Slovenija

Na dan Evrope po Sloveniji postavili evropske vasi

Ljubljana, 09. 05. 2012 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V devetih mestnih središčih po Sloveniji so postavili evropske vasi. S projektom želijo spodbuditi medkulturno razumevanje in spoznavanje drugih narodov in držav v EU. Evropski poslanci pa so pozvali k obrambi evropskih vrednot.

Po Evropi in tudi v Sloveniji so danes različne prireditve ob dnevu Evrope. Dansko predsedstvo je tako v več mestih po EU organiziralo kolesarjenje, v devetih mestnih središčih po Sloveniji pa so postavljene t. i. evropske vasi. Gre za projekt Evropske hiše Maribor, Šole za ravnatelje in slovenskih osnovnih šol, katerega cilj je spodbuditi medkulturno razumevanje in spoznavanje drugih narodov in držav v EU, hkrati pa projekt prispeva k zavedanju o lastni kulturni identiteti.

Evropske vasi so postavljene na osrednjem trgu v Murski Soboti, na trgu Leona Štuklja v Mariboru, v mestnem jedru Slovenj Gradca, na celjskem Glavnem trgu, v Ljubljani na Hribarjevem nabrežju ter v Dolenjskih Toplicah, Radovljici, Novi Gorici in Kopru. Leto 2012 je Evropska komisija razglasila za leto medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti, to pa je bila tudi tema, s katero so se mladi letos srečali pri projektu Evropska vas, pri katerem je letos sodelovalo okoli 200 šol iz Slovenije.

Proti nacionalnemu egoizmu

Martin Schulz
Martin Schulz FOTO: Reuters

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Bruslju v razpravi o prihodnosti Evrope opozorili pred nacionalnim egoizmom ter pozvali k obrambi evropskih vrednot. "Zakaj nas torej sedanja kriza deli, namesto da bi nas še bolj povezala?" se je vprašal predsednik parlamenta Martin Schulz in dodal, da dosedanjih dosežkov ne moremo jemati kot nekaj samoumevnega.

Podobno so izpostavili tudi drugi evropski poslanci, ki so sodelovali v razpravi. Veliko jih je opozorilo na rast populizma in nacionalizma, na primer na uspeh teh struj na nedavnih grških in francoskih volitvah.

EU dan Evrope praznuje od leta 1986 v spomin na deklaracijo, ki jo je 9. maja 1950 predstavil tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman. V njej se je zavzel za oblikovanje organizacije nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
09. 05. 2013 22.11
referendum za izstop iz eu !!
_crny_
09. 05. 2012 20.36
+7
Vrjetno nisem edin, ampak (ne)draga vlada, mislim da vas ma kompletni (razgledani) narod že tako poln kufer, da se ga tudi zapret ne da. Pa mate interpelacijo, pa koalicijo, pa pozicijo, na transparentnost ste kr mal pozabil, pa mate dobre avte s šoferji, pa varnostnike, pa tajkune, ki zidajo nove hiše, pa mate EU ki je sam izgovor za krajo denarja...pa 10% naroda pod pragom revščine. IN VI SE SMATRATE ZA DOBRO VLADO?!?! Kr ste pokradl vrnite, pa bomo vsi lepo živel (s tem da se pol spokate u 3k) SRAM ME JE DA SEM SLOVENEC. Upam da se še kaka zablodla šibra najde, tko k se je za Krambergerja ki je prihodnost napovedal.
tomii83
09. 05. 2012 20.41
+4
ja mene tud sam upam da ne bojo visele zastave s svastikam.
Mr.JanHara
10. 05. 2012 15.03
_crny_ Slovenac! Članek govori o muiltikulturnosti v EU. Če si, upam da si, kdaj taval po vaseh dfoli na našem bivšem jugu, bi lahko spoznal, da ima vsako delo na obrobju pako imenovano "cigansk malo"
Mr.JanHara
10. 05. 2012 15.04
Krambergerja ni zadela zablodla šibra, ampak dobro namerejena krogla iz puške za visoko divjad!
upornik_007
09. 05. 2012 19.57
+6
grdavs
09. 05. 2012 18.19
+6
V EU sploh ni problem medkulturnega razumevanja; problem je nastal pri priseljencih v EU. Ves ta strosek "EU vasi" je, po moji oceni, stran vrzen denar!
pkorosec
09. 05. 2012 19.12
+7
Tile evro birokrati nas nenehno opozarjajo na multikulturnost Evrope. Vredu, res je lepo videti multukulturnost evropskih narodov, ampak kaj mi to pomaga, ko pa namesto evropejcev vidim same neevropejce, ki nazirajo socialno drzavo pri tem pa vsaka 15 letna deklica že nosi vsaj enga otroka. Hvala lepa za tako EU.