Slovenija

Slovenija pripravljena na prašičjo gripo

Ljubljana, 28. 04. 2009 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V Sloveniji je dovolj zdravila, zdravstveno osebje je obveščeno, kako ravnati v primeru pojava prašičje gripe, strokovnjaki pa usklajujejo ukrepe s tujimi strokovnjaki. Sum na to gripo je prisoten samo pri bolnikih, ki bi lahko bili v stiku z virusom.

Slovenija je pripravljena, pravi Mojca Gruntar Činč.
Slovenija je pripravljena, pravi Mojca Gruntar Činč. FOTO: Damjan Žibert

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila v. d. direktorice direktorata za javno zdravje Mojca Gruntar Činč, se je že pred leti govorilo o možnih pandemijah, zato je Slovenija že takrat pripravila načrt pripravljenosti in sedaj ravna v skladu s tem. ''Slovenija je pripravljena za primer, če pride virus k nam,'' je dejala in dodala, da so zdravstveni delavci obveščeni, kako ravnati v tem primeru, zdravila je dovolj in je učinkovito, javnost se redno obvešča o zadnjih dogodkih, strokovnjaki so v stiku s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), usklajevanja pa potekajo tudi na evropski ravni.

Po neuradnih informacijah živi v Mehiki 30 Slovencev, od tega 14 v Mexico Cityju. Oglasilo se je tudi pet turistov, ki potujejo po manj nevarnem območju. Vemo pa tudi za eno skupini turistov v Mexico Cityju. Marjeta Tišler, asistentka častnega konzula Slovenije v Mehiki

Kot je povedala predstojnica Centra za nalezljive bolezni Alenka Kraigher, trenutno za zaščito prebivalstva veljajo osnovna pravila kot za vsako kapljično prenosljivo bolezen. ''Spremljajte informacije in sledite navodilom,'' predlaga. Osnovno sredstvo zaščite pred okužbo je ustrezna higiena – kašljanje, pri katerem si zakrijemo usta, in pogosto umivanje rok. Priporoča se tudi izogibanje stikom z bolnimi ljudmi, če pa bi vseeno zboleli, je priporočljivo ostati doma, da okužbe ne bi širili naprej, je povedala.

''Učinkovito zdravilo ne pomeni, da vsi preživijo''

Bolezen je izbruhnila v Mehiki, kjer so bili doslej tudi edini smrtni primeri, čeprav strokovnjaki o podrobnosti smrtnih primerov zaradi prašičje gripe zaradi pomanjkanja informacij neradi govorijo. V Mehiki naj bi doslej umrlo 149 ljudi, kar je približno sedem do osem odstotkov okuženih. Kako je to možno, če obstaja učinkovito zdravilo?

Kot pojasnjuje predstojnik infekcijske klinike v Ljubljani Franc Strle, ''učinkovito zdravilo ne pomeni, da vsi preživijo''. Tudi pri drugih boleznih je tako, je dodal. Pomembno je vedeti, ali ima posameznik tudi kakšno drugo bolezen, ključno je, da se zdravilo zaužije pravočasno, priporočljivo v 48 urah po izbruhu bolezni, na ozdravitev pa vpliva tudi obramba telesa okuženega oziroma jakost imunskega sistema.

Ni nujno, da je pandemija neizogibna

Franc Strle: ''Zdravilo ne pomeni, da vsi preživijo."
Franc Strle: ''Zdravilo ne pomeni, da vsi preživijo." FOTO: Damjan Žibert

Simptomi so podobni kot pri sezonski gripi, da bi lahko šlo za prašičjo gripo, pa se zaenkrat posumi samo v primerih, če je oboleli obiskal ali bival na območjih, kjer so potrjeni primeri te bolezni pri ljudeh. ''Ne vemo natančno, kakšen je potek pri tej gripi. Kot izgleda, je podobno kot pri običajni gripi,'' pravi Strle in dodaja, da gre najverjetneje za kapljični prenos na razdalji okoli enega metra.

