Slovenija

'WikiLeaks pravljica v primerjavi z navodili SDV'

Ljubljana, 19. 01. 2011 20.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mussomeli je znova zanikal, da bi ZDA naročile vohunjenje za politiki v Sloveniji. Janša pa je dejal, da četudi bi bila omenjena depeša resnična, bi bila "pravljica v primerjavi z navodili, ki so jih imeli agenti SDV".

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph A. Mussomeli je na okrogli mizi o vlogi WikiLeaksa v mednarodnih diplomatskih odnosih dejal, da so diplomatski dialogi zaradi delikatnosti redko razkriti in da je na razkrite dokumente na strani WikiLeaks treba gledati kot na delčke celote, ki ne prikažejo cele slike. Kot primer je navedel prepir med možem in ženo. Če bi javnosti predstavili le tistih 10 minut, ko se prepirata, potem bi lahko dobili povsem napačno sliko o njunem odnosu, je ponazoril.
 
Glede objavljenih depeš pa je dejal, da v teh nikjer ni zapisano, da bi ZDA želele spodkopavati tuje vlade ali ideale, temveč da želijo le utrditi demokracijo, kjer ta še ni utrjena.

Okrogla miza o WikiLeaksu
Okrogla miza o WikiLeaksu FOTO: Primož Jambrek

 
Mussomeli je v odgovoru na vprašanje iz občinstva tudi zanikal, da bi ameriški diplomati dobili naročilo, da morajo vohuniti za slovenskimi politiki in zbirati podatke o njihovih bančnih računih ter podobno. Kot je dejal, sam v 30 letih kariere nobene takšne depeše še ni videl.
 
Makarovič: Omejitev dostopa do interneta ni prava rešitev
 
Sociolog Matej Makarovič pa je dejal, da se državljani pogosto počutijo odtujene od centrov moči in je zato razumljivo, zakaj je WikiLeaks tako zanimiv. Glede rešitve tega problema pa imamo več možnosti. Klasična rešitev bi bila, da omejimo dostop do interneta, kar bi bilo morda v interesu oblasti, a to ni prava pot. Druga možnost je, da pozovejo medije k profesionalni etiki, a tudi to v času interneta ni najprimernejša. Kot najverjetnejša pa se mu zdi informiranje uporabnikov.
 
Sicer pa se je Makarovič strinjal z ameriškim veleposlanikom, da v objavljenih depešah ni zapisanega nič takšnega, kar bi bilo zelo sporno.
 
Petrič: Pogovori so lahko skriti, rezultati pogajanj pa morajo biti javni
 
Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, ki je bil tudi sam diplomat, je dejal, da vsi diplomati v depešah poročajo v matične države. Za učinkovito diplomacijo pa je pomembno, da je to poročanje točno in natančno. Zaradi objav na WikiLeaksu pa se lahko pojavi problem, da diplomati tega ne bodo želeli več početi. Že tako je preveč olepševanja v diplomaciji, sedaj pa ga bo morda še več, je dejal.
 
Razprava se je vrtela predvsem okoli tega, ali so razkritja dobra ali ne.
Razprava se je vrtela predvsem okoli tega, ali so razkritja dobra ali ne. FOTO: Reuters

Strinjal se je z ameriškim veleposlanikom, da vseh zadev ni treba objavljati. Pogajanja in dogovarjanja so bila vedno tajna, javni pa morajo biti rezultati pogajanj.
 
Žiga Turk pa je dejal, da je diskusija o tem, ali je razkritje depeš na WikiLeaksu slabo ali ne, napačna, saj je razkritje v nekaterih primerih lahko dobro, v drugih pa ne. Kot je dejal, bodo ta razkritja imela nekaj žrtev. Pri tem je izpostavil podjetja, ki so ugodila ameriški vladi in zaprla račune, na katere so sodelavci WikiLeaksa zbirali prispevke, in tiste strani, ki so zaradi tega omejile dostop do interneta.
 
Janša: Bolj bi nas morali zanimati arhivi SDV
 
Predsednik SDS Janez Janša pa je dejal, da je bil do sedaj objavljen le en odstotek depeš in da se bo videlo, ali je bilo razkritje depeš odgovorno dejanje ali ne šele, potem ko bodo razkrili vse depeše. Opozoril je, da bi nas v Sloveniji bolj kot WikiLeaks morali zanimati arhivi o akcijah nekdanje Službe državne varnosti (SDV).

Janša je tako opozoril na, po njegovih besedah, protiustavno in protizakonito odločitev Arhiva Slovenije, da zapre arhive o SDV, s katerimi bi dokazali, da je ta jugoslovanska obveščevalna služba stala za napadom v Velikovcu na avstrijskem Koroškem leta 1979 in da je pri tem sodeloval "nekdo, ki je še danes na visokem položaju v Sloveniji" in je zdaj preprečil objavo.

Če bi bili ti podatki objavljeni – in kot je napovedal Janša, bodo – ne bi povzročili neke posebne škode, kot bi jo na primer WikiLeaksovo razkritje kakih oporečnikov v Severni Koreji, ki bi jih verjetno doletela smrt. Kritiziral je tudi slovensko javnost in medije, "ki so bolj papeški od papeža", ko gre za kršitve demokratičnih pravic v tujini, ko pa se to dogaja v Sloveniji in ko za tem stoji Arhiv Slovenije, so tiho. Elena Pečarič mu je pri tem svetovala, naj na pomoč pokliče kar vodilnega človeka WikiLeaksa Juliana Assangea.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RagingPixel
27. 08. 2011 16.17
Jst sm vem, da ko bojo nasledne volitve bom na listek napisu en dolg spis o nesposobnosti in lenobi naše politične kvazi elite. Na dolgo in široko se bom razpisu o napredku naše države v zadnjih 20 letih, katerega smo videli le nekaj procentov od nnapredka, ki bi ga imeli, če bi država vodili boljši ljudje. Za konec bom pa še dodal o nesposobnosti in inteligenci naše celotne družbe, katera bi morala te "politike" zamenjati po 10 letih takšnega "vodenja". Šolski sistem me je precej dobr natreniru te spise pisat vsake 2 mesca. Bom vsej neki dobrga iz tega pršlo.
prašek
20. 01. 2011 18.29
na Kajmanskimi otoki na Kajmanskih otokih
prašek
20. 01. 2011 17.59
Lep dan vsem zapoznelim oporečnikom desnosučnega pola, ki so zamudili vse, kar se je zamuditi dalo ... Naj mi nekdo odgovori/pove, zakaj se naš Ivan tako rad druži z ameriškim veleposlanikom ??? Nekako sem ujel, med vrsticami, da mu ni najbolj "udobno", ko se govori o "pravljicah", ki jih bo objavil wiki !! Čemu le ?? Bo morebiti tudi njegovo ime med tistimi na Kajmanskimi otoki ?? Ne verjamem, on je vendar pošten !!!
prašek
20. 01. 2011 17.54
JJ je, dokler je bilo v njeni moči ščitila vse črne direktorje pred pregonom, tudi JJ, spomnite se leto in pol založene Interpolove depeše. Ampak Janez, Finci in Avstrijci niso podvrženi tvojemu rovarjenju, kakršnakoli naj bi bila tvoja funkcija, A se spomniš, na kakšnem kanalu si moral nastopiti na Finskem???? ufff....., oni ne bodo nehali z obtožnicami. In seveda, moti te, ker se sodi tudi tvojim podrepnikom, tudi tistim z Ministrstva za obrambo in tvojemu takratnemu ministru. Vama bi kakšno leto vladanja hudo prav prišlo a ne.? Pa ne bo več. Ne bo se ponovilo nikoli. Taki ljudje več nikoli ne smejo priti v bližino vzvodov oblasti. Plenjenju je potrebno reči ne in take ljudi,ki so v preteklosti to dokazano počeli, držati daleč od vzvodov oblasti. ti pač skrbi za kvaliteto las Katarine Kresal. Na srečo te gospa ne šmirgla 5 % ker je pametna.
prašek
20. 01. 2011 17.04
