Slovenija

Mramor ob grški krizi: Slovenija mora pospešiti že začrtane aktivnosti

Ljubljana, 28. 06. 2015 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če bo Grčija razglasila plačilno nesposobnost, bi to čutile tudi druge države, je dejal finančni minister Dušan Mramor. Slovenija lahko pričakuje povišanje obrestnih mer za zadolževanje in nekoliko bolj otežen dostop do finančnih trgov. Erjavec medtem pravi, da verjetno lahko pozabimo na denar, ki smo ga dali Grčiji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Erjavec: Na denar lahko pozabimo
    02:19
    Iz 24UR: Erjavec: Na denar lahko pozabimo
  • Iz 24UR: Finančni minister Dušan Mramor o reševanju Grčije
    03:55
    Iz 24UR: Finančni minister Dušan Mramor o reševanju Grčije
Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Če dogovora z Grčijo ne bo in bi prišlo do razglasitve plačilne nesposobnosti, bodo posledice različno čutile tudi druge države, pravi finančni minister Dušan Mramor. Da bi nevtralizirali pričakovane negativne učinke za Slovenijo, mora ta po njegovih besedah pospešiti že začrtane aktivnosti in ukrepe, tudi strukturne spremembe na vseh področjih.

Ker je Slovenija t.i. periferna država, ki je bila tudi tik pred tem, da bi potrebovala program trojke, lahko pričakujemo povišanje obrestnih mer za zadolževanje in nekoliko bolj otežen dostop do finančnih trgov, kot je bil doslej, je dejal finančni minister.

Mramor pravi, da moramo nadaljevati z začrtanimi ukrepi.
Mramor pravi, da moramo nadaljevati z začrtanimi ukrepi. FOTO: Damjan Žibert

Da bi maksimalno nevtralizirali ta tveganja, ki jih pri Sloveniji vidijo finančni vlagatelji, je po Mramorjevih besedah nujno pospešiti vse aktivnosti, ki jih je Slovenija že začrtala za letošnje in prihodnje leto. Kot je dejal, imamo trenutno v parlamentu vrsto zakonov in strategij, med katerimi je omenil izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu, strategijo o upravljanju s kapitalskimi naložbami države ter zakon o davčnih blagajnah.

Če ne bomo sprejeli fiskalnega pravila, nadaljevali s privatizacijo, sprejeli razvojnega in investicijsko naravnanega proračuna, in če ne bomo izvršili tistega, kar predvideva nacionalni reformni program za leti 2015 in 2016, bodo posledice lahko precejšnje, pravi Mramor. Vsi ti ukrepi so namreč po njegovih besedah tisti, ki povečujejo zaupanje v državo.

Pri tem opozarja, da ne gre le za višino obrestnih mer za dolgove države, ampak tudi za dostop do virov financiranja za podjetja in s tem seveda njihovo uspešnost poslovanja. Slovenija pa bo po njegovih besedah morala pospešiti tudi strukturne spremembe na vseh področjih, tudi na področju pokojnin, izobraževanja, zdravstvenem področju, področju dolgotrajne nege in socialnih transferjev.

Posledice za Slovenijo je težko napovedati

Na vprašanje o morebitnih ocenah finančnih in gospodarskih posledicah plačilne nesposobnosti Grčije za Slovenijo Mramor odgovarja, da je te težko napovedovati, saj je odprtih še kar nekaj poti. Tudi glede možnosti izstopa Grčije iz območja evra je po njegovih besedah še prezgodaj soditi.

Kot je dejal, Grčija zaenkrat ostaja v evrskem območju, kljub odločitvi, da se ji program pomoči ne podaljša in dejstvu, da v soboto dogovora z Atenami ni bilo. Pri tem je minister spomnil, da je bilo v igri približno približno 15 milijard evrov sredstev, ki bi Grčiji omogočale, da ostane plačilno sposobna. Ko bo v torek zapadlo večje plačilo obveznosti do Mednarodnega denarnega sklada, lahko tako po njegovih besedah pričakujemo, da Grčija tega ne bo zmogla in bo verjetno prišlo do razglasitve plačilne nesposobnosti.

