Slovenija

Na Brniku ni posebnih varnostnih ukrepov

Kranj, 27. 01. 2011 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po terorističnem napadu na moskovskem letališču Domodedovo veljajo v EU in v Sloveniji standardni varnosti ukrepi. Poleg tehničnih sistemov pa za varnost letališča skrbijo tudi varnostniki in policisti.

Vodja korporativnega komuniciranja na letališču Jožeta Pučnika Brigita Zorec je povedala, da na Aerodromu Ljubljana, tako kot na drugih letališčih v EU, veljajo standardi varovanja, ki jih predpisuje evropska komisija. Varovanje sicer delijo na tehnično in fizično, in prav za slednjega poleg zaposlenih v letališki službi za varnost in zaščito skrbijo tudi policisti, saj ima Aerodrom Ljubljana tudi lastno postajo letališke policije.

Na brniškem letališču veljajo standardni varnostni ukrepi.
Na brniškem letališču veljajo standardni varnostni ukrepi. FOTO: Miro Majcen

Sicer pa je tudi samo letališče razdeljeno na javni in nadzorovani del, po besedah Zorčeve pa pri tem ne velja pozabiti, da tudi javni del ni brez nadzora – bodisi prek tehničnih sistemov ali s fizično prisotnostjo zaposlenih in policistov. Po nadzorovanih površinah se tudi zaposleni na letališču ne morejo prosto gibati, ampak so podobno kot potniki deležni pregleda ob prehodu z javnega dela.

S strani potnikov ob različnih poostritvah varnostnih ukrepov (zlasti po 11. septembru in tudi ob izbruhih epidemij) na letališču niso slišali pritožb, saj se zavedajo, da gre za njihovo lastno varnost, je še pojasnila Zorčeva.

Sistem za varnost potnikov na letališču stalno dograjujejo po mednarodnih standardih, skrbijo pa tudi za redno usposabljanje svojih delavcev. O tem, kako dobro je poskrbljeno za varnost na Aerodromu Ljubljana, priča tudi dejstvo, da je Mednarodni svet evropskih letališč vodenje odbora za letalsko varnost in zaščito od leta 2000 do leta 2002 zaupal Aerodromu Ljubljana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dubliner
28. 01. 2011 11.05
True story: na LJU so šle otroške šolske škarje brez problema skozi varnostni pregled, na STN so nam jih zaplenili (v obeh primerih bile v istem kosu ročne prtljage).. :)
tinetone
27. 01. 2011 17.19
ja kateri bombaš bo pa slovenijo na zemljevidu našel?
proofreader
27. 01. 2011 15.29
Pred pravimi teroristi ni zaščite. Lahko se samo slepimo, sezuvamo čevlje, ... in mislimo da smo s tem kaj preprečili.
Trust35
27. 01. 2011 14.19
Na Brniku (in v Sloveniji) NI DENARJA za posebne ukrepe !!