Slovenija

Muslimani praznujejo kurban bajram

Ljubljana/Meka, 20. 12. 2007 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Muslimani obeležujejo kurban bajram. V Islamski skupnosti v Sloveniji je pogled usmerjen v predsedovanje EU.

Osrednjo molitev Islamske skupnosti v Sloveniji je v športni dvorani Slovan vodil mufti Nedžad Grabus.
Osrednjo molitev Islamske skupnosti v Sloveniji je v športni dvorani Slovan vodil mufti Nedžad Grabus. FOTO: POP TV

Muslimani v Sloveniji in po svetu danes obeležujejo svoj drugi najpomembnejši praznik kurban bajram. Osrednja bajramska svečanost Islamske skupnosti v Sloveniji je bila v Ljubljani v športni dvorani Slovan na Kodeljevem. Molitev je vodil mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus.

Bajramsko molitev so organizirali še v v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofja Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru, Sežani in Novem mestu.

Kurban bajram je vsako leto deseti dan dvanajstega meseca po islamskem koledarju. Med praznikom se muslimani spominjajo Abrahama, ki je bil za boga pripravljen žrtvovati svojega sina Izaka.

Kurban bajram je čas, v katerem se izvršuje peta praktična islamska dolžnost - hadž. Hadž uči, da je na Zemlji vse prehodno in da so etične in moralne vrline zelo pomembne za harmoniziran odnos med ljudmi. Kot so zapisali Islamski skupnosti v sporočilu za javnost, je omenjeni praznik priložnost, da zaprosimo za opravičilo od vsakega posameznika ali posameznice, ki smo jim storili kakršnokoli krivico ali povzročili bolečino.

Pogled v prihodnost

Kurban bajram praznujejo tudi muslimani v Sloveniji, kjer so bile v več slovenskih krajih organizirane molitve.
Kurban bajram praznujejo tudi muslimani v Sloveniji, kjer so bile v več slovenskih krajih organizirane molitve. FOTO: POP TV

Naslednje leto je pomembno za Slovenijo, saj bo predsedovala bo EU in ena izmed prioritet predsedovanja je vzpodbujanje medkulturnega dialoga. Islamska skupnost in njeni člani bodo še naprej nadaljevali s promocijo ideje tolerance, medsebojnega razumevanja in spoštovanja ter sprejemanja vseh vrednot, ki lahko ustvarijo svet v katerem živimo boljšim, so sporočili iz Islamske skupnosti.

Praznovanje po svetu

V Indoneziji so že opravili tradicionalne jutranje molitve ob prazniku.
V Indoneziji so že opravili tradicionalne jutranje molitve ob prazniku. FOTO: Reuters

Praznik obeležujejo tudi muslimani po svetu. Dan zaznamujejo molitve, žrtvovanje živali, ki simbolizira žrtvovanje Abrahama, in pogostitve v krogu družine. Številni pa so se tudi letos podali na romanje v Meko, ki naj bi ga vsaj enkrat v življenju opravil vsak musliman. Na romanju se je zbralo okoli 2 milijona romarjev z vsega sveta, med njimi je po podatkih Islamske skupnosti v Sloveniji tudi 17 vernikov iz Slovenije.

