Slovenija

Slovenka, ki živi v Šrilanki: Bil je velik šok za vse

Ljubljana, 21. 04. 2019 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V napadih v Šrilanki je bilo po trenutnih podatkih ubitih tudi več deset tujcev. Slovenskih državljanov po doslej znanih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva med žrtvami napadov ni. Slovenka, ki živi na jugu države, pravi, da so ljudje prestrašeni in se bojijo stopiti iz hiš.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Slovenci na varnem
    01:39
    Iz 24UR: Slovenci na varnem
  • Iz 24UR: Napadi v Šrilanki
    03:05
    Iz 24UR: Napadi v Šrilanki
  • Uničenje po eksplozijah na Šrilanki
    00:58
    Uničenje po eksplozijah na Šrilanki
V več cerkvah in hotelih v Šrilanki so med obeleževanjem velike noči odjeknile eksplozije.
V več cerkvah in hotelih v Šrilanki so med obeleževanjem velike noči odjeknile eksplozije. FOTO: AP

Šrilanko je danes pretresla serija eksplozij v cerkvah in hotelih, v katerih je umrlo več kot 200 ljudi, več sto oseb je ranjenih. Slovensko zunanje ministrstvo za zdaj nima informacij, da bi bili med žrtvami današnjih napadov v Šrilanki tudi slovenski državljani.

Vse turistične agencije, ki so jih priklicali novinarski kolegi oddaje 24UR in ministrstvo, so javile, da so vsi njihovi slovenski turisti na varnem, da niso bili niti blizu žarišča. Še najbližje, 40 kilometrov stran od mesta Kolombo, so bile tri slovenske skupine, ki se nahajajo v kraju Negombo. K sreči tudi nihče od svojcev doma zunanjemu ministrstvu ni javil, da s svojci v Šrilanki ne more vzpostaviti stika. Ministrstvo vsem tistim, ki nameravajo potovati tja, sicer ne odsvetuje potovanja, temveč jih opozarja, da se odpravljajo v neobičajne razmere, kjer bosta najbrž motena lokalni transport in omrežna komunikacija. Tistim, ki pa so že tam, pa svetujejo previdnost in upoštevanje navodil lokalnih oblasti.

Jolanda je poročena z domačinom in že štiri leta živi na jugu Šrilanke.
Jolanda je poročena z domačinom in že štiri leta živi na jugu Šrilanke. FOTO: osebni arhiv

Jolanda Štusaj z možem, domačinom, že štiri leta živi v Dickwelli na jugu Šrilanke. Tam je sicer mirno, a napetost se čuti v zraku, nam je priznala. "Na zunanje ministrstvo sem poslala sporočilo, da živim tukaj in da sem pripravljena pomagati Slovencem, ki bi morebiti potrebovali pomoč. Lahko jih pridemo iskat na prizadeto območje in jih pripeljemo na jug, kjer je bolj varno. To je najmanj, kar lahko naredim," pravi. 

Novica o napadih je, pravi, pretresla vse in z grozo spremljajo aktualne informacije. "Bil je velik šok za vse. Ni dober občutek, ko slišiš nekaj takšnega, čeprav je jug precej varen." Kot pravi, je občutek podoben kot ob lanskih napadih, ko so v Kandyju zažgali muslimanske vasi in mošeje.

O morebitnih napadalcih za zdaj ni veliko informacij. "Družbena omrežja so blokirana, zato da se ne širijo lažne informacije. Kajti Šrilančani so zelo maščevalni in oblasti se bojijo, da ne bi prišlo do kakšnega maščevanja."

Oblasti so po vsej državi uvedle policijsko uro. "Trgovine so se zaprle, mir je. Vsi so doma. Po šesti uri moramo vsi biti doma, ne smemo se družiti zunaj, na ulici. Po mestu patruljirajo policisti in vojaki. Stisne te pri srcu, ko vidiš vojaka s puško." Dodaja, da so ljudje kar precej prestrašeni in se bojijo stopiti iz hiše.

Konzularno zaščito slovenskim državljanom zagotavlja nerezidenčno slovensko veleposlaništvo v New Delhiju. Za nujno konzularno pomoč se slovenski državljani lahko obrnejo na diplomatsko in konzularno predstavništvo katerekoli države članice EU v Kolombu, so poudarili na MZZ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni