Slovenija

Muslimanski praznik žrtvovanja

Ljubljana/Meka, 10. 01. 2006 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Muslimani obeležujejo kurban bajram, ki je povezan z duhovnim praočetom islama, krščanstva in judaizma Abrahamom.

Tridnevni praznik kurban bajram, ki se je začel danes, obeležujejo tudi muslimani v Sloveniji. V dvorani na Kodeljevem je zjutraj potekala osrednja bajramska slovesnost ali molitev, ki jo je vodil glavni imam iz Sarajeva Ferid Dautović, so sporočili iz Mešihata slovenske islamske skupnosti. Islamska skupnost v Sloveniji se ta čas trudi ohraniti svojo enotnost. Bajramske dneve vidijo kot priložnost, da dokažejo svojo resnost in privrženost vrednotam vere.

Lanskoletna molitev ob kurban bajramu je potekala v hali Tivoli
Lanskoletna molitev ob kurban bajramu je potekala v hali Tivoli FOTO: POP TV

Bajramska molitev je bila organizirana tudi v nekaterih drugih mestih po Sloveniji, in sicer v Mariboru, Celju, Velenju, Trbovljah, Novem mestu, Kočevju, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Škofji Loki, Kranju, Tržiču in na Jesenicah.

Porić: Pozval k spoštovanju drugačnih

Tajnik islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je v voščilu ob kurban bajramu, v imenu poglavarja islamske skupnosti v BiH reis-l-ulema Mustafe Cerića in predsednika Mešihata islamske skupnosti Ibrahima Malanovića, muslimanom zaželel, naj bajramske dneve preživijo v miru in bajramsko veselje pa preživijo s svojimi najbližjimi.

V teh dneh, ko se muslimani pripravljajo, da z darovanjem kurbanskega mesa pomagajo revnim, obiščejo svoje najbližje in sosede, vas želim spomniti, da kurbanski bajram nosi v sebi močno sporočilo razumevanja in enakosti med ljudmi, ne glede na rasno in nacionalno pripadnost ali socialni položaj, je v nagovoru dejal Porić.

Kurban bajram je praznik žrtvovanja

Romanja v Meko se udeležuje okoli 2,5 milijona vernikov iz 177 držav
Romanja v Meko se udeležuje okoli 2,5 milijona vernikov iz 177 držav FOTO: Reuters

Muslimanski verniki z vsega sveta so se danes zgrnili v dolino Mina vzhodno od Meke, kjer poteka tradicionalno romanje muslimanov, hadž. V Mini, kjer vladajo poostreni varnostni ukrepi, se namreč danes začenja praznik žrtvovanja Eid Al Adha (kurban bajram), ki ga bodo obeležili s simboličnim kamenjanjem hudiča. Simbolično kamenjanje predstavlja uvod v kurban bajram, ko muslimani z vsega sveta v spomin na Abrahama zakoljejo ovco ali kako drugo žival. Po islamskem verovanju naj bi se hudič v Mini pojavil trikrat, najprej pred Abrahamom, nato pred njegovo ženo Hagar in nato še pred njunim sinom Ismailom. Da bi mu pokazali prezir, so vanj vsakič vrgli sedem kamnov, gesto, ki jo zdaj ponavljajo muslimani med obredom kamenjanja. Pri tem vzklikajo "bismilah" (v imenu Boga) in "Alahu akbar" (Bog je velik).

Muslimani si simbolično ob tem prazniku pobrijejo glave
Muslimani si simbolično ob tem prazniku pobrijejo glave FOTO: Reuters

Romanje v Meko je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran, islamska sveta knjiga, predpisuje, da mora vsak musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja