Slovenija

Mura: Odpuščali prek slamnatih podjetij in brez odpravnin

Celje, 31. 08. 2011 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Murine delavce so lani odpuščali prek slamnatih podjetij in brez odpravnin ter so bili tako izigrani po navodilu takratnega državnega vodstva, meni njihov pooblaščenec Soklič.

Mura - 2
Mura - 2 FOTO: POP TV

Pooblaščenec nekdanjih delavcev treh hčerinskih družb Mure Borut Soklič trdi, da je bilo reševanje Murine problematike politično pogojeno oz. nadzorovano. Poudaril je, da je minister za delo Ivan Svetlik na seji odbora DZ za delo, družino in socialno politiko julija lani, na kateri je potekala razprava o spremembah zakona o delovnih razmerjih, dejal, da je država odredila načrt reševanja Mure, kar pomeni odpuščanje delavcev prek slamnatih podjetij.

Pri tem se je država, tako Soklič, zavedala, da bodo delavci ostali brez vsega. Nekdanji delavci hčerinskih družb Mure so zato sprožili sodni postopek zoper matično družbo Mura, saj stečajna masa hčerinskih družb ne zadošča za njihovo poplačilo. Svoje terjatve so potem prijavili v stečaju matične družbe, a jih je stečajni upravitelj prerekal.

Na delovnem sodišču v Murski Soboti je tako v torek potekal eden izmed narokov, na katerem je bil zaslišan tudi nekdanji predsednik sindikata Mure Drago Florjan, ki nastale razmere pripisuje političnemu ozadju, krivdo pa vali tudi na Murine delavcev, za katere brez zadržkov uporablja razne žaljivke. Florjan je na sodišču povedal, da je stavko Murinih delavcev leta 2009 neposredno pred začetkom stečaja iz ozadja vodila kar politika sama.

"V ozadju vsega je bila politika, do upora delavcev je prišlo tako, da so ga vodile psihično nestabilne osebe, k temu pa je tudi pripomogla prislovna zabitost Murinih delavcev," je na sodišču dejal Florjan.

Soklič je tudi pojasnil, da to, kar je bilo narejeno z delavci Mure, predstavlja grobo kršitev evropske zakonodaje, in izrazil strah pred političnim vplivom na sodstvo. Ocenjuje tudi, da se sodni postopki v primeru Murinih delavcev vodijo strokovno neprimerno. Namesto 1800 tožb je namreč Soklič vložil samo eno, ki je razdeljena na tri skupine, sodnik pa je to enotno tožbo razdružil na devet različnih postopkov in še napoveduje nadaljnjo cepitev enotne tožbe.

Protest Murinih delavcev v Ljubljani leta 2009
Protest Murinih delavcev v Ljubljani leta 2009 FOTO: Dare Čekeliš

Zaslišali bi Lahovnika, Kuntariča in Podlesnika

"Dejstvo je, da je sodnik povedal, da so se o načinu in odločanju v tej zadevi že posvetovali z višjimi sodnimi organi. Ko je sprejeta odločitev, še preden se obravnava začne, to ni neodvisno in nepristransko. Politika se bo očitno morala nekako razkriti. Zato smo predlagali zaslišanje nekdanjega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika, predsednika uprave Slovenske odškodninske družbe Tomaža Kuntariča in nekdanjega prokurista Mure Zdenka Podlesnika," pravi Soklič.

Od omenjene trojice Soklič pričakuje, da pojasnijo domnevno politično ozadje prezaposlitve Murinih delavcev, neizplačila odpravnin in začetke stečajnih postopkov Mure in njenih hčerinskih družb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
28. 11. 2011 16.06
ZATO JE LAHOVNIK SPIZDIL IZ POLITIKE NI ČUDNO DA SE JE PAHORJU SMEJAL, KO GA JE ZAPUSTIL SVETLIK IN PAHOR BREZ MOČNEGA SPREMSTVA SE NE PRIBLIŽUJTA POMURSKI ŠE MALO SE BO MARSIKAJ IZVEDELO KAJ JE PAHORJEVA HORTA POČELA SLAMNATA PODJETJA VMEŠAT TAM KJERJE POTEKALO DELU UREDU VENDAR SI JE SVETLIKA VZEL ZA ZAŠČITNIKA SEDJ SE ŠE NA VOLITVE SILI A BI RAD ŠE SW VOZIL V KATRI, KI LJUDSTVU KAŽE VARČNOST DRUGI AVTO PA LJUDEM NA KAŽE BARABA POLITIČNA NEZNALEC BOŠ OSTAL DO SMRTI
Buena Vita
31. 08. 2011 18.54
ha,ha,ha,ha,,,,v padaniji je to mogoče kjer so na oblasti puhloglavi klientelisti in turistički beneški vodič ,,,,KATERI SPOŠTOVANO MERKLOVO PELJE MED BRANJEVKE KER SE GOSPA NIMA Z NJEM O ČEM POGOVARJATI HAH,ZATO SE JE Z JANŠO POGOVARJALA 45 MINUT NE NE TRŽNICI MED SUHO ROUBO RE
binmister
31. 08. 2011 18.42
Naj več v Mursko nikoli ne pride noben politik ker vsi samo pridejo vohat naše gospodarstvo in kako bi uničili Pomurje
binmister
31. 08. 2011 18.41
Od vsega začetka propadanja Mure se je vedelo da je interes v Ljubljani da uničijo delavca in podjetje .Največ je kriv Lahovnik ker je govoril da je Mura vreča brezi dna .Tudi SŽ in dosti podobnih so vreče brez dna in država dokapitalizira tako kot so Adrio danes.
rudra
31. 08. 2011 18.36
A ni bil Starman takrat šef Mure? Delal je po navodilih vlade,ki se sedj pere!
SanS
31. 08. 2011 18.31
+1
na škatljico od cigaret bojo prilepili grozljive slikce NAŠIH pljuč. Da bi dokazali, kako škodljivo je kajenje. Prov. Ampak zakaj ne slike lačnih otrok na škatle Mc Donaldsa? Zakaj ne slike živali iz laboratorijev na škatle kozmetike? Zakaj ne slike krivcov mrtvih v prometnih na pločevinke pive? Zakaj ne slike bogatih politikov na kuverto za odmero dohodnine? b
ich123
31. 08. 2011 17.27
NIČ NOVEGA. TO SE LAHKO DOGAJA LE V NAŠI RAZPADAJOČI DRŽAVI. ŽAL!!!