Sprva z ukrepi pretiravajo, poudarja Strle, da bi le nekako čim bolj zadržali širjenje virusa, saj ob pojavu pandemije ti ukrepi nimajo več prave vrednosti. ''V času pandemije bodo razmere v zdravstvenih inštitucijah bistveno slabše," je opozoril in omenil, da se v mnogih zavodih že sedaj soočajo s prostorsko in kadrovsko stisko. ''Nihče na svetu ni pripravljen na pandemijo,'' je odgovoril na vprašanje, kako je s kapacitetami v slovenskem zdravstvu, če pride do pandemije.

Vendar sploh ni nujno, da do pandemije sploh pride. Kot je pojasnila Kraigharjeva, četrta stopnja nevarnosti pandemije ''še ne pomeni, da je pandemija nujno neizogibna''.

Kdaj posumimo na okužbo z virusom prašičje gripe?

Kot je zapisano na spletni strani IVZ, se na prašičjo gripo pri ljudeh posumi pri bolniku z akutno okužbo dihal in vročino, ki je sedem dni pred pojavom bolezenskih znakov potoval ali bival na območjih, kjer se je pojavila prašičja gripa pri ljudeh ali je bil v stiku z bolnikom, pri katerem je bila potrjena okužba z novim virusom prašičje gripe A H1N1.

Kakšen je postopek ob sumu na okužbo?

Ko zdravnik postavi sum na okužbo z novim virusom prašičje gripe A H1N1, mora najprej osamiti bolnika in ga prositi, da si nadene kirurško masko. Nato o tem nemudoma obvesti območnega epidemiologa. Zdravnik nato sumljivemu bolniku odvzame bris nosu in žrela. Vzorec kužnin s spremnim listom napoti v laboratorij za viruse IVZ.

Zdravstveno osebje mora biti pri obravnavi sumljivih bolnikov ustrezno zaščiteno.
Zdravstveno osebje mora biti pri obravnavi sumljivih bolnikov ustrezno zaščiteno. FOTO: Reuters

Če je treba bolnika napotiti v bolnišnico, oceni zdravnik v posvetovanju z infektologom. Po sprejemu v bolnišnico se bolnika namesti v sobo za izolacijo. Zdravstveno osebje pri tem uporablja osebno varovalno opremo in izvaja ustrezne higienske ukrepe.

Infektolog ali lečeči zdravnik v bolnišnici poskrbi za odvzem kužnin za potrditev okužbe z novim virusom prašičje influence A H1N1 in izključi druge možne povzročitelje akutne okužbe dihal. Za izključitev je potrebna množica mikrobioloških preiskav.

Bolnišnično zdravljenje ob sumu ni vedno nujno

Gripo se zdravi z zdravilom Tamiflu.
Gripo se zdravi z zdravilom Tamiflu. FOTO: Reuters

Bolnika, ki ne potrebuje zdravljenja v bolnišnici, zdravnik pouči o načinu prenosa virusa influence. Svetuje mu, naj ostane doma, dokler obstaja možnost prenosa na druge ljudi tj. prvih sedem dni bolezni, po potrebi še dlje. Svetuje mu tudi o podrobnostih preprečevanja širjenja virusa.

Bolniku, pri katerem je okužba z A H1N1 sumljiva, verjetna ali laboratorijsko potrjena, zdravnik predpiše protivirusno zdravilo oseltamivir (tamiflu) v ustreznem odmerku. Zdravnik na receptu označi, da bolnik potrebuje oseltamivir za zdravljenje okužbe z novim virusom prašičje gripe. Če je le možno, dvignejo zdravilo v lekarni svojci bolnika in ne bolnik sam, so zapisali na spletni strani IVZ.

Na letališču brez posebnih ukrepov

Na letališču na Jožeta Pučnika posebnih ukrepov še ni.
Na letališču na Jožeta Pučnika posebnih ukrepov še ni. FOTO: Reuters

Na Aerodromu Ljubljana še ne izvajajo posebnih ukrepov zaradi prašičje gripe. To namreč odredijo pristojne inštitucije, ki tega še niso storile.

