Slovenija

FOTO: Lukšič na čelu SD: Do vlade bomo bolj trdi

Kočevje, 02. 06. 2012 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V boju za mesto predsednika SD sta se v drugem krogu pomerila Igor Lukšič in Borut Pahor. Po 15 letih je Pahor moral predsedovanje stranki prepustiti Lukšiču, ki je imel deset glasov prednosti. "Želim ti, da bi imel pri odločitvah srečo," je Pahor dejal svojemu nasledniku.

Igor Lukšič je na kongresu stranke SD v Kočevju v drugem krogu volitev premagal dolgoletnega predsednika SD Boruta Pahorja. Mandat za vodenje stranke so mu delegati podelili s 190 glasovi, medtem ko je Pahor prejel 180 glasov.

"Kongres je zbral neko voljo za spremembo, da gremo v levo," je po razglasitvi rezultatov dejal Lukšič. Ob tem je opozoril, da ta volja "ni tako močna, kot smo nekateri pričakovali". Zato bodo morali po njegovih besedah vsi skupaj vložiti ogromno napora, da stranko premaknejo bolj v levo.

Izrazil je pričakovanje, da bodo v poslanski skupini in v stranki pripravili stališča in načine dela, s katerimi se bodo bolj na trdo odzvali na slabe vladne ukrepe. "To, kar vlada počne, za Slovenijo ni dobro," je prepričan Lukšič, ki ocenjuje, da je pri delu vlade preveč "šlamparije" in improvizacije. Lukšič je bil, kot je poudaril, velik podpornik tega, kar je počel Pahor, čeprav se z njegovimi potezami marsikdaj ni strinjal.

Pahor pa je novoizvoljenemu predsedniku čestital in dejal, da je na njem velika odgovornost, da vodi stranko v zahtevnih razmerah. V razmerah, ki so nezahtevne, zna po Pahorjevih besedah voditi stranko vsakdo, zahtevne razmere pa zahtevajo človeka, ki ima veliko zaupanje. Tega je Lukšič po njegovem mnenju danes dobil.

Pahor je Lukšiču zagotovil pripravljenost na sodelovanje. Njegova izkušnja pa je, kot pravi, "da si velikokrat, ko je najtežje, sam in se moraš odločiti sam, kot ti velevata srce in pamet". Zaželel mu je, da bi imel pri teh odločitvah srečo.

Dolgoletni predsednik SD je dejal, da se s položaja predsednika poslavlja z zadoščenjem. "V 15 letih sem skupaj z vami sooblikoval to stranko in ta je v mnogo čem oblikovala mene. Zato sem vam za to čast in ta ponos, da sem lahko bil na čelu stranke toliko časa, zahvaljujem," je dejal Pahor. Zagotovil je tudi, da ostaja privrženec Socialnih demokratov.

Pahor in Lukšič
Pahor in Lukšič FOTO: Aljoša Kravanja

Za predsednika stranke SD sta se sicer potegovala še Patrick Vlačič, ki je v prvem krogu prejel 78 glasov, in Zlatko Jenko, za katerega je glasovalo 17 delegatov.

Za podpredsednike stranke so bili že v prvem krogu izvoljeni Tanja Fajon, Mojca Kleva, Bojan Kontič in Dejan Židan. Za glavnega tajnika SD je bil vnovič izvoljen Uroš Jauševec, predsednik konference SD pa je postal Dejan Levanič.

Pahor napovedal kandidaturo za predsednika države

In kako je potekal kongres? Vsak od kandidatov je imel sedem minut časa za predstavitev svojih idej. Mnogi so pričakovali, da bodo danes dobili odgovor na vprašanje, ali se bo Pahor podal v tekmo za predsednika republike. In res. Pahor je takoj, ko je stopil za govornico, napovedal, da bo kandidiral za predsednika republike. Dodal je, da se to in funkcija predsednika stranke ne izključujeta. Tudi če ne bo predsednik stranke, bo ostal njen član in zaveden socialni demokrat, je še dodal.

Že ob prihodu na kongres pa je povedal, da ''ne glede na izid na tem kongresu se poslavljam od tega mandata z zadoščenjem''. "Skupaj s tistimi, ki smo doslej vodili stranko, puščamo zapuščino, iz katere se lahko razvije nova, še bolj sodobna in še bolj privlačna, v vsakem primeru pa na izzive časa odgovarjajoča stranka," je ocenil Pahor, ki se je potegoval za peti mandat na vrhu stranke.

''Samo močna levica je najboljše za Slovenijo''

Lukšič je v predstavitvi kandidature za predsednika stranke poudaril, da je ''samo močna levica najboljše za Slovenijo.'' Dodal je, da ''predsednik stranke ne sme imeti drugačnega programa od stranke". Po njegovem mnenju mora levica spoznati, da potrebuje močno stranko, da je to jedro v socialni demokraciji in da je zatem "treba pogumno v obračun z neoliberalizmom in desnico v Sloveniji". Desnica ima namreč po njegovem mnenju v Sloveniji prevlado in "s tem je treba počasi nehati". Perspektive brez močne levice namreč v Slovenji ni, je še ocenil. Na vprašanje, ali bi Pahorja v primeru, da ta danes ne dobi mandata za vodenje stranke, podprl pri kandidaturi predsednika republike, pa je Lukšič ob prihodu na kongres odgovoril, da se bo o tem odločala stranka. Mnenja so po njegovih besedah deljena in o tem "gotovo ne bo odločal predsednik".

Kongres SD - 4
Kongres SD - 4 FOTO: Aljoša Kravanja

Vlačič: V EU se prebuja levica

Vlačič pa je politikom, ki strašijo, svetoval, naj bodo raje doma. Dodal je, da se v EU prebuja levica. Ta dan je po njegovih besedah velik dan za stranko in pomemben dan za Slovenijo, saj je ključno, v katero smer bo šla socialna demokracija. "Zavedam se, da ta trenutek levica nima vseh odgovorov. Da je pa postavila alternativo desnim konceptom, ki ne delujejo, je pa popolnoma jasno," je poudaril Vlačič. Kot je bilo slišati na kongresu SD, so bili mnogi delegati nad Vlačičevim govorom razočarani.

Jenko: Vaša vlada je predčasno končala z mandatom

Jenko pa je poudaril, da so bili njegovi trije protikandidati člani vlade, ki je predčasno končala z mandatom, stranka pa je na zadnjih volitvah dosegla slabši rezultat v primerjavi s prejšnjimi. Ob tem je spomnil, da so imeli pred tem priložnost za rekonstrukcijo vlade, toda Lukšič in Vlačič takrat nista pokazala samozavesti, da bi stopila na čelo.

Pahorju je očital, da se je odločil podpreti ukrepe sedanje vlade Janeza Janše za uravnoteženje državnega proračuna. Po Jenkovem prepričanju ti ukrepi niso v skladu s paradigmo stranke SD, saj rušijo socialno državo.

Draga zmaga leta 2008 in kritično do vodstva

V razpravi o poročilu o delu SD v obdobju od leta 2009 do 2012 je bilo slišati tudi pozive k spremembam v vodstvu in bolj jasni usmeritvi socialne demokracije na levo. Stranka SD je v letu 2011 poslovala pozitivno in je tako zmanjšala izgubo iz preteklih let. Ob koncu leta 2011 je izguba stranke znašala 764.276 evrov. Kot je ob prestavitvi poročila opozoril glavni tajnik stranke  Jauševec, je zmaga na parlamentarnih volitvah leta 2008 stranko stala. Stroške so všteli v štiri leta, a ker je mandat krajši, je zaradi tega tudi izguba nekoliko večja. Sicer je po besedah Jauševca situacija stabilna in normalizirana.

