Slovenija

Na delu že zavarovalničarji, veliko škode na strehah objektov

Ljubljana, 12. 12. 2017 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neurja z naraslimi vodami in močnim vetrom povzročajo škodo v večjem delu države in zavarovalnice že prejemajo prve prijave oškodovancev. Cenilci ugotavljajo, da so tokratne vremenske nevšečnosti veliko škode povzročile predvsem na strehah objektov. Večje število prijav sicer pričakujejo šele v prihodnjih dneh.

Največ škode je povzročil močan veter, ki je razkrival strehe in podiral drevesa. Zaradi obilnih dežnih padavin marsikje poplavlja, ponekod so se sprožili tudi plazovi.

V zavarovalnici Adriatic Slovenica prejemajo prijave škode svojih zavarovancev iz vse Slovenije. "Naši cenilci so že na terenu in opravljajo oglede," so sporočili. Zaradi močnega vetra je poškodovanih veliko streh, tako na zasebnih kot tudi poslovnih objektih, na Obali škodo povzročajo tudi narasle vode, ki zalivajo objekte.

Veliko prijav sicer še niso prijeli. "Ljudje se v tem trenutku ukvarjajo s sanacijami, tako da glavnino prijav pričakujemo v naslednjih dneh," pravijo v Adriatic Slovenici.

Tudi v Zavarovalnici Sava s sedežem v Mariboru beležijo povečano število prijav škod po neurjih v preteklih dneh z vseh območjih Slovenije. "Naši cenilci so že na terenu, na nekaterih območjih bomo žal morali počakati, da se vreme umiri," so pojasnili. 

Prve prijave škod že prejemajo tudi v Zavarovalnici Triglav iz Ljubljane. Kot so pojasnili, v manjšem ali večjem številu beležijo škode praktično po celi Sloveniji, najbolj prizadeti pa so kraji in okolica Kočevja, Ribnice, Bohinja, Jezerskega, Savinjske doline, Velenja, Koroške in Cerknice ter na Obali.

Opustošenje na Ribniškem.
Opustošenje na Ribniškem. FOTO: Rok Nosan

Najprej poskrbite za varnost, nato zaščitite premoženje

V vseh zavarovalnicah zavarovancem svetujejo, naj najprej poskrbijo za svojo varnost, nato pa naj zaščitijo premoženje, da se škoda ne bi še povečala. Vse poškodovane stvari naj fotografirajo, škodo pa lahko prijavijo tudi prek spletnih strani zavarovalnic ali prek brezplačnih telefonskih številk in seveda v poslovalnicah. Če so razmere varne, naj začnejo s popravilom, istočasno pa poskrbijo, da se do prihoda cenilca zavarovalnice ohranijo poškodovane predmete in druga dokazila o nastali škodi.

RKS zbira pomoč za prizadete v ujmi

Rdeči križ Slovenije (RKS) je danes odprl račun, kjer zbirajo prostovoljne finančne prispevke za prizadete družine in posameznike. 

Posamezni darovalci in pravne osebe lahko prostovoljne prispevke za akcijo UJMA 2017 nakažejo na Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR SI56 0310 0111 1122 296 in sklic 00 96875. BIC banke je SKBASI2X, koda namena pa je CHAR.

Mobilni operaterji Telekom Slovenije, Izimobil, A1, Telemach in T2 bodo v prihodnjih dneh omogočili zbiranje pomoči tudi s poslanim SMS-sporočilom na številko 1919. Darovalci lahko za donacijo v višini enega evra pošljejo ključno besedo UJMA, za donacijo v višini pet evrov pa ključno besedo UJMA5, so sporočili z RKS.

Sodelavci območnih združenj RKS bodo na poziv občinskih in regijskih štabov civilne zaščite odšli na teren na prizadeta območja, kjer bodo pomagali pri odpravljanju posledic ponedeljkove in današnje ujme. Hkrati bodo ugotovili, kdo vse potrebuje pomoč RKS.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaj pa pol
12. 12. 2017 19.58
+1
državne ustanove bojo že prve porihtali in ocenli škodo kaj pa tistim ki nimajo zavarovano za tako škodo se bodo pa lahko obrisali pod nosom za kakršno koli pomoč.
korintos23
12. 12. 2017 20.00
+1
A v Nemčiji in A vstriji država take škode krije?