Slovenija

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice: Slovenija mora zaščititi najranljivejše 

Ljubljana, 11. 07. 2017 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice je zaskrbljen zaradi naraščajoče revščine v Sloveniji. Na pristojnem ministrstvu mu sicer odgovarjajo, da se je stopnja tveganja revščine sicer znižala, a številke vseeno ostajajo relativno visoke. Komisar je opozoril tudi na problematiko migrantov, Romov in izbrisanih. 

ŽAl, številni še vedno iz dneva v dan bijejo bitko za preživetje.
ŽAl, številni še vedno iz dneva v dan bijejo bitko za preživetje. FOTO: Thinkstock

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks, ki je marca obiskal Slovenijo, v danes objavljenem poročilu ugotavlja, da je Slovenija v zadnjih letih veliko storila za zagotavljanje človekovih pravic. A bo morala država ta prizadevanja še okrepiti in zaščititi najranljivejše skupine ljudi, kot so migranti, Romi, izbrisani in revni.

"Slovenija mora ostati država blaginje"

Komisar je zaskrbljen zaradi naraščajoče revščine v Sloveniji. Čeprav je stopnja revščine v povprečju EU, pa je število revnih od začetka gospodarske krize leta 2008 naraslo predvsem med otroki iz socialno ogroženih družin, starejšimi, dolgotrajno brezposelnimi in revnimi zaposlenimi, opozarja Muižnieks.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so mu odgovorili, da se je po zadnjih, junijskih podatkih stopnja tveganja revščine znižala. Izpostavili so še nižjo brezposelnost in ukrepe za izboljšanje položaja upokojencev. Številke vseeno niso majhne. Po podatkih iz raziskave Življenjski pogoji (SILC) za leto 2016 je bila stopnja tveganja revščine v Sloveniji 13,9-odstotna.

To pomeni, da je v Sloveniji živelo z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, približno 280.000 oseb, kar je sicer 7000 manj kot v prejšnjem letu. Glede na prejšnje leto se je število otrok pod pragom tveganja revščine znižalo s 54.000 otrok na približno 46.000 otrok, so navedli na ministrstvu. Tako trend zniževanja revščine po lanskoletnem znižanju ostaja pozitiven, so dodali.

Letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo je znašal 7.396 evrov; gledano mesečno je to znesek nižji od 616 evrov. Prag tveganja revščine za štiričlansko družino, sestavljeno iz dveh odraslih in dveh otrok, mlajših od 14 let, je znašal 1.294 evrov na mesec, prag za dvočlansko gospodinjstvo brez otrok pa 925 evrov na mesec.

Opozorili so tudi na ukrepe za izboljšanje položaja upokojencev. S spremembami zakona o socialnovarstvenih prejemkih se je razširil krog upravičencev do varstvenega dodatka. Spremembe pokojninskega zakona pa bodo v letošnjem letu 46.000 upokojencem s polno pokojninsko dobo zvišale pokojnino na 500 evrov mesečno, kar pa je pod pragom revščine.

Muižnieks je predlagal več ukrepov, med drugim odpravo vseh preostalih varčevalnih ukrepov. Država naj po njegovem prav tako ne sprejme pokojninske reforme, ki bi povečala revščino med starejšimi, ter se zavzame za prepoved deložacij družin z otroki. Muižnieks še predlaga, da država zagotovi pogoje za dostojno delo, vključno s prilagoditvijo minimalne plače.

"Slovenija mora ostati zvesta svoji dolgoletni tradiciji kot država blaginje, ki ščiti ljudi pred revščino," je še poudaril komisar SE. Kot je dodal, so socialna varnost, najvišja možna raven zdravstvene oskrbe, primerna nastanitev in pravični delovni pogoji osnovne človekove pravice, ki jih določa mednarodno pravo.

Na ministrstvu so poudarili, da bodo ''nadaljnje zniževanje revščine dosegli z aktivno socialno politiko, zato uvajamo programe socialne aktivacije, pri kateri gre za celovit pristop, ki naslavlja problematiko dolgotrajnih brezposelnih oseb in dolgotrajnih prejemnikov socialne pomoči. Na ministrstvu verjamemo, da bodo sprejeti ukrepi in ukrepi, ki jih načrtujemo, še nadalje pripomogli k trendu padanja stopnje revščine".

Problematika prosilcev za azil 

Muižnieks ni opozoril le na problematiko revščine. "Slovenija postaja končna destinacija prosilcev za azil, zato bi jim morala nuditi boljšo podporo, vključno s skrajšanjem azilnih postopkov," je zapisal komisar. Muižnieks, ki je ostro kritiziral vsebino novele zakona o tujcih, je državo tudi pozval, naj se vzdrži aktivacije ukrepa za zaostritev pogojev za vstop tujcev ob zaostrenih razmerah, ki ga zakon predvideva. Ukrep namreč nima ustreznih varovalk, je prepričan.