Kongres SD - 5
Kongres SD - 5 FOTO: Aljoša Kravanja

V razpravi o poročilu so nekateri izpostavili dosežke predsednika SD Pahorja, še več pa je bilo slišati kritik o delovanju stranke v preteklem obdobju in sedanjem vodenju stranke. Slišati je bilo celo, da je stanje alarmantno, nekateri pa so izrazili razočaranje, da si je Pahor vzel premalo časa za območne organizacije. Poudarili so, da je čas za spremembe, da se mora stranka jasno opredeliti kot, in celo očitali Pahorju, da se ne zna umakniti. V zadnjem času so Pahorju namreč številni očitali tudi paktiranje z desnico. Nekateri razpravljavci so se dotaknili še kandidatur za predsednika republike. Pri tem so nekateri namignili, da bi podprli sedanjega predsednika Danila Türka, ki ga je stranka podprla tudi na prejšnjih predsedniških volitvah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1421)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
03. 06. 2012 20.13
-1
turbokapitalist ljukšič bo uničil sd kot je kresalova lds,SPOSOBNI,NI KAJ
srebrnibreg
03. 06. 2012 20.40
+3
wizeman
03. 06. 2012 21.43
+1
Lukšič -> levica bo uničila turbokapitaliste. Pajtlerca, se ti tresejo hlače?
titovka
03. 06. 2012 19.09
-3
kako rdečkarji pljuvajo že po lukšiču.
M_teorija
03. 06. 2012 16.26
-1
Ko bodo desni pokopčali, da zasuk v levo nima nobene veze z enostrankarstvom, ampak da gre bolj za približek socilnim državam skandinavije, Ko bodo skopčali, da ima s Severno Korejo več skupnega sedanja koalicijska stranka kot tudi z orbanizacijo kot pa najbolj leva stranka, Ko bodo nehali premetavati kosti, Ko bodo nehali brskati po arhivih Ko bodo nehali slednje zlorabljati Ko se bodo nehali vtikati v politiko drugih strank, še posebej z izbiro njihovih liderjev, Ko se bo nehalo podtikati drugim strankam za njihova lastna kukavičja jajca, Se ne bomo pogovarjali, sodelovali in bili državotvorni za danes ter jutri.
cyklon
03. 06. 2012 17.13
+3
Približek socialnim državam Skandinavije!!??? Oprosti,ampak si ti padel na glavo,ali kaj!!??? Kaj so pa delali levaki,vsa leta,ko so bili na oblasti??? So nas za kanček približali skandinavskim državam??? So sprejeli en sam zako,ki bi nas istovetil z njimi??? V zvezi z otroci,politiki za mlade družine,zaposlovanja,legalizacije droge in prostitucije??? Liberalizacija jim je na jeziku za potrebe volitev!!! Kosti bodo premetavali (zelo grd in človeka nevreden izraz) dokler ne bodo dobile dostojnega mesta,kamor jih bodo lahko dostojno pokopali zato,da se bodo svojci lahko poklonili pokopanim!!! Če se hočemo približati naprednemu svetu moramo to storiti,obvezno in izvesti tudi LUSTRACIJO!!! V demokratični državi naj bi šlo vsem političnim strankam za dobrobit države in državljanov,ki v njej živijo!! Vsi politiki,iz vseh političnih opcij bi morali biti v SLUŽBI NARODA in z vso pravico in kompetenco bi morali en drugemu gledati pod prste in opozarjati na nepravilnosti!!!Predvsem pa najprej pomesti pred svojim pragom in poskrbeti za poštenost v svojih vrstah!!! V pravni in demokratični državi ,bi morali vsi politiki,ne glede na politično pripadnost poskrbeti,da bi delovalo NEODVISNO in neskorumpirano sodstvo,ki bi ukrepalo hitro,učinkovito in brezkompromisno...ne glede na to za koga gre!!! Dokler se ne obrne še ena generacija in dokler NARAVA ne bo pravično poskrbela za odstranitev mešalce megle,bo pa tako kot je!!!
