Slovenija

FOTO: Lahko bi zmanjkalo soli

Ljubljana, 11. 02. 2010 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.M./STA/D.L.
Komentarji
170

Sneženje se je po dveh dneh le umirilo. Zimske službe so brez predaha delale več kot 24 ur in čeprav je zaenkrat zalog soli za posipanje še dovolj, bi nova pošiljka snega lahko povzročila dodatne probleme.

Cestne službe po državi so porabile že 28 tisoč ton soli, toliko kot vso lansko zimo. Podobno je po vsej Evropi, soli zato marsikje zmanjšuje, dobava pa je otežena.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile, čeprav je marsikdo upal, da so se tokrat morda zmotili. Tudi danes smo se zbudili v zasneženo jutro, v službo ali šolo pa smo se odpravili malce prej kot po navadi.

V nekaterih krajih je snežna odeja debelejša od pol metra.

Prometnoinformacijski center opozarja voznike, da so na cestah plužne in posipne skupine, kar ponekod ovira promet. Voznikom priporočajo, naj vožnjo prilagodijo razmeram, upoštevajo varnostne razdalje in načrtujejo daljši čas potovanja.

Zaradi neupoštevanja voznih razmer se je zgodilo kar nekaj prometnih nesreč. Največkrat je bila kriva premajhna varnostna razdalja, ki na spolzkih in poledenelih delih cestišča ni omogočala varnega zaviranja.

Zastoj na cesti
Zastoj na cesti FOTO: Promet.si

Ekipe zimske službe na delu vso noč

Zaradi večje količine novega snega je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah nevarnost snežnih plazov velika, povečala se je na 4. stopnjo po petstopenjski evropski lestvici. Agencija za okolje

Zaradi obilnega sneženja v večjem delu Slovenije so vse ekipe zimske službe intenzivno plužile in posipale državne ceste.

Po podatkih direkcije za ceste je bilo okoli 13. ure na 5.996 kilometrov dolgem državnem cestnem omrežju angažiranih 644 delavcev. Na terenu je bilo 375 tovornih vozil in drugih strojev, 299 avtomatskih in vlečnih posipalcev ter 303 plugi. V pretekli noči so do 7. ure zjutraj porabili 1.895 ton soli, 3.094 kubičnih metrov drobljenca in 22.190 litrov magnezijeve raztopine.

Močna burja spet prevračala tovornjake in odnašala sol

Na Vipavskem se je zaradi močne burje in slabih voznih razmer zgodilo več prometnih nesreč. V nekaterih so se udeleženci lažje poškodovali, nastalo pa je tudi veliko gmotne škode. V Vipavski dolini še vedno piha burja, ponekod sunki še presegajo hitrost 100 km/h.

Del hitre ceste Ajdovščina–Razdrto je bil zaprt za ves promet, trenutno pa prepoved velja za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Zanje prepoved prav tako velja tudi na regionalni cesti čez Rebrnice.

Tovorna vozila zaradi zapore ceste že nekaj dni prisilno stojijo in čakajo na izboljšanje razmer. Za tiste voznike, ki so prekršili prepoved vožnje, pa se je pot lahko tudi slabo končala. V jutranjih urah je močan sunek burje na magistralni cesti pred Podnanosom prevrnil kombinirano vozilo romunskih registrskih tablic, na hitri cesti med Ajdovščino in Vipavo pa tovorno vozilo.

Burja je na odseku Ajdovščina – Podnanos sproti odnašala sol s cestišča in tako je prišlo do poledice. Sicer pa so zimske službe največ dela imele na Idrijskem in Cerkljanskem, kjer je zapadlo 30 centimetrov snega, in na cesti preko Predela, kjer je zapadlo več kot pol metra snega. "Sicer pa so danes prevozne vse ceste na našem območju razen preko prelaza Vršič, ki je zaprt zaradi nevarnosti snežnih plazov. Plužne skupine bodo na delu tudi to noč, ker bodo s pluženjem širili cestišča," še dodaja vodja vzdrževanja pri Cestnem podjetju Gorica (CPG) Vanči Premrl. 

Ogromne količine snega na Vipavskem.
Ogromne količine snega na Vipavskem. FOTO: Blaž

V podjetju, ki skrbi za severnoprimorske ceste, so doslej porabili že 6000 ton soli in 600 kubičnih metrov drobljenca, do konca zime pa predvidevajo porabo še dodatnih 1500 do 2000 ton soli. Lani naročene količine posipnih materialov ne zadoščajo, zato naročajo vedno nove zaloge.