Prav tako je treba po njegovem mnenju izboljšati postopke v zvezi z mladoletnimi migranti brez spremstva in otroki, ki zaprosijo za mednarodno zaščito. Predvsem je treba preprečiti priprtje nezakonitih mladoletnih migrantov, opozarja Muižnieks. Z otroki, prosilci za azil se morajo ukvarjati ljudje, ki so za to usposobljeni, država pa bi morala vzpostaviti sistem skrbništva, je dodal.

Opozoril je tudi na pomanjkljivosti v zakonodaji, zaradi katerih bi lahko otroci migrantov, rojeni na poti v Sloveniji, postali apatridi. Muižnieks svetuje, da Slovenija pristopi k mednarodnim pogodbam s tega področja in ustrezno spremeni zakonodajo.

Komisar državo poziva, naj več pozornosti posveti socialnemu vključevanju prosilcev za azil in migrantov. Sicer pozdravlja nekatere ukrepe, kot je ustanovitev vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov, a meni, da je treba povečati možnosti za integracijo prosilcev za azil, še posebej tistih, ki imajo veliko možnosti za priznanje mednarodne zaščite. Predlaga, da se prosilce za azil čim prej vključi v jezikovne tečaje in se jim omogoči dostop do trga dela.

Opozoril je tudi na zamike pri izplačilu socialne pomoči osebam s priznano mednarodno zaščito, zaradi česar se mnogi znajdejo v stiski. Prav tako država ne bi smela sprejemati ukrepov, s katerimi se preprečuje združevanje družin. Komisar SE za človekove pravice je državo še pozval, naj se bori proti sovražnemu govoru, predsodkom in diskriminaciji beguncev in prosilcev za azil.

Bivanjske težave Romov je treba rešiti, temo izbrisanih pa vključiti v šolske učne načrte

Muižnieks se je med obiskom v Sloveniji seznanil tudi s položajem romske skupnosti. Opazil je, da je država mnogo storila za pravice Romov in njihovo integracijo, a težave ostajajo. Izpostavil je predvsem bivanjsko problematiko, ki je najbolj akutna na Dolenjskem. 

Komisar se je v poročilu dotaknil tudi izbrisanih. Pohvalil je napredek države pri implementaciji sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice pa tudi nedavno javno opravičilo predsednika DZ Milana Brgleza vsem, ki se jim je z izbrisom zgodila krivica.

Izbris 25.000 prebivalcev Slovenije, državljanov tedanjih republik SFRJ, iz registra stalnih prebivalcev Muižnieks ocenjuje kot "kršitev človekovih pravic, ki je povzročila hudo trpljenje na tisoče ljudem". Vlada bi morala po njegovem mnenju najti način za legalizacijo statusa preostalih izbrisanih, predvsem tistim, ki še vedno živijo v Sloveniji. Zavoljo večje osveščenosti prebivalstva o izbrisu pa predlaga, da se ta tema vključi v šolske učne načrte.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