srebrnibreg
03. 06. 2012 17.17
+1
Sodstvo so pa letos porihtali v nulo ni kaj. Celo zakon bodo spremenili, da bo lahko ena oseba naprej ščitila hrbet drugi.
cyklon
03. 06. 2012 17.27
+0
To zakonsko ni popolnoma nič sporno!!In glede na prakso je storil to,kar bi vsak na njegovem mestu!!Naj bo ob njem nekdo,ki mu lahko brezkompromisno zaupa!!! Ko je zajlar zadnji teden ,preden je moral spokati,hitel in na ključna mesta kadriral SVOJ kader,nisi nič rekel,kene!!?? A to je pa prav in etično??
srebrnibreg
03. 06. 2012 17.47
-2
Kateri kader pa? Janša je ob svojm odhodu zaposlil tri tisoč svojih kadrov pa je tudi bilo v redu. Takemu kateremu bi v predalu ostajali moji obtožbeni predlogi in kateri bi zaustavil procese zoper mene bi seveda tudi jaz zaupal oziroma ga nagradil.
dolencshoste
04. 06. 2012 22.19
+1
teli komentarji nad mano so pa tako tipični, d se človek lahko samo smeje: "kdo je koga" pa take, idioti!
Marija Demec
03. 06. 2012 15.53
+2
do sedaj je bilo iz Murgelj slišat samo jamranje,učeraj se je pa slišal velik ODDIH....
srebrnibreg
03. 06. 2012 16.03
-1
Rad bi, da pojasniš to jamranje iz Murgelj, ker kolikor vem ga slišijo samo desničarji.
papaaa!
03. 06. 2012 16.03
-1
pahorju ostane le še mesto predsednika veteranskega združenja manekenov slovenije.....
Marija Demec
03. 06. 2012 17.17
+0
@srebrnibreg....sm mislu ,da se to dogaja v Velikihupljeh,a žal je bil samo eho...
mimoidoci
03. 06. 2012 15.42
-1
Desnici odgovarjata 2 predsedniska kandidata na levici (Turk, Pahor) in 1 kandidat na desnici (Zver). Le zakaj :))
srebrnibreg
03. 06. 2012 15.45
+4
Po zadnjih dejanjih Pahorja bolj izgleda, da desnica ima dva kandida.
mimoidoci
03. 06. 2012 15.57
+3
dolencshoste
04. 06. 2012 22.22
levi bodo itak zmagal, sej je ista zgodba vsakih 5 let; en bo zraven zvera pršu u drugi krog, pol bo pa zmagu, end of the story
dolencshoste
04. 06. 2012 22.25
mimoidoci
03. 06. 2012 15.42
+3
Prav smesno je ze kako desnica navija za Pahorja pri predsedniskih volitvah, pred letom pa so ga vsakodnevno blatili.
I G N O R A N T
03. 06. 2012 15.53
+4
dolencshoste
04. 06. 2012 22.28
+1
smešno je tut kakšne stalinistične ma lukšič zadne cajte... prav prikupne so že od nekdaj igrice med slovenskimi politiki
prašek
03. 06. 2012 15.39
+3
Jurčki na ražnju so odlični !!!
Buena Vita
03. 06. 2012 15.25
+0
to je pogreb levice v sloveniji,hvala bogu,
srebrnibreg
03. 06. 2012 15.46
+1
wizeman
03. 06. 2012 21.41
+1
Tajkunčiči, ne se prezgodaj veselit.....
YONSON
03. 06. 2012 15.03
-2
Danes pač srbskemu prostozidarskemu lobiju služi Janševa vlada, tako kot je pred tem Pahorjeva, pa pred njim...J.... Ropova, Drnovškova . Med seboj se navidezno delijo na demokrate in protikomuniste, da bi spor zgledal pred naivnimi ovcami v javnosti bolj prepričljiv, delajo pa za cilje istih prostozidarskih, velesrbskih lobijev. Nekateri bolj odkrito, drugi bolj prikrito.
darcs
03. 06. 2012 14.59
+10
sd gre po poti lds-a
Tonček Balonček
03. 06. 2012 15.17
+0
mimoidoci
03. 06. 2012 15.43
-1
Sd po poti ldsa? Tudi njihovi glasovi so morali na volitvah nekam iti. :))
hanoveranec
03. 06. 2012 14.48
+5
Vroče na kongresu SD; nekdanji šef Udbe članstvo pozval naj na predsedniških volitvah podpre Türka. Tako je celo nekdanji direktor zvezne Službe državne varnosti (Udbe) Silvo Gorenc članstvo pozval k podpori Danilu Türku na predsedniških volitvah. Gorenc je danes vpliven član zveze borcev, je bil šef jugoslovanke Udbe v sedemdesetih letih, ko je le ta izvajala terorističe akcije v tujini in ugrabljala ter obračunavala s političnimi emigranti v tujini.
prašek
03. 06. 2012 13.56
+9
Gobe že rastejo. Jaz sem danes že našel štiri lepe jurčke !!! Pasali bodo veliko bolj , kot pa prepiranje !!!
TRUTH 1
03. 06. 2012 14.21
+1
cyklon
03. 06. 2012 14.24
+0
Gobe v naših koncih pa še niso pogledale iz podrastja!!! Najde se samo kakšna dobro napojena ,ki vijuga iz bljižnjega bifeja!!! Borči bodoči predsednik Slovenije!!!!
ljx
03. 06. 2012 13.50
+2
En komad za proslavo,Ćao ćao ćao bella ćao,goodby aufiderzen,Santa Lucia amica miaaaaaa...............................
weinheim
03. 06. 2012 13.29
+9
Problem desnice ni levica in obratno,problem imajo levičarji samo med sabo.....problem desnice je samo še predsednik države Turk,zato je dobro,da kandidira tudi Pahor in premaga Turka......,to bo tudi za desničarje olajšanje.....
srebrnibreg
03. 06. 2012 13.32
-3
In zakaj bi za njih naj bilo olajšanje. So oni kaj več kot dve tretjini državljanov kateri so izvolili sedanjega predsedmoka države.
weinheim
03. 06. 2012 13.39
+3
Vsekakor olajšanje,ker predsednik države mora biti predsednik vseh državljanov,ne glede na svoje politično prepričanje....Turk pa je seveda izrazito nenaklonjen desnici in njenim volilcem.
prašek
03. 06. 2012 13.46
-10
Na vsak način je predsednik Türk predsednik vseh državljanov !! In vsekakor so drugorazredne teme , pač drugorazredne !!!
prašek
03. 06. 2012 13.47
-3
Turk je pa izraziti desničar brez kulture! Pač nekdo , ki ne ve , kaj praznujemo 8. februarja !!
Mirsad Miro Muharemovi?
03. 06. 2012 14.12
-7
prašek,jaz sem podpiral Pahorja vse dokler ni podal izjavo da bo kandidiral za predsednika države...tekrat se mi je zrolalo kot večini ljudi na levem polu..bodi realen,bodi desc,ne bod mevža kot Pahor,naj se vpraša kakšne svetovalce ima
cyklon
03. 06. 2012 14.21
+7
Človek,ki se odkrito in brezkompromisno postavi na stran ene politične opcije in s tem tudi odkrito izraža dejstvo,da je predsednik samo določenemu delu državljanov,ni človek,ki bi lahko zasedal tako funkcijo še vnaprej!!!! Človek,ki "propagira" kapitalizem in javno izpostavlja človeka,ki je turbokapitalist,kot izjemno socialno usmerjenega in se s tem roga ljudem pod pragom preživetja,ni človek,ki bi bil v bodoče lahko še predsednik moje domovine!! Človek,ki izjemno odločno nastopi in izrazi mnenje,da gospod Janša ni primeren kandidat za predsednika vlade,ker je v nekem, za dolgo brado privlečenem postopku in pove,da ga ne bo podprl ,v primeru kandidata,ki je v preiskavi zaradi domnevnega suma raznih nečednih dejanj, pa ponikne kot,da ga ni v državi in ne izreče ene besede svojega mnenja,ne more biti predsednik Slovenije v bodoče!! Po tvojem mnenju imamo dva človeka ,ki se malo drugače pišeta?? En je desničar brez kulture,mimo drugega je pa samo letela v velikih salonih varnostnega sveta!!! Al kaj že....!!!!!!!
cyklon
03. 06. 2012 14.22
+3
Admin!!!! Moje mnenje,ki mi je omogočeno z USTAVO Slovenije!!! Portal je javen,če ni ga blokirajte za komentiranje!!!
prašek
