Slovenija

Začel se je eden najbolj obremenjenih koncev tedna. Kje bo najhuje?

Ljubljana, 28. 07. 2017 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob zadnjem julijskem vikendu začenjajo svoje počitnice Nemci in Italijani, kar pomeni le eno – dolge kolone na cestah in mejnih prehodih. Prometni strokovnjaki so ob tem postregli z informacijami in nasveti, ki jih velja upoštevati.

Pomembno je, da ohranite mirne živce in pozitivno naravnanost.
Pomembno je, da ohranite mirne živce in pozitivno naravnanost. FOTO: 24ur.com
Predor Karavanke je občasno zaprt proti Avstriji zaradi kontrole, ki jo izvajajo na avstrijski strani.

Zadnji julijski vikend velja za enega prometno najbolj obremenjenih. Na naših cestah je že gneča, prav tako na mejnih prehodih.

Zaradi začetka počitnic v nemških deželah Baden-Wuerttemberg in Bavarska ter skorajšnjih italijanskih kolektivnih počitnic je mogoče ta konec tedna na cestah od Avstrije in Italije proti mejama s Hrvaško in Madžarsko pričakovati precejšnjo gnečo. Na prometnoinformacijskem centru vsem, ki gredo na pot, svetujejo, naj se odpravijo dovolj zgodaj.

Kje lahko pričakujemo največ gneče?

Kot je povedala Barbara Janežič s Prometno-informacijskega centra za državne ceste, največ gneče pričakujejo na Štajerskem, in sicer med mejnima prehodoma Šentilj in Gruškovje. Največ prometa je pričakovati v zadnjem delu avtoceste med Mariborom in Ptujem ter delih avtoceste od Ptuja proti Gruškovju, kjer je več delovnih zapor. Kolone bodo tudi na mejnem prehodu Gruškovje, zato voznikom svetujejo, da uporabijo ostale mejne prehode, kot so Središče ob Dravi, Zavrč in Dobovec pri Rogaški Slatini.

Precej gneče pričakujejo na dolenjski avtocesti, predvsem na mejnem prehodu Obrežje, nekaj tudi na mejnem prehodu Metlika. Tudi na primorski avtocesti brez gneče ne bo šlo. "Zaradi menjav turistov bodo zastoji nastajali v obeh smereh," napoveduje Janežičeva. Promet bo ves vikend povečan na mejnih prehodih Sečovlje, Dragonja, Starod, Jelšane in Sočerga.

V soboto bo najhuje med 8. in 14. uro

Voznikom, se ta konec tedna odpravljajo na pot, na prometno-informacijskem centru svetujejo, da gredo od doma zgodaj zjutraj ali ponoči ter da se izogibajo najbolj obremenjenih cest. V soboto ne priporočajo potovanja med 8. in 14. uro v smeri proti Hrvaški ali nazaj, v nedeljo pa pozno popoldne.

Priporočajo tudi, da si za pot vzamete dodaten čas, da se od doma odpravite mirno in da vozite varno, da ne bo prihajalo do prometnih nesreč. "Vsaka prometna nesreča bo namreč botrovala dodatnim kolonam, ki lahko ta konec tedna dosežejo tudi 10 kilometrov in več," dodaja Janežičeva.

Gneča na mejnem prehodu
Gneča na mejnem prehodu FOTO: Aljoša Kravanja

Ostanite pozitivno naravnani, ohranite mirne živce!

Vodja AMZS šole vožnje in inštruktor varne vožnje Manuel Pungertnik dodatno priporoča, da se na pot odpravite pozitivno naravnani, da ste v prometu strpni in da greste na cesto spočiti. Če vozilo servisirate redno, kakšni posebni pregledi avtomobila niso potrebni.

V primeru, da z vami potujejo otroci, se je treba zavedati, "da je daljša pot zanje stresna in da jim je pogosto dolgčas". "Zato jih poskušajmo zamotiti na kakšen način oziroma potovati takrat, ko spijo. Seveda pa pri tem ne smejo ležati na zadnjih sedežih, ampak morajo biti pravilno pripeti v svojih sedežih," pravi Pungertnik. Priporoča tudi več postankov.

Ne pozabite na intervencijsko pot, izstopanje je prepovedano

Ko naletite na zastoj, se je treba po besedah Pungertnika najprej pravilno razvrstiti tako, da je na sredini omogočena intervencijska pot. "Če ste na prehitevalnem pasu, se postavite ob levi rob avtoceste, če ste na voznem pasu pa desno tik ob odstavni pas. Tako bo nemoten pas reševalcem omogočen že takoj na začetku. Njegovo ustvarjanje iz kolone vozil, ki že stojijo, je namreč zelo težavno," pravi.

Opozarja še, da je v primeru, ko vozila stojijo, prepovedano izstopanje iz avtomobila, kaj šele hoja ali sedenje na cestišču. "Smo na avtocesti, ne na igrišču ali parkirišču," opozarja in dodaja, da zakon izstop iz vozila na avtocesti dovoljuje le v primeru, da je vozilo v okvari.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdovrat
28. 07. 2017 21.22
-1
Seveda je izstopanje prepovedano! Dovoljeno je pa mahanje z repkom, v čast in slavo umnim zakonodajalcem!
SDS_je_poden
28. 07. 2017 21.13
+8
A lahko vprašam, zakaj je bil komentar izbrisan? Kot sem napisal, danes sem na plaži slišal komentar, da je v Sloveniji tedenska vinjeta 15 eur, da pa za ta denar nimamo niti enega metra AC v takem stanju, kot bi moral biti. Mene je postalo malo sram. Admin, a bo zdej ok?
modrix
28. 07. 2017 22.40
-2
mene pa ni sram in mi dol visi kaj si slisal in kaj so rekli.... ok?
modrix
28. 07. 2017 22.40
-2
mene pa ni sram in mi dol visi kaj si slisal in kaj so rekli.... ok?
proofreader
29. 07. 2017 09.47
Naše vinjete so super, tudi AC je zelo v redu.
Mich Diam
28. 07. 2017 18.39
+4
najhuje bo pri men v zidanci......pa take...pa to!
ravtar
28. 07. 2017 20.42
+2
jaz sem jo kar prodal... je postalo prehudo...pa to
gripson
28. 07. 2017 17.57
+17
Danes, ko se je zgodila nesreča na gorenjki smo se razvrščali levo-desno da naredimo prostor za intervencijo (moram pa reč da tujci tega sploh ne poznajo, ali pa ignorirajo) tepec z registracijo MB MALIBU pa nonšarlantno po sredini prehitevat, dokler ga ni en s kombijem zablokiral...škoda samo, da ga ni policaj ki je ravno šel pomagat malo štrafal...a ste vsi z MB taki?
korintos23
28. 07. 2017 18.19
+5
oježeš
28. 07. 2017 18.32
+5
zaradi enega brezvestneža ne moreš obsojati vse po vrsti. Vedno se najde kdo, ki hoče imeti svoj prav s tem, da se požvižga na vse ostale prisotne, zakone in nenapisana pravila. Pa ponavadi ravno takega ne dobijo ali ustavijo in ga ne kaznujejo. Žalostno, ampak tako je, ko državni organi odpovedo in podpirajo kriminal.
Ramzess
28. 07. 2017 17.23
+1
"da zakon izstop iz vozila na avtocesti dovoljuje le v primeru, da je vozilo v okvari" Že res, kaj pa če je v 'okvari' voznik, heksnšus pa to, ipd. ... saj ne mora tako voziti, a veste kakšne so lahko posledice, kdo bo potem kriv, revež itak, ... če je nuja je pač nuja, da se človek pretegne preden je preveč. Žal zakon tega ne upošteva, ko je pa prepozno, pa kaznuje z vseh strani, koliko je le mogoče.
Ramzess
28. 07. 2017 17.19
+5
Prispevek bi moral biti še v nemščini in italijanščini, sicer ne oni ne bodo vedeli.
jonbonslon
28. 07. 2017 17.25
-2
večina v kolonah je slovencelnov,ki imajo menjave na kroaškem z žlahtniki v barakah ...
mobutu1
28. 07. 2017 19.07
tici65
28. 07. 2017 19.41
ravtar
28. 07. 2017 20.40
+5
cuota, dobro, da nisi moj sosed, ko si tako nevoscljiv, pa ce bi bil malo intelegenten, bi vedel, da se barakarji po vecini vozjo med tednom dol, k je malo manjsa gneca....
GOTOVI STE
28. 07. 2017 21.50