Kot so za 24ur.com pojasnili na Aerodromu Ljubljana, za zdaj posebnih ukrepov zaradi prašičje gripe še ne izvajajo. ''Kadar gre za nalezljive bolezni, začne letališče posebne ukrepe izvajati takrat, ko za to dobi navodila ustreznih inštitucij,'' je pojasnila predstavnica letališča Brigita Zorec in dejala, da v primeru, kot je prašičja gripa, to pomeni z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) ali z ministrstva za zdravje. Doslej tovrstnih navodil še niso prejeli, vendar intenzivno spremljajo razvoj dogodkov in so pripravljeni na hitro uvedbo ukrepov.

Za kakšne ukrepe bo šlo, če bodo inštitucije ocenile, da je treba posebne ukrepe izvajati na letališču, na letališču ne vedo, v primeru bolezni sars se je na primer izvajalo razkuževanje potnikov, ki so prihajali z območij z višjim tveganjem. Neuradno smo izvedeli, da bi lahko v primeru prašičje gripe šlo prav tako za razkuževanje potnikov in pa za iskanje potnikov, ki prihajajo iz kritičnih držav ter prepoznavanje simptomov te bolezni. Na letališču Jožeta Pučnika monitorjev za zaznavanje povišanja telesne temperature potnikov sicer nimajo.

V Slovenijo ni neposrednih letov iz Mehike, kjer je bolezen izbruhnila in kjer so ugotovili največ bolezenskih primerov, vendar pa potniki iz Mehike prihajajo v Slovenijo preko drugih letaliških vozlišč. Obstajajo pa neposredni leti v Slovenijo iz držav, kjer so že ugotovili primere te bolezni, na primer iz Španije.

Na Hrvaškem se pripravljajo

Tudi na Hrvaškem pa se pripravljajo na morebiten izbruh prašičje gripe, a vlada prebivalstvo hkrati pomirja, da ni razlogov za paniko. Med drugim bodo poslej vsem potnikom, ki se bodo z letali pripeljali na Hrvaško, razdelili priporočila za primer, da bi v naslednjih sedmih dneh občutili sumljive simptome.

Minister za zdravje Darko Milinović je dejal, da bodo vse sumljive primere do končne diagnoze osamili v zagrebški kliniki za nalezljive bolezni. Hrvaški premier Ivo Sanader je dejal, da so zagotovili 460.000 protivirusnih zdravil, danes pa bodo kupili dodatni 100.000 odmerkov. Kmetijski minister Božidar Pankretić pa je poudaril, da je njegovo ministrstvo v ponedeljek iz varnostnih razlogov prepovedalo uvoz in tranzit živih prašičev in svinjine iz Severne in Južne Amerike čez Hrvaško, čeprav doslej ni bilo uvoza prašičev iz omenjenih delov sveta.