03. 06. 2012 14.27
-5
Imamo dva človeka , ki se pišeta malo drugače. Eden je spoštovan človek tudi v tujini , drugega ne pozna nihče. In , Janša je daleč od tega , da bi bil primeren kandidat za karkoli v parlamentu. Niti za čistilca stranišč ni dober !!!
prašek
03. 06. 2012 14.30
-5
Kar se pa tiče mnenja , ki ti je omogočeno z ustavo ...... Saj lahko komentiraš , lahko odpreš svojo stran , lahko se priključiš SDS forumu . Na teh straneh pa imamo administratorja , ki skrbi za te strani po svojih najboljših močeh .
prašek
03. 06. 2012 14.32
-2
Mirsad Miro Muharemović Meni je najbolj všeč dejstvo , da imamo lahko vsak svoje mnenje, ga po svojih močeh zagovarjamo , drugače mislečih pa ne "dajemo v nič" . Torej ; imej svoje mnenje in ga zagovarjaj.
prašek
03. 06. 2012 14.34
-2
Veš cyklon , meni tisti minusi čisto nič ne pomenijo. Oziroma , največkrat pomenijo , da imam prav !!!
cyklon
03. 06. 2012 14.37
+8
Malo sanjaš,prašek!!! Khm!!! Zato prvi hodi v Bosno ....in kam še????(Forsiran je bolj primerna beseda),ker je tako spoštovan in poznan!!!...Nedolgo tega je raziskovalni novinar na nekem drugem portalu napisal naj gospod pred ponovno kandidaturo pove,zakaj je tako naglo in nenadoma zapustil dobro plačano in ugledno službo!!!!! Drugega ne bom komentiral!! Rečem lahko le,da te je v tvoji evforiji malce zaneslo!!! Nesramno zaneslo!! Kenede,prašek!! P.S.Prav nič mi ni treba na noben drug portal in prav nič mi ni treba na nobeno stran SDS-a!!! Kdo pa si ti,da boš pisoče svoja mnenja sem, pošiljal drugam!!!???
papir22
03. 06. 2012 17.04
+3
Prašek,Pahor je zgubil vlitve, kaj te zdaj tukaj Janša muči? Človek poglej se v ogledalo.
Cisto na hitro
03. 06. 2012 13.22
-4
MENS SANA Pahor je šel po sili, ker ni spoznal da je prišel čas za slovo! Dokončna streznitev ga čaka še na predsedniških volitvah! A Pahor žal ni edini, ki ne ve, kdaj je čas za odhod. V Sloveniji je en politik na čelu stranke še dlje časa kot on. Tudi ta je na zadnjih volitvah izgubil, poslabšal izid s prejšnjih – ko je pristal v opoziciji! –, vpleten je v mednarodni podkupninski škandal, vendar je z gostilniškim zakulisnim mešetarjenjem vseeno prišel na oblast. Da bi se stvari na slovenskem političnem prizorišču normalizirale in predvsem izkristalizirale, ni dovolj le odhod Boruta Pahorja. Tranzicija se bo v Sloveniji zares končala šele takrat, ko bo iz politike šel tudi Janez Janša." Se prej pa naj odidejo....Milan, Zoran, Janez....itd
lnterReflections
03. 06. 2012 13.25
-5
Ti 3 bodo šli, če se umakne tudi Majer! Boj Kučan in Janša bo trajala toliko časa, dokler se Janša ne umakne iz politike! Kučan in Janša sta 2 bivša člana ZKS in ker sta se skregala, sedaj hočeta uničiti eden drugega. Dokler se ne umakneta, se bo politični boj nadaljeval!
concord
03. 06. 2012 13.20
+5
Hehe, Nataša Sukič je dobila partijsko nalogo, da visi tukaj gor dan in noč, brani Lukšića...
lnterReflections
03. 06. 2012 13.23
-4
Največ bivših partijcev ima danes SDS. SDS je stranka komunistov, vendar s predpono "klerikaliziranih".
weinheim
03. 06. 2012 13.30
+4
Bla,bla....levičarjem gre pač zelo slabo.....vem,da boli,ampak saj ste trdoživi,boste že preboleli....
concord
03. 06. 2012 13.39
+8
