Slovenija

'Svet je na prelomni točki'

Bled, 29. 08. 2010 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Udeleženci razprave v okviru blejskega strateškega foruma so ugotavljali, da bo treba izzive reševati globalno. Treba je popraviti marginalizacijo velikega dela mednarodne skupnosti, je dejal Amr Musa.

Z uvodnim pozdravom ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja se je začel 5. blejski strateški forum, na katerem se je zbralo okrog 400 strokovnjakov, politikov in gospodarstvenikov z vsega sveta, med njimi nekdanji ameriški zunanji minister Colin Powell. Po besedah Žbogarja je svet na prelomni točki. V minulih letih smo bili priča dramatičnim spremembam, zdaj pa moramo ugotoviti, kako naprej.

Premier Pahor in Colin Powell
Premier Pahor in Colin Powell FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je poudaril Žbogar, smo bili nedavno priča dramatičnim spremembam na področju varnosti, okolja, zdravstva, energetike in ostalih globalnih tem. "Danes vemo, da svet ni več samo skupnost posameznih delov, kar smo videli tudi v ekonomski krizi. Zavedamo se, da globalne varnosti ne more več zagotavljati ena država, niti skupina držav," je dejal minister in dodal, da se tudi vloga držav ni zmanjšala, potrebno bo še več regulacije na vseh področij, od financ in razoroževanja do podnebja in trgovine.

Predsednik Türk tudi o Afganistanu

V uvodnem delu foruma sta udeležence pozdravila tudi častni gost predsednik republike Danilo Türk. V svojem nagovoru je posebej izpostavil razmere v Afganistanu in poudaril, da vsaka vojaška strategija potrebuje tudi zamisel o izhodu, saj zapustiti državo in jo pustiti v kaosu ni rešitev. "Je zadnji čas, da resno razmislimo o izhodni strategiji za Afganistan, kar ne pomeni takojšnji konec vojaške prisotnosti, ampak dobro premišljen sistem ukrepov, ki jih mednarodna skupnost lahko uporabi, da pomaga Afganistanu k stabilnosti," je poudaril.

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: POP TV

Prepričan je, da brez učinkovitega regionalnega dogovora ne bo miru in stabilnosti v Afganistanu. Meni, da je bilo veliko dela že opravljenega, zato je dogovor možen v bližnji prihodnosti. Kot je še dodal, bo tudi glede prihodnosti EU potrebna domišljija, ki naj bo osredotočena na koncept partnerstev z ostalimi akterji, kot so Indija, Kitajska, ZDA in predvsem Rusija.

Pahor: Se je človeštvo sposobno izogniti svetovni vojni?

Pahor se je pred začetkom strateškega foruma na Bledu sešel z generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Muso, namestnikom brazilskega zunanjega ministra Antoniom de Aguiarjem Patrioto, indijsko zunanjo ministrico Preneet Kaur in belgijskim premierom Yvesom Letermom.

Predsednik vlade Borut Pahor je v svojem nagovoru opozoril, da je gospodarska kriza bistveno zaostrila vse dileme in probleme, podedovane iz prejšnjega stoletja. "Glede na naše izkušnje se moramo vprašati, ali bo človeštvo zmožno preseči te probleme in se izogniti vojni svetovnih razsežnosti," je opozoril Pahor in dodal, da kljub oblikovanim mehanizmom za ohranjanje miru in stabilnosti ni nobene garancije zanju. "Paradoksalno, smo najbolj zaščiteni, če se zavedamo, da je taka vojna morda zadnja vojna in bi končala našo civilizacijo." meni premier.

Kriza v mnogih pogledih zahteva enotni odgovor mednarodne skupnosti. "Verjetno si ne moremo obetati čudežnih rešitev, problemi so v dejstvu, da se srečujemo v bistvu z dvema konceptoma razvoja," je dejal Pahor in pojasnil, da je en koncept trajnostnega razvoja, ki izhaja iz modernega sveta, drugi pa je koncept hitro rastočih ekonomij v Aziji in drugod, kjer si želijo razvoja, kakršen je pred desetletji Evropo vodil na vrh gospodarske razvitosti, ne glede na socialne in podnebne vplive.

Potrebno je globalno vodenje

Uvodnemu delu je sledila razprava, na kateri so udeleženci ugotavljali, da svet v naslednjem desetletju čakajo številni izzivi, ki pa potrebujejo predvsem globalno vodenje. Vendar pa je treba na vprašanja, kakšno naj bi bilo to globalno vodenje, kdo naj bi sedel za krmilom, odgovore še najti.