Cvet desnosučnih Človek, ki ima obtožnico na sodišču, ker je s pozicije predsednika vlade, za svoj ali strankarski račun oškodoval državljane te države za 21 miljonov je prepoln informacij o vsem, le o tistem, kar se ga sprašuje, nikoli nič ne ve? a ni to čudno?. To čudo obveščenosti in insiderskih informacij o vseh in vsakomer, od sodnikov pred 30 leti, do kvalitete las Katarine Kresal, je največji škodljivec te države. sistematično in načrtno onemogoča delo vlade, prireja referendume, interpelacije,ustavne obtožbe predsednika, skratka,človek se ne ustavi pred nobeno svinjarijo,z očitnim in vedno bolj jasnim namenom, da bi šlo tej državi čim slabše. Le, če bi spet prišel v vlado, pa ne bo, bi mu mogoče uspelo ob čistkah,ki bi jih priredil in ob neupoštevanju zakonov, bi uredil, da bi obtožnica v Sloveniji izginila z dnevnega reda. Ampak Brezigarca bo šla, končno, tu, na tem mestu nikoli ne bi smela biti, v teh letih,zaradi nje in ščitenja črnih !!
prašek
20. 01. 2011 16.46
jankoinmetka1 20.01.2011, 11:07 Zakaj je bil Cvikel "skenslan"? Zakaj so ga dali za pričo ??
prašek
20. 01. 2011 16.44
Zanima me, zakaj kopiran stavek ne prime, drugače rečeno, vrže ven !!
prašek
20. 01. 2011 16.43
jankoinmetka1 20.01.2011, 11:07 admin, a smem kaj napisat ??
Jimi1
20. 01. 2011 14.45
daj-daj 20.01.2011, 08:51 Kar se SDV zadeva to ni preteklost, V bistvu je današnja SOVA samo "demokratično" nadaljevanje agencije, ki s svojo nečastno preteklostjo ni nikoli zaključila. Še vedno zbira informacije za svoje "gospodarje", ki jih nato zlorabljajo v svojo korist.... V času vlade DEMOS najbolj v letu 92 je celo imela največ operativnih agentov. Onih 3K upokojenih pa so bili itak razklinkani kadri, ki več niso imeli dobrih informacij... Slovenec-Slovencu UDBAŠ, smo včasih rekli....Ovce!
Jimi1
20. 01. 2011 14.33
Imam resen občutek, da je 2 republika že gotovo dejstvo in da prehod iz 1 v 2 ne bo miren. Kar se vodenja zadeva se bo kar se vlad in prikoritnikov tiče kradlo dokler bo kaj v "koritu"... Seveda sedanja vlada v resnici zgolj samo še navidezno vlada lopovom, ki jim je v varstvo izročila vsebino korita...V vsej godlji kjer je pristala država prav zaprav ni nedolžnih. Sama megla, ki se vleče ves čas od začetka 90-tih....pravna neurejena anarhija v kateri ribarijo v kalnem politiki, politični direktorji,UDBA, SDV,Sova(eno in isto), pa elitne družinske povezave....skratka sama mafija!
nosferatu
20. 01. 2011 14.01
No, vsem, ki me obkladajo z "Njihovim", "Vašim" in "Našim" sporočam, da: a) nisem član ali simpatizer nobene stranke, b) Boruta Pahorja ljubkovalno kličem "spužva" c) verjamem, da imajo VSI na aktualni slovenski politični sceni temne in umazane skrivnosti, tako janša kot Pahor, tako Kresalova kot Irglova, tako Bajuk kot Arhar itd. Da vam bo malo bolj jasno, zakaj sem napisal svoj komentar (in ne, nisem bil nikoli plačan za pisanje na forumih): na jetra mi gre Janševa metoda, da vedno ampak res VEDNO turi v vsak pogovor noter neke teme, ki se tičejo samo njega in njegovega dojemanja "Naših" in "Njihovih" (vidim, da je ta metoda marsikomu blizu tudi tukaj) ne glede na ustreznost oziroma vezo. Poenostavljeno: pogovor je tekel o DEPEŠAH na WIKILEAKSU in Janša ni o tej (obravnavani) temi povedal popolnoma nič pametnega - vse, kar je naredil, je bilo to, da je takoj preusmeril temo vsebine na njemu pomembno vsebino. Še bolj poensoatvljeno: dva kmeta se pogovarjata o tem, katera sorta jabolk je boljša in pride mimo en tip in se začne na vsa usta dret, da sorta sploh nima veze, dokler bodo obstajali škorci, ki bodo uničevali jabolka. RELEVANTNOST, gospodje. Pa lep pozdrav vsem.
MERDE-AVE-MERDE
20. 01. 2011 13.24
čakam na vse depeše o Sloveniji - od 91' dalje
SEBASTI
20. 01. 2011 13.16
korintos 20.01.2011, 12:57 Ko levak ostane brez argumentov mu pač ne preostane drgega kot blebetanje.
korintos1
20. 01. 2011 12.57