To zimo je namreč sneg zapadel že v začetku oktobra, bilo pa ga je za 50 odstotkov več kot v povprečju zadnjih deset let. Ob precej obilnejših padavinah se bodo povečali tudi stroški, januarja so bili tako kar 70 odstotkov višji od enomesečnega povprečja. 

V Podravju zmanjkuje soli

Soli manjka v celotni Evropi, zato se borimo za vsako tono. Pogodbe imamo podpisane s precej dobavitelji, ki pa ne zagotavljajo dogovorjene količine. Za akcijo ali dve še imamo materiala, če pa se bo takšno vreme nadaljevalo, potem se lahko znajdemo tudi v težavah, Jože Planinc, vodja zimske službe pri CPM

Sneženje v zadnjih dveh dneh je nekaj težav povzročilo tudi v Podravju. Po podatkih Jožeta Planinca, vodje zimske službe v podjetju CPM, je zapadlo do 30, v višjih legah pa tudi do 40 centimetrov novega snega.

Ceste so bolj ali manj očiščene ter z zimsko opremo v celoti prevozne. Več kot 100 vozil in specialnih strojev CPM ter 110 ljudi je še vedno na terenu, samo v zadnji akciji pa so porabili okoli 500 ton soli ter enako količino drobljenega peska.

Sicer pa pogoste snežne padavine povzročajo kar nekaj težav pri dobavi posipnih materialov, saj bi lahko celo presegli 10.000 ton materiala, kolikor so ga nazadnje porabili leta 2005.

Težave pri pridobivanju materiala je potrdil tudi Anton Gmeiner, vodja zimske službe v Nigradu, ki skrbi za čiščenje mariborskih mestnih ulic. Kot je dejal, so že vse od začetka zadnjega sneženja na terenu z vsemi razpoložljivimi močmi, zato je največji del cest že očiščen. Kjer je to potrebno, dodatno posipavajo in plužijo, razpolagajo pa zgolj z dnevno potrebno količino posipnega materiala.

Promet na Dolenjskem, Kočevskem in v Posavju oviran, vendar tekoč

Sneg na Kočevskem
Sneg na Kočevskem FOTO: Bralec Cristiano
Dolenjska: Nimajo več soli in peska

Kot poroča Radio Krka, imajo na njihovem koncu obilico težav zaradi sneženja. Soli in peska imajo malo oz. nič, plužne službe pa niso več na cestah, čeprav so te že neprevozne. Danes naj bi prispelo 18 tovornjakov s soljo, do takrat pa bodo s čiščenjem očitno mirovali. Zaradi neprimernih voznih razmer avtobusi mestnega prometa dopoldne niso vozili.

Po podatkih novomeškega operativno-komunikacijskega centra so dolenjske in belokranjske ceste splužene, vendar pa je na njih zvožen sneg. Posavske ceste so delno splužene, promet poteka normalno, na mejnih prehodih pa ni zastojev.

Na Kočevskem, kjer je ponoči zapadlo dobrega pol metra snega, promet prav tako poteka tekoče, povsod pa so potrebne zimska oprema, previdnost in prilagojena hitrost, so opozorili na policijski postaji Kočevje.

Kot je povedal direktor vzdrževanja cest pri CGP Novo mesto Anton Hrastar, njihove ekipe ceste še vedno plužijo, ponoči jih je bilo na terenu 185. Poraba soli je v teh dneh sicer velika, vendar jo iz Kopra in Trsta sproti dovažajo.

Snežna odeja v Loškem Potoku.
Snežna odeja v Loškem Potoku. FOTO: Stane Vesel

Na cestah Gorenjske in osrednje Slovenije večjih težav ni

Ceste na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji so ponekod še vedno deloma zasnežene, plužne in posipne ekipe so na terenu. Kljub novozapadlemu snegu promet poteka normalno in brez večjih težav, le nekoliko je upočasnjen.

Na Gorenjskem je v zadnjih 24 urah po podatkih Cestnega podjetja Kranj zapadlo od 20 do 25 centimetrov snega. Ekipe Darsa so na gorenjski avtocesti v zadnjih 24 urah posipale približno 350 ton soli.