semtvojavest
12. 07. 2017 12.35
+1
itak, zmeraj imajo ostali prednost ko se gre za naš davkoplačevalski denar... dokler bo samo en Slovenec v Sloveniji životaril ne vidim smisla da z našim denarjem podpiramo tujce... kdor ne prispeva v proračun nima kaj pričakovati iz njega!
Krpan Martin
12. 07. 2017 11.01
+0
LEVE ELITE UNIČUJEJO SLOVENCE!!!!
Kollerik
12. 07. 2017 11.36
-2
Razumnež
12. 07. 2017 09.10
+7
Čaki mal.... A zdaj smo slovenci krivi, ker nekateri narodi nočejo sprejeti naših zakonov in ustave?? Državljani republike Slovenije smo pred zakonom vsi enaki, oz. bi vsaj morali biti. Biti cgan, črnc, pedor ne smo biti pozitivno diskriminiran, ampak moramo biti pred zakonom VSI ENAKI !!!!
Kollerik
12. 07. 2017 08.24
+10
NEKDO BI MORAL TEMU KOMISARJU IZ EVROPE POKAZAT, KAKO SE PRI NAS DELA IN USTVARJA, PO DRUGI STRABNI PA KAR DOSTI ROMOM TEGA NI TREBA. NI JIM TREBA HODITI V SLUŽBO, LEPO SE IMAJO, OTROK KOLIKOR ČEŠ, SAJ JIH BO NAPREJ REDILA DRŽAVA, ALI PA UKRADENE POLJŠČINE OD SOSEDA SLOVENCA.
LLLEPI
11. 07. 2017 21.49
+20
Komisar Sveta Evrope za človekove pravice je predlagal da se delavcem zmansa minimalec ali pa se jih dodatno obdavci in z tem denarjem omogoci normalno zivljenje migrantom in romom ki se jim ne ljubi delat
slovenija981
11. 07. 2017 21.38
+11
Povprečni dohodek dolenjskobrezilske družine je 2700€, kdor ne ve..................
HellWolf
11. 07. 2017 19.33
+23
OK... naj povem eno zgodbico. Glih grem po parkirišču pr enem lokalnem trgovskem centru. Za mano bosa prileti mala ''romkinja'' in me fedra za dnar in mi kaže neko iz interneta dol potegnjeno sliko. Mel sem je že polno glavo kr je letala kr za mano, še na kofe nism mogu it v miru in ji dam 5 evrov. NO, pridem z vrečko ven in me fehta še za dvajst in mi spet kaže tisto sliko dojenčka češ da je njen brat in da nuca neko zdravljenje. Pa da podpise zbira... ni več vpalilo ne eno ne drugo. Steram stran. In se lepo pomaknem k svoji stari škatli ko se mala ''revna romkinja'' usede v AUDIJA A6!. Če me še kdo kdaj od ''romov'' prossi za dnar... sam steram stran. Enkrat dal in nikol več. Ko jih šiša... no in grem enkrat na avtocestnem počivališču na cigaret ven. In prleti k meni mali ''rom'' ki me prvo hvali kak sm bogat , kak sm lepo oblečen in če mu dam 10 evrov. Steram stran. Pol pa se atek na mene dere da naj dam otroku 10 evrov. Jst se zezam za minimalca, plačujem davke in se držim zakonov pa na koncu tkole izpadem bedak... luštno je dobivat po jurja in pol na mesec, na črno gradit, otroke štepat in vragolije vganjat z drogo in orožjem kr ti nč ne morejo. Češ, ranljiva etnična manjšina. Sej so si sami krivi da jih ne marajo domačini...
Kollerik
12. 07. 2017 08.22
+5
.... ti pa zihert nisi Savinjčan..... jaz bi jo tako prekurb*lal, da bi mi na koncu ona dala nazaj 10 eur.... :))
Razumnež
12. 07. 2017 09.12
+4
Če bi tvoj otrok bos tekal okoli bi prišla socialna in bi te kaznovala...
trdovrat
12. 07. 2017 11.16
jezek007
11. 07. 2017 19.04
+17
In spet se omenja Rome.... pa naj se oni sami vzamejo mal v roke, pa bodo imeli normalne bivanjske razmere.
HellWolf
11. 07. 2017 19.08
+18
Ja, in si naj si poskrbijo za vso infrastrulturp tko ko si mogli maši očetje in dedje na roke kopat za telefon in vodo... pa z to razliko da so imel za hiše vse papirje. Po teh dolenjskih zaseljkih pa do črnih gradenj država časti vse od cest, elektrike in vode.
Razumnež
12. 07. 2017 09.13
+3
zakaj pa bi to delali, če je lažje tako kot do zdaj?
joze-j
11. 07. 2017 18.56
+16
Gnila ureditev v Jugoslaviji mi je omogočila ustvaritev kapitala s katerim sem otrokom pomagal reševati stanovanjski problem. Upam, da mi bodo oni pomagali reševati problem plačevanja doma oskrbovancev. Ampak v to nisem čisto prepričan, ker jim sedanja prekarna ureditev to ne bo omogočala.
Uporabnik471079
11. 07. 2017 18.54
+28
