Slovenija

Na cestah letos umrlo že sedem kolesarjev

Ljubljana, 04. 08. 2010 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Varnost na slovenskih cestah se je bistveno izboljšala. A žal ne pri vseh skupinah prometnih udeležencev. Policija si z raznimi akcijami zato prizadeva izboljšati varnost kolesarjev v cestnem prometu.

Kolesarji
Kolesarji FOTO: Policija

Vodja sektorja prometne policije v upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun in vodja službe uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana Primož Kadunc sta predstavila ukrepe policije za varno vožnjo kolesarjev in predstavila delo policistov kolesarjev. V policiji zaposlen vrhunski športnik, skakalec Robert Kranjec, sicer tudi sam motorist, pa je vse voznike enoslednih vozil pozval k previdni vožnji.

Policija izvaja ukrepe, ki izhajajo iz Resolucije o nacionalnem programu varnosti v cestnem prometu, po kateri naj bi se do konca leta 2011 zmanjšalo število umrlih v prometnih nesrečah za polovico glede na izhodiščno leto 2001.

Najpogostejše kršitve voznikov enoslednih motornih vozil so povezane z prekoračitvijo hitrosti, neuporabo varnostne čelade, vozniškim dovoljenjem in nepravilnostih na vozilu.
Varnost se izboljšuje

Kot je poudaril Ivan Kapun, se je v času izvajanja omenjene resolucije prometna varnost na slovenskih cestah bistveno izboljšala. V letu 2001 je bilo 278 smrtnih žrtev, v letu 2009 pa 171. A žal je bil napredek dosežen samo pri nekaterih skupinah prometnih udeležencev.

Med kolesarji je bilo v letu 2001 17 smrtnih žrtev, v letu 2009 pa 18. Podatki za letošnje leto pa prav tako niso vzpodbudni, saj je bilo med kolesarji že sedem smrtnih žrtev. Lani v enakem obdobju pa jih je bilo devet.

Vozniki koles so v najhujših prometnih nesrečah v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče. Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi nepravilne strani in smeri vožnje, zaradi vožnje pod vplivom alkohola, neupoštevanja pravil prednosti ter pogosto tudi zato, ker hitrosti ne prilagodijo stanju in lastnosti ceste.

Število ugotovljenih kršitev kolesarjev pa se je v zadnjem desetletju precej zmanjšalo, čeprav je njihov delež med vsemi ugotovljenimi prometnimi prekrški ostal skoraj nespremenjen, je še pojasnil Kapun.

Policisti svoje delo opravljajo tudi na kolesih

Kot je povedal vodja oddelka za cestni promet na Policijski upravi Ljubljana Primož Kadunc, imajo na PU 51 koles, ki jih vsak dan uporablja 13 do 15 policistov. Ti opravljajo nadzor prometa, urejajo promet, sodelujejo pri preventivnih akcijah ter izvajajo akcije za izboljšanje varnosti kolesarjev.

Poleg tega pa od 1. do 15. avgusta poteka na območju celotne Slovenije tudi poostren nadzor nad vozniki enoslednih motornih vozil, s katerimi želijo zmanjšati število prometnih nesreč, kjer so udeležena enosledna vozila. Ukrepi pa so usmerjeni predvsem v večkratne kršitelje. Po podatkih policije je bilo v prvem polletju zaseženih že 234 enoslednih vozil voznikom, ki so večkrat kršili predpise ali pa so vozila nedovoljeno predelovali, je dejal Kapun.

V policiji zaposlen vrhunski športnik skakalec Robert Kranjec
V policiji zaposlen vrhunski športnik skakalec Robert Kranjec FOTO: Policija

Motoristi: Hitrost glavni vzrok prometnih nesreč

Ob tem pa Kapun poziva, naj se motoristi držijo cestnoprometnih predpisov, predvsem omejitve hitrosti, ki je tudi glavni vzrok prometnih nesreč motoristov.

V policiji zaposlen vrhunski športnik skakalec Robert Kranjec, tudi sam motorist, pa glede vožnje z enoslednim motornim vozilom pravi takole: "Upam, da se vsak motorist zaveda, da brez čelade na glavi naj ne bi sedel na motor. Pozivam pa vse motoriste na cesti, da naj bodo čim bolj strpni in previdni, ker sicer ogrožajo tako sebe kot ostale udeležence v prometu. Ter naj se skušajo čim bolj držati cestnoprometnih predpisov. Če pa že kdo ima veliko željo po razvijanju hitrosti z motorjem in dirkanju, naj to naredi na za to namenjenih poligonih."

