub temu da se je stanje v zadnjih dneh nekoliko izboljšalo -, tamkajšnji vodovodni sitem preko Rigla in Bušinca povezali s Starimi Žagami.
Težave s pitno vodo rešujejo še na območju Dolenjskih Toplic, kjer bodo - kljub temu da se je stanje v zadnjih dneh nekoliko izboljšalo -, tamkajšnji vodovodni sitem preko Rigla in Bušinca povezali s Starimi Žagami. FOTO: Jani Dolinšek

Po njegovih besedah zadnje deževje sicer ni napolnilo novomeških vodnih virov, je pa zmanjšalo vsakdanjo porabo vode. Hkrati so s priključitvijo straškega vodovoda rešili Novo mesto, kjer je oskrba s pitno vodo zdaj znosna in ne več zaskrbljujoča, je dejal. Novomeške in topliške vodne vire bo napolnilo šele jesensko deževje, trajnejša rešitev za omenjene težave pa bi bila po njegovem nujno potrebna graditev vodohrana na Kiju pri Otočcu, ki bi omogočal vsaj štiri do pet tisoč kubičnih metrov vodne zaloge, je še povedal.

Pomanjkanje zaradi dolgotrajne suše

Na novomeški komunali so se v letošnjem poletju srečevali z največjim pomanjkanjem vode v zadnjih letih, vzrok pa je bilo zmanjšanje izdatnosti njihovih najpomembnejših vodnih virov zaradi dolgotrajne suše.

Največji in najpomembnejši vodni vir komunale v Družinski vasi oskrbuje približno 33.000 prebivalcev v občinah Novo mesto, Šmarješke Toplice, Straža, Šentjernej, Mirna Peč, Dolenjske Toplice in Škocjan. Na njem dnevno načrpajo približno 8000 kubičnih metrov vode, njegova izdatnost pa se je v zadnjih dneh suše s 140 litrov na sekundo zmanjšala na 108 litrov na sekundo.

Z drugega vodnega vira Dolenjske Toplice novomeška Komunala oskrbuje celotno območje tamkajšnje občine in naselja Uršna sela ter Laze v novomeški občini. Vodo črpajo iz globine 70 metrov, že od lani pa tam opažajo nižanje vodne ravni.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.