Gospodarstvo

Mramor: Davčnih sprememb letos ne bo

Ljubljana, 24. 11. 2015 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Odzivi na osnutke treh davčnih zakonov, ki so bili do konca prejšnjega tedna v javni obravnavi, so bili razmeroma negativni, zato se je vlada odločila, da letos še ne bo predlagala davčnih sprememb, je povedal Mramor.

Mramor je povedal, da davčnih sprememb letos še ne bo.
Mramor je povedal, da davčnih sprememb letos še ne bo. FOTO: Damjan Žibert
Finančno ministrstvo je osnutke davčnih zakonov, s katerimi bi bila izplačila dohodkov delavcem za uspešnost deležna ugodnejše davčne obravnave, a bi se po drugi strani zmanjšale nekatere olajšave, dalo v javno obravnavo 10. novembra. Rok za pripombe javnosti se je iztekel v petek.

"Vsi odzivi so bili razmeroma negativni," je danes povedal finančni minister Dušan Mramor. Kot je pojasnil, si praktično vsi želijo ohranitev olajšav, sindikati pa tudi zelo nasprotujejo predlaganemu nagrajevanju uspešnosti, saj v tem primeru ne bi bilo dvostranskih dogovorov med delodajalci in zaposlenimi.

Največ pripomb pa se je nanašalo na predlagane spremembe pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov. Po predlogu naj bi se namreč stopnja davka za dobičke iz kapitala nič več postopno zniževala, pač pa bi ves čas imetništva ostala pri 25 odstotkih.

Sprememb pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov ne bo, je obljubil Mramor. "Glede ostalih sprememb pa smo se odločili, da jih letos še ne bomo predlagali, ampak si bomo vzeli čas in iskali rešitve, ki bi bile sprejemljive tudi za gospodarstvo," je povedal. "Če jih bomo našli, jih bomo našli, če ne, jih pač ne bo," je dodal.

Plačevanje davkov
Plačevanje davkov FOTO: Thinkstock

Mramor, ki je bil gost na kongresu Združenja delodajalcev Slovenije, je zatrdil, da so sporne predloge davčnih sprememb pripravili zaradi gospodarstva. A ob tem je zbrane opomnil, da javnofinančne konsolidacije, h kateri se je Slovenija zavezala do leta 2020, pač ni mogoče doseči le z zniževanjem davkov.

Zavrnil je očitke predsednika Združenja delodajalcev Slovenije Milana Lukića, da vlada ne spoštuje socialnega sporazuma. V socialnem sporazumu je zapisano, da se bo pri davčnih spremembah iskalo prestrukturiranje davkov. "To pomeni, da nekje zmanjšaš, drugje povišaš," je dejal in ponovil, da prostora za nominalno zniževanje davkov ni.

Lukić je bil zadovoljen, da se Mramor ni odločil vztrajati s predlaganimi davčnimi spremembami, pri katerih po njegovih besedah ni bil upoštevan niti en predlog delodajalcev. "Tako nam bo dana možnost, da sodelujemo pri pripravi novih predlogov," je dejal. Bistvena se mu zdi predvsem razbremenitev stroškov dela.

Najpomembnejša je uvedba socialne kapice, in sicer kot protiutež redefiniciji minimalne plače, je dejal direktor podjetja Sinet Stojan Binder. Umaknjeni predlog sprememb davčnih zakonov pa je ocenil z besedami, da bi šli v smeri poslabšanja pogojev gospodarjenja.

Izračun
Izračun FOTO: Thinkstock
Določitev zgornje meje za plačilo prispevkov za socialno varnost si želi tudi direktor podjetja Boxmark Leather Marjan Trobiš, ki je poleg tega predlagal tudi takšno prilagoditev davkov na plače, da bomo lahko v Slovenijo povabili strokovnjake iz drugih držav.

Zakaj si delodajalci želijo spremembe pri stroških dela, je ponazoril direktor družbe Union hoteli Tomislav Čeh. "Imamo 260 zaposlenih, od teh je polovica zaposlenih za določen čas, ter 40 študentov," je dejal in vprašal :"Je to normalno?" Kot je pojasnil, zaposlujejo študente zato, ker nimajo možnosti, da se otresejo zaposlenih, ko se trg ohlaja. "Potrebna je reforma, ki pa je v tej državi ne bomo dočakali," je dejal.

