Slovenija

'Zahod je v upadanju, Vzhod pa vstaja'

Bled, 09. 09. 2011 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na Blejskem strateškem forumu je debata tekla o čedalje večjem vplivu nedržavnih akterjev in spletnih družabnih omrežij ter tudi o bojazni pred spremembami. A te so po mnenju sogovornikov nujne.

Minister Žbogar je ob odprtju Blejskega strateškega foruma izrazil upanje, da bodo udeleženci uživali v razpravah.
Minister Žbogar je ob odprtju Blejskega strateškega foruma izrazil upanje, da bodo udeleženci uživali v razpravah. FOTO: Tamino Petelinsek / STA

Na Bledu se je začel Blejski strateški forum o "moči prihodnosti". Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je ob odprtju dejal, da so na forumu prisotni tako predstavniki velesil kot tudi manjših sil in držav v razvoju. Zahvalil se je generalnemu sekretarju Sveta Evrope in drugim predstavnikom mednarodnih organizacij, ki so prišli. Izrazil je upanje, da bodo udeleženci uživali v razpravah.

Prva debata oziroma panel na strateškem forumu na Bledu je postregel z razpravo o tem, kako na prihodnost političnega življenja vpliva informacijska doba, v kateri informacije prihajajo skoraj v istem trenutku, ko se dogodek zgodi. Hkrati imajo prek družabnih omrežij, komentarjev in blogov tudi navadni smrtniki možnost komentirati odločitve politikov in tako lahko vplivajo na njihove odločitve.

'Še vedno obstajajo stereotipi v odnosih med Vzhodom in Zahodom'

Kot edina ženska na panelu, ki ga je povezoval znani televizijski voditelj britanske televizije BBC Nick Gowing, je prva govorila namestnica kitajskega zunanjega ministra Fu Jing. Navdušena je bila nad govori slovenskih predstavnikov oblasti, ki so pred tem odprli strateški forum. Še posebej ji je bila všeč ideja o Združenih državah Evrope. Strinja se, da bi druga pot lahko vodila v stagnacijo.

Poudarila je, da se svet spreminja in po njenih besedah Kitajska te spremembe vidi v luči, da se svetovna moč seli z Zahoda na Vzhod. Mednarodna struktura se je oblikovala po drugi svetovni vojni in tudi mednarodni trgi še vedno delujejo tako kot takoj po drugi svetovni vojni. Nakazala je, da imajo kitajski poslovneži težave pri investiranju v Evropo, ker se soočajo s stereotipi, zato se raje odločajo za investicije v druge kontinente, kot je na primer Afrika. Za primer je dala intervju, ki ga je imela z nemškim časopisom. Novinarka jo je pri tem spraševala le o stvareh, ki so bile, kot dodaja, pomembne le med hladno vojno.

"Moramo se znebiti oblaka druge svetovne vojne," je povedala. Pravi, da bi morali gledati na svet kot na eno celoto. Kot da bi želeli dati iz druge prestave v tretjo, ne smemo pa pri tem zategovati ročne zavore.

Naš zunanji minister Žbogar pa je menil, da je mogoče stereotipe odpraviti s pogovori, z boljšim spoznavanjem drug drugega. Prav zato EU vzpostavlja strateška partnerstva z različnimi državami, tudi s Kitajsko, je dejal.

Zaradi svetovnega prvenstva v veslanju 6. strateški forum na Bledu poteka en teden kasneje kot običajno, zaradi česar je na njem letos po besedah organizatorjev nekoliko manj zvenečih imen kot v preteklih letih.
Zaradi svetovnega prvenstva v veslanju 6. strateški forum na Bledu poteka en teden kasneje kot običajno, zaradi česar je na njem letos po besedah organizatorjev nekoliko manj zvenečih imen kot v preteklih letih. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Da veliki izzivi čakajo ves svet, je prepričan tudi namestnik generalnega sekretarja Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Richard Boucher. Menil je, da bodo morale zahodne države sprejeti nekatere ključne odločitve, vprašanje pa je, ali so to sposobne storiti. Ni magičnega orodja, treba bo sprejeti politične odločitve, je poudaril.

Vodja slovenske diplomacije Žbogar je ob tem omenil razmere v EU ter poudaril, da je ekonomska unija brez politične nemogoča. In zakaj ne pride do oblikovanja Združenih držav Evrope? Po Žbogarjevih besedah je razlog ta, da evropski voditelji poslušajo volivce, ti pa so, zlasti v času krize, čedalje bolj evroskeptični. Zato bi bila nujna sprememba mentalitete, je opozoril.

Splet in družabna omrežja kot izziv za vlade

Ruski minister za komunikacije in množične medije Igor Olegovič Ščegolev pa je izpostavil naraščajoči pomen spletnih družabnih omrežij in novih medijev. Ti po njegovem prepričanju ob prednostih prinašajo tudi nevarnosti, zato je menil, da bi bilo nujno vzpostaviti nekatera pravila tudi na tem področju.

Da morajo obstajati določene meje, je dejala tudi Fujeva, ki sicer splet vidi kot izziv za vlade. Te so se zaradi skoraj hkratne obveščenosti širših množic prisiljene na stvari odzivati zelo hitro, pravi.

Ščegolev je dodal, da včasih celo prehitro. Ljudje namreč na stvari gledajo zelo kratkoročno, medtem ko morajo vlade sprejemati pametne rešitve, ki bodo tudi dolgoročno vzdržne, je dejal in omenil nevarnost prevelikega pritiska družabnih medijev.

Na okrogli mizi je sodeloval tudi bloger iz Egipta Mahmud Salem, ki je govoril o izkušnjah iz začetka leta, ko je v Egiptu prav na poziv spletnih družabnih omrežij prišlo do protestov, ki so z oblasti odnesli dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka. Dejal je, da so bila družabna omrežja orodje za dosego spremembe v njegovi državi. Da so nedržavni akterji povsod čedalje pomembnejši in čedalje bolj vplivajo na splošno agendo, se je strinjal tudi Žbogar in v zvezi s tem omenil primer lanske uspešne čistilne akcije v Sloveniji. Salem je repliciral tudi ruskemu gostu in pri tem dejal, da po njegovem mnenju spleta ni mogoče omejevati.

Na Bledu tudi o prihodnosti Sredozemlja po arabski pomladi

Na drugem panelu na forumu pa so udeleženci ugotavljali, da je spremembe v Sredozemlju po arabski pomladi mogoče primerjati s spremembami v Vzhodni Evropi po padcu berlinskega zidu. In tako kot tedaj bo tudi pri demokratizaciji v arabskem svetu morala ključno vlogo odigrati Evropa, so se strinjali.

Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je denimo ugotavljal, da je tako kot v nekdaj komunističnih državah Vzhodne Evrope tudi v arabskem svetu do padca režimov prišlo "od znotraj". "Komunistični režimi so sami sebe spodkopali, ker niso ponudili inovativnosti, prihodnosti in svobode. Podobno je bilo tudi v arabskem svetu, ki je zaostajal 30 let in ni več ponujal inovativnosti, prihodnosti in svobode, ampak je bil prežet s korupcijo in neenakostjo," je dejal.

'Spremembe od znotraj, tako kot je bilo to v arabskem svetu'

Sicer je nekaj svojih misli zbranim gostom in udeležencem foruma na kratko podal tudi slovenski predsednik Danilo Türk. Dejal je, da je EU velik sistem, ki se je znašel v resnem oblaku. Tu so finančne zadeve, pa tudi politične, ki utegnejo pripeljati do rešitev za finančne probleme, pravi Türk. Spremembe po njegovem prepričanju morajo priti iz notranjosti, tako kot je bilo to v arabskem svetu. Slovenski predsednik upa, da bo blejski strateški forum prinesel nekaj dobrih idej in priporočil za oblikovanje politik v prihodnosti.

Pahor vnovič o Združenih državah Evrope

Slovenski premier Borut Pahor pa je v svojem govoru izpostavil potrebo po institucionalni krepitvi Evropske unije. Po njegovem mnenju v evroobmočju ni mogoče ''imeti enotne valute in 17 različnih fiskalnih politik'', prav tako pa obstoječa institucionalna ureditev ''onemogoča učinkovitejše politično in gospodarsko upravljanje Evrope''.

Pahor je prepričan, da so države Evropske unije ta trenutek pred izbiro, da se dodatno odrečejo nacionalnim pristojnostim na račun večje učinkovitosti Evrope ali da tega ne storijo, s čimer se poveča tveganje počasnega, a gotovega razkroja sedanje skupnosti. Na to alternativo da je mislil, ko je nemški kanclerki dejal, da bomo imeli ali Združene države Evrope ali zaton evropske ideje.

Slovenski premier meni, da bi morali začeti pripravljati ''novo pogodbo o evru'', ki bi morala med drugim vsebovati tudi ''določila o enotnih načelih fiskalne politike evroobmočja, ki bi bila obvezna za vsako državo članico'', je na Bledu dejal Pahor, ki se zaveda politične občutljivosti svojega predloga, a meni, da bodo ljudje razumeli, da gre pri tem vprašanju za trdnost evra.