Saj to ni res , pa je, bi človek povedal. Kaj so naredili z našo Slovenijo, kakšne parazite moramo prenašat, kako se sprenevedajo, kako še lahko sploh hodijo po tej lepi Sloveniji. Pri nas je vse narobe, še prag revščine ne znajo izračunati, kaj šele da bi se pobrigali, da nobeden otrok ne bi bil lačen, katastrofa 46000 otrok pod pragom revščine, ne katastrofa, to je nezaslišano, noben otrok ne bi smel biti lačen, seveda, to ne prizadene nobenega politika, nobenega ministra saj pri nas je država bila narejena samo za ene, ta drugorazredni državljani pa lahko živijo z 3,57€ na dan in z tem denarjem bi naj nekdo imel za tri obroke hrane na dan in nekaj še za popiti. Nekdo je res prestopil prag dobrega okusa ko se hvali, da so zvišali pokojnino na 500€. Sramota, nimam nič proti sociali, nekdo ,ki ni delal celo življenje dobi socialno podporo 330€ z plačanim dodatnim zavarovanjem, nekdo bo za 40 let delovne dobe dobil 500€ pokojnine, vprašam kdo je sedaj na boljšem, nisem šolan, nimam pred priimkom DR. MG.ali kaj vem še, takšno zaničevanje dela Slovenskega človeka pa še ne, res nimam besed, da nihče ne opazi ali noče opazit, da kapital ni dobro porazdeljen ali pa nočejo sešteti 2+2. Nekdo v komentarju piše, bi jim dal največ 5000 neto plače, za tako plačo ne sme biti 46000 lačnih otrok, ne sme upokojenec uživat z 500€ pokojnine in z takšno plačo morajo vsi lopovi biti na DOBU, ker zaradi takšnih nenormalnih sorazmerij v kapitalu nekateri nimajo občutka za realnost, nimajo neke osnovne človeške vrednote kot je sram, da o morali ne pišem. Mi imamo opravka 26 let z človeškim izrodkom, kateri pred priimkom uporabljajo razne kratice z diplomo ali brez, je itak vseeno kateri nimajo nič človeškega v sebi in se res čudim kako še lahko se sprehajajo po Sloveniji, v trgovinah, kaj vem kje še, brez kakega sramu ko nam 46000 otrok nima za jesti, še več, hvalijo se, da se je 46000 upokojencem zvišala pokojnina na 500 kar pomeni, da so izpod pragom revščine. DA NE VERJAMEŠ, SRAMOTA.
nevseverjet
11. 07. 2017 21.26
+7
bandit1
11. 07. 2017 18.37
+13
Sem gledal kako so si Občinarji v neki mali SLO vasi z 14000 prebivalci dali postavljat tlakovce in umetno travo pred občino. Izvajalec občinski gradbinec je le te zalil, da jih ne bi slučajno brez krampa ven vlekli in metali v njih. Pride pride čas....
bb5a
11. 07. 2017 18.34
+23
Najprej vsi tujci, pol pa če še kej ostane si pa lahk slo reveži razdelijo...
dajno
11. 07. 2017 18.31
+18
Kdo ima prednost Romi ali ilegalci? Preverjeno, ilegalci! Kaj pa šlo državljani?
dajno
11. 07. 2017 18.32
+8
Uporabnik113189
11. 07. 2017 18.31
+21
Letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo 616€ mesečno. To so vsi upokojenci praktično. Bolj ali maj so že vdove ali vdovci, le manjši del je, kjer sta oba zakonca živa..Odlično, mlada generacija, lepo ravnamo s svojimi starši, predniki.. pa ni samo to težava, vrh vsega smo nesposobni braniti svoje premoženje, svojo državo, svoja podjetja, firme. Šolniki in socialni delavci, opravili ste fantastično delo, izučili ste generacije ki niso sposobne preživeti, prehraniti sebe, kaj šele tistih, ki so onemogli..Da ne omenjam zavoženega zdravstva..
HellWolf
11. 07. 2017 18.25
+34
Za vse brez državljanstva in z kartoteko pri policiji ukinit vse finančne inekcije... in bo ostalo za nas dosti. Ne pa da smo v lastni državi smeti.
dajno
11. 07. 2017 18.29
+5
gizmo28
11. 07. 2017 18.24
+13
saj ščiti bavčarja pa zokija itd
hotchilipoper
11. 07. 2017 18.22
+16
Najbolj ranljiv je Bavči,ko mu rečejo,da mora v zapor takoj joka
Boris Plantan
11. 07. 2017 18.20
+10
Ima prav, pa naj poslanci, politiki in člani vlade preživijo mesec z 190€, umrli bi od lakote in žeje, še posebej v tem letnem času še od vročine. Vsem članom vlade zmanjšati plače na max neto 5.000€, kar je od nas zelo radodarno, zaslužijo si tako ali tako nič, pa bo več kot dovolj denarja, da bodo vsi upokojenci in vsi, ki prejemajo minimalno plačo, imeli minimalno 800€-1.000€ neto.
Principat
11. 07. 2017 18.17
+6
lepo povedano , ampak kako pa s tistim časom do sedaj, ko SO BILI IZKORIŠČENI IN MOBINGIRANI in to od leta 1996 naprej ,, DOKAZLJIVO !! ne to pa pozabmo , kakor vse ostalo ki je izpuhtelo in nagrablo ,, TO JE PROBLEM
tomi.passion@gmail.com
11. 07. 2017 18.11
+17
Seveda, vse je treba rešiti, na koncu pa, če kaj ostane, dati lastnemu narodu.