Slovenija

MZZ: Dialog se bo nadaljeval

Ljubljana, 26. 05. 2009 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uradni govorec MZZ Balažic je glede vprašanja meje dejal, da hrvaška vlada stoji na stališču, ki izraža nepripravljenost za nadaljevanje pogovorov in doseganje kompromisa.

Balažic poudarja, da Evropska unija ne operira z ultimati.
Balažic poudarja, da Evropska unija ne operira z ultimati. FOTO: POP TV

Uradni govorec MZZ Milan Balažic je danes na novinarski konferenci izrazil pričakovanje, da bo nov predlog evropskega komisarja Ollija Rehna za rešitev vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško, potem ko mu je Ljubljana poslala dopolnila, "bolj uravnotežen" in "bo bolj odražal tudi interese slovenske strani"

Hrvaška potencialno verjetno nima nobenega večjega zaveznika in podpornika, kot je to lahko Slovenija. Milan Balažic

Dopolnila, ki jih je evropskemu komisarju za širitev poslala Slovenija, so podlaga za pogovore o končnem besedilu dogovora o rešitvi slovensko-hrvaškega spora, je poudaril Balažic. "Dialog se bo nadaljeval do končne uskladitve besedila sporazuma," je dodal.

Ob tem je glede izjav s hrvaške strani, da je bil Rehnov predlog predstavljen po načelu "vzemi ali pusti", izpostavil, da "EU ne deluje z ultimati. Menimo, da noben proces pogajanj ne more biti končan zgolj po svobodni izbiri ene od strani sredi pogajanj. Ni mogoče v času, ko pogajanja potekajo, enostransko sprejeti nek vmesni predlog kot končni predlog."

Balažic je še izrazil upanje, da bi nov predlog za razrešitev mejnega vprašanje bolj odražal tudi interese slovenske strani.
Balažic je še izrazil upanje, da bi nov predlog za razrešitev mejnega vprašanje bolj odražal tudi interese slovenske strani. FOTO: Reuters

"Dokler ni vse dogovorjeno z vseh treh strani, ni ničesar dogovorjenega," je še poudaril Balažic. Hrvaška vlada po njegovem mnenju stoji na stališču, "ki izraža nepripravljenost za nadaljevanje pogovorov, tudi nepripravljenost na kompromis. Smo proti nadaljevanju politike izvršenih dejstev in proti temu, da bi si kdor koli na račun Slovenije zagotavljal enostranske koristi," je poudaril Balažic.

Ob tem je spomnil, da Hrvaška, z izjemo meje z Madžarsko, ki je urejena še iz časov SFRJ, ni uredila vprašanje meje ne s Slovenijo, ne z BiH, ne s Srbijo, ne s Črno goro. "Spor s Slovenijo ni nobena izjema, je pa izkoriščen v tej vroči retoriki, ki jo poslušamo z nasprotne strani."

Hrvaška naj umakne prejudice glede meje iz pristopnih dokumentov in Slovenija bo umaknila blokado. Ne gre za blokado Slovenije, temveč za samoblokado Hrvaške, ki jo bo morala tudi sama odpraviti. Bližje kot bo odprava te samoblokade, bližje bo tudi članstvo Hrvaške v EU. Milan Balažic

Uradni govorec MZZ je danes tudi povedal, da bo prihodnje srečanje zunanjih ministrov Hrvaške in Slovenije, Samuela Žbogarja in Gordana Jandrokovića, s komisarjem Rehnom v kratkem, ni pa želel razkriti datuma. V Bruslju so medtem potrdili, da bo to srečanje v sredo.

V zvezi z reševanjem vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško so se danes znova oglasili tudi v Zavodu 25. junij. Med drugim so v izjavi za javnost izrazili prepričanje, "da mora Slovenija evropsko in svetovno politično javnost seznaniti s hrvaško okupacijo delov slovenskega ozemlja in morja ter zahtevati, da se Hrvaška kot pogoj za nadaljevanje pristopnih pogajanj za vstop v EU umakne in vzpostavi stanje, kakršno je bilo na dan osamosvojitve 25. 6. 1991."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maneno48
31. 05. 2009 10.23
Hrvaška se MORA UMAKNIT IZ OKUPIRANIH SLOVENSKIH OZEMELJ IN UMAKNIT LAŽNE IN PONAREJENE DOKUMENTE , POTEM ŠELE DEBLOKADA , g. Pahor !!!
tupsy
26. 05. 2009 20.05
imamo mi vremena do 2025 godine ne žuri se nama
asan
26. 05. 2009 19.58
Najbolje za Hrvate bi bilo da se najprej pridružijo Turkom,da jih naučijo potrpežljivo čakat v čakalnici ,da se bodo lahko najprej pridružili Srbiji,seveda ko bodo plačali vso škodo ki so jo povzročili,potem se bodo še z nami malo pogovorili,in če se bodo lepo vedli jih bomo pa mogoče priporočili Evropi vse lepo po vrsti.
McSurfer
26. 05. 2009 19.49
pajtlerblanka@:Tako je .Naj čičajo in čakajo.EU bo ravno tako funkcionirala ako ne še bolje!!
tupsy
26. 05. 2009 19.40
JOVIM 26.05.2009, 17:17 ... IMAMO V SLOVENIJI DOVOLJ PRELEPIH BISEROV. imate portorož...kak je tu neki vaš slovenac napisao- portorož je velika konkurencija dubrovniku aaahahahahaaaaaa
vratio se Valter
26. 05. 2009 17.31
PUSTIMO JIH TAM DOL,SAJ ŠE NISO ZRELI ZA V EVROPO!
vratio se Valter
26. 05. 2009 17.17
HRVATI NACIONALNO NAPUMPANI,PONOSNI NE BODO POPUSTILI,MI PA TUDI NE SAJ SE GRE ZA NAŠ PRAV.POČASI SO SE POMIKALI NA SEVER DOKLER JIM NISO NJIHOVA DEJANJA ZAPRLA POT V EVROPO.NAŠA VLADA LE TAKO NAPREJ! PA TUDI ROJAKI SLOVENCI BOJKOTIRAJMO NJIHOVO PRE(LEPO)DRAGO MORJE SAJ IMAMO V SLOVENIJI DOVOLJ PRELEPIH BISEROV.NAŠA DEŽELA JE MAJHNA VENDAR NAM SLOVENCEM DOKAJ NEZNANA.POTUJMO PO NJEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Buena Vita
26. 05. 2009 16.21
NIKAMOR SE NAM NE MUDI MI SMO V EVROPI, HRVATI NAJ POČISTIJO SVOJ PRAG, POTEM SE NAJ PRIDEJO POKAZAT IN POGOVARJAT Z LJUDMI
dl240580
26. 05. 2009 15.36
Jaz osebno mislim, da se nima več smisla trudit okoli tega predloga pustimo naše sosede naj trmasto vstrajajo enkrat jih bo že srečala pamet. Če ne bodo pa pred varti EU-ja zelo zelo dolgo tako kot je že nekaj let Turčija zaradi nespoštovanja človekovih pravic itd.
Jože Pernek
26. 05. 2009 15.18
in zopet bo eden od bratov DALTON mešal čorbo