Premier Pahor in Yves Leterme
Premier Pahor in Yves Leterme FOTO: Reuters

Premier Belgije, ki trenutno predseduje tudi Evropski uniji, Yves Leterme je ob tem menil, da medsebojna odvisnost v svetu raste na vseh področjih. Zato svet potrebuje globalno vodenje, vendar pa bi pri tem moralo priti do premika v ravnotežju moči v institucijah; hitro razvijajoča gospodarstva bi morala imeti večjo težo, je še ugotavljal Leterme.

Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa je opozoril na "spopad civilizacij", ki je prisoten predvsem na ravni navadnih ljudi. Veliko je sovraštva proti muslimanom, proti priseljencem ipd. To bi bilo treba razrešiti, vendar na pošten način, brez podtonov, je poudaril. Prav tako bi morali rešiti probleme na Bližnjem vzhodu, del tega pa bi bilo tudi jedrsko razoroževanje. Pri tem je Musa opozoril, da ne bi smelo prihajati do dvojnih meril.

Velike spremembe zadnjega desetletja in geopolitično prestrukturiranje močno vplivajo tudi na vlogo Evropske unije. Pri njenem repozicioniranju pa so najpomembnejša partnerstva, so izpostavili udeleženci posebnega panela o vlogi EU v večpolarnem svetu, ki so opozorili na notranje težave EU in na njeno mednarodno odgovornost.

Da bo prihodnje desetletje polno izzivov, je menila tudi državna ministrica na zunanjem ministrstvu Indije Preneet Kaur. Vendar pa je na drugi strani zagotovila, da se največja demokracija na svetu pospešeno pripravlja, da bi postali vsaj samozadostni glede rabe energije in da bi povečali delež uporabe energije iz obnovljivih virov. Pri tem stavijo predvsem na sončno energijo.

Sicer pa si želijo v Indiji povečati tudi učinkovitost rabe vode, saj se zavedajo, da bo pomanjkanje vode, hrane in energije v prihodnjih letih lahko postalo resen problem v svetu, je še dodala Kaurjeva. Vendar bo pri tem treba spremeniti tudi miselnost, je še poudarila Kaurjeva in spomnila na besede očeta Indije Mahatme Gandhija, da Zemlja ponuja dovolj za nahranitev ljudi, vendar pa nima dovolj, da bi nahranila človeški pohlep.

Za optimistično reševanje problemov

Nekdanji ameriški državni sekretar, general Colin Powell je danes pozval k več optimizma pri reševanju problemov. Če je svet vzdržal v časih jedrske grožnje med hladno vojno pred vsega 20 leti, potem bo združeno, v partnerstvu, rešil tudi sedanje probleme, je menil.

Gonilo prihodnosti v svetu bo sicer predvsem ustvarjanje bogastva, je prepričan, saj to žene tako napredek ZDA in Evrope kot tudi Kitajske. Pri tem pa je potrebno tudi ustvarjanje delovnih mest, ker to daje človeku dostojanstvo; na ta način se bo ustvarjala tudi stabilnost v svetu, je prepričan.

Colin Powell
Colin Powell FOTO: Reuters

V nagovoru udeležencem slavnostne večerje Strateškega foruma Bled, med katerimi je bil ves slovenski politični vrh in številni ugledni tuji gostje, se je Powell spomnil še časov, ko je začel vojaško kariero in ko se je v Nemčiji preko puškinih cevi gledal s sovjetskimi vojaki. Ti časi pa so se s padcem berlinskega zidu pred 20 leti spremenili in ZDA so si morale najti "novega sovražnika", se spremeniti; in ves svet se je spremenil, se je spomnil.

Pohvale za Slovenijo

In v tem času je Evropa prehodila izjemno pot, je ocenil in kot enega največjih dosežkov združene Evrope izpostavil odprti schengenski prostor. Pohvalil je tudi Slovenijo, predvsem kot podpornico vključevanja držav Zahodnega Balkana v evro-atlantske organizacije, pri tem pa opozoril tudi na njeno vlogo v regiji. "Slovenija ima 20.000 kvadratnih kilometrov, dva milijona prebivalcev, vsega 7000 vojakov, a poglejte, kakšno vlogo igra," je dejal in Sloveniji čestital za prehojeno pot od osamosvojitve, vključno za predsedovanje EU.

Slovenijo je pohvalil tudi za sodelovanje v Afganistanu, kjer je, kot je dejal, njen prispevek sicer skromen, a je pomembno, da sodeluje pri prizadevanjih mednarodne skupnosti za stabilizacijo te države.

Dotaknil se je tudi vprašanja jedrskega programa v Iranu in Severni Koreji ter položaja na Bližnjem vzhodu, obenem pa je izrazil prepričanje, da je bila invazija v Iraku uspešna. Spregovoril je tudi o okoljskih problemih in dejal, da bi morale ZDA postati vodilna sila pri reševanju podnebnih sprememb.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
30. 08. 2010 08.13
@scipio Kdo pa pravi, da so to problemi, ki FIZIČNO OGORŽAJO POSAMEZNIKA in SKUPNOST GEOGRAFSKO DRUGJE IN NE VEČ TU? A res ne znaš več videti izven nekega omejenega razmišljanja(ki je omejen seveda samo na slovenijo ali samo na določeno rtegijo v sloveniji)? A misliš, da se nas to ne tiče, če neki "powell" pohvali slovenijo v prizadevanjih za stabilizacijo afganistana, medtem ko smo mi dol kot agresorji? Misliš, d se nas ne tičejo prihodnje akcije NATO pakta(ki bo seveda potegnil za ameriko)? Misliš, da se nas ne tičejo zadeve, ki vplivajo na vse članice EU? Res se mi zdi žalostno, da še zdaj ne vidite, da živimo v času strahovlade, in da z nami manipulirajo do te mere da smo res kot OVČICE, ki so pripravljene iti za pastirjem(ponavadi v suženjstvo-ali ko so "prestare ali preve č svobodomiselne" v klavnico).
scipio
30. 08. 2010 07.45
seveda bled ne bo rešil sveta ampak ga boste razsvetljenci, ki tukaj ustvarjate te komentarje! vaši dedki so stoletja krvaveli po evropskih strelskih jarkih zato, da lahko zdaj vi tule na tej strani nakladate in so problemi, ki fizično ogrožajo posameznika in skupnost geografsko drugje in ne več tukaj. doberdob se je dogajal še ne 100 let nazaj, danes pa se peljete v trst z biciklom ne da vas kdo vpraša kdo ste in odkod ste, dokler ste iz države, ki se ji reče Slovenija. ko se boste čez 20 ali 30 let končno zavedeli, da prebivate v prvi svetovni ligi, boste stari. Takrat boste pa res zaradi revmatizma in prostate verjet spet šimfali, da je tukaj na Zahodu vse zanič. še dobr da imamo fuzbal in vuvuzele
Pohorc03
30. 08. 2010 06.30
Kaj nas ima ta vlada vedno za butalce al kaj, tako zapravljanje denarja, ko obenem govorijo, da ni denarja za reševanje krize in gospodarstva, dejmo šparat tak prvo kjer razmetavanje ni potrebno.........gremo na ulice čimprej!!!
yarrick
30. 08. 2010 00.53
@mes To se pa strinjam s tabo. vse so nas snubili v NATo, kako je fajnpi noh in sploh. nihče pa ni povedal da je nato poleg UN največja najemniška vojska na svetu. ko so američani napadli irak mimo UN(baje!?) je cel NATo pakt stopil na pomoč. isto v afganistanu. Isto bo v IRANu in PAKISTANU. Le da upam, da bodo pri ans dovolj glasni, da izstopimo iz te zločinske organizacije. @Connor Niti država velikosti slovenije se ne more izmuzniti jeklenemu prijemu ELITE(pa če pod to vzameš iluminate/bilderberge ali pa samo banksterje in politike). Počasi se bo začela tančica skrivnosti odkrivati. in "skrivnost"(ki to ni več) bo razkrita; le da bomo nad njo šokirani(negativno seveda). @martian "ne tolk jokat..sej k boš ti enkrat imel 90 minuten govor v OZN,bodo tut tebe kam povabili in delali s tabo kot z visokim gostom,." OZN(UN) so ena izmed največjih zločinskih organizacij na tem svetu(še večine mafij se lahko skrijejo pred njimi). Da pa se potem lahko nekdo hvali da so ga UN povabile kot častnega gosta..jaz bi se zjokal ob tem in ne hvalil. Vi samo nekaj govoričijo, naredijo točno nasprotno od nečesa KAR NAJ BI SE PO NEKEM NORMALNEM RAZMIŠLJANJU naredilo in podobno.Polegj koliko časa se vleče vojna v darfurju in kongu, kjer vsak teden posilijo in ubijejo sto in več žensk in otrok...vietnam, kambodža...Vsepovsod so UN prisotni a naredijo KAJ !? Dokler se jim FINANČNO NE IZPLAČA se ne bodo vmešali, kar pa jih postavi pod plačance in ti so za moje pojme "VREDNI SVOJEGA SLOVESA" ekhmm.