EUROlevi ... pa ne misliš menda, da so v nekdanji ZK bili samo tisti, ki so z dušo in srcem komunisti?!? Daj no, saj veš kako je bilo ... včasih si zato, da dobiš službo pač bil v ZK. V prošnjah za službo je pomemben odstavek bil tisti v katerem si napisal od kdaj si član ZK. To je bilo nekaj kot "dodatna kvalifikacija". In potem je velika večina pač po inerciji bila v ZK.
gregor153
03. 06. 2012 14.12
+2
@European Če si bil v politiki si moral biti v partiji. Če se nisi strinjal z njenimi metodami so te vrgli ven, kar je bilo še najmanj kar te je lahko doletelo. Tako kot je Janša leta 84 izdal par člankov kjer se ni strinjal z totalitarnimi metodami takratnega režima. Istega leta mu niso podaljšali članstva, so ga vrgli iz partije.
lnterReflections
03. 06. 2012 14.56
-1
gregor153, ampak če mu ZKS ni všeč, še ne pomeni, da moraš potem postati kar desni, ampak iz komunista postaneš socialni demokrat, ne klerikalc!
prašek
03. 06. 2012 13.10
+9
Upam , da Pahor ustanovi novo stranko. Takšno , kjer bodo ljudje tudi razmišljali !!! Stranko , ki bo delovala v prid Slovencev in Slovenije !!!
lnterReflections
03. 06. 2012 13.16
-5
Pahor gre k Virantu, ker ga je povabil 2 meseca nazaj! To naj ti bo jasno! Virant podpira francosko nemški vlak. Virant in Pahor imata skupnega: - podpirata Družinski zakonik - podpirata varčevalne ukrepe - podpira vnos fiskalnega pravila v ustavo - podpira pokojninsko reformo in zakon o delu na črno Zakaj potrebuje novo stranko?
alien8potnik
03. 06. 2012 13.17
-3
lnterReflections
03. 06. 2012 13.19
-8
Nataša, če ne gre k Virantu v stranko, je politično mrtev!
Ivan Bricklayer
03. 06. 2012 13.31
+1
Prašek! Borut Pahor je dejanje »povprečnega« politika odigral-izigral, samemu sebi... Zadnjo karto pa, ko je diletantsko ocenil, da je kongresni čas pravšnji čas, za napoved njegove kandidature na predsedniških volitvah...To je storil v trenutku, ko je dvomil sam vase in končni rezultat je »teh nekaj glasov«, ki jih je kot ceno, takšnega početja, plačal... Največje razočaranje in grenkoba ob vsem tem, je doletela njegovega mentorja Mirana Potrča, ki pa na koncu ostaja, pravi prototip pokončnega, iskrenega in predvsem »kulturnega« politika in ravno takšnih politikov nam manjka...
srebrnibreg
03. 06. 2012 13.32
+0
Cisto na hitro
03. 06. 2012 13.10
-1
Pahor za predsednika drzave, SD pa v anale
lnterReflections
03. 06. 2012 12.54
-5
Po zmagi Lukšiča je stvar v Sloveniji taka: SD - levica PS - leva sredina DeSUS - sredina DL - sredina SLS - desna sredina SDS - desna sredina NSi - desnica Kaj imate desnosučni toliko proti Lukšiču? Če imate vi lahko Ludimilo Novak, potem imamo tudi mi lahko Igorja Lukšiča.
alien8potnik
03. 06. 2012 12.57
+1
dl je desna sredina. sds je skrajna desnica.
lnterReflections
03. 06. 2012 13.00
+1
Od kdaj desna sredina podpira Družinski zakonik? Kaj je potem NSi, če je SDS skrajna desnica? NSi je skoraj dušo spustila, da se Družinski zakonik ne uvede, SDS pa je bilo skoraj vseeno!
Cisto na hitro
03. 06. 2012 13.00
+5
a niso v SD ves cas govorl da so leva sredina....pa kaj zdej v resnici so... pa itak so zamenal svojih imen od KP do ZLSD, Prenovitelji, zdej pa SD.... pa imajo problem z identiteto pa se s cim.... kradli bi, pa lagali....vse ostalo pa ne znajo....so jih pa polna usta demokracije....ampak za sebe poskrbijo druge pa izkoriscajo
lnterReflections
03. 06. 2012 13.04
+2