Delodajalci bi zgornjo mejo za plačilo prispevkov za socialno varnost postavili pri 3,5-kratniku povprečne plače v Sloveniji. Tako bi se obremenitev tistih z najvišjimi plačami znižala, vendar je državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman opozorila, da bi to pomenilo kar velik izpad prihodkov, še posebej za pokojninsko blagajno. Poseg bi torej imel pomembne javnofinančne posledice, ki jih je treba nasloviti, je dejala.

Umik podpira tudi koalicija

Umik predlogov davčnih zakonov za prvaka DeSUS Karla Erjavca in predsednika SD Dejana Židana ne pomeni nezaupnice finančnemu ministru Dušanu Mramorju, ki predloga ni uskladil z gospodarstveniki in ne s koalicijo. V obeh strankah se z umikom strinjajo. Mramorjevega predloga sicer ni podprla tudi SMC, katere minister je.

"Mramor je najprej strokovnjak in šele nato politik, kar se mu pogosto pozna," je v izjavi novinarjem dejal Erjavec, ki se mu zdi najboljše, da se ne dela sprememb pri davkih.

"Reform se ponavadi kar bojim, ker vedno prinašajo kaj slabega, ne samo za gospodarstvo ampak tudi za delojemalce," je pojasnil Erjavec. Po njegovem mnenju je zato najboljše, če to področje pustijo takšno, kot je, saj bi nepremišljene reforme prej škodile kot koristile.

A po Erjavčevih ocenah ne gre za nezaupnico Mramorju, ki je pač s predlogom poskusil. Mramor je potrpežljiv oz. ga potrpljenje ne mineva, je dejal in dodal: "Res pa je, da želi pogosto uveljaviti svojo vizijo, zato njegovi predlogi pogosto niso realizirani."

Je pa predsednik stranke DeSUS v Mramorja uperil prst zaradi demografskega sklada, ki bi moral biti po njegovih besedah predlagan že do konca leta. Zapletlo se je na ministrstvu za finance, katerega predlog DeSUS ne podpira, zato bo stekel nov krog pogajanj, je pojasnil Erjavec.

Dodal je, da predloga zakona o demografskem skladu še ni, ker Mramor vztraja pri svojem konceptu, DeSUS pa pričakuje, da bo pripravil takšen predlog zakona, ki bo v skladu s koalicijsko pogodbo.

Izračun
Izračun FOTO: Thinkstock

Tudi Dejan Židan iz SD umika predloga davčnih zakonov ne vidi kot poraz finančnega ministra. "Predlog je verjetno uskladil v neki svoji skupini in ga dal v vpogled širši javnosti, ki pa hoče nekaj drugega," je v izjavi novinarjem spomnil Židan. Umik se mu zdi zato korekten. Ob tem priznava različne poglede strank na davčno politiko.

Predlog davčne reforme namreč pripravlja tudi skupina, v katero so koalicijske stranke predlagale svoje predstavnike. Židan si želi, da skupina dokonča svoje delo in pripravi predlog, ki ga mora posvojiti finančno ministrstvo.

Sicer pa je tudi SD predstavila svoje predloge davčnih sprememb, o katerih bo v soboto razpravljala konferenca stranke. Ob tem je Židan poudaril, da imamo v Sloveniji tako nizko obdavčitev dobičkov, "da nas marsikdo smatra za davčno oazo, kar je povsem nepotrebno, po drugi strani pa smo preveč obremenili ljudi".

Židan si zato želi, da bi spremembe na davčnem področju, ki pa morajo biti usklajene s socialnimi partnerji, vodile v zmanjšanje obremenitev zavezancev. To bi po njegovem mnenju najlažje storili s spremembo dohodninske lestvice.

Tudi državi bi moralo biti v interesu, da ljudje živijo bolje, saj lahko v primeru, da imajo več, tudi več trošijo, je pojasnil.
Tako se mu ne zdi potrebno, da so z 41 odstotki dohodnine obdavčeni tisti z 18.000 evri bruto letnih prihodkov. V SD predlagajo zvišanje te številke na 50.000 evrov, poudarjajo pa tudi, da razbremenitev na eni strani pomeni nujnost obremenitve na drugi, sicer bi, tako Židan, ustvarili novo proračunsko vrzel.