135kmh
30. 08. 2010 00.44
Lepo sem se nasmejal preden grem spat, in za trenutek streznilo kolko € je ta ceremonja stala, pod 50k€ pomoje ne.
yarrick
30. 08. 2010 00.41
@martian Dej ne išči dlake v jajcu.Dobro veš, kaj je hotel s tem povedati.Če pa si tu samo zato da seješ razdor in prerekanja se mi pa smiliš.
Martian
30. 08. 2010 00.37
Oglej29.08.2010, 18:39 4 Najprej je treba jasno povedati, da je to vojaški miting in da je Collin Powell General ter bivši Vrhovni poveljnik Ameriških vojaških sil. hvala da si mi odprl oči...sploh nisem vedel,da je bil Colin Powell predsednik ZDA!A mi lohk sam še to poveš,med katerimi leti je bil on predsednik..k se mi ne ljubi po netu iskati..
yarrick
30. 08. 2010 00.10
...Zato svet potrebuje globalno vodenje... da ga ni sram ?! ..Gonilo prihodnosti v svetu bo sicer predvsem ustvarjanje bogastva, je prepričan, saj to žene tako napredek ZDA in Evrope kot tudi Kitajske. Pri tem pa je potrebno tudi ustvarjanje delovnih mest, ker to daje človeku dostojanstvo; na ta način se bo ustvarjala tudi stabilnost v svetu, je prepričan.... In potem smo spet na tem, pri čemer smo sedaj in kar je pripeljalo do trenutne "prelomne točke". @Rha podpis pod tvoj komentar. Ljudi je treba držati pod strahom ,da jim lahko vladaš brez skrbi. Problem(za vladujoče elite) je le v tem,da se ne bodo vedno vsi strinjali z takimi"drastičnimi-fašističnimi" metodami in se bodo poskušali upreti kakor bodo vedli. @n1nja.subvert le zakaj me čudi, da to slišim od mogoče treh ali štirih tu gor na forumu? Se pa strinjam s tabo. to je itak bilo predvideno, in le kak orenk dogodek(ne false flag event) bi mogogče to lahko preprečil. je pa vprašanje, če bi se ljudje dovolj zbudili, da bi sprevideli resnico. Komurkoli omeniš kaj takega te pogleda kot da bi bil vsaj NOR če ne še kaj HUJŠEGA. Sedaj si vsi zatiskajo oči pred resnico in te proglasijo za norega/teoretika zarote/protivladnega agenta/anarhista... Ko pa se bo izkazalo da smo imeli prav(in tadan ni več tako daleč), takrat pa nihče ne bo priznal da je imel narobe in smo imeli mi prav. pa naj se sliši še tako egoistično, a takim ki mi niti prisluhniti nočejo, ker se trudim, da bi jih pripravil za sledeče dogodke niso vredni, da jih potem rešujem ko se bo vse podrlo(me pa veseli, da je vsaj še nekdo poleg mene, tu v sloveniji, ki mu je vsaj malo bolj jasna globalno politična scena in ve kaj se pripravlja-mogoče bi se morali kdaj srečati?). @oglej najlažje je reči:"preveč ljudi je na svetu" in tako pokazati, da jim je res samo do TOTALNEGA NADZORA, nad populacijo. Če bi se sredstva(pa tudi poseljenost) bolje razporedila bi bilo veliko lažje na svetu(pa tudi 7 miljard nebi bilo preveč).Tako pa nam grozijo, da bo hrane zmanjkalo(če ne proizvedemo več in bolj pogosto-kar zopet prinese GSO, ki pa so v evropi na srečo zaenkrat še prepovedani-američani bi z veseljem šli nazaj na navadne kulture, če jih nebi MONSANTO držal v jeklenem primežu)., pitne vode ne bo(le kdo najbolj onasnažuje podtalnico kaj?), itd... @sannja5 Vsi si želimo BOLJ POŠTEN SVETOVNI RED(kar marsikdo napoveduje za trenutne NWO težnje-le da jim jaz ne vrjamem), a kaj ko bo še vedno vladal pohlep in zavist.Skoraj 100% sem, da rusi nikoli ne bodo prizanali da so američani pred njimi, isto ne bodo američani priznali, da imajo rusi marsikaj prav.Potem pa tu vmešaj še kitajce, pa evropsko unijo... pa imaš zopet perfektno podlago za nov konflikt epskih(svetvnih) razsežnosti. Dokler ne bomo spremenili načina mišljenja, ne bo NOBEN sistem dober.