Poleg tega je v zadnjem času zaradi negotovosti v Grčiji prišlo do navala na banke. Grki so dvigovali denarne vloge in jih tudi nakazovali v tujino, tako da je bančni sistem Grčije trenutno zelo šibek, je spomnil minister.

Razmere sprožajo vrsto negotovosti, pravi Mramor, a dodaja, da bo z novimi mehanizmi, ki jih je med krizo razvila EU in še posebej območje evra, možno v veliki meri zmanjšati tveganja, ki bi jih taka situacija sprožila. Ne glede na to pa posledice bodo, največje seveda za Grčijo, potem pa različno tudi za druge države, je sklenil.

Erjavec meni, da dogovora ne bo

Zunanji minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da do dogovora z Grčijo ne bo prišlo, grška vlada pa se je za referendum odločila, ker ne more izpolniti nerealnih predvolilnih obljub. "Očitno se je grški premier Aleksis Cipras odločil za referendum, ker ne more izpolniti nerealnih predvolilnih obljub o tem, da Grčiji ne bo treba izpolnjevati obveznosti, ki jih je postavila EU," je navedel zunanji minister in dodal, da "verjetno lahko pozabimo na denar, ki smo ga dali Grčiji".

Erjavec: "Verjetno lahko pozabimo na denar, ki smo ga dali Grčiji."
Erjavec: "Verjetno lahko pozabimo na denar, ki smo ga dali Grčiji." FOTO: Miro Majcen

Erjavec je mnenja, da želi grška vlada svoj očiten neuspeh v pogajanjih z EU pokriti z referendumom in da se Grčiji bliža politična kriza, ki bo imela za posledico predčasne parlamentarne volitve ali celo izstop te države iz območja evra.

Po mnenju predsednika SD Dejana Židana pa je krivdo mogoče iskati tudi v na trenutke pokroviteljskem, mogoče celo privoščljivem ravnanju voditeljev EU.