SEBASTI to me Pahorjem in Jadranko mogoče presega prijateljstvo. Tisto med Janšo in Sanaderjem, tisto pokanje po ritkah, je pa nekaj drugega. Sanader je včasih dobil prav rdečo barvo od razburjenja.
botjabotja
20. 01. 2011 12.34
polifem 20.01.2011, 00:44 3 >>Do mene je prišel stotnik Andrej Beljan, eden iz Njavrove ekipe, sicer poveljnik oddelka takrat in dejal, -kje imaš dokumente ? -tukaj ! -daj jih sem, mi je skoraj ukazal Andrej Beljan. -na jih, sem stegnil roko in mu izročil še zaprto mapo z pripravljenimi strogo zaupnimi vojaškimi papirji, pripravljeni za Smolnikarja. Kolega Beljan je vzel mapo in jo izročil Njavru. Dare Njavro je odtrgal rob mape, mapo stisnil pod jakno in stopil k sesutemu BMW-ju. Stal sem nekaj metrov proč in opazoval dogajanje. Njavro je izkoristil trenutek, ko so se vsi ukvarjali z Smolnikarjem in na kraj prispelo Domžalsko Policijo. Na sovoznikov sedež je odvrgel odprto mapo(šlo je za kuverto formata mape) in dokumente, seveda na razbito steklo, kar ni ostalo neopaženo.<< Tako dela Janša!! TUDI JAZ SEM BRAL TO ŠTEVILKO MIKIJEVEGA ZABAVNIKA.
SEBASTI
20. 01. 2011 12.00
krucyfix 20.01.2011, 10:46 Opozicija obstaja zato, in to je tudi njena naloga, da kritizira delo koalicije. To je smisel parlamentarne demokracije. (samo v vednost) korintos 20.01.2011, 10:45 Hvala bogu, da še nekdo razmišlja v dobro Slovenije. Trenutna koalicija zagotovo ne, sploh pa kimavec pahorček, vsakič ko ga vidiš ob Jadranki se topi kot sladoled na soncu, tak zagotovo ne bo zmogel zagovarjati slovenskih interesov.
SEBASTI
20. 01. 2011 11.52
"laufer" Zelo sem srečen, da imamo pahorčka in njegove šefe na oblasti, ker oni pa znajo za narod poskrbet. V zadnjih dveh letih se mi je, kot navadnemu državljanu, standard zelo popravil in prav lepo, brez kakršnihkoli pretresov in zaskrbljenosti zrem v prihodnost pod pogojem, seveda, da nam še naprej tako "uspešno" vladajo pahorček in njegovi šefi. Človek božji, začni uporabljati tisto kar ti je zraslo nad rameni.
jankoinmetka1
20. 01. 2011 11.07
nosferatu 20.01.2011, 10:57 A ti je medved stopil na prste, pa je mucika zajavkala. :) Vse to smo že slišali - Depala vas, otok, patrija .... bla, bla, bla .... Vse to je že dolgo v medijih, ampak dokazov NI. Kje so dolgo obljubljeni dokumenti, ko se je Cvikelj hvlalil, kako vse ima, samo pred volitvami tega ne bo razkril. Daj ne mi prodajat pravljic. Če bi bilo karkoli res, bi Janša že zdavnaj strpali v zapor, ker levici tako gre na živce. Samo obrambnega ministra so lahko skenslali, pa še ta je v vladi. Simbolično, itak niso predstavili nobenih dejstev. Nasferatu ali ne razmišljaš, ali si pa plačan!
robba
20. 01. 2011 11.07
nosferatu 20.01.2011, 10:57 1 AJDE JANŠA - BODI FRAJER PA OBJAVI TE PODATKE NA SLOVENSKEM WIKILEAKSU; AMPAK POZOR - POTEM LAHKO TUDI KMALU PRIČAKUJEŠ GOR PODATKE O DEPALI VASI, PRODAJI BLEJSKEGA OTOKA, DOGOVARJANJU O INCIDENTIH NA MEJI S "POŠTENJAKOM" SANADERJEM, BREZPLAČNIKE IN PATRIJO. PA VESELO REPENČENJE ŽELIM. a ti mal bl slabo čitaš?pa kdo noče odpret arhivov?janša? dober vic.. saj da bi bilo kaj v njih, kontra njemu, bi bilo že kdaj objavljeno,se ti ne zdi. pa ja da ga vaši ne ščitijo?
robba
20. 01. 2011 11.04
laufer 20.01.2011, 10:51 in v čem je problem.tip hoče da se objavijo arhivi, in pol bi bilo marsikaj bl jasno,al se ti to zdi čudno'?seveda, lažje je lopetat da je jj taki in taki, kot pogledat v arhive in bi se razkrilo.pol rečejo da janševci sledijo klicu vodje. zgleda da nasprotnikom ni treba nit klicat, so osamozaveščen, in vedo kaj jim veleva dolžnost...