HLAPCI.HLAPCI
29. 08. 2010 23.30
Dukasan29.08.2010, 23:07 4 'Svet je na prelomni točki' - Res je, spet si planirajo vojne na več območjih. Konkretne priprave so že v teku. In mi jim ploskamo. Pakistan, Jemen, Somalija, Iran, Venezuela ... Se bo dogajalo veliko in več. Pod krinko boja proti terorizmu, resnični vzroki bodo popolnoma drugi, isto kot do sedaj (Irak in Afganistan in ostali). Če ne bo konkretnega vzroka za napad si ga bodo izmislili, tam in tudi v ostalih dela sveta se bodo dogajale false flag operacije z namenom prestrašit ljudi in upravičit vojaško agresijo spet na nič krive države. Obama je že podpisal povečanje finančnih sredstev za "sijo" in ostale za delovanje na področjih Somalije in Pakistana. Zaradi teh false flag-ov ki se bodo dogajali bodo umirali civilisti tu v zahodnem delu sveta, nato pa bodo zaradi njih umirali civilisti na vzhodu. Da, mi jim pa ploskamo.
vetlan
29. 08. 2010 23.07
pardon "...o skupni valuti prava, ..."
MERDE-AVE-MERDE
29. 08. 2010 23.07
'Svet je na prelomni točki' - Res je, spet si planirajo vojne na več območjih. Konkretne priprave so že v teku. In mi jim ploskamo.
vetlan
29. 08. 2010 23.06
"Slovenijo je pohvalil tudi za sodelovanje v Afganistanu, kjer je, kot je dejal, njen prispevek sicer skromen, a je pomembno, da sodeluje pri prizadevanjih mednarodne skupnosti za stabilizacijo te države." Boljše bi bilo, če bi se prizadeval za stabilizacijo v lastni državi, ki se že močmo maje. Evropa pa na vsak način želi dokazati (bolj točno - oprati nam možgane), da je bila ideja o združeni Evropi in skupni valuti, samo ne vem za koga. Za navadnega človeka že ne. Samo zasužnili so nam po mirni poti.
SvetJeZadet
29. 08. 2010 22.45
"Predsednik vlade Borut Pahor je v svojem nagovoru opozoril, da je gospodarska kriza bistveno zaostrila vse dileme in probleme, podedovane iz prejšnjega stoletja. "Glede na naše izkušnje se moramo vprašati, ali bo človeštvo zmožno preseči te probleme in se izogniti vojni svetovnih razsežnosti," je opozoril Pahor in dodal, da kljub oblikovanih mehanizmom za ohranjanje miru in stabilnosti ni nobene garancije zanju." Mislim, ali ni v celofan zavito povedal, kaj nas čaka? In sprašuje se, če se je človeštvo sposobno izogniti vojni. Prepričana sem, da si vojne ne želi nihče, razen tistih pohlepnih, ki vojne napade izkoriščajo za to, da na račun človeških življenj in trpljenja polnijo svoje žepe. Profesor v gimnaziji nam je povedal, da se je še vsaka vojna začela in končala za mizo. In, gospod Pahor (upam, da to berete), ni naloga človeštva, da se izogne "vojni svetovnih razsežnosti". T je neloga vas, politikov. Zato smo vas izvolili in zato vas plačujemo. Vendar glede na to, da ne mine dan, da na forumih ne bi brala o 3. svetovni vojni, me dejstvo, ko/če do te pride, sploh ne bo presenetilo. Mislim, o vojni govorimo, kot da je to neki prehlad, ki ga imaš 2 dni, nato se ga pa znebiš. Prihodnosti se bi morali veseliti - pa se je lahko, če s(m)o ljudje že toliko bolani in obsedeno prestrašeni, kaj se bo zgodilo jutri?!?
ninja.bloc
29. 08. 2010 22.14
globalno vodenje !! novi svetovni red !! dogaja se, teren se pripravlja za globalno vlado
alterego
29. 08. 2010 22.00
