Slovenija

Mučeni kobili zapustili kliniko, a v Škocjanskem zatoku je zanju še prenevarno

Ljubljana, 24. 09. 2013 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kliniko Veterinarske fakultete sta zapustili kobili Rižana in Cabidoule, ki ju je v Škocjanskem zatoku napadel 28-letni duševni bolnik iz Kopra. Ker je ta še vedno na prostosti in se je po dejanju vrnil na kraj zločina, se kobili nista vrnili v rezervat, pač pa so jima poiskali prijazen začasen dom.

Dva meseca in pol po grozljivem dogodku v Škocjanskem zatoku sta kobili Rižana in Cabidoule toliko okrevali, da sta danes zapustili kliniko Veterinarske fakultete UL, so sporočili iz Društva za opazovanje in Proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Cabidoule se je zacelila zadnja globoka rana na glavi, zaradi poškodbe nosne kosti pa bo imela trajne posledice.

Kobili Rižana in Cabidoule
Kobili Rižana in Cabidoule FOTO: Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije

Ker možnosti ponovitve napada nikakor ne morejo izključiti, niti naravnega rezervata povsem zapreti za obisk ali preprečiti dostopa, se Rižana in Cabidoule nista vrnili v Škocjanski zatok, pač pa so jima poiskali prijazen začasen dom. "Ta naj še nekaj dni ostane skrivnost, da se v miru privadita na novo okolje. Takoj ko bomo lahko izključili ponovitveno nevarnost, se bosta vrnili v Škocjanski zatok, kjer smo v tem času že vzpostavili nov začasni nadstrešek in oboro, ki bosta za oskrbo živali služila do izgradnje hleva, predvidene v letu 2014. Vir travme namreč ni toliko okolje, kjer se je le-ta zgodila, pač pa njen povzročitelj. Zato ni nobenega razloga, da se kobili po izključitvi možnosti ponovitve napada ne bi spet pasli po travnikih in močvirju Škocjanskega zatoka," so zapisali.

Neposredni stroški zdravljenja bodo presegli 7.000 evrov, stroški vzpostavitve nove pašne infrastrukture pa dodatnih 3.000 evrov.

Čeprav je identifikacija storilca hitro stekla in je tožilstvo že podalo obtožnico, je storilec še vedno na prostosti. V Škocjanski zatok se je po okrutnem napadu vrnil vsaj še enkrat konec julija in pri tem razžagal ročaje orodja, ki je bilo na kraju prvega dejanja. Forenzična preiskava je namreč tudi na njih odkrila njegove biološke sledi. "Ob tem se lahko le čudimo navedbam v medijih, da v izvedenskem mnenju ponovitvena nevarnost ni omenjena, in upamo na čimprejšnji sodni epilog," so še dodali.

Kot je znano, se je zločin zgodil v začetku julija. Okrutnež je kobili porezal s sekiro oz. podobnim predmetom. Žrebičko Cabidoule je porezal privezano in je utrpela hude vrezne rane po glavi in nogah, starejša Rižana pa je bila poškodovana po trupu. Policisti so napad povezali z 28-letnim Koprčanom, ki naj bi se v preteklosti zdravil zaradi duševnih težav. Ovadili so ga zaradi kaznivega dejanja mučenja živali. Za to kaznivo dejanje pa zakonodaja ne dopušča odreditve pripora.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.