Tudi pri polemikah glede minimalne plače si Židan želi, da bi socialni partnerji zajeli sapo in pazili, da s svojimi izjavami in ukrepi ne poslabšujejo negativnega trenda v razpoloženju v Sloveniji. "Čas je, da stanje umirimo in naredimo več za družbeni dialog," je dejal.

"Nikakor ne gre za nezaupnico, gre za to, da se uveljavi najboljše možnosti predvsem za gospodarstvo," pa je dejala poslanka SMC Urška Ban. Ker so predlogi davčnih sprememb trčili na široko nasprotovanje, se ji zdi prav, da se o njih opravi še dodaten razmislek ter poišče najbolj sprejemljive rešitve za gospodarstvo.

Novih davkov v SMC ne podpirajo. "Smo za prestrukturiranje davčnih obremenitev v danih finančnih okvirih, tu pa bo moralo glavno povedati prav gospodarstvo," je dejala Banova.

NSi ponuja svojo rešitev

Ker je celotno gospodarstvo zavrnilo predlog davčnih sprememb, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu, v NSi vladi v razmislek ponujajo svoje predloge za znižanje davkov. Te so namreč podprle vse delodajalske organizacije, zato bi jih veljalo vzeti vsaj za osnutek, pravi vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Pet predlogov za nižje davke, s katerimi bi izboljšali življenjski standard državljanov ter obenem pomagali gospodarstvu, je NSi predstavila junija. Med njimi so uvedba spodnje meje za plačevanje socialnih prispevkov, razširitev dohodninskih razredov, znižanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb ter znižanje davka na božičnico.

"Naš predlog davčne reforme je v korist gospodarstva," je v današnji izjavi novinarjem v DZ dejal Tonin. Kot je dodal, bi ga lahko ministrstvo za finance vzelo za osnutek ter ga skupaj s poslanci NSi in drugih strank uskladilo do te mere, da bi prejel večinsko podporo v DZ.

Predlogi sprememb davčnih zakonov, ki jih pripravljajo v NSi, bi bili lahko zreli za vložitev v zakonodajni postopek v desetih dneh. Zato je zdaj po Toninovih besedah pravi trenutek, da se vloži še kakšen napor v usklajevanja.

Ob tem je spomnil, da je NSi svoje predloge predstavila vsem socialnim partnerjem in medtem ko sindikati niso bili najbolj navdušeni, pa so jih podprle vse delodajalske organizacije. "Naši predlogi so korak naprej, saj so predstavljeni in jih gospodarstvo tudi podpira," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
27. 11. 2015 16.15
+1
tale ded gleda ko zadnji hitlerov pilot
Cofar
27. 11. 2015 08.15
Vecina ljudi joka, ko misli, da drzava pobere 50% - ne drzava ne pobere 50% ampak debelih 80% vsega denarja kar je na trgu. Zakaj? No vam bom nastel zakaj - Prvo imate obvezne prispevke, ce hodite v sluzbo in ne veste, da obstajata dva bruta, vam drzava ze takoj vzame 38,2% za prispevke :) ce imate se precej visoko placo placate se dohodnino :) pa ste ze tam nekje med 40 in 50% :) ali pa celo vec. grem naprej :) DDV za vsak nakup, naj bo to 9,5 ali 22%, razne trosarine (bencin itd...) gremo naprej? Potem imamo pa se,po mojem mnenju take davke, ki na zunaj ne zgledajo davki ampak so prakticno prikitiri davki :) zelo dober primer je RTV narocnina :), in tega e v poslovnem svetu ogromno. Ze to, da zaposleni dobi svojo placo na racun, delodjalca stane 7 EUR (cenik NLB), na mesec. Torej, ce ima delodajalec pri neki veliki banki odrpt racun, ker cene so podobne, ze samo za futr banki podarite 84 EUR na leto. Kje so se vsi drugi predpisi, varnost pri delu, administracija, ki bi se lahko poenostavila, itd itd. vse tiste obvezne zakonske dolocbe, ki jih mora imet vsako podjetje in kostajo in o ne malo. Potem mora podtjeje se vlagati v razvoj, znanje... 90% podjetij danes, po mojem mnenju, tudi, ce podjetju kolikor toliko posel gre... obraca zgolj denar. Vendar je vecina denarja v pretoku. Razlika je samo ali ti na koncu od 50 milijonov ostane 5 milijonov na racunu, ali pa milijon :) Zato ne razumem drzave, da ne zniza davke. Nisem ekonomist. Dalec od tega da bi imel faks. Nimam velikih mozganov kot vesoljec. Pa mi je jasno kot beli dan, da nas drzava samo okol prnasa! Tuki niso krivi javni usluzbenci kot taki - ampak sistem zaposljivositi v javnem sektorju. Gospodrastvo se bori za prezivetje. Javnemu sektoju se ni potrebno borit za prezivetje na trgu. To je razlika. Torej vsi javni usluzbenci bi moral imet izhodiscno placo tako, kot jo imajo vsi v gospodarstvu. Seveda pa bi moral dolociti katera delavna mesta prinasajo dodano vrednost gospodarstvu. Torej ce je solstvo naredi nekaj dobrega na koncnem cilju za gospodarstvo (vecja zaposljivost izobrazenih mladih) ne pa 70% brezposelne mladine ali prakticno zelo tezko zaposljive... potem je solstvo v dreku in naj delajo vsi za minimalca. Od ravnateljice do snezilke. Ko boste pokazali rezultate boste pa dobil 1500 na mesec :) tak sistem bi moral bit. tudi v gospodarstvu se da dobiti ziher sluzbo. ampak kej vec kot 570 neto place ne pricakovat :)
Cofar
27. 11. 2015 08.25
dober primer prikrite obdavcitve so tudi naprimer davcne blagajne. nakup ali pa nadgradnja bo podjetja, ki nekaj prodajajo na koncu za gotovino, stala. In tukaj se obrne ogromno denarja. In to je dober primer pretocnosti denarja. Drzava izcuza denar ce ga zeli. En predpis in holja milijoni se obracajo. Zato se enkrat opomnim - vecina denarja je danes v pretoku. Tudi placa, ki jo dobite na racun. Placate poloznice, morda kredit, avto servisirate, tankate bencin, kupujete hrano, placate vrtec, itd, itd, itd.... torej ves denar je v gibanju. Vprasanje je samo, kdo vecino denarja ustvari.
Cofar
27. 11. 2015 08.37