ECB je sporočila, da ohranja nujno likvidnostno pomoč Grčiji na sedanji ravni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (241)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvit kot presta
29. 06. 2015 14.27
+1
Erjavec je bil minister tudi v Pahorjevi vladi, ki je "posodila" denar Grčiji in pristala na upniško razmerje. Torej je sokrivec. Ampak levaki ga boste znova in znova volili!!!!!
cmer?ek5
29. 06. 2015 11.39
+0
Violeta pravi--treba jim pomagat...V slo........pa so ljudje laaačččnni.....! NI kaj so ZL,,,,,,,
Indijanez
29. 06. 2015 13.49
Moj?ica123
29. 06. 2015 09.59
+5
So se šli,kdo je bolj zapufan,Slovenc,Grk,pa Američan.Tisti,kateremu se bolj vdere v drek,je bolj zapufan.In sicer so naključna imena zgolj ponazoritev.Gre prvi Amerikanec George in se mu vdere do gležnja,drugi grk po imenu Papandreu lazi po dreku a vdere se mu do pasu,naš Slovenec Dušan pa kar po vrhu hodi.Potlej so pa ugotovil,da je pod Dušanom že Janez.
prašek
29. 06. 2015 09.26
+4
Mi lahko postanemo rešitelji Grčije in celotne EU. Samo Ivana jim pošljimo .......
cmer?ek5
29. 06. 2015 11.34
+0
Ja tako to je,ko rdečkoti Ne znaji naprej,--zdaj pa naj ljudstvo reši z referendumom,,,lopovske vlade tako delajo pfuuuuuj,,gama.......t..!
Indijanez
29. 06. 2015 13.47
Netajkun
29. 06. 2015 16.44
In mene kot pomožni kader , ha ha ha . . . Dober si , dober . . . kakšne boš šele pisal , ko useka vročinski val ?
tron3
29. 06. 2015 09.18
+3
Kaj je sedaj Mramor, saj ste že nekaj časa vedeli, da se bo to zgodilo, vendar kot zvesti pudlčki, ste še naprej šli to igrico, halooooo, Erjavčev in Židanov komentar je mogoče razumeti, ta dva kr tekmujeta med sabo kdo je bolj zaplankan in intelektualno omejen!!!
Enmajstr
29. 06. 2015 08.40
+8
tudi slovenija bo bankrotirala, ker nobeni vladi ni jasno, da se ne moreš v nedogled zadolževat. cel sistem je napačen, kompleten javni aparat je neorganiziran in neučinkovit in zato vsako leto porabimo več kot ustvarimo. naj se politiki v uspešne firme ne hodijo samo nažirat dobre hrane in pit najboljše vino, ampak naj tam povprašajo kako se pride do uspeha.
prašek
29. 06. 2015 10.10
-1
Kazalniki blaginje za Slovenijo kažejo, da se je zmanjševanje materialne blaginje v 2014 pretežno ustavilo. Izboljšanje kazalnika na zaposlitvenem podpodročju v letu 2014 in oživitev gospodarske aktivnosti lahko nakazujeta postopne izboljšave materialne blaginje tudi v naslednjih letih. Meritve pokrivajo vse pomembnejše dejavnike blaginje sedanje generacije, z nekaterimi izbranimi kazalniki pa tudi potenciale za blaginjo prihodnjih generacij.
Enmajstr
29. 06. 2015 11.03
+2
če stojiš v živem blatu in se pogrezaš 10 cm na uro, ti nič ne pomaga, če kaže na to, da se boš v naslednjih urah pogrezal 1 cm na uro manj, le agonija se podaljšuje.
cmer?ek5
29. 06. 2015 11.36
-2
A ZL.že zbira polne kufre,,,,lopovi nesposobni...!
vezuv_
29. 06. 2015 02.29
+16
Gospod Mramor, jaz bi pa pospešila Vaš odhod s tega položaja - samo uničujete slovenijo!! In čigav bančni sistem je šibek - Grški? Eh bejžte no, jaz bi rekla, da je prej šibek nemški in francoski bančni sistem. Pomoč Grčiji - grki tega denarja nikoli niso videli: posojilo Grčiji za katero so države članice najele kredite pri nemških in francoskih bankah - bančni nateg stoletja.
NoviceResnice
29. 06. 2015 08.10
+2
Grki da niso vidl denarja...a dej nehi.....A 14. penzijo jim je Dedek Mraz prinesu
ONniON
29. 06. 2015 00.07
-3
sami ste se leta 2003 na referendumu odločili DA za vstop v evropsko unijo , jamrati zdaj je prepozno
vezuv_
29. 06. 2015 02.28
+6
dule100
29. 06. 2015 06.12
+1
piu
28. 06. 2015 23.35