V Indoneziji, ki je najbolj poseljena muslimanska država, so verniki že opravili tradicionalne jutranje molitve. Tem je sledil zakol koz in ovac, ki jih zatem razdelijo svojcem in revnim. Muslimani med ejd al adho oziroma praznikom žrtvovanja ponavadi kupijo nova oblačila in čevlje, zaradi česar so trgovine pred praznikom ponavadi nabito polne. Med praznikom muslimani nato obiščejo svojce.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecoliqua
23. 12. 2007 13.39
Še en dokaz da so Slovenci bolj omejen narod in da je raven intelektualizma v Sloveniji na promilih. Vse vere so nazadnjaške in izkoriščevalne še posebaj pa CERKEV, ki so povrh še pedofilsko nagnjeni, kot so vsi krščani pedofili so najbrž tudi vsi muslimi teroristi. VSEENO sem raje terorist kot pedofil!!!!!
kostanj?ek
21. 12. 2007 13.47
xzamiel: "Kok ste vsi kr neki pametni...hahaha." itd. itd.... Drugič si fajn preber napisala sm VSIIIIII... No da ti zj pojasnim kaj to pomeni--> To pomeni, da se nanaša na vse tiste ljudi ki so komentirali pred mano.. Kok u izy ha, sj ne morš vrjet... No upam d ti je zj vsaj mal bl jasn kaj pomeni beseda vsi. :) Have a nice day ;)
orchid21
20. 12. 2007 20.11
Želim, da bi lepo praznovali kurban bajram, pa da bi kmalu dobili tudi svoj prostor za molitev, ne pa da so v telovadnici. Prav je, da imajo vsi verniki svoj prostor za molitev in enake pravice, ker so vse vere enakopravne in enako pomembne.
elvog19
20. 12. 2007 19.42
Prašek problem je v tem, da ste vsako leto števičnejši in vse agresivnejši. Še 10 let nazaj ni bilo nobenega, sedaj pa govorijo o 100letni tradiciji, jutri pa, da je to njihovo ozemlje in da se moramo Slovenci izseliti. To leglo skomercializiranih skrajnežev je potrebno čim prej omejiti, saj pod pretvezo vere krepijo leglo svoje islamske imperialistične politike. Res je, da so si z kriminalom in vojnim dobičkarstvom pridobili večje količine denarja in s tem moč. Sedaj pa te navade razvijajo po Sloveniji. NI dneva, da njihovi predstavniki naredijo kakšno sranje, zato na te sladke in miroljubne besede (kot poznavalec Balkancev) ne nasedam. Sedaj pa le zbrišite moj članek v znak resnice in demokracije.
civitasstain@gmail.com
20. 12. 2007 19.15
xzamiel Vprašaj kristjane, kolko je pripravljenih za vero se v luft spustit, pa par nedolžnih s sabo vzet, pol pa muslimane. Če nimaš odgovora, se pozanimaj pri nemškem notranjem ministrstvu, ki je pred par dnevi objavilo študij o muslimanski pripravljenosti izvesti nasilja v Evropi. V Španiji in Angliji so uspeli na vlaku podtaknit bombe, v Nemčiji pa še ne. Ne govori bedarij. Proti njihovem prazniku pa nimam nič. Jaz pravim: "Vsak po svoje boga moli!" In ne blati druge vere, ki je drugim isto tako sveta, kot tebi tvoja!!!!!
xzamiel@hotmail.com
20. 12. 2007 16.29
Kostanjček: Sicer verjetno noben ne komu govoriš, pa ok. Komu govoriš? In, a veš kaj se pravi za ljudi, ki obtožujejo in ne dajo podlago ali argumente? Malo več povej, an.
kostanj?ek
20. 12. 2007 14.31
+1
Kok ste vsi kr neki pametni...hahaha... dejte no pejtte se mal izobraževat pa naučit kaj ktera vera uči d vam bo kj več jasn, k očitn nimate pojma!!!!!!!!!!! Al pa se zmenmo za inštrukcije...sicer nism ekspert sam kj več od vas bi pa zihr vedla;).
Tonček Balonček
20. 12. 2007 13.34
Stigma, da je islam nazadnjaški, nasilen in primitiven, je posledica indoktrinacije Evropejcev in kasneje še Američanov in ostalih s tem krščanstvom, sevda ne v evangelijskem smislu ampka v političnem, delaovanja RKC-ja in drugih krščanskih organizacij, RKC je pač kot najmočnejša postala kolovodja. Vse te vere imajo skupne korenine in so si na načelnei ravni več ali manj podobne, imajo skupne preroke in še kaj. Pa kakšno zvezo imajo neka posilstva z islamom. Do križarskih vojn s in pobojem po Jeruzalemu so ti ljudje živeli čisto složno in brez prelivanja krvi, od takrat dalje pa se stalno nekaj dogaja. Če bi bili muslimani tako kruti kot jih hočejo prikazati nekateri ideologi, ki se skrivajo za krščanstvom, bi lahko že zdavnaj pognali v zrak še marsikaj poleg WTC-ja! Rezultate boja proti terorizmu in izvoza demokracije lahko praktično "on-line" gledamo v Iraku in na drugih lokacijah! Evangelij v roke, dragi moji, pa bo!!
