Slovenija

Na cestah več kolesarjev

Ljubljana, 02. 04. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sončen vikend je kot nalašč za kolesarjenje. Ob tem pa policija kolesarje opozarja na spoštovanje cestnoprometnih pravil. Še posebej poudarjajo prilagajanje hitrosti pri vključevanju na prednostne ceste.

Kolo
Kolo FOTO: Mateja Klavs

Obeta se topel in sončen konec tedna, zato bo na cestah večje število kolesarjev. Policisti zaradi varnosti kolesarje pozivajo k previdnosti in spoštovanju cestnoprometnih pravil. Poleg tega svetujejo tudi uporabo čelade, vidnih oblačil in drugih odsevnih pripomočkov ter tehnično brezhibnost kolesa in primerno psihofizično stanje kolesarjev.

Lani je na cestah umrlo 16 kolesarjev, večina nesreč pa se zgodi v naseljih.

Na Generalni policijski upravi opozarjajo, da morajo kolesarji voziti po kolesarskem pasu, stezi oziroma ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Na kolesu sme otroka prevažati le polnoletna oseba. Kolesar mora ponoči in ob zmanjšani vidljivosti uporabljati na sprednji strani belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani pa rdečo pozicijsko luč in rdeč odsevnik, na pedalih in kolesih pa rumene ali oranžne odsevnike.

Še posebej pa poudarjajo prilagajanje hitrosti pri vključevanju na prednostne ceste ter v zgoščenem prometu oziroma na posameznih odsekih cest z večjim naklonom. Opozarjajo namreč, da kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče prav zaradi neprilagojene hitrosti, nepravilne strani in smeri vožnje, vožnje pod vplivom alkohola in neupoštevanja pravil o prednosti.