V osrednji Sloveniji, na območju ljubljanske obvoznice in delih avtocestnih odsekov, ki še sodijo pod pristojnosti ljubljanske avtocestne baze Darsa, pa so pojasnili, da je zapadlo okoli 20 centimetrov snega, na terenu pa so delale vse razpoložljiv ekipe: to po besedah vodje baze Danijela Narobeta pomeni okoli 28 vozil in približno 40 ljudi, v tem času pa so porabili za okoli 600 ton posipnega materiala.

Na Koroškem zapadlo do pol metra snega

Koroški gorski reševalci opozarjajo na veliko nevarnost snežnih plazov, ki je posledica velikih količin novozapadlega snega v višjih območjih Koroške, kot so Peca, Raduha, Olševa, Smrekovec, Uršlja gora, Strojna in Košenjak. Zato Gorska reševalna služba (GRS) Koroške razglaša najvišjo, to je peto stopnjo nevarnosti snežnih plazov, je sporočil načelnik GRS Koroške Peter Naglič.

Na Koroškem je v zadnjih 24 urah v dolinah zapadlo od 25 do 30 centimetrov snega, na višje ležečih predelih pa od 40 do 50 centimetrov. Ceste so zaradi neprekinjenega sneženja zasnežene, kljub temu da jih delavci Cestnega podjetja Maribor vseskozi plužijo in posipavajo. Na delu so že več kot 26 ur, porabili pa so 120 ton soli, 70 ton peska in 1250 litrov tekoče soli. Večjih zastojev zaenkrat ni, ceste so prevozne z zimsko opremo.

Na Celjskem kljub sneženju promet tekoč

Na Celjskem, kjer je v zadnjih 24 urah zapadlo do 40 centimetrov novega snega, je promet tekoč, vendar upočasnjen. Vodja celjske zimske službe Matjaž Kapitler je povedal, da so pomembnejše ceste splužili že petkrat, preostale pa trikrat. Vse so prevozne z zimsko opremo. Po podatkih celjske policije je bilo sredino sneženje krivo za 20 prometnih nesreč z gmotno škodo.

Vse ceste so posute z gramozom, celjska zimska služba pa je v tretji stopnji pripravljenosti s 102 plužnimi enotami.

Kako kaže?

Jutri se bo na Primorskem delno zjasnilo, drugod bo pretežno oblačno, predvsem na jugovzhodu države bo občasno še rahlo snežilo. Popoldne se bo burja spet nekoliko okrepila. Najnižje jutranje temperature bodo od –7 do –3, na Primorskem okoli 0, najvišje dnevne okoli 0, na Primorskem do 8 stopinj Celzija.

Preberite si vremensko napoved.

 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ePujs
12. 02. 2010 16.31
lilly_21: ne vstanem ravno ob 2, ga pa ob 3 in tudi čistim, sicer ne ceste ampak javne površine ... vem kako to zgleda. marschal: vem da ma vsak svojo lokacijo .. toda zakaj posipava cesto z vzdignjenim plugom, medtem ko je še snega po cesti ? se pravi da je to njegova lokacija. ali pač ?
maparcepel
12. 02. 2010 00.18
bomo hrvatam sol kradli
Kozorog123
11. 02. 2010 22.21
Kako bo zmankal soli. V Sečovljah jo majo baje tolk, da jo prodajajo, sam država noče mošnička odpret, oz bo šel ta denar za zimsko letovanje našega vrha.
primc81
11. 02. 2010 22.09
potem šele bomo prebirali neslane novice tukajle...
Lidija Kresnik
11. 02. 2010 21.20
ePujs pa ti vstan ob dveh pa pojdi v zimsko službo, pa ti do pol sedmih nazaj nasuje sneg, pol te pa taki nergači kot si ti neki napadajo kako si nesposoben, pa vsi plugi niso zadolženi za vse ceste, če ni plačan zakaj bi plužil??? Sicer ti pa peš tud ne bi škodilo it mal po snegu, da si mal ohladiš jezo :)
marschal
11. 02. 2010 21.16
Ko imamo že za vse referendume naredimo še za ceste. Vprašajmo ljudi, če so za toliko soli na cestah! Če so le te samo splužene lahko prideš z zimskimi gumami kamor hočeš.Seveda pa je potrebno iz tople postelje iti pol ure prej.
Lidija Kresnik
11. 02. 2010 21.15
Se strinjam z nekaterimi tu, da sol bolj škodi, kot pomaga, sej ko se sneg topi pa nastane brozga in je še bolj spolzko...Kar se tiče pa zimskih gum, ma kupila sem vse 4 vrhunske, dala mal več denarja obstali še nismo res imajo dober oprijem, pol mi pa novembra reče kolega če sem zmešana da dam za gume 500€, zdej se mu lahk nasmehnem in povem da nisem zmežana, on pa se pritožuje nad pluženjem...:) pa sol veliko bolj škodi tudi vašim jeklenim lepotcem!!! Verige pa priznam, da jih neznam namontirat, pa upam da jih ne bom kdaj rabila!!!
marschal
11. 02. 2010 20.53
E Pujs. Ne kar nekaj v tri dni. Ceste so razdeljene. Vsak ima svoj rajon in potem so še republiške ceste in lokalne. Lahko je bila tudi okvara na vozilu. Ali si jasnovidec, da veš, da je šel samo po pesek. Če bi bil ti na mojemu mestu bi take nergače z lopato po grbi. Ležim pod stroji v vodi in snegu, ponoči in podnevi, ter mrazu popravljam, da bi bilo vozilo čimrprej nazaj na cesti. Delam že več kot trideset let v komunalni službi in vprašaj še za kakšen denar.
ePujs
11. 02. 2010 20.33
miha900: nekarr .. lepo te prosim .. trudijo se ? vidim ko gre s kamionom na bazo po pesek pa ma plug v luft zdignjen! pa spusti ga dol človek božji za tist litr nafte kaj več porabi . In .. živim ob pomembnejši regionalni cesti ( kot ti praviš ), in vsekakor .. lažje je policijo postavit da izločajo tovornjake, kot pa da bi spucali to. Da o soli sploh ne govorimo .. so bl gorenjske sorte zgleda.
janez.planinsek
11. 02. 2010 20.30
bodimo pošteni, vsem ekipam in posameznikom za čiščeje cest in poti se je potrebno ZAHVALITza trud in neprespane noči.
miha900
11. 02. 2010 20.08
Letos zimska služba štrajka .. katastrofa. vse ekipe na terenu, pa nikjer nikogar. sam osebno rajši vidim da je pol metra snega na cesti kot pa tista šudr. ampak tko pač je. ePujs--ti spadaš med tiste vrste ljudi k misljo da so vsi nesposobni razn tebe,če ti še ni noben povedov ne morejo biti ob nenehnem sneženju ceste breshibno čiste kot poleti. Rajš se mal zamisl nad svojimi mkomentarji. Delavci cestnih podjetji se po mojem mnenju zelo trudijo. Vrstni red čiščenja cest - avtoceste -pomembnejše regionalne ceste -ostale regionalne ceste - in šele nazadnje kolovozi do tvoje kmetije
NisemOvcaKotVi
11. 02. 2010 20.04
jakac8 in marschal!!! KAPO DOL! TAKŠNIH LJUDI JE MALO!! VIDVA TUDI NISTA OVCE KOT OSTALI!!! KAPO DOL OBEMA!
ePujs
11. 02. 2010 19.41
Letos zimska služba štrajka .. katastrofa. vse ekipe na terenu, pa nikjer nikogar. sam osebno rajši vidim da je pol metra snega na cesti kot pa tista šudr. ampak tko pač je.
samand000@gmail.com
11. 02. 2010 19.36
.vedno 11.02.2010, 19:03 2 Naj lasko sol raztrosjo, saj je lani ni bilo treba! A so jo pojedl? ja porabli so jo za protokolarne večerje!
jakac8
11. 02. 2010 19.33