xzamiel@hotmail.com
20. 12. 2007 13.16
Chekypro: Pošlji kakšnega muslimana v Vatikan prosim pa boš videl kaj bo. Al pa daj preveri kaj so ZDA delale muslimanov v ameriki po 11. sept. in tako dalje? Al pa še preveri kaj so kristjani delali muslimanov v zadnjih cca 1500 let, hm ? Ne pravim, da je to razlog, da bi začeli pobijat, jih pa popolnoma razumem, če imajo državno vero in sprejet zakon, da od te in te vere pač nimaš svete knjige pri sebi in podobno. + takega zakona nimajo vse muslimanske države, an. Hjooj, večini je očitno amerika stopila v glavo.
chekypro@gmail.com
20. 12. 2007 12.34
Sm sicer ateist ker se mi zdi da je vera oz. religija le načim manipuliranja z ljudmi. Toda če pomislimo, da te v nekaterih islamiskih državah lahko ubijejo že zaradi tega ker imaš pri sebi biblijo, kar se je zgodilo mislim da okoli 1 leto nazaj, tukaj pri nas pa hočejo graditi še đamijo kje je tukaj logika. p.s. mc_burek popolnoma se strinjam s tabo. po moje jim je mal preveč sonce v glavo stopu tm v puščavi pa so mal .......
xzamiel@hotmail.com
20. 12. 2007 11.22
Sicer res ne maram nobene vere, ki je nastala na bližnjem vzhodu (krščanstvo, islam, židovstvo itd) ampak vseeno. Islam je prav tako nazadnjaški in nasilen kot krščanstvo. Torej, če sem natančen, pri obeh verah se sicer nasilnost ne izraža direktno, ampak preko dvomljivih zgodb in rekov, ki se lahko subjektino interpretirajo. Bedarija je to, da bi jih morali pokristjanjevati. E, to je primitivno-nazadnjaško-nasilno. Krščanstvo je polno korupcije, laži in tako dalje, islam pa nerazščiščenih krivic in krivd. Ta "terorizem" ima celo solidno podlago, če še ne veste, samo pač izraža se na dandanes ilegalni način. Burek: Samomorilska nagnjenost ter sveta vojna, to je tudi v krščanstvu in do neke meje precej bolj skrito in bolj grozno. Ampak kot pri vseh stvareh, je islam samo uporabljen kot vzvod pri vsem, ni pa sam islam ali sami muslimani krivi za vse. Potem bi zlahka rekli, da je krščanstvo krivo za vse umore, kršitve tega ali onega v evropi, ameriki in tako dalje, ne ? Hmm. Krki: Si gledal Kingdom of Heaven? No, če si, sem ti že dovolj povedal, ne.
david_off
20. 12. 2007 11.14
Zakaj je ta novica pod rubriko Slovenija in zakaj pise Ljubljana/Meka? Banda pokvarjena POPtvjevska.
krki008
20. 12. 2007 10.04
Praznovali bodo tudi Muslimani v Sloveniji na Kodeljevem. Upam da se bodo ob tem spomnili na vse Slovence, katere so njihovi rojaki ubili, poškodovali, oropali, brez razloga napadali, zganjali nestrpnost do vsega slovenskega na SLOVENSKI zemlji itd.. Če se bodo spomnjali tega, bodo lahko v dvorani kar do naslednjega njihovega praznika...
mc_burek@email.si
20. 12. 2007 09.47
zakaj bi biv nazadnjaški...rememeber ko je 7 tipov posilil 18 letnico in je ta azto bila kaznovana, logično? poleg tega njihova samomorilska nagnjenost ter sveta vojna ni ravno nekaj kar bi hotu, tud 90% terorizma izvira iz islama
Tonček Balonček
20. 12. 2007 09.24
Vsako gradbeno podjetje v Sloveniji bi moralo biti obvezno financirati (ali pa v okviru sindikata) lasten vikariat in te ljudi pokristjanjevati. Kdor bi se krstil, bi dobil npr. teden dni nagradnega dopusta. Zakaj bi bil islam kaj bolj nazadnjaški ali naprednejši kot je krščanstvo, mi pa ni jasno!
elvog19
20. 12. 2007 09.14
Kako bo nazadnjaško-primitivno nasilna vera gledala v prihodnost?? Mogoče po načelu en korak naprej, dva nazaj. To pa bi verjel.