Zaradi vse manjše konkurenčnosti in vse večje zadolženosti Evrope se po Pahorjevem prepričanju zastavlja vprašaje ''vzdržnosti socialne Evrope, kot jo poznamo''. ''Nekaj časa se z velikopoteznimi odločitvami še da odlašati, prav veliko pa ne,'' je še dodal Pahor.

"Ko govorim o Združenih državah Evrope, ne govorim v imenu vlade ali države, ker o tem še nismo govorili. Govorim s svojimi izkušnjami in znanjem in tudi upanjem, da bo nekoč dovolj moči, da bi govorili o tem pomembnem vprašanju. Če grem še korak naprej. Ne gre le za koordiniranje fiskalnih politik, kot to počnemo zdaj, temveč v daljnji prihodnosti," je zaključil Pahor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
12. 09. 2011 08.48
elita hahahhha smejem se vam, drugo leto padete, usi! internet bi blo treba mal cenzurirat je reku med vrsticami a? hahahha pa bodo ljudje to dopustil? sam ste dobri, brez interneta bi vam pa mogoče še res uspel nwo izpeljat...tko pa upejmo da bodo vsaj nekateri za svoja koruptivna dejanja odgovarjali, no pa če samo pade vse skupaj, začnemo z uporabo alternativnih virov energije bo to en velik korak na bolje. Elita na zdravje, uživajte še dokler vas mali človek ne povozi
kawboy
10. 09. 2011 11.12
V državnem aparatu je preveč korupcije in zakonodaja deluje(zaživi) samo tam, ker so veze ter poznanstva in to že pri samem vrhu. In kapital ima večjo vrednost in moč kot pa pravica, resnica, ter poštenje. Če pa tega ni se dogajajo krivice navadnim ljudem?
kawboy
10. 09. 2011 11.02
Komunistični režimi so sami sebe spodkopali, ker niso ponudili inovativnosti, prihodnosti in svobode. Ja kaj sta pa kapitalizem in lažna demokracija naredila boljšega od komunizma. Še več škode za tiste, ki niso nič krivi, tisti, ki pa so krivi pa ne odgovarjajo za svoje napačne odločitve in poteze, plačujejo ter rešujejo pa davkoplačevalci namesto tisti, ki so vse to zakuhali in niso delovali ter ukrepali pravočasno v skladu z zakonodajo. Usklajenost pravnih aktov mora biti v skladu z ustavo. Zakoni in drugi predpisi morajo biti v skladu s splošno veljavnimi načeli mednarodnega prava in z mednarodnimi pogodbami, ki obvezujejo Slovenijo.
Macyy
10. 09. 2011 10.56
V zahodu je nered..Ritn pikerji, packe, Haš bube in pohodi ponosa..???? .na vzhodu pa red vrednote in stomiljonov izdelanih mobitelov med eno samo parado ponosa. Na tem Forumu bi morali Evropejci imeti Ogledalo ter transparent vsi enaki vsi enakopravni...??
kawboy
10. 09. 2011 10.40
Najprej na država zagotavlja temeljne človekove pravice žrtvam in oškodovancem ne samo na papirju ampak tudi v praksi tako iz ustavnega kot iz zakonodajnega segmenta. Prav tako za nezadostno pravno varnost in zaščito žrtev ter oškodovancev, ker je le ta neuspešna in zato tudi neučinkovita. Primer, če si nekdo (delodajalec) na protipraven in nezakonit način pridobi, prilasti premoženjsko korist, ne da bi za to odgovarjal ali bil celo obsojen brez kakršnekoli odškodninske in kazenske odgovornosti, pri tem pa pristojne državne inštitucije naredijo premalo, da bi bilo pravici zadoščeno. Dolgovi pa poplačani. Zgolj globe niso dovolj učinkovite zato bi morali zaostriti pravila, ker se se dolžniki kljub sodbi v imenu ljudstva spretno in arogantno izogibajo vsem postopkom pred sodišči zoper njih. Odredb in sodb sodišč pa sploh ne upoštevajo oziroma ne spoštujejo, potem se pa ne zgodi nič. Dolgovanega denarja pa še vedno oškodovanci ne dobimo tudi po sodni poti ne in tu je nekaj zelo narobe, da pravni sistem in praksa ne delujeta v smeri oškodovancev žrtev kaznivih dejanj in procesnih napak ter postopkov. Prej nasprotno.
