Slovenija

Kako se bralci spopadajo s faraonkami: od dezinsekcije, cimeta pa vse do selitve

Ljubljana, 04. 12. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
15

Medtem ko so nekateri nadležne faraonke uspešno zatrli z dezinskecijo, pa se mnogi poslužujejo naravnih sredstev, kot so boraks, kava in cimet. Pozvali smo vas namreč, da z nami in ostalimi bralci delite svoje izkušnje o tem, kako odgnati faraonke. Zbrali smo nekaj vaših komentarjev.

Mravlje faraonke
Mravlje faraonke FOTO: Thinkstock

Ob objavi članka o problematiki faraonskih mravelj smo vas pozvali, da delite vaše izkušnje ter nasvete, kako ste se znebili malih žuželk. Da so faraonke prava nadloga, je razvidno tudi iz vaših komentarjev. 

Medtem ko so nekateri zadovoljni z dezinskecijo ...

V našem članku sta strokovnjaka svetovala, da se v bloku izvede dezinsekcija, ki naj bi uspešno zatrla mravlje. S tem se strinja tudi METKA102, ki je zapisala, da so mravlje s pomočjo zavoda za zdravstveno varstvo osem let nazaj uspešno zatrli. Drugič so se pojavile lani in spet so poklicali zavod, nastavili so vabe in po 14 dneh jih ni bilo več, je še zapisala naša komentatorka. A kot je dodala, so se za dezinsekcijo odločili vsi stanovalci. Da je to ključno v boju proti mravljam, sta v našem članku poudarila strokovnjaka. Naša komentatorka je zapisala, da nekateri ne želijo sodelovati, ker je treba dezinsekcijo plačati. "Potrebno bi bilo to nekako urediti, da bi se to plačalo iz kakšnega drugega sklada, na primer rezervnega, čeprav je namenjen za druge stvari, pa vendar tam leži ponavadi veliko neizkoriščenega denarja," je dodala v svojem komentarju.

Nad tem, da se vsi stanovalci ne odločijo za dezinsekcijo se jezi tudi komentator adidasler, ki je zapisal, da imajo v bloku že leta težave s faraonkami. "Smo imeli že nekaj dezinsekcij, vendar vsakič neuspešno, saj se je zgodilo, da niso vsi stanovalci odprli vrat. To me zelo jezi. Zaradi teh posameznikov mi bijemo bitko, ki je ne moremo dobiti. Ne pomagajo strupi, če v drugih stanovanjih faraonke preživijo," je zapisal.

Da je dezinsekcija prava rešitev za zatiranje faraonk, se strinja tudi pirat2400. "Pri nas so bile faraonke prava nadloga. Bile so povsod. Gnezdo so imele celo v video kasetah in pod brisačami v omarah. Če je v pomivalnem koritu ostal samo najmanjši košček mesa, jih je bilo na njem cel kup," je zapisal. Dodal je, da kupljeni preparati niso pomagali. "Ko smo poklicali podjetje iz bližnje okolice so v vseh stanovanjih stolpnice poškropili neko snov in sedaj imamo že več kot 15 let mir. Cena je bila smešno nizka v primerjavi z nadlogo," je dodal.

... pa drugi hvalijo naravna sredstva

Na drugi strani pa je kar nekaj komentatorjev zapisalo, da so se poslužili naravnih sredstev in uspešno zatrli male nadloge. Matjaz_C je zapisal, da je sprva uporabljal različne spreje, a neuspešno. Nato pa je dobil sledeči nasvet: "Malo sladkorja v prahu pomešaš z boraksom v prahu. Nastaviš, kjer imajo svoje poti in malo potrpljenja. Paziš, da ne pride v stik s hrano in domačimi živalimi. Mravlje - delavke pridno 'hrano' odnesejo do matice in jo tako zastrupijo in sebe." Dodal je še, da je potrebno nastaviti le nekaj gramov.