Previdni naj bodo tudi vozniki motornih vozil, še posebej v naseljih in na manj prometnih cestah, svetujejo policisti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SELECAO_slo
04. 04. 2011 21.12
no noben ni pa omenju kako po lj hotjo kolesarje pešči k hodjo po kolesarski stezi. pred dnevi sta še 2 ženski... ena je bla na pločniku ena pa z otroških vozičkom po kolesarski pa sta veselo klepetali.in predn sm pršu sploh do obeh sm 5 krat pozvonil seveda se ni umaknla ampak je sam gledala kt da bi duha vidla k sm se ji zadrl da je to kolesarska...
grga_pitic
02. 04. 2011 21.05
Slovenske ceste niso primerne za cestno kolo oz. specialko, to je en sam pravcat kamnolom z hordami norih voznikov, ki jim kolesar pomeni le oviro na cesti in nič drugega, kolikor je pa kolesarskih poti pa so izredno slabo vzdrževane in očiščene ! Ponavadi pomenijo dostop do kmetijskih površin s traktorji ! Imam to srečo da lahko kolesarim v sosednji državi, kjer so ceste in kolesarske steze vzorno urejene, vozniki pa so 100% bolj tolerantni kot pri nas !
Slavko ?erv
02. 04. 2011 21.05
@beri66, pomojem je tole glede vampa pa sedežne ter Tvja, bolj mišljeno za razne lenuharja v avtomobilih, ki se mora peljati sto metrov v trgovino:)) Tisti ki se ne rekrerira, niti ne more razumeti, določenih zadev!
domremy
02. 04. 2011 18.30
Ko se vozim za zdaj še v jutranjem mraku v službo na neosvetljeni primestni relaciji, kjer jurišajo mimo mene avtomobili in kamioni, prekleto dobro poskrbim, da sem od daleč vidna z odsevnikom na čeladi, mačjimi očesi na vilicah koles, utripajočo lučjo zadaj, LED diodami v luči spredaj, in oblečenim odsevnim jopičem. Prav malo mar mi je, če zato zgledam kot kak rudar ali cestni delavec. Včeraj je pred mano kolesaril stric, ki sem ga še sama zagledala šele, ko sem mu prišla na 50 blizu. Mnogi njemu podobni ne vedo, da je lani umrlo menda 15 kolesarjev samo zato, ker jih je prehitevajoči voznik avta ali kamiona opazil šele v zadnjem trenutku. Tam, kjer lahko izbiram med cesto ali pločnikom, stokrat raje grem na pločnik, pa če mi policist napiše jurja na položnico. Ker je kolesarskih stez v mestih še vedno odločno premalo, izbiramo kolesarji med kaznijo ali možnostjo, da te na cesti kak norec za volanom zbije. Župani, pamet v roke pri izboljšanju infrastrukture!
sumarum
02. 04. 2011 17.50
Glede kolesarjev bom samo tole rekel... Kako zganjajo tu po Ljubljani, to sploh ni več za verjeti. Peljejo se, kjer jim paše, ne gledajo ne na znake, ne ostale udeležence v prometu. Občutek sem dobil, kot da sem na Kitajskem, ko še pri njih ni bilo toliko avtomobilov. Prehitevajo eden drugega na že itak preozki kolesarski stezi, potem, če je v obe smeri kolesarska steza, se vozijo tudi po straneh, kjer se ne smejo, skratka. Jaz bi povečal nadzor nad njimi. Pa, če je kdo opazil... Površin za kolesarje (kolesarskih stez) je v Ljubljani še vedno bistveno premalo, tam, kjer pa so, pa so povečini neprimerne za varno vožnjo. Ne vem. Mislim, da se na tem področju mora v Ljubljani še marsikaj narediti in spremeniti. Najboljše je potem, da se mestno jedro popolnoma zapre za ostali promet. Kolesarji se že zdaj obnašajo, kot da so edini udeleženci v prometu.
tux187
02. 04. 2011 17.46
Ce bo bo sel kolesar pod avtomobil ne pa avtomobil pod kolesarja. Tako, da je pozivanje voznikov v cpp skrajno neprimerna zgolj zaradi skupine kot so kolesarji.
wsharky
02. 04. 2011 16.47
... marsikateri kolesar se 'pozvizga' na prometne predpise... se posebej so nevarne cele druzine z malimi otroki na prometnih cestah v okolici ljubljane - zagotovo je podobno po vsej sloveniji... mene pa sicer najbolj motijo kolesarji v centru ljubljane, ki se brezobzirno vozijo in vjugajo po coni za pesce, tako, da se jim morajo pesci izogibat... sam pa se najraje vozim s kolesom po poteh, kjer ni avtomobilskega prometa...
rozika88
02. 04. 2011 15.19
Mal ste narobe v uvodu napisal. Bolj primerno bi recimo bilo: ...ob tem pa policija pridno piše kazni vsem kolesarjem, ki so prekršili katerikoli prometni predpis...
vlak
02. 04. 2011 13.05
Tudi kolesarji imajo pravico se voziti po cesti.Tudi jaz kolesarim in voziom tako kot je treba pa čeprav pozimi ne spijem nobenega piva.
ja_valda
02. 04. 2011 12.43
sj se vsi vozmo s kolesi...mormo pazit to že vemo mene bol ko ne skrbi da so za kolesarje uvedli take abnormalne kazni s katerimi ne ogrožaš niti sebe niti druge...npr. vopžnja po nasprotni strani...držiš se svoje desne strani in ne more biti nič narobe..kazni ki te doletijo naprimer pri navedenem prekršku je 80€...medtem, ko ti pandur piše kazen jih isti prekršek naredi vsak 3. kolesar in ti nemo gledaš kot tudi pandur.. Najhuje prri vsem tem pa je, da mi plačamo kazni in trdo garamo za to..in ko delamo te "novouvedene" prekrške medtem ko hilde in razne druge ribice uničujejo naše gospodarstvo in delajo neznosno škodo vsem jih ne doleti nič drugega kot to da so na tv ekranih kak teden nato pa poniknejo v pozabo...kam gremo mi "mali ljudje" a se bomo kej uprli tem banditom????
beri66
02. 04. 2011 12.13
pa tako lep mir je bil pred njimi....škoda,teh napasti je čedalje več na cestah....čez zimo z pivom pred sedežno, s prvim soncem pa trebušine na kolesa....večina je takih, da o manijakih ki mislijo da je pretirano kolesarjenje zdravo ne govorim.
ncnau
02. 04. 2011 12.11
Ja ljudje, pazit mormo eni na druge...
85391
02. 04. 2011 10.28
Jaz tudi kolesarim, ampak se nekako skušam čimbolj držat makadamskih kolesarskih poti, zelo nerada se vozim po cesti in ob sebi gledam avtomobile. Tudi ko sem v avtu, je zelo zoprno, ko mimo tebe frči 10 kolesarjev - vsak malo po svoje.
Mia_Jerko
02. 04. 2011 09.46
Jaz danes grem kolesarit, a res je, da dolga časa nisem. Komaj čakam.
limonca4
02. 04. 2011 09.41
Tudi jaz kolesarim, samo ko se peljem po mestu nimam nikoli čelade, madona, kako pa to izgleda, če si bolj fino oblečen, pa imaš čelado gori :-))). Povrh pa se tam pelješ le po kolesarski stezi. Če pa imam specialko in se peljem po cesti, sem pa napravljena čisto po kolesarsko, čelada, rokavice, pajkice ... :-)
jstpati
02. 04. 2011 08.57
Tudi sam sem veliko na kolesu, že letos sem kar nekaj prevozil, pa moram reči, da je tudi velik problem pri voznikih osebnih vozil, prav tako kombijev in tovornjakov. Enostavno niso pripravljeni, da "smo" kolesarji "že" tudi na cesti in da niso sami. Se pa strinjam z ostalimi in mi grejo na živce kolesarji, ki se vozijo vštric, se vozijo cik cak po cesti, itd.
Brane Luka
02. 04. 2011 08.30
Ma butalska kaznovalna politika , ker niso sposobni lovit in kaznovat prave prekrškarje ta velike lopove se zadovoljijo z globo za nas kolesarje mene itak ne ustavi oz ne dohiti nimajo tolk kondicije vsaj na našem koncu mal goniš na polno ene 5 kilometrov pa ga ne vidiš več hehe , tile na bike u npr ! Država je že dolgo brez kondicije :)
V-2
02. 04. 2011 08.19
Klasičen odgovor. ki ga dobim od kolegov, ko jih vprasam zakaj tako vozjo je pa, da morjo drugi na njih merkat... Svojega zivljena ne zaupam drugim, sploh pri kulturi na naših cestah. Čelado in luči obvezno gor... Tud na specijalko.
V-2
02. 04. 2011 08.13
Sem tudi kolesar, in mi gredo pošteno na živce kolesarji ki ne spoštujejo rdeče, nimajo luci in se nasploh obnašajo kot da so sami na celi cesti (vštric, oviranje prometa...) Bolj kot ne so to kolesarji na specijalkah (tud jest jo vozm) Se strinjam, da se jih kaznuje. Ko si pod kolesi(avta) ti čisto nič ne pomaga vpit da nisi kriv...
Exodus
02. 04. 2011 08.12
kaj pa fali vožnji z musko v ušesih dej ne bit neumen model