+7
Zakaj v prispevku ne piše, smo Grčiji posodili 1,5 milijarde eur? Kahel takoj vrni denar.......Tudi, če boš Ciprasu prodal pralni stroj....
Jožajoža
28. 06. 2015 23.46
+1
saj piše, da nam je cerkev ukradla 15 miljiard.
dule100
29. 06. 2015 06.14
+1
Nekaterim so ukradli še kaj drugega, ne samo denar !
M_teorija
28. 06. 2015 23.15
+0
Odzivi na borbo med Goljtom in Davidom od leve proti desni. ZL kriv je Goljat, SD, kriva sta deloma oba,....sektaši, krivi so izključno Grki. Vsaj enkrat logične izjave levih v prid navadnih sitizenov in desnih v prid kapitala!?
batom@pinkponk.com
28. 06. 2015 23.09
+7
Erjavec in nhegove izjave... Karlizmi pac. Tega res nd rabimo. Naj poskrbi za pralni stroj. Ali rabi arbitrazo???
galjot
28. 06. 2015 23.05
+16
Mramor,ECB,barabe ki se v Bruslju skrivajo za lepimi oblekami in dragimi kravatami se grejo spet DOKTRINO ŠOKA. Samo da smo jih tokrat spregledali. In Grki imajo prav ,ne bo jim lahko ampak se bodo pobrali ne takoj ampak kmalu pa.In kaj bomo naredili mi-spančkali,se jezili ali tudi premogli nekaj poguma in vse kar dela proti narodu nagnali nekam brez vsake možnosti obstajati kot človek, tako kot je mi sedaj nimamo,da bi bili vsaj ljudje. Za njih nismo nič,samo kmetje na šahovnici,katerega z lahkoto žrtvuješ...
M_teorija
28. 06. 2015 23.07
+11
Končno še en, ki je gledal Mramorja in njegovo razlago iz katere se vidi ves nateg, Grke, pa za navidezne krivce!?
mbtukaj
28. 06. 2015 22.46
+5
Maneken Miško jim še vedno zaupa.
sinaya
28. 06. 2015 22.09
+8
Saj pa je bilo v samem štartu jasno,da tega denarja ne bomo videli
tana5
28. 06. 2015 22.06
+14
najbolj bomo mi slovenci spet nastradali ....jemali nam bodo še davek na taoletni papir , da rešijo , kar so zabluzili ...HVALA ERRJAVCCCC IN ALENKAAAA
M_teorija
28. 06. 2015 21.56
+14
Dvojna prevara. EU je ustanovil poseben sklad kateri je namenjen za take primere kot je Grčija. Iz tega sklada se bo krilo izgube zaradi Grčije, ampak ne za Grke temveč za reševanje nemških špekulantov. Grki bodo v vsakem primeru črna ovca, ker nam ne bodo vrnili denarja. To bo izgovor Bruslja, da vsem , ki smo Grkom posodili ali dali poroštva narekujejo varčevalne ukrepe in reforme!? Še bolj na poskok dosledno izvajanje doktrine neoliberalizma, ki ima samo en namen, bogatim še več na račun revežev, navadne raje. Volk bo sit ovce pa še bolj obrnite in sestradane!?
M_teorija
28. 06. 2015 21.59
+5
Torej da nam naša posojila Grki ne bodo vračali so zakuhali v Bruslju,. Grki bodo le žrtveno jagnje te prevare!?
123dddd
28. 06. 2015 22.07
-3
M_teorija
28. 06. 2015 22.10
+5
Če bi gledal Mramorjevo razlago glede vračila in o skladu za krizne razmere in posledično o bonitetah, reformah,.... Ne bi take izjavljal!?
Redtka
28. 06. 2015 21.54
+11
Kdaj bo narod za vrat stisnil saj so še na vladi..nikogar niso povprašali za to MILIJARDO .....sami so se spajdašili sedaj pa Slovenija mora..Kaj le MRAMOR teb razbit Bućo...??? GULAZEN..z Erjavcem, Pahorjem....in vso kvazi levico na čelu..
M_teorija
28. 06. 2015 22.04
+0
Pa čuj za narod in lačne otroke gre,...!?
muci007
28. 06. 2015 21.38
+12
Erjavec: Saj si bil v vladi!!! Ne se sprenevedati! Tudi Erjavec je sokriv!!!
muci007
28. 06. 2015 21.33
+14
Upam, da začne NPU takoj preiskovati osebe, ki so odobrile posojila in garancije za Grški dolg!
binmister
28. 06. 2015 21.31
+6
To se je vedelo od dneva ko smo dali denar da ne bojo mogli vrniti .........Prav da niso posodili oni Čehi ali Slovaki ali katera država.Podelam se na Erjavca Mramorja Cerarja in naštetim enake .Morali bomo zaigrati Matija Gubca če nočemo da nam še bodo naprej jemali od ust