V zadnjih letih strokovne službe faraonke zatirajo predvsem s postavljanjem insekticidnih vab.
V zadnjih letih strokovne službe faraonke zatirajo predvsem s postavljanjem insekticidnih vab. FOTO: 24ur.com

Uporabo boraksa svetuje tudi stiiann. "Kupite boraks oziroma borovo kislino. Jaz sem jo dobil pri podjetju Mikro Polo Maribor. Iz tega naredite mešanico s sladkorjem v prahu + mlačna voda. (1 mala žlička boraksa + 7 malih žličk cukra v prahu + mlačna voda). Ko se raztopi, košče vate pomočimo v raztopino in jih nastavite v pokrovčke pijač po vogalih stanovanja. Če boste to delali redno vsaj trikrat na teden se boste rešili faraonk v nekaj tednih." 

Kot učinkovito sredstvo so komentatorji omenjali tudi kavo in cimet. Komentator rjk05 je zapisal: "Zelo dober recept je kava! Nastavim prazno vrečko od kave in jih sigurno ne bo nikjer niti blizu. Prav tako jih ubija kis! Tako, da ni treba uporabljat razne škodljive kemične preparate, saj se jih lahko znebimo na popolnoma naraven način."

Cimet priporoča tudi Bramor. "Poiščeš gnezdo oziroma izhod iz gnezda in potreseš malo cimeta v prahu. Na vstopnih točkah v stanovanje ( špranje pri oknih in vratih in v zračnikih) ponoviš zadevo. Predvsem pa mora biti VSA hrana pospravljena v zaprte posode, tla pa posesana in obrisana. Jaz sem se jih znebil s cimetom v pol leta in nikoli več se niso vrnile. Verjetno so šle k sosedu, ki tega ni izvajal," je zapisal.

Medtem ima LaFemme slabe izkušnje z naravnimi sredstvi. Zapisal je, da je edini učinkoviti način dezinskecija. "Smo poskusili cimet, sol, kis, bio kill, pasti za mravlje ... Nič ni pomagalo," je dodal komentator.

Od selitve do šale na račun faraonk

Nekateri pa so preprosto obupali: "No midva sva našla rešitev, da sva se enostavno zamenjala stanovanje. Boljša stran najema," je zapisal obid83.

Komentator repca1 pa je šaljivo zapisal: "Z leti se problem samodejno uredi. Samo ne zapravljaj denarja za dobra očala."

Svoja mnenja in izkušnje še vedno lahko zapišete v komentarjih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leiah1
04. 12. 2015 10.38
-2
Najboljši je spray RUNDAP...
TheMafiaDon
04. 12. 2015 10.11
-2
še ne boste nehali z temi mravljami??? kretenizem res.
gangsterist
04. 12. 2015 09.54
-1
mi smo se jih rešli na bio način brez kemije. eno po eno smo k sosedom zmetal
deathbite
04. 12. 2015 09.03
-6
A to je sedaj top tema?! Kapo dol.....pred neumnostjo.
cirenij
04. 12. 2015 10.04
+7
Mravlje, tudi faraonke v stanovanju so velik problem. Pri nas so imele speljano pot pri kuhinjskih elementih, v dnevni sobi in na hodniku. In z zadevo, ki sem jo predhodno priporočal, smo se jih znebili.
cirenij
04. 12. 2015 09.01
+8
Nasvet: V Agrokomu sem kupil škatlico Loxiran Ameisen Koeder v kateri je tekočina in 2 posodici v kateri jo nakapljaš in postaviš na poti faraonk in ostalih mravelj. Odnesejo v gnezda in se ne pojavijo več. Preverjeno, že 3 leta se ne pojavljajo.
joze drugi
04. 12. 2015 08.27
+13
Če že uporabljate nasvete iz komentarjev, napišite raje enkrat kaj si mislimo o naši politiki in parazitih, na kakšne načine jih iztrebiti, je že velikokrat bilo napisano.
hotchilipoper
04. 12. 2015 09.07
+7
Bavčar bila je ena huda mravljica,šest črnih rok je mela
cirenij
04. 12. 2015 09.18
+9
lunatetrka-------------------bilo bi lepo, ko bi bil edini. Pa jih mrgoli, ogromno takih manjših, ki so se okoristili, pa ne bodo nikoli obravnavani.
lilly87
04. 12. 2015 13.14
+2
s čim se efektivno losati politikov - ko zmanjka denarja