Slovenija

MZZ Slovencem v Egiptu svetuje izredno previdnost

Ljubljana, 14. 08. 2013 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

MZZ je v luči najnovejšega dogajanja v Egiptu posodobil varnostno opozorilo za potovanje v omenjeno državo. MZZ odsvetuje vsa potovanja v posamezne dele države ter svetuje izredno previdnost. Letovišča ob Rdečem morju sicer za zdaj ostajajo relativno varna.

Zaradi aktualnih dogajanj v egiptovski prestolnici in drugih večjih mestih slovenskim državljanom na MZZ odsvetujejo vsa potovanja v Kairo, Aleksandrijo, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu, mesta Zgornjega Egipta, območje severnega in osrednjega Sinaja ter na obmejna območja z Libijo, Sudanom in Izraelom.

Na MZZ so pojasnili, da podatkov o morebitnih žrtvah med Slovenci trenutno nimajo.

Turistična središča in letovišča ob Rdečem morju medtem še naprej ostajajo relativno varna. A na MZZ vseeno svetujejo "previdnost, spremljanje virov informacij ter upoštevanje navodil lokalnih organov in organizatorjev potovanj".

Slovencem v Egiptu tako na MZZ priporočajo redno spremljanje televizijskih in radijskih novic, obvestil oblasti, informacij, ki jih dajejo hoteli in turistične agencije. Svetujejo tudi izogibanje demonstracijam in večjim zborovanjem, središču mesta Kairo ter predsedniški palači in njeni okolici v kairskem predelu Heliopolis.

Kot je povedal Aleksander Gasser, ki dopustuje v Hurgadi, je stanje v tem priljubljenem počitniškem središču ob Rdečem morju povsem mirno.

Kaos na ulicah Kaira
Kaos na ulicah Kaira FOTO: Reuters

"Predvsem domačini in tudi turisti z enim očesom po televiziji spremljamo dogodke v Kairu, a vendarle se nam zdi, da nam teh 400, 500 kilometrov in pet, šest ur razlike po cesti med prestolnico in letovišči ob Rdečem morju dajejo neko varnost, da nam vsaj v tem trenutku ni treba skrbeti in še vedno pravzaprav brezskrbno uživamo počitnice," je povedal.

O pozivu MZZ za zdaj še niso bili obveščeni, prav tako jih turistična agencija ni kaj posebej opozorila pred morebitno nevarnostjo. "Lahko pa, da se bo tudi to zgodilo. Vendar je tukaj sodelovanje med slovenskimi in lokalnimi vodiči odlično in mislim, da če bo do česa prišlo, da bomo tudi obveščeni," je še povedal Gasser po telefonu iz Hurgade.

MZZ zaskrbljen zaradi Egipta, poziva k zadržanosti

Na slovenskem zunanjem ministrstvu "z veliko zaskrbljenostjo" spremljajo poročila o zaostrovanju razmer v Egiptu in še posebej obžalujejo, da je nasilje tam terjalo tudi človeška življenja. Od egiptovskih varnostnih sil na MZZ pričakujejo, da se bodo vzdržale nesorazmerne uporabe sile, od protestnikov pa prav tako izogibanje vsakršnemu nasilju.

"Politično krizo v Egiptu je mogoče preseči le s takojšnjo prekinitvijo nasilja in čimprejšnjo vzpostavitvijo političnega dialoga, ki naj temelji na spoštovanju demokratičnih standardov, človekovih pravic in vladavine prava. Sprte strani pozivamo, da v tem procesu sodelujejo konstruktivno ter v duhu strpnosti in doseganja konsenza o prihodnosti Egipta," so še sporočili.

Ministrstvo za zunanje zadeve bo še naprej pozorno spremljalo varnostne razmere v Egiptu, slovensko veleposlaništvo v Kairu pa bo skladno s svojimi pooblastili slovenskim državljanom, če bo to potrebno, nudilo ustrezno konzularno pomoč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
15. 08. 2013 13.50
egipt, ja. in al-iškandarija. le katera od postavnih mladih kraševk, ki so pred 90 leti odhajale dol v alejandrijo k bogatim familjam za dojilje in guvernante in kdovekajše, bi si takrat mislila, da bodo generacijo aki dve kasneje tako daleč zabredli. 80 milijonska nacija brez izgleda, da se porihtajo. tudi nil jih ne bo rešil, če se ne bodo znali pomeniti med sabo. učna ura za vse nas, tole egiptovsko sr.anje.
volek
15. 08. 2013 10.34
+0
Samo norci letujejo v Egiptu julija in avgusta.
scipio
15. 08. 2013 13.56
-1
letos pa tudi sadisti in oportunistični koristolovci, ki kapitalizirajo svoje užitke na nesreči in stiski drugih.
periot22
14. 08. 2013 22.00
+3
Vsak gre tja na lastno odgovornost!