SAS112
10. 09. 2011 10.18
Ustvarimo Slovansko unijo Slovenija srbija polska slovaška češka rusija ukrajina itd... se nas bodo bali vsi :)
Vo Tj
10. 09. 2011 09.59
Sanjajo komunisti o propadlem komunizmu.....
gruber74
10. 09. 2011 09.43
Najbolje da izstopimo iz Nata in evropske unije.Bomo zagotovo bolje živeli.
CtrlDelete
10. 09. 2011 09.36
Lovro Šturm bo ziher rekel, da je ideja o Združenih državah Evrope protiustavna.
CtrlDelete
10. 09. 2011 09.33
Če pride do Združenih držav Evrope, se bo potrebno zmenit, da Janša napiše ustavo ZDE, ker bo drugače užaljen. Irglova bo pa poskrbela za enotno modo za vse člane združenja. Grims bo dal napotke glede verskih nazorov, Černač za način izražanja in obnašanja, Gorenak bo odprl taborišča za delo, v ZDE Parlamentu bo potrebno vstajati ob vstopu Janše v stavbo, pogovorni jezik bo Grosupljščina. Lepo bo in živeli bomo skupaj v izobilju in blaginji.
Musti
10. 09. 2011 09.30
nazaj v komunizem :)
Ny152
10. 09. 2011 09.09
ZDE morajo nastati in tudi bojo, je edini način da se Evropsko gospodarstvo postavi ob rob velikim konkurentom, in vse se giblje v to smer in hval bogu. God bless EU!
bingo 1
10. 09. 2011 09.00
Geronemo--pišeš -Dragi slovenci gdo bo pisal novo ustavo---- Enostavno koga izberemo na volitvah v združeni Evropi kateri bodo pisali ustav in krojili po moje napredne vizije za bodočnost naju vseh enkrat smo bili združeni in zdaj smo združeni in nimamo več kam pač smo tukaj v lepi EVROPI----
tali?ni tom
09. 09. 2011 20.23
Mahmud Salem tip je delal kažin , oblast ga zapre za 30 dni in tip iz maščevanja razhajka državo z lažnimi informacijami prek spleta in zruši vlado! le kaj bi moral nardit politiki sdlovenski raji da jih ta prisili k večnemu umiku z scene , ko se pa tako oklepajo oblast! pa še tole recimo o prerokih : nostradamus je napovedal da bo rumena rasa zavladala svetu in tole se dogaja s polno paro ! proizvodnjo že imajo trdno v rokah , zdele bojo še pokupil države pa bo vse osvojeno brez vojne , samo da imajo evropski tajkuni profit , raja pa prazne žepe!
llaall
09. 09. 2011 18.19
ZDE? ne hvala.
Marta Pust
09. 09. 2011 16.56
Saj že vemo eni kaj nas čaka ,,hhhhmmm le drugi si zatiskajo oči teško jegledat kaj se dela z našimi otroki .. žalostno nič ne kaže na dobro ..
tali?ni tom
09. 09. 2011 16.40
treba bo nagnat vse te tajkune v ameriko iz evrope in tle živet in delat neko življenje vredno človeka , ne da je pes bolj zaščiten kot človek v tej neverjetni evropi in drugem raju sloveniji ! sej ne rabmo vsak mesec nov model avta,televizorja in ostale brezvezne krame ki nas deli ne zbližuje , ampak le nekaj strpnosti,sočutja in dela seveda ki so ga ti "uspešni" poslovneži iz evrope odpeljali na kitajsko , domačini smo pa brez služb ali z bednimi plačami ! če še tako pljuvate po Tovarišu Titu je imel 100% prav ko je večkrat dejal da samo delo je prihodnost , in v evropi ni dela , je na kitajskem in od tega evropejci razen tajkunov nimamo NIČ!
Tonček Balonček
09. 09. 2011 14.50
Kje so časi sprehodov Sanader-Janša, ko sta hodila ob robu tega sveta in ejzera? Kakšen dolgčas za ribiče v Istri, nezaslišano, enden v ječi, drugi pa zaenkrat v sodni dvorani, zlati časi so mimo, Pahor je pa kriv! Dolgcajt!
sdat
09. 09. 2011 14.43
ka pa vem.. a je pametno ali ne. te združene države evrope. Po eni strani so te teorije zarote. ko nihče ne ve kaj je res in kaj ne. po drugi bi bila pa oblast defenitivno bolša, kakor sedaj. kaj bi potem naši politki bi bili smao voditelji neke province ? ali kako ?
coctacola
09. 09. 2011 14.39
Boljša reklama pred video prispevkom bi bila: BORČI SLOVENSKI 2