janez.planinsek11.02.2010, 19:20 0 Projekt za naslednje leto: -namakalni sistem za škropljenje cest z morsko vodo ---- Ne janez. Baje bodo nad oblak poslali nekega boga, da sploh sneg ne bo padal...kot si je nad Moskvo umislil župan, pol jih pa je zaebal je pa vseeno padal, je pa krivil cestarje, ker je namesto njim dal denar za na nebo...:-))
jakac8
11. 02. 2010 19.27
marschal11.02.2010, 18:44 2 13 let nazaj sem oravljal službo dežurnega v zimski službi. Posipali smo samo z peskom (pa takrat še nihče ni bil toliko ekolški kot danes) in to glavne ceste ter klance. Bilo je zelo malo pritožb čez ceste. Marsikdo si je sneg izpred hiše odpeljal z svojo prikolico, danes pa se ga zmeče na cesto. Imeli smo vsi zimske gume na pogonskih kolesih. Danes pa letne (vse 4 zaradi zaslužka države) in v prtljažniku verige za okras, sj jih 90% ne zna dati gor. In sol mečejo v nenormalnih količinah ravno tiste firme ki so jih vsa usta polna ekologije ko je potrebno podražiti odvoz smeti. antonino11.02.2010, 18:41 1 A danes sploh kdo zna namontirati verige, če jih pa že, mu je pa žal avta, za katerega je dal celo premoženje, potem so pa krivi cestarji. ZRESNITE SE ŽE ENKRAT antonino11.02.2010, 18:40 1 to pa so sodobni vozniki - imajo avte z nevem kako tehnologijo proti zdrsavanju, zaviranju, ne znajo pa z takimi avti vozit po snegu. Včasih so plužili šele tretji ali četrti dan, imeli smo avte brez elektronike, pa se ni nobeden pritoževal nad zasneženimi cestami - dali smo verige gor, če je bilo potrebno, pa je šlo brez problemov. -------------- Tako je, popolnoma se strinjam z obema kar se tiče verig in vsega ostalega.. in res je bilo nekaj let prepovedano uporabljat sol, pa smo se vseeno vozili na šiht z jugeci, golfiči in katrcami...Res je, kaj ti pomaga tehnologija in vse, če pa so za volanom navadni štori, ki se samo pametni delajo, a v resnici še verig ne znajo nataknit, če je to potrebno kot sem že zadnjič napisal.. Je pa res, če ni kakih klancev bolj resnih, da verig se sploh ne rabi..Na novomeškem imamo dost snega pa hodim z avtom na šiht, pa moram rečt, da ceste ok. splužene..Seveda, kot poleti za divjat niso, se pa da lepo s pametno vožnjo peljat po ovinkih od 40-50 pa po ravnini do 70...to govorim za sinoči, ko je padalo kot noro in bil sneg na cesti. Sinoči se peljal tudi kakih 10 km daleč za plugom od Rateža do Novega mesta...Kapo dol pred tistim, ki je vozil tovornjak s plugom..res da 30 na uro šel hitro(pa nisem zato mu težil in še ne vem kaj, da ga moram prehiteti, ker vsak, ki ima kaj pameti, si po snegu vzame čas za vozit, a vam povem tudi bankine tik do lučk vse postrgal čisto...no, toliko kot se pač da, seveda v takem sneženju..Vem da med vami večini, ki samo kritizirate ni junaka tukaj, da je tolk dober maček za vozit, da bi tolk natančno oral in lovil kamion na centimetre do roba...verjemite, tudi tovornjak nosi po snegu in ga odriva v levo in mora bit šofer 150% pozoren, da ga ne potegne v graben al kam drugam..Res pa je, da na AC so pa problem nekateri tovornjakarji, ki kar rinejo po snegu za vsako ceno, dokler ne naredijo kaosa..pol pa vedno neke izgovore iščejo...Pa da me ne bodo tovornjakarji napadli, da imam samo proti njim, moram povedat, da tudi tisti, ki sem jih gor omenjal velikrat naredijo kaos na ..
janez.planinsek
11. 02. 2010 19.20
Projekt za naslednje leto: -namakalni sistem za škropljenje cest z morsko vodo
.vedno
11. 02. 2010 19.03
Naj lasko sol raztrosjo, saj je lani ni bilo treba! A so jo pojedl?
ata_jez
11. 02. 2010 18.56
Ahhh ... sol ... ribiči bojda že razmišljajo, da bi v Savi tune redili :-P
marschal
11. 02. 2010 18.44
13 let nazaj sem oravljal službo dežurnega v zimski službi. Posipali smo samo z peskom (pa takrat še nihče ni bil toliko ekolški kot danes) in to glavne ceste ter klance. Bilo je zelo malo pritožb čez ceste. Marsikdo si je sneg izpred hiše odpeljal z svojo prikolico, danes pa se ga zmeče na cesto. Imeli smo vsi zimske gume na pogonskih kolesih. Danes pa letne (vse 4 zaradi zaslužka države) in v prtljažniku verige za okras, sj jih 90% ne zna dati gor. In sol mečejo v nenormalnih količinah ravno tiste firme ki so jih vsa usta polna ekologije ko je potrebno podražiti odvoz smeti.