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matttea
17. 08. 2010 00.20
hahaha ka pa bi se reklo na tole vzorno fotografijo, kjer se policajki peljeta vštrič, čeprav je to proti zakonu :D
picajzel
05. 08. 2010 14.43
Robi je postal ameriški Bobi
t4t5t6
04. 08. 2010 20.56
ROBERT KRANJEC PREMISLI ŠE ENKRAT IN UPAM DA TE BO SREČALA PAMET IN IZTOPIŠ IZ POLICIJE. NISM VEDU ZANJ,ŠKODA GA JE,DA SE GRE TAKOLE PONIŽAT
t4t5t6
04. 08. 2010 20.41
ME NITI MALO NE ZAČUDI KO PREBEREM TO.SEJ VIDIMO VSI KO TILE ŠPORTNI KOLESARJI VOZIJO PO SRED CESTE DA NE MOREŠ MIMO.A BOMO ZARAD TAKIH VOZIL V KOLONI AL KAJ??? KOLESAR IMA PO PRAVILU ZA VOZIT LE 1 m OD ROBA CESTIŠČA.V NASPROTNEM LAHKO PRISTANE NA NEPRAVEM MESTU.PA ŠE ON JE KRIV HUDIČ.
maja_d@email.si
04. 08. 2010 18.53
Ravno danes prebrala: " Objestneži se najdejo tako za volanom kakor tudi za krmilom kolesa. Seveda bo vsak branil svojo utrdbo: avtomobili svojo, pešci in kolesarji svojo. Ponavadi položaj najbolje razumejo tisti, ki se znajdejo v vlogi vseh treh. Tukaj je primerna indijanska modrost, ki pravi: Prijatelja spoznaš, ko si en teden hodil v njegovih mokasinih."
Igor Hari 1
04. 08. 2010 18.51
Policija z raznoraznimi akcijami še bolj ogroža promet na cesti,saj niso sposobni tekoče speljati prometa na enem samem križišču,kaj šele več, le teh !!! Kar se tiče kolesarjev in motoristov pa je škoda besed,kajti mnogi med njimi vozijo prosto po Prešernu in se ne ozirajo vsaj na osnovni bonton vožnje ....Kranjec se pa naj raje posveča skokom,ne pa ,da v prometu prodaja buče ! ! ! Če vozi tako kot skače je tud za en ku.. !Saj veste tisto Koširjevo,včasih smučam hit ,včasih pa počas .............
jenihvetes
04. 08. 2010 18.42
in še nekaj: SPET BODO UBOGO RAJO NAPLAHTALI, DA JE VEČ NADZORA IN OBLASTI CELO DOBRO ZA NJIH!!! KOT DA NE VEM, DA BI RADI ČIM VEČ KAZNI NAPISALI, KER NI VEČ DENARJA V JAVNI BLAGAJNI!!!! BANDAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
jenihvetes
04. 08. 2010 18.40
Ne vem, Kranjcu ne zaupam, se ni najbolje izkazal zadnja leta, vedno daje neko upanje, ki ga pa na koncu zapravi, ko gre zares... ŠE DOBRO, DA ŽIVI NA DRŽAVNE STROŠKE, DA MI PLAČUJEMO NJEGOVE UMOTVORE, KOT JE TALE O "POLIGONU, KI GA NI"...
DarthRevan
04. 08. 2010 18.36
SlovenijaTukaj 04.08.2010, 18:08 1 se popolnoma strinjam z @Ulikses 3/4 kolesarjev v oprijetih pajkicah mislijo da so boga za jajca prijeli ko grejo kolesarit po najbolj prometnih cestah, mudi se ti v službo pred tabo pa 2 kolesarja ki mislita da se vozita z avtomobilom. mislim, za pobruhat ------------- Če se ti mudi v službo, pa drugič 5 minut prej vstani.
jenihvetes
04. 08. 2010 18.15
Če pa že kdo ima veliko željo po razvijanju hitrosti z motorjem in dirkanju, naj to naredi na za to namenjenih poligonih." ... - TUKAJ SE PA VIDI, DA JE PAJAC OBLASTI, KER JE LAŽJE KOT RAZMIŠLJATI Z LASTNO GLAVO IN DOJETI, DA TAKIH POLIGONOV NI!!!! AMPAK SE VERJETNO NOČEMO ZAMERITI KRESALOVI, KAJNE, "SKAKAČ"....
Matej Slemenjak
04. 08. 2010 18.08
se popolnoma strinjam z @Ulikses 3/4 kolesarjev v oprijetih pajkicah mislijo da so boga za jajca prijeli ko grejo kolesarit po najbolj prometnih cestah, mudi se ti v službo pred tabo pa 2 kolesarja ki mislita da se vozita z avtomobilom. mislim, za pobruhat
dimmupero
04. 08. 2010 18.02
Preveč avtomobilov
savinjon
04. 08. 2010 17.59
rjk05@ tud to je res!!!!
kanchelara
04. 08. 2010 17.57
Moje kolo nima luči pa sm dau 2 jurja. Danes je dolska runda.
taSTARfonzek
04. 08. 2010 17.54
je tak ko bi glih kar s kravje rit zlezu
Species
04. 08. 2010 17.53
+1
Sem oboje - voznica avtomobila in kolesarka. Ko sem na kolesu, mi recimo cefrajo živce vozniki, ki norijo po ovinkih, po možnosti napol na nasprotnem pasu; ko vozim, mi cefrajo živce kolesarji, ki ne vedo, kje je rob ceste ali pa se vozijo po dva vštric in čvekajo... najprej mora vsak pomesti pred lastnim pragom, poleg tega nekaj več strpnosti bi naredilo čudeže - to velja tudi zame, priznam!
rjk05
04. 08. 2010 17.44
glede na to kako se kolesarji na cesti obnašajo in upoštevajo cestne predpise, 7 mrtvih sploh ni veliko !
mzurry
04. 08. 2010 17.44
poligon za razvijanje velikih hitrosti je cesta POSTOJNA -KOPER he he
savinjon
04. 08. 2010 17.38
Robert Kranjec....Če pa že kdo ima veliko željo po razvijanju hitrosti z motorjem in dirkanju, naj to naredi na za to namenjenih poligonih.".....kje se da to v sloveniji izvest????kar jst vem nikjer....tako da vrhunski športnik al ne,tema u glavi!!!!!!
gnu
04. 08. 2010 17.21
@Ulikses: Pa še to: naj mar jaz kot kolesar nosim s sabo pištolo, pa ustrelim vsakega voznika, ki: - me prehiti v škarje - se pogovarja po telefonu - vozi prehitro - je pod vplivom alkota - ne pogleda levo-desno, preden spelje na kolesarsko - parkira na kolesarski stezi - odpre vrata ravno ko peljem mimo