Slovenija

VIDEO in FOTO: Verniki kamenjajo hudiča

Ljubljana/Meka, 08. 12. 2008 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na kurbanski bajram muslimani romajo v sveti mesti Meko in Medino. Na tisoče vernikov v znak zaničevanja hudiča meče kamenje v kamnite stebre.

Kurbanski ali hadžijski bajram nosi v sebi močno sporočilo razumevanja in enakosti med ljudmi – ne glede na rasno in nacionalno pripadnost oziroma socialni položaj posameznika. Islamska skupnost v RS

Muslimani danes praznujejo kurbanski ali hadžijski bajram. Kot so sporočili iz islamske skupnosti v RS, je dolžnost vsakega polnoletnega vernika, ki je zdrav in pameten, da enkrat v življenju obišče svete kraje, če ima za to seveda možnost. Tako je kurban bajram čas, ko muslimani izvršujejo svojo peto praktično islamsko dolžnost, dolžnost hadža oziroma romanja v sveti mesti Meko in Medino. 

Praznik je priložnost, da zaprosijo za halal (opravičilo) od vsakega posameznika ali posameznice, ki so jim storili kakršno koli krivico ali povzročili bolečino. Poleg tega je praznik, v katerem morajo posebej razveseliti revne in tiste, ki so potrebni pomoči.

Iz Slovenije se je po navedbah islamske skupnosti letos na romanje odpravilo 58 ljudi. Glavni vodič slovenskih romarjev je mariborski imam in namestnik muftija Ibrahim ef. Malanović, njegov pomočnik pa tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić.

Musliman
Musliman FOTO: Reuters

Mufti pozval k zbiranju denarja za džamijo

V Ljubljani je na prvi dan muslimanskega praznika kurban bajram potekala osrednja bajramska molitev v Sloveniji, ki jo je vodil mufti Nedžad Grabus. Seveda so ponovno občutili, kako pomembno bi bilo imeti džamijo, saj so morali moliti v športni dvorani. "V preteklih treh mesecih smo pokazali, kako pomembna nam je džamija, islamska skupnost zdaj razpolaga z milijonom in petsto tisoč evri za nakup zemljišča," je na molitvi dejal Grabus in dodal, da v novejši zgodovini ni primera, da bi neki verski skupnosti uspelo v tako kratkem času zbrati toliko denarja iz lastnih sredstev za nakup zemljišča za verski objekt.

Ljubljanski župan Zoran Janković je zbrane pozval k strpnosti pri gradnji. "Ne morem obljubiti, da boste drugo leto molili v džamiji, lahko pa zagotovim in upam, da se drugo leto v tem času začne graditi. Bodite strpni, bodite mirni, ne nasedajte provokacijam posameznikov, kajti Ljubljana je džamijo sprejela in džamija v Ljubljani bo," je poudaril.

Bajramsko molitev so sicer opravili tudi v drugih mestih, kjer so objekti islamske skupnosti, in sicer na Jesenicah, v Tržiču, Kranju, Škofji Loki, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Velenju, Celju in Mariboru.

Muslimani so do konca osemdesetih prejšnjega stoletja svoje verske obveznosti in druge obrede opravljali kar doma, od takrat dalje pa so jim na razpolago molilnice, ki jih imenujejo mesdžid. Te so zgradili ali preuredili iz drugih prostorov in so v 14 mestih po Sloveniji. Prvo molilnico so v Sloveniji odprli leta 1981  v Ljubljani, drugo leta 1988 na Jesenicah, tretjo pa leta 1991 v Kopru.

Nevarno kamenjanje hudiča

Več deset tisoč muslimanskih romarjev od skupno okoli 2,4 milijona, kolikor se jih udeležuje romanja v svetem mestu Meka, se je zbralo na zadnjem obredu hadža – obrednem kamenjanju treh kamnitih stebrov, ki poosebljajo hudiča. Običajno najnevarnejši del hadža letos poteka brez prevelike gneče, ki je bila pogosto usodna za številne romarje.

Kamenjanje hudiča je nevaren obred.
Kamenjanje hudiča je nevaren obred. FOTO: Reuters

Obred kamenjanja določa, da mora vernik na vsakega od treh 25 metrov visokih stebrov vreči 21 kamenčkov. S tem se romarji simbolično odpovejo hudiču. Verniki so ob tem letos kamenčke prvič prejeli v zapakiranih vrečkah, da bi jim bilo tako prihranjeno njihovo iskanje.

Hudič naj bi se v Mini pojavil trikrat, najprej pred Abrahamom, nato pred njegovo ženo Hagar in nato še pred njunim sinom Ismailom. Da bi mu pokazali svoj prezir, so vanj vsakič vrgli sedem kamenčkov, kar delajo še danes. Gesti sledi vzklikanje 'bismilah' (v imenu Boga) in 'Alah akbar' (Bog je velik).

Potem ko s slovitega mostu Džamarat v dolini Mine, ki so ga v preteklosti zaznamovali množični stampedi, saj je bilo skoraj vsako leto v veliki gneči poteptanih več sto ljudi, vržejo kamne v 'hudiča', se romarji odpravijo naprej proti Veliki mošeji v Meki, od tam pa jih čaka le še pot domov. Omenjeni most so leta 2007 obnovili in mu dodali še tretjo etažo, tako da lahko sedaj v eni uri sprejme več kot 200.000 ljudi.

Kamenjanje in tudi celotno romanje sicer spremljajo strogi varnostni ukrepi, saj se je v preteklosti obred večkrat končal z več sto mrtvimi, ki jih je pod seboj poteptala množica. Leta 2006 je bilo tako 346 žrtev, leta 1990 pa je bila prevelika gneča usodna kar za 1426 ljudi. O večjih incidentih letos za zdaj ne poročajo.