Na koncu pa se moramo vsi, ki delamo v gospodarstvu vprasati sledece - kaj za davke dobimo :) zdravstvo se tretira kot socilana ustanova, skoraj je ni vec stvari, ki bila zastonj, non stop neka doplacila , da o poskusih privatizacije oz. prikriti privatiziaciji, ki tako ali tako ze poteka ne govorimo. Torej placujemo in zato ne dobimo nic. To je tako kot ce bi frizerju morali placati za mosko strizenje 20 EUR na mesec, ampak na vrsto boste pa prisli zgolj enkrat na 6 mesecev, razen ce doplacate se 20 EUR.... tega v gospodarstvu ni. Nadaljujem - pokojnine - varcujte, varcujte, varcujte... ja hudic, zakaj sploh placujemo obvezno pokojninsko, in to kar dva bruta. Drugi bruto se v vas izracun ne uposteva in vas drzava ropa spodobne penzije, ravno tako morate pa placati oz. na trgu ustvariti drugi bruto. Ampak ne - drzava vam svetuje, varcujte drugace bo po 70 letu se tezje :) Ok vecina denarja je v pretoku - kako naj sploh kaj kdo privarcuje. 70% je prakticno obsojena na revsicno po 70 letu! Grozno ampak resnicno. In kdo gre na cest? Nobeden. Torej prevec zakpmliciran sistem deluje - vecji kot je kaos, bolj ljudje delajo za lastno r....i....t... :) in politki niso nobena izjema. Pogresmo, da bi drzava zacela nekaj, vracati ljudem. In medtem ko samo jamrajo... nas bodo pac druge kulture povozile... kaj ves, mogoce bodo pa zenske res enkar v bukah okol hodile :)
Cofar
27. 11. 2015 08.46
in tole bi se rad zakljucil... prihodnsot bo... vrpasanje samo na kaksen nacin. dober primer je 1. sv. vojna - ko se je 5 cesarjev skregalo in smo imeli vojno, ki je rodila Hitlerja :) Ja... res je... danes placujemo 5 tajkunov... kako se bo to v prhodnosti koncalo??? ne vem.... vem pa, da drzava nic ne naredi za ljudi. In danasnji cas je idealen za ekstreme. Zalostno, da se vecina ljudi tega ne zaveda. Revscine je cedalje vec, razilke so cedalje vecje, zivljenje je cedalje drazje.... kam to gre bi vrpasal kakega ekonmista, ki se gre politiko. :) kam to gre?
RdecaZvezda
27. 11. 2015 16.03
puspan
26. 11. 2015 15.24
A ste se danes spet zapufali tako mimogrede za pol miljarde? Tu se lepo vidi, da kljub navideznem okrevanju še vedno več požremo, kot ustvarimo. Plačevali pa bodo naši vnuki.
EMINENT
25. 11. 2015 21.34
Mramofesor je rabil še iz lastne stranke klofuto fasat, da je svoje nebuloze za naslednjo vlado spravil.
Fuck the system
25. 11. 2015 17.16
+1
Zdaj bomo vsi obogateli! :)
majorb
25. 11. 2015 14.57
+1
Mramor je povedal, da davčnih sprememb letos še ne bo. Še dobro, da tega ni izjavil 31.12.2015
RdecaZvezda
27. 11. 2015 16.06
NAJNEVARNEJŠI,JE URADNIK-BIROKRAT,KI VERJAME IN DELA,NE DA BI KAJ VPRAŠAL.AMEN.
zek
24. 11. 2015 21.49
+14
Oh seveda ne bo nič niso sposobni niti nimajo ja.. kaj sprejeti! Bodo pa najverjetneje počakali,da kaj predlaga Janša,potem bodo koalicijski poslanci vse skupaj skritizirali in popljuvali NA KONCU pa ravno to kar bo Janša predlagal sprejeli. (že videno- SDH,fiskalno pravilo,DUTB,ograja na meji,mislim,da bodo po pljuvanju in kritikah čez kake pol leta prepovedali tudi nošenje burk in td... )
DonDonDan
25. 11. 2015 08.19
+1
Maday
24. 11. 2015 21.44
+5
Slocensko gospodarstvo je kar javni sektor, ki ima svoje veje branže ali panoge kot so Burek Kultura, Lojzka, Balkan pravosodje,Kosovo socijala, Javna uprava, Tri panoge brez delavcev ( listbice ) zdravstvo itd...Največja Firma Klinični center TER NAJVEČ ZAPOSLENIH V SOCIJALI, NA ZAVODU IN VLEČEJO PODPORO..
Kapitol
24. 11. 2015 21.14
+4
Kako fajn nasedajo slovenci na tole protipodjetniško propagando, hkrati se v istem časopisu isti dan čudijo zakaj Lipica gnije in propada......Saj večina podjetnikov je poštenih, in jih tudi zainteresirana za pošteno poslovanje in plačevanje zaposlenih, saj jim tako zaposleni tudi kvalitetneje delajo. Vendar podjetniki niso subjekti sami po sebi ampak so vpeti v poslovno okolje in državo in njeno davčno fiskalno in družbeno okolje, ter mednarodno globalno konkurenco... In dajte si zabiti v glavo ne morete imeti uspešnega podjetništva v gnili državi, polni parazitov, kjer se desetletja razpihuje sovraštvo do podjetništva. Da,.. imamo uspešne podjetnike, veliko jih odide v tujino, kajti tu niso "sposobni" izplačevati normalnih plač in naj zaprejo, kot navijajo nekateri, ki pojma nimajo o čem govorijo. V tujini pa so sposobni, in cenjeni, in za toliko je revnejša Slovenija....Nekateri tukaj so tolk neumni, da niti ne vidijo da na dolgi rok škodijo sebi in svojim potomcem......