Načrt pripravljenosti na pandemijo gripe
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ufffffff
29. 04. 2009 16.42
uf.. upam samo da so novinarji malo narobe razumeli nekatere stavke od tega epidemiologa ... če ne pa me resno skrbi pripravljenost in sposobnost slovenije dobro in pravočasno odregarirat v tej situaciji.
Tonček Balonček
29. 04. 2009 14.59
"Francl (Miklavčič) požen, mi smo prpravlen!"!
cupofmarja@email.si
29. 04. 2009 09.29
naše dopustnike iz Mehike bi moral tud dat u karanteno, ko se vrnejo......
Tonček Balonček
29. 04. 2009 09.18
P bi vse to že zdavnaj ri tako nesposobni vladi bo ta svinjarija prej ali slej v Sloveniji! Kukovičevazrihtala!
sottozero
29. 04. 2009 09.13
Kljub vsemu pa me nonšalantnost in premajhna skrb Slovenske vlade za lastne državljane skrbi!
sottozero
29. 04. 2009 09.11
Dragi zemljani... Pokupimo čimveč Tamifluja...da bodo indexi na borzah zopet šli v nebo...potem pa bodo gospodje zadovoljni (tudi g. Donald Rumsfeld, kot opazen delničar farmaceutskega podjetja, ki izdeluje Tamiflu)... In pandemije ne bo! Umrlo bo nekaj ljudi ... so called collateral dammage! Postranska škoda...važne so milijarde USD! Na bruhanje mi gre ta svet!
Uroš Palhartinger
29. 04. 2009 08.06
Zopet Tamiflu...
Tonček Balonček
29. 04. 2009 07.44
A kdo to razume? Naše MZZ poziva, naj ne hodimo v Mehiko, v Bruslju ap govorijo, da ni nobenega vzroka, da ne bi šli? Sicer jih pa v mehiki veliko več umre pod avtomobili ali streli, zaradi vročiner itd. kot zaradi te gripe, pa se nihče ne boji teh nevarnosti!
generator
28. 04. 2009 22.35
Resident evil 6 (A/H1N1) >> Pozor, kamera, akcija ...
iblow
28. 04. 2009 19.09
@mistiqe pr ns ni proste linije iz Mehike!
smeh-lol
28. 04. 2009 19.04
Zanimivo, prvo ptičja gripa in pokupijo ves tamiflu na trgu, zdaj tole, ko bo lastnikom licence tamifluja ponovno zmanjkalo denarja bo prišlo do izbruha ______ gripe :)
Ramzess
28. 04. 2009 18.56
"Sum na to gripo je prisoten samo pri bolnikih, ki bi lahko bili v stiku z virusom." Pri splošnih simptomih, skupnih vsem gripam, ki ji navajajo, je taka trditev slaba garancija. Sum se navadno poda še pred identifikacijo virusa pri nekom, ne šele potem. Res mislijo, da smo tako zelo naivne ovce. Nevem zakaj se tako čudite, če 'naši' še niso začeli ukrepati, čemu, če še ni potrebe, po drugi strani pa pretiravanje tudi ni pametno niti zdravo.
odbogaposlan
28. 04. 2009 17.40
Kako bod na Brniku odreagirali na svinjske klobase v kovčku?
odbogaposlan
28. 04. 2009 17.31
Bog reši nas gripe, janževcev, komunistov, liberalcev,zdravnikov, tajkunov in ostale sodrge. Molimo,
Trapist
28. 04. 2009 17.00
Na naše oblasti se zanesem manj kot na lanski sneg. Imamo Tamiflu a nimamo Ralenze. Imamo letališča a nimamo nadzora. Imamo NATO a nimamo koristi. Imamo bolnice a so polne. 3x več izveš na BBC-ju kot v naših medijih. Na žalost se bo tale gripa prijela vseh drugih, le onih prašičev pri koritu ne. Najbrž bo še veselo, ko se vrne vseh 300-400 naših turistov iz Mehike.
Aaron-Heydar
28. 04. 2009 16.44
Lari fari... Pač moramo biti pripravljeni. Hahaha
Uporabnik 268
28. 04. 2009 16.43
Pripravljena je? Zakaj pa ne začnejo z ukrepi. Ko bo enkrat v Sloveniji jo bo težko obladovat. Začnejo naj pregledovat potnike, ki prihajajo iz okuženih držav, da preprečijo nadaljni stik z ostalimi državljani.
113113
28. 04. 2009 16.39
Mene ni nič strah,prej kot slej nas bodo zbrisali iz tega sveta. Na takšen ali drugačen način. Vživajte.
spektator213
28. 04. 2009 16.35
a ni tisti minister rekel, da je treba šparat na receptih. Zato predlagam, da slovenci pokažemo našo naravno odpornost in iz principa ne gremo na pregled.
pogan
28. 04. 2009 16.18
pripravljeni bomo le ce nas bo virus prašičje gripe obšel,..... ce pa bo potrebno cepiva dati pa bo kar naenkrat zmanjkalo 100.000 primerkov,....