v JNA smo rekli, da je "situacija u svetu veoma složena" in je bila složena od 45 do 90, ko je končno res šlo vse v maloro, mislim Juga! od tedaj naprej smo pa vsezkozi na prelomni točki! samo, da 2012 res ne bo šlo vse v maloro...
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
29. 08. 2010 20.57
NEVEM ZAKAJ SE MI ZGLEDUJEMO PO EVROPI CE PA NAS SISTEM V NASI DRZAVI RASPADA.SAJ JE VREDU CE SI JEMLJEMO VZGLED PO EVROPI AMPAK V NASI DRZAVI JE DEMOKRACIJA ZAL ZASLA PRI NAS VLADA SUZENJSTVO IN BEDA SLOVENSKIH DRUZIN.SPOLNIM SE LETA 91 AMPAK TO KAR MI ZIVIMO SEDAJ V NASI DRZAVI SLOVENIJI TO JE SUZENJSTVO ISKORISCANJE ITS IN TO JE SE ZDALEC OD EVROPE KJER ZARES VLADA DEMOKRACIJA. CE KADAR KOLI PISEMO POMISLIMO NA SOCLOVEKA IN DEJANSKO PISIMO KAKSNO JE SEDANJE STANJE NASE DRZAVE.ZAL JE TAKO IN NIC DRUGACE.BOGATI SO SE BOLJ BOGATI MI PA DELAVCI UMIRAMO ZARADI TEH BOGATASEV.KAJ PRAVITE JE TO DEMOKRACIJA KI STE SI JO VSI ZELELI.NI VERJEMTI MI.ZIVEL JOSIP BROZ TITO
anjerd
29. 08. 2010 20.32
Svet je na prelomni točki. Čista resnica, Slovenija že poka po dolgem in počez, zgleda, da smo čist na sredini.
JanezNovakJohn
29. 08. 2010 20.27
Ko bo svet javno in glasno priznal da ni pošteno in etnično da ta svet vodi kapital in samo kapital bo svet imel lepšo prespektivo. Nasilje rodi nasilje. Vendar kapital opravičuje nasilje. Kapital pa se hrani s kapitalom. Kje je meja kapitala ? samo v kapitalu. Bo od Avganistana kaj kapitala ? če so rudnine, bo. In to je bistvo. Kapital je tudi proizvodnja orožja. Zlasti če to proizvodnjo finansirajo davkoplačevalci ( Beri OVCE ) iz zvestih držav. Ne želim da je Slovenija "zvesta država". Nekaj držav nima vojske. Napimer Islandija. Japonska in Nemčija sta bile po drugi vojni uničene in skoraj do danes nista imeli ofenzivne vojske. In kje danes kotirajo te države ? Ob atomskem udaru je pa vse en klinc ali imamo orožje ali ne. Bolje je denar vlagati v civilno sfero. Pa tudi etično je.
Buena Vita
29. 08. 2010 20.08
GROZA KJE JE GADAFI IN ZIDAR,,KAMELE TUD MANKAJO
WikiX
29. 08. 2010 20.05
Omenjeni sta dve kronski neumnosti, da je treba bolj pravično deliti "sredstva" in da je ljudi preveč, oboje nikakor ne more biti res. Zemlja ni nobena trgovina ampak je vse nekaj, s čimer si pomagamo pri nečem. Lahko le pretvarjamo iz ene oblike v drugo, nič ne moremo od nikjer vzeti, niti ne bo nič nikamor izginilo, mogoče enkrat pa še to relativno, ko bomo kopali koln na Marsu ali če nam prinese dobrot meteor. Zapomnite si že enkrat, ves svet je naš dom in z vsem lahko upravljamo, to je tudi vse kar imamo, poleg golih življenj. Človeška civilizacija je danes fuzija starih in novih verovanj ter prepričanj, zato tako butasto živimo in mečemo življenja stran. V resnici nas bi lahko bilo tudi nekaj TISOČKRAT VEČ, pa bi še vedno lahko živeli bistveno bolje kot danes. Narava ima svoje omejitve oziroma zna podreti omejitve v naših glavah, s katerimi države kontrolirajo populacije. Zaradi iluzije moči in zablod, ne ker je edino tako prav in mogoče, to je pravi obraz te krize, ki jo zakamuflirajo z vprašanjem o prenaseljenosti. To namreč razume vsak kmet, ki še ni pogledal čez planke, prvo pa so čudeži moderne civilizacije, ki smo jih naposled le odkrili, vendar jih še nihče ne zna prav uporabljati, oziroma si ne upa nikomur zameriti s svojimi predlogi, ker preprosto ne moreš nikamor postaviti števce. Statistika je namreč od nekdaj ena največjih laži na svetu in niti ni čudno, da sploh deluje, če tudi ustvarja te rezultate.