SD so bili levasredina dokler ni vstopil PS v igro. Ker je PS zasedel njihovo in zraven pobral še neoliberalne elemente SD-ja, se je sedaj SD odločil, da gre bolj levo od PS-ja, PS pa jim je pobral neoliberalce.
bqf
03. 06. 2012 13.04
-1
SDS je ultra skrajna desna, nsi pa skrajna desna. DL pa je ? kaj pa je to za ena stranka? brez vonja, okusa in izgleda.
alien8potnik
03. 06. 2012 13.05
-1
okej, nsi in sds sta skrajna desnica. res je. virant pa implant, ki nima jasne identitete. hm, no. briga me za viranta, ki je itak podtaknjenec. v tem primeru je bil res sredina.
srebrnibreg
03. 06. 2012 13.06
+3
lnterReflections
03. 06. 2012 13.08
-1
bqf, boš rekel, da je SDS bolj cerkvena od NSi. Pozabi! NSi je majhna, pa je zato neopazna. Drugače so NSi večji skrajneži kot SDS, tako kot so v SD večji skrajneži kot v PS!
alien8potnik
03. 06. 2012 13.09
+0
ja, res je. satelit sds. s tem, da članstvo o tem ni bilo seznanjeno, se pravi, je bilo izigrano.
lnterReflections
03. 06. 2012 13.10
+0
Prvič slišim, da bo Virant, ki je gay, podpiral desne stranke! To mi je nerealno!
alien8potnik
03. 06. 2012 13.10
+0
european, klerikalizem ni edina karakteristika skrajne desnice. klerofašizem je, denimo, taka karakteristika. ampak, ponavljam: sds in nsi sta (glede na videno) zame skrajna desnica.
alien8potnik
03. 06. 2012 13.11
+0
european, tudi v vrhovih vatikana so geji. saj, zato pa je v primeru zakonika naredil izjemo. kar spoštujem. vse drugo pa. saj menda vidiš, kaj je zakuhal.
lnterReflections
03. 06. 2012 13.12
+0
Nataša, naj ti bo: SDS skrajna desnica, NSi ultra skrajna desnica, SLS desna sredina, DL sredina. Si sedaj zadovoljna? P.s.: Ljudimila Novak pravi, da napis Tomaža Majerja na strani SDS ni bil sporen. Ti to kaj pove?
lnterReflections
03. 06. 2012 13.13
+0
Nataša, Virant je rekel, da bo podprl, da se preneha financirati RKC iz proračuna!
alien8potnik
03. 06. 2012 13.13
+1
virant je res malo "shizofren". marsikaj je rekel. tudi glede principov vladanja. in? zdaj je tiho, čeprav se dogaja marsikaj sktrajnega in spornega. pa je tiho. kako to? ni pa na celi črti slab. če bi bil on predsednik sds, bi bilo končno stanje v državi približno normalno. pa ni. ker tam pač ni prostora za nikogar, ki mu ni ime janez janša. žal. tako pač je.
alien8potnik
03. 06. 2012 13.14
+1
european, tvoja zadnja definicija je okej:)))
Ivan Bricklayer
03. 06. 2012 13.16
+3
EURO! Me ne zanima toliko tvoj analitični pristop, kot tvoja ugotovitev:«...je stvar v Sloveniji taka:« Kakšna je ta »stvar« in kaj pomeni, ali je »Osmi potnik« ali pač »ET«???
gregor153
03. 06. 2012 13.18
+1
Načeloma se strinjam. Sicer bi za PS rekel da je leva stranka, DL desna sredina. Za SD bomo videli kaj bo sedaj z novim vodstvom prej je bila bolj levo sredinska. Res pa je da je pri nam desnica in levica nažalost čisto drugačna klasifikacija kot v normalnih državah.
lnterReflections
03. 06. 2012 13.20
-1
PS pa ni leva stranka, oprosti!!! PS je leva sredina, SD je levica. SD tudi sedi na skrajno levi v parlamentu!
gregor153
03. 06. 2012 14.15
+1
Ni problema. Oprostim. Nekaj so besede, nekaj so dejanja. Na podlagi njih si lahko vsak sam izoblikuje mnenje.
saturnative
03. 06. 2012 12.53
+2
Koga briga kdo... Vsi po spisku so lažnivci in kdor laže tudi krade!
prašek
03. 06. 2012 13.08
+1