Slovenija

VIDEO: Zaradi počitnic ceste polne jeklenih konjičkov

Ljubljana, 23. 06. 2011 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.M./B.G.
Komentarji
8

Šolarji se že veselijo počitnic. S tem pa se bo promet na naših cestah in mejnih prehodih povečal. Kateri so odseki, kjer je ob močno povečanem prometu pričakovati zastoje?

Zaradi praznika v Nemčiji in Avstriji je močno povečan promet na naših avtocestah in cestah proti Hrvaški.

Šolarji se že veselijo jutrišnjega dne, saj bo nastopil čas počitnic. S tem pa se bo promet na naših cestah in mejnih prehodih povečal. Zato priporočamo, da pred odhodom načrtujete pot in prav tako preverite razmere na cestah. Na slovenskih cestah se bo povečalo tudi število tujih voznikov, ki se odpravljajo novim dogodivščinam naproti, tako da je pričakovati tudi pogostejše okvare vozil in zato ovire na cestah. Vsem voznikom v tem času priporočamo veliko strpnosti in previdnosti.

O prometni nesreči so poročali z dolenjske avtoceste. Zgodila se je med pokritima vkopoma Medvedjek in Dolge dole. Zaprta sta bila prehitevalni in vozni pas v smeri Novega mesta, prav tako prehitevalni pas v smeri Ljubljane.
O prometni nesreči so poročali z dolenjske avtoceste. Zgodila se je med pokritima vkopoma Medvedjek in Dolge dole. Zaprta sta bila prehitevalni in vozni pas v smeri Novega mesta, prav tako prehitevalni pas v smeri Ljubljane. FOTO: Igor Adamič

"V poletni turistični sezoni se na slovenskih cestah poveča predvsem promet od severa proti jugu in nazaj oziroma od Avstrije proti Hrvaški in obratno ter med obalo in notranjostjo Slovenije. Na teh odsekih se promet med poletjem zgosti vsak konec tedna, prvi prometno bolj obremenjen pa je zadnji vikend v juniju, ko se v Sloveniji konča šolsko leto," so zapisali na straneh Prometnoinformacijskega centra.

Najbolj obremenjeni mejni prehodi: Sečovlje, Dragonja, Starod, Jelšane, Obrežje in Gruškovje.

Odseki, kjer je ob močno povečanem prometu pričakovati zastoje:

- Avtocesta A4 Maribor–Ptuj, na koncu avtoceste pri Ptuju, kjer se promet preusmeri z dveh pasov na en pas
- Avtocesta A2 Karavanke–Ljubljana, na zoženju avtoceste pri viaduktu Peračica in v obratni smeri pri razcepu Podtabor
- Glavna ceste št. 11 Koper–Šmarje–Dragonja
- Glavna cesta št. 111 Koper–Izola–Portorož
- Glavna cesta št. 6 Postojna–Ilirska Bistrica–Jelšane

Dars poleti ne bo opravljal sicer predvidenih del na avtocestah

Vodja Prometnoinformacijskega centra za državne ceste Branko Nastran je danes pojasnil, da letos posebnih del na slovenskih avtocestah najverjetneje ne bo. "Kakšnih večjih zastojev letos ne pričakujemo. To pa predvsem zato, ker Dars čez letošnje poletje verjetno ne bo mogel začeti graditi na nobenem od odsekov, za katere je načrtoval,“ je dejal in pojasnil, da se namreč izvajalci, ki niso izbrani, vedno pritožujejo na revizijsko komisijo, kjer pa postopek terja svoj čas. "Pričakujemo pa, da bo tako kot vsako sezono prišlo do intervencijskih del, bodisi zaradi poškodb cestišča ali pa nesreč. Če bo to primorska avtocesta, vam zagotavljamo, da bodo takrat nastali zastoji,“ je zaključil.

PIC priporoča voznikom

Priporočamo, da pred potjo preverite stanje na www.promet.si ali pa pokličete na telefonsko številko 1970, kjer vam bodo naši operaterji svetovali. Branko Nastran, Vodja Prometno-informacijskega centra za državne ceste

Bodite strpni do drugih udeležencev. Poleti se na cestah pojavi večje število tujcev, ki ne poznajo cest tako kot domačini. 
Pričakujte zastoje tudi izven prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih. 

Najbolj se promet zgosti ob koncih tedna ob petkih popoldne po 14. uri, ob sobotah med 9. in 16. uro (včasih tudi dlje), ob nedeljah med 16. in 21. uro (včasih tudi med 10. in 12. uro). Bolj kot drugi dnevi so prometno obremenjene tudi srede.

Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.

Imejte v avtomobilu zadostno količino pijače.

Vozite zmerno in bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje.
Vozite zmerno in bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje. FOTO: Miro Majcen

Vedno imejte pri roki dober zemljevid, ki vam bo ob nepredvidenih dogodkih  pomagal poiskati alternativno pot. V zadnjem času so bile v Sloveniji obnovljene številne regionalne ceste, po katerih je lahko vožnja ob turističnih prometnih konicah zelo prijetna, saj je v poletnem času na njih praviloma manj prometa.

Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali utrujenost, zato se za volan usedite le spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov.

Izogibajte se prtljagi na zadnjih policah, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike.

Ob veliki vročini se pri preveliki hitrosti pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če imate avtomobil hkrati obremenjen z veliko prtljage.

Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere. Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko pomeni zelo spolzko cestišče. Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avtomobila zaradi toče.

Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte o prometnih predpisih v državah, skozi katere boste potovali.

Več priporočil PIC.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pupa_od_anbot
23. 06. 2011 22.21
jaz sem bila pa včeraj, danes, (in če ne bo dežja) jutri in vse naslednje dni do oktobra v morju kako pa z Veliko planino bomo pa videli (v denarnici)...
Jožajoža
23. 06. 2011 17.55
lopa naša, prihajamo.
Red_October
23. 06. 2011 17.09
Zdaj je pa že skrajni čas, da končno odstopi minister za promet, g. Vlačič !!
detect
23. 06. 2011 12.37
Letos grem za spremembo na jamajko,enkrat se živi!
User660856
23. 06. 2011 10.25
Res še sreča da berem 24 ur, ker bom tko al tko stau v koloni, taj bla pomembna.
hymen
23. 06. 2011 10.22
Heh pocitnice kak je to lepa ideja. Morja ze 6let nism vidu ja je treba poloznice placat : /
asslover
23. 06. 2011 10.04
juhu zdaj bom pa lahk vsaj 2 meseca pet minut kasneje vstal za v službo haha...ko mi ne bo treba stat pred zebro in čakat da se jih kilometerska kolona vsuje čez cesto...vesele počitnice vsem
Tonček Balonček
23. 06. 2011 09.08
Hcaal za tako pomembno informacijo. Jaz sme pa mislil, da se ne gre več na morje na Hrvaško.