Tudi katoliki danes praznujejo

Katoliki pa danes praznujejo slovesni praznik brezmadežnega spočetja Device Marije. Marijo, ki je bila naravno spočeta, je Bog izbral za posebno nalogo, saj je, kot poudarja Slovenska škofovska konferenca, postala Božja Mati. Zaradi njenega poslanstva je bila obvarovana madeža izvirnega greha. Versko resnico je 8. decembra 1854 razglasil papež Pij IX.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grim.reaper
21. 09. 2009 09.48
cllea,ce si ti gost v moji hisi se moras zavedat,da v moji hisi veljajo moja pravila,v tvoji pa tvoja
Aleš Kostanjevec
20. 09. 2009 12.12
čestitke ob prazniku ki ga imate muslimani !!!
cllea
10. 12. 2008 14.56
vinedap...sorrcy za zamudo .....vi sta nasi gostitelji ...res je se strinjam .....sam se pol tud obnasajte kot gostitelji .....:D meni osebno je bonton ugostitve popolnoma jasn ......:D upam da je tud tebi ....;) moji gostje pri meni doma ( nasplosno pri vseh muslimanih ) so mi na 1 mestu ...probam jim ugodit maksimalno ....pa tud ce sm sama prikrajsana - gost nesme bit zejen , lacn , vse na nivoju .....kaj sele da bi ga tako terorizerala pa diskriminerala kokr ti.....:D razumite spostujte svoje goste ....
zakretene
09. 12. 2008 21.39
Pismo, še zmer nihče ni povedal kdo je zmagu...
Hesus_Hristus
09. 12. 2008 20.33
Kdo pravi da sem v četrtem razredu osnovne šole? Drugače pa jaz nisem niti ne na takratni Jugoslovanski OF še manj pa na nehumani in nadvse kruti nemško/italijanski strani. To je tudi moj zadnji odgovor na tvoje vprašanje/odgovor ker se z omejencem ne da pogovarjati normalno.
mindfucker
09. 12. 2008 20.23
mr.00. kaj? v četrtem razredu osnovne šole, že pišete o škodljivosti uporabe pirotehničnih sredstev?glede schutzstaffla, pa: ali ti ata pred spanjem, še bere junaške zgodbe o narodno osvobodilnem boju?a mogoče veš da so med in po drugi vojni, največ slovencev ubili slovenci?
Hesus_Hristus
09. 12. 2008 20.07
shutzhans zelo mi je žal da si tako nevzgojen, kot kakšen mulc ki se neprestano po mestu potepa in za novo leto petarde v poštne nabiralnike meče pa se še normalno ne more pogovarjati. Če so te pa še tako vzgojili da moraš biti povrhu vsega obseden z Shutzstaffel-om kateri ni naredil nič dobrega, mi je pa zelo zelo žal.
mindfucker
09. 12. 2008 19.58
mr.00.\"shutz hans pojdi pred zid če ti kaj ni prav...\" ti temu praviš: besedni zaklad?
mindfucker
09. 12. 2008 19.29
mr.00 kaj? so ti tableti popustili? \" prosim shutzstaffla in ostale da preberete samo tale zadnji moj komentar pod mano\". ti je mama povedala da si slovenec? zlagala se ti je!
Hesus_Hristus
09. 12. 2008 18.52
Se opravičujem zaradi dvojnega komentarja, ga najprej ni bilo zato prosim shutzstaffla in ostale da preberete samo tale zadnji moj komentar pod mano
Hesus_Hristus
09. 12. 2008 18.50
shutzstaffelhans::citiram \'\'torej, če je tvoja žena pod mojim nadzorom, so otroci.......\'\' bom dopolnil Torej če je tvoja žena pod mojim nadzorom so otroci tvoji-kajti žena otroci in jaz so v tem primeru slovan! malo preveri preden se kaj ven vržeš! drugače pa dobro da so malo poskrbeli za varnost ljudi
Hesus_Hristus
09. 12. 2008 18.45
shutzhans::citiram \'\'torej, če je tvoja žena pod mojim nadzorom, so otroci.......\'\' Preberi in zelo dobro premisli... ti bom kar jaz dopolnil:: torej če je tvoja žena pod mojim nadzorom so otroci tvoji kajti je žena in otroci v tem primeru slovan in ne jaz!
zakretene
09. 12. 2008 15.12
A se že ve rezultat? Kdo je zmagal? A je hudič preživu?
itevs
09. 12. 2008 14.05
To so novice iz Slovenije?
12345s
09. 12. 2008 13.18
Pozdravljen Tonček Balonček, zopet se strinjam s Tabo! Bi pa še dodala da smo zelo veseli, če se drugi začnejo obmetavat (sploh pa z bombami), ker smo seveda zelo \"kulturni\". Lp.
Tonček Balonček
09. 12. 2008 12.35
Meni zdijo veliko elpše procesije in hoja po kolenih na Brezjah! Najlepše spomine imam seveda na romanja v Fatimo in Međugorje: Okoli slednjega je res precej kamenja, ampak ga ne mečemo naokoli....to je res primitivno!
porka.malorka
09. 12. 2008 12.28
Ranunculus prav maš res je bedasto
Ranunculus
09. 12. 2008 10.41
Ta simbolika kamenjanja hudiča je brez veze. Hudič je v nas in na nas je, kako ga utišati.
Ranunculus
09. 12. 2008 10.38
shutzstaffel Simpatičen. Slog je pa enak, kot ga je vzhodni blok potem fural še precej let.
darvil
09. 12. 2008 07.49
kako ,ne razumem kakšen cigaret ob kavi ,kaj še kadili bi ?o ne, vi ste že popušili.