Netajkun
24. 11. 2015 20.15
+0
Čudno . . . vsi stokajo , depoziti v bankah so se pa v zadnjem letu zvišali za cca. 1,5 milijarde € . . . približno polovico tega s strani pravnih oseb , drugo polovico predstavljajo občani . Zanimivo .
VSEZNALECno1
24. 11. 2015 20.34
+10
ljudje šparajo , ne zapravljajo, avto park se stara, potrošnja je zelo na nizkem nivoju, investicij ni......
RdecaZvezda
27. 11. 2015 16.09
EMINENT
24. 11. 2015 20.02
+6
Ura resnice za mramofesorje prihaja. Mramolilci vijejo roke, normalni iz države bežijo.
waga7
24. 11. 2015 19.29
+8
Pravi dacar, če ga pogledaš, ne zna drugega kot iz suhe limone stisnit še eno kapljico
sandi101
24. 11. 2015 19.08
+4
Obratno verjetno ni možno pa čeprav je izjavil minister za javno upravo, da je javni sektor gonilo razvoja v Sloveniji. Če je to res, se nam res slabo piše. In ta Mramor kot tisti Rjavc, živo spacalo slovenske ekonomije kot politike, nekoč že delovala na različnih visokih funkcijah, se vse vidi kam so nas pripeljali ob 650 eurov minimalne plače... Ma sam za pred zid postavit!!!!!!!!!!!!!
LLLEPI
24. 11. 2015 19.11
+5
Najbolse bi bilo da odstopi vsa vlada Slovenije z svojimi podrepniki komisijami itd.Stem bi zelo razbreenili Slo narod ker ne bi bilo vec potrebno placevati teh nesposobnih tipov saj ni nobene koristi od njih oziroma povzrocajo samo ogromno skodo
ecnarf
24. 11. 2015 18.55
+7
pa skinite že enkrat bramorja
LLLEPI
24. 11. 2015 19.12
+7
Kakor kaze Slo ne premore bolsega se pravi da smo v totalni riti
Mese?nikPajac
24. 11. 2015 18.45
+9
letos ne, ker greste kmal na novoletne pocitnice - januarja pa udri po siromaku - a ne?
LLLEPI
24. 11. 2015 19.14
+4
Treba nadoknadit kar se bo porabilo na pocitnicah.Siromak ne bo nic porabil bo doma tv gledal
laznivec
24. 11. 2015 17.56
+7
lopov elitni....
rde?kar
24. 11. 2015 17.51
+1
Potem pa naj bo 1 april ha ha
Explainator
24. 11. 2015 17.12
+3
se ne splača letos, itak bo WW3
speedball
24. 11. 2015 17.08
+4
seveda jih ne bo.....usmili so se nas ker so prazniki pred vrati.......drugo leto pa na polne.....je tak Mramor?
Borec21
24. 11. 2015 16.12
+21
ta birokrat ki ni minute denarja zaslužu na trgu bo gospodarstvu solil pamet....kje je bil ko s eje kradlo ko je podpiral Merkurjevca Kordeža sedaj bi pa davke navijal da vrnemo njegov in njemu podoben dolg.....ma nemoj Mramor najslabši minister ever sploh ne razmišlja da bo treba ustvarjati on bi samo nekaj pobiral, dodajal in dajal tam kjer ni treba ma adijo taka država. Če k meni pride FURS v kontrolo jih naženem in obvestim policijo da delajo mobing.....svetujem vsem podjetnikom, naj položijo računa kam grejo davki do centa natančno kot mio njim oni nam za kaj zapravjo .....v svoji delovni dobi sem vplačal že 250.000 € državi in bom čakal na operacijo leto ali pa samoplačnik čez 14 dni in to je država????ma to je skropucalo koruptivnih voditeljev
Skunk Works
24. 11. 2015 16.31
+3
Kapitol
24. 11. 2015 17.07
+10
NA žalost imamo v sloveniji narobesvet, nesposobni paraziti vodijo državo, no veliko so za to krivi volilci, mislijo da ne ampak bodo tudi oni trpeli posledice uničevanja gospodarstva...
trunck
24. 11. 2015 17.24
+0
Še dobro, da niste omenili 10M za omet, ki je padel na glavo. Janezovo vlada ni bila najslabša ever, ampak je bila ena najslabših v zgodovini človeštva; še dobro, da je Slovenija majhna, če bi bila velikosti nemčije, bi bila pod Janezovo vlado nevarna za svetovni mir.
LLLEPI
24. 11. 2015 19.16
+2
Delaj na crno pa spravi 250000 na svoj raacun pa lahko placas operacijo
LLLEPI
24. 11. 2015 19.27
+3
Jap bo drzalo imamo taksno oblast kot smo si jo izvolili in jo se veselo naprej prenasamo.Torej je potrebno spremenit narod da se spremeni oblast
RdecaZvezda
27. 11. 2015 16.12
če pride na oblast sds